Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Koop de winnaars

Deze column is niet geschikt voor daghandelaren. Het gaat hier namelijk over de rendementen (koers plus dividend) van aandelen over langere perioden:

  • 10 jaar (31 dec. 2002 t/m 31 dec. 2012)
  •  5 jaar  (31 dec. 2007 t/m 31 dec. 2012)  
  •  3 jaar  (31 dec. 2009 t/m 31 dec. 2012)

Een van de  conclusies is dat buy & hold nog steeds werkt, mits je in de goede aandelen belegt. Het blijkt dat de aandelen die consequent goed performen ook een goed rendement op het geïnvesteerde vermogen maken en een stabiele en groeiende free cashflow hebben. Kortom, de buy-the-winners-strategie. 

Dit betekent dat het cyclische aandelen meestal niet lukt in alle drie genoemde tijdperiodes een positief rendement te behalen, hoewel de verschillen bij dit type aandelen groot zijn. Zo behaalde AirFranceKLM, ondanks een goede jaarperformance in 2012, een negatief totaalrendement over alle drie de periodes, terwijl Lufthansa in twee van de drie periodes wel een positieve return wist te realiseren.

Als je de aandelen RDS en Unilever hebt, doe je het al gauw beter dan de AEX-index in de genoemde perioden. Echter, de AEX-indexperformance is exclusief dividend. Dit verklaart voor een groot deel de outperformance van deze fondsen. Daarentegen deed zwaargewicht General Electric het weer slechter dan de S&P 500-Index, behalve in de laatste drie jaar.

Nederlandse aandelen die in alle drie genoemde periodes een positief totaal rendement laten zien van tenminste 5% zijn:

  • Aalberts Industries
  • Amsterdam Commodities  (ACoMo, meer dan 25% in elke periode)
  • Arcadis
  • ASMI
  • ASML (meer dan 20% in elke periode)
  • Brunel
  • DSM
  • HAL Trust
  • HES Beheer
  • Nutreco
  • TKH Groep
  • Unibail Rodamco
  • Unilever
  • Vopak (meer dan 25% in elke periode)

Klein versus groot
Heineken haalt het net niet, maar op driejaars- en tienjaarsbasis zijn de rendementen respectievelijk 17% en 7%. Ook RDS haalt het op vijfjaarsbasis niet, maar bij drie en tien jaar zijn de jaarrendementen respectievelijk 13% en 7%. Opvallend is ook dat DSM het elke periode beter doet dan Akzo Nobel. Small is beautiful, dat geldt ook hier voor een aantal sectoren. Brill outperformt Reed Elsevier en Wolters Kluwer en Acomo wint het van Unilever, Nestl
é en zelfs Nutreco?

Brunel presteert weer beter dan Randstad en Adecco en USG doet het significant slechter dan de hele sector. Het omgekeerde doet zich ook voor Unibail-Rodamco is de winnaar in de vastgoedsector en NSI de verliezer.

Nu een overzicht van aandelen die alle drie de periodes een negatief rendement laten zien:

  • Air France KLM
  • Heijmans
  • Kas Bank
  • Post NL (voorheen TNT Express)
  • SNS Reaal (niet over tien jaar, toen was het nog niet genoteerd)
  • Telegraaf Media Groep (TMG)
  • TomTom(niet over tien jaar, toen was het nog niet genoteerd)
  • Van Lanschot
  • Wessanen

De verschillen in performance per jaar zijn op lange termijn gigantisch. Als je in de afgelopen tien jaar gemiddeld 7,2% per jaar rendement hebt gemaakt dan is de waarde na tien jaar verdubbeld. Bij 26% rendement per jaar is de waarde vertienvoudigd in dezelfde periode. Bij een rustige 5% per jaar bereik je na tien jaar toch 63%.

In de sectorvergelijking kun je lezen dat bijvoorbeeld ING en Aegon de laatste drie jaar alweer een positieve return laten zien; bij Deutsche Bank, BNP, KBC en Axa is dit nog niet het geval.

Langetermijntrends
Toch moet je oppassen met buy-the-winners-strategie. Langetermijntrends kunnen doorbroken worden. Apple is
één van de beste aandelen van de afgelopen tien jaar, terwijl één van de winnaars van de negentiger jaren, Microsoft, het nu laat afweten. 

Door de forse koersdaling van KPN in 2012 behoort dit aandeel nu tot de slechtst renderende telecomaandelen; dit is wel eens anders geweest. Toch zijn er relatief weinig aandelen die deze langetermijntrends negatief doorbreken.

Volgend jaar maak ik weer een overzicht, maar dan is er verschuiving van 20% van de mutaties in de tienjarige reeks. Immers, dan zijn de waarnemingen van 2003 afgevallen en is 2013 erbij gekomen. Ik verwacht dat de juweeltjes nog steeds buy & hold zijn.

Bijgaand nog wat Europese succesaandelen (allemaal tenminste een totaalrendement van 10% per jaar, per periode), zoals: BASF, Essilor, Inditex, LVMH, Nestlé, SAP, Swatch en Syngenta. Kijk ook in de tabel hieronder, waarbij de totaalrendementen van de in Amsterdam genoteerde aandelen per sector gegroepeerd zijn en waarbij in de kolomgroep ernaast vergelijkbare buitenlandse aandelen staan.

Klik op de grafiek voor de grote versie.

Bron: Bloomberg; alle rendementen op eurobasis. Vetgedrukt zijn de aandelen die in alle periodes tenminste 10% per jaar realiseren.


Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. De informatie in deze columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik kunt u hier vinden.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico van Geest

Nico van Geest is senior beleggingsanalist bij Wijs & van Oostveen. Van Geest heeft een indrukwekkend CV als beleggingsanalist. In de afgelopen twintig jaar werkte hij voor SNS Securities, Credit Suisse First Boston, Theodoor Gilissen en Van Lanschot. .

Meer over Nico van Geest

Recente artikelen van Nico van Geest

  1. Een uitdagend 2016
  2. Durf te voorspellen!
  3. 2015: AEX naar 450

Reacties

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 25 januari 2013 13:58
    quote:

    shutterspeed schreef op 25 januari 2013 13:36:

    Zijn natuurlijk volstrekt willekeurige periodes. Als je andere periodes pakt kun je bij verschillende aandelen flinke winsten hebben gepakt van enkele honderden procenten.
    Daarom geeft vG een selectie van aandelen die op drie perioden goed scoren.

    Voorwaarde voor toepassing van de door vG gesuggereerde strategie is dat je een bestand moet aanleggen van historische bedrijfscijfers. Je kan volstaan met nettowinst, dividend, eigen vermogen. Alle drie gegevens per aandeel.
    En uiteraard van jaar op jaar bijhouden.
    Het is de basis voor de strategie van de HD-beleggingsfondsen.
  2. [verwijderd] 25 januari 2013 14:08
    Het punt is dat deze aandelen het ook goed zullen doen in de komende jaren! Er gaat een koersvoorspellende waarde vanuit; vandaar 'Buy the winners. Vijf jaar geleden kwamen deze aandelen ook al voor in dit rijtje. Veel van deze aandelen zitten al jaren bij onze clienten in de portefeuilles en blijven daarin. Nogmaals geen column voor daghandelaren en of korte termijn beleggers.

    En inderdaad Krielenj een van mijn favorieten L'Oreal (zie column 28 november)zou best eens de komende jaren ook > 10% per jaar kunnen laten zien; zij hebben het op 5 jaar en 10 jaar basis een beetje laten afweten, maar op drie jaarbasis gaat het goed (zie ook tabel)
    Nico van Geest
  3. forum rang 5 theo1 25 januari 2013 15:38
    quote:

    hansiex2 schreef op 25 januari 2013 13:35:

    Beste Mama: je reactie is wat erg kort. Zou je willen uitleggen wat je aan het artikel van Nico hebt?
    Je hebt er heel veel aan. Het artikel illustreert dat kwaliteit altijd boven komt. Kwaliteitsbedrijven die kennelijk jaar op jaar dingen goed doen, blijven consistent goed presteren. Vooral als hun product blijvend gevraagd is. In veel gevallen is er geen reden om aan te nemen dat dat gaat veranderen.

    Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Bijna alle technologiebedrijven presteren slecht in periodes waar de dot-com boom nog in zit, en beter in perioden daarna. GE is hard getroffen door de kredietcrisis. Alle banken en verzekeraars zullen het slecht doen in perioden waar 2008 nog in zit. Sommige producten zijn in opkomst (Apple, hoewel de piek lijkt te zijn bereikt), andere zijn in neergang of de grote groei is er in ieder geval uit (PostNL, Microsoft, Tomtom).

    Voor andere producten speelt dat niet zo'n rol (Unilever, Nutreco, Shell, DSM). Dat zijn de besten.

    Maar wat het artikel vooral heel mooi laat zien, is dat er binnen dezelfde sector, met vergelijkbare producten, sommige bedrijven structureel beter presteren dan anderen. Unilever doet het structureel veel beter dan Wessanen om maar een extreem voorbeeld te noemen. Maar ook DSM doet het beter dan Akzo. Nestle doet het beter dan P&G. En dat zijn geen uitschieters of toevalstreffers. Kennelijk doen deze bedrijven structureel iets heel erg goed. En dat zijn de bedrijven waar je in moet beleggen op de lange termijn.
  4. [verwijderd] 25 januari 2013 17:37
    wat een leuk artikel. Kben geen doorgewinterde belegger en redelijk behoudend. Hoewel ik in Aalbers en THK niet 10 jaar geleden ben ingestapt maar vier en vijf jaar geleden, heeft het me toch met recente verkoop wat opgeleverd. Hierdoor is mn verlies door Ballast Nedam beperkt gebleven.
  5. [verwijderd] 25 januari 2013 19:53
    Verder geeft dit lijstje ook een hint naar iets anders: dividend growth stocks!

    Zijn behoorlijk wat onderzoeken die aanwijzen dat dividenden over verschillende meetperioden heen een EXTREEM groot deel van total returns uitmaken. Bedrijven die dus in staat zijn om hun dividend te laten groeien (niet per se als % vd koers, maar juist absoluut en met een koers die relatief meestijgt) zijn dus aantrekkelijk. Ze hebben de discipline om geen onzinnige investeringen te doen (itt een Spijker om eens een extreem negatief voorbeeld te geven).

    Verdiep je in kwaliteitsaandelen en je zult snel zien dat er enkele tientallen zijn die top presteren - over 3 jaar, over 5 jaar, over 20 jaar, over 50 jaar. En dus zeer waarschijnlijk ook in toekomstige jaren. Omdat ze gewoonweg beter zijn dan de rest.
  6. Heupie van Salland 25 januari 2013 20:50
    Prima en konkreet overzicht. Ja daar kan en doe ik wat mee. Snap er geen biet van dat er zoveel reageerders zo zeuren, publiceren zelf dus nooit iets. Waarom lezen zo'n negatievelingen een op feiten gebseerd stuk eigenlijk ? Gelukkig is N vd G daartegen wel bestand en gaat ook hij gewoon door.
  7. hansiex2 26 januari 2013 00:08
    Wat mij betreft is het geen zeuren. Het artikel beschrijft het verleden en is dus geen garantie voor de toekomst. Die bestaat namelijk niet.
    Er zijn meer onderzoeken die aangeven dat de nu beschreven methode(?) niet werkt.
    Google ze maar, het zijn er teveel om zo even te noemen.
    KPN kon ook niet kapot, en kijk nu eens...
  8. [verwijderd] 26 januari 2013 12:01
    quote:

    hansiex2 schreef op 26 januari 2013 00:08:

    Wat mij betreft is het geen zeuren. Het artikel beschrijft het verleden en is dus geen garantie voor de toekomst. Die bestaat namelijk niet.
    Er zijn meer onderzoeken die aangeven dat de nu beschreven methode(?) niet werkt.
    Google ze maar, het zijn er teveel om zo even te noemen.
    KPN kon ook niet kapot, en kijk nu eens...

    Volgens die logica heeft jouw reactie ook geen waarde want je reageert maar op het verleden. Wat een enorme jankerd ben je zeg. Zou me niets verbazen als je met je 20 aandeeltjes rds en wellicht 10 uni's je voordoet als het grote mannetje.

    Is een prima artikel, zouden we meer van moeten hebben.
  9. forum rang 6 marique 26 januari 2013 13:07
    quote:

    hansiex2 schreef op 26 januari 2013 00:08:

    Wat mij betreft is het geen zeuren. Het artikel beschrijft het verleden en is dus geen garantie voor de toekomst. Die bestaat namelijk niet.
    Er zijn meer onderzoeken die aangeven dat de nu beschreven methode(?) niet werkt.
    Google ze maar, het zijn er teveel om zo even te noemen.
    KPN kon ook niet kapot, en kijk nu eens...
    Eigen onderzoek werkt altijd verhelderend.
    Maart 2010 plaatste ik een lijstje met aandelen die op 10-jaars basis prima rendementen hadden laten zien.

    www.iex.nl/Forum/Topic/1240632/1/BH-o...

    De voorspellende waarde van deze selectie kun je aflezen uit het overzicht onder de clip.
  10. [verwijderd] 26 januari 2013 20:09
    quote:

    dekritischebelegger schreef op 26 januari 2013 16:33:

    Beste Nico,

    Dit is toch geen fundamentele analyse? Je kunt (veel) beter. What's up? Luiheid? Geen inspiratie? Onderuit gegaan met Stern Groep?

    Met dit soort kattebelletjes schaam ik mij voor mijn beroepsgroep...

    Evenzogoed fijn weekend uiteraard
    Veel plezier met je vrind hansie vanavond in Cafe de Gulden Cockring in Amsterdam. Wellicht worden jullie daar wel serieus genomen...
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.