Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Backtesten voor gevorderden

Iedere actieve belegger zoekt de perfectie strategie. Alleen of met hulp van vermogensbeheerders, fondsen of adviseurs. De perfecte strategie is uiteraard meer dan een heldere visie en een goed verhaal. Een serieuze belegger wil een wetenschappelijke onderbouwing van zijn theorie.

Backtesting is daarbij een noodzakelijk kwaad, zo heb ik gemerkt. Backtesten houdt in dat de strikt geformuleerde handelsregels getest worden op basis van historische data. Strategieën waarbij een visie van de bedenker een grote rol speelt, komen niet in aanmerking. Het is vrijwel onmogelijk om objectief vast te stellen wat uw visie geweest zou zijn onder bepaalde omstandigheden.

Maar dat is niet de enige valkuil van deze methode om de potentie van een strategie te bepalen. De kwaliteit van de gebruikte historische data is namelijk van groot belang. Voor zeer actieve strategieën, waarbij meerdere keren per dag wordt gehandeld, is het van belang om te kijken naar de bied- en laatprijzen ten opzichte van de gepubliceerde laatst gedaan-prijzen (slotprijzen) waar meestal mee gerekend wordt.

Ander gedrag
Vervolgens moet u een realistische inschatting van de transactiekosten maken. Vooral binnen Europa kunnen transactiekosten van een (op papier) winstgevende strategie een verliesgevende makende. De VS is momenteel dan ook een aantrekkelijker speelveld voor de actieve belegger, met tarieven die soms een factor tien lager liggen ten opzichte van Europa.

Met de juiste data en kosteninschatting is de backtester er nog lang niet. Het grootste gevaar komt nadat de belegger zich rijk gerekend heeft op basis van rendementen in het gesimuleerde verleden. Dan blijkt dat de markt zich anders gedraagt dan in de backtest.

De kans is groot dat er sprake is van overfitting. Bij het backtesten is het de kunst om de handelsregels dusdanig aan te passen dat de winst optimaal is, zonder de strategie helemaal toe te spitsen op de gekozen periode. Een stop loss-beleid kan overfitting bijvoorbeeld in de hand werken.

Dunne grens
Het doorbreken van een stop loss-niveau komt meestal door een gebeurtenis die weinig voorkomt. In de backtest kan het u behoeden voor grote verliezen, maar in de praktijk kunnen effecten ook steeds net het stop loss-niveau aantikken om vervolgens te herstellen.

De grens tussen optimaliseren en overfitting is een dunne. Gelukkig is overfitting eenvoudig te voorkomen. Bij een goede backtest worden op basis van een periode van enkele jaren de optimale parameters bepaald. Vervolgens worden deze regels toegepast op een andere periode, het liefst een meer recente.

Is de risico-rendementverhouding vergelijkbaar, dan is er geen sprake van overfitting, wat niet wegneemt dat de markt alsnog kan veranderen nadat de strategie gebruikt wordt. Er zijn vele succesvolle momentumstrategieën die in de periode 1988 – 2008 gemiddelde jaarrendementen van 20% en meer behaalden. Veel van die strategieën leverden na 2008 louter verliezen op.

Onmogelijk
Individuele strategieën die zowel voor als na 2008 stabiele jaarrendementen van 10% en meer behaalden zijn zeer schaars. Zo schaars dat van de tienduizenden actieve beleggingsfondsen wereldwijd er misschien maximaal tien dit kunnen beweren.

Het aantal succesvolle beleggers (voor en na 2008) is vele malen groter. Een succesvolle belegger is dan ook in staat om te switchen tussen succesvolle strategieën, soms helemaal uit de markt te gaan en strategieën aan te passen aan de marktomstandigheden. Het lijkt onmogelijk om met één strategie decennia lang de markten te verslaan.

Dus perfecte strategie is het gebruik van meerdere assets en strategieën die op basis van degelijke backtests goed blijken te werken. Ja, toch? Ik test nog even verder.


Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen. Deze publicatie is niet bedoeld als (individueel) beleggingsadvies noch als een uitnodiging of een aanbod effecten of andere financiële instrumenten te kopen of te verkopen. Twitter: @AEXalternatief.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Mark Leenards

Auteur:

Mark Leenards is strategieontwikkelaar voor beleggingsfondsen en vanaf zeer jonge leeftijd actief belegger voor eigen rekening. Leenards selecteert aandelen op basis van een zelf ontwikkeld kwantitatief screeningmodel dat toegepast kan worden op ruim 50.000 aandelen wereldwijd. Naast aandelenselectie houdt hij zich bezig met ...

Recente artikelen van Mark Leenards

  1. Deflatie of schuldontwaarding
  2. Keerzijde van succes
  3. Eindejaarsklif

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 7 december 2012 09:36
    Hallo Mark, leuk en herkenbaar verhaal over backtesten! Ik maak ook veel gebruik van backtesten bij het ontwikkelen van strategieen. En inderdaad, o.a. vanwege de veel lagere transactiekosten richt ik me uitsluitend op de VS. In de bijlage staat een backtest van een van mijn strategieen.
  2. [verwijderd] 7 december 2012 11:04
    Hoi Mark, in grote lijnen ben ik het eens met je verhaal. Maar voor wat betreft je conclusie over de rendementen van momentumstrategieën na 2008, en dat deze over het algemeen verlieslatend zouden zijn, volg je te veel de waan van de dag.

    Allereerst moet een handelsstrategie van een logisch concept uitgaan. Er kunnen meerdere wegen worden bewandeld, een systeem kan trendvolgend zijn, of juist anti- trendvolgend of er kan worden ingespeeld op uitbraken. Verder moet men niet te veel focussen op het rendement, het risico is zeker zo belangrijk. Sterker nog, het beheersen van het risico is de sleutel tot het maken van rendement op de lange termijn.

    Een systeem moet vooral robuust zijn. Een robuust systeem zal met alle instellingen winst maken. Een systeem dat robuust is, hoeft helemaal niet geoptimaliseerd te worden. Stel nu dat ik een systeem heb dat zowel met een EMA10, 20, 30 als met een instelling 40 goede rendementen oplevert. Tenzij er tussen de beste en de slechte instelling er een enorm verschil is, maakt het niet uit welke instelling je gebruikt. Een robuust systeem maakt optimalisatie als het ware overbodig.

    Als er iets is aangetoond de afgelopen jaren, is dat de vooral de momentumstrategieën uitermate robuust zijn. Maar zoals altijd krijgt men geen gratis lunch op de beurs, dus laat je niet misleiden dat verlieslatend ook gelijk het niet werken van de strategie inhoudt.

    Er zijn momenten waarop deze strategieën dienen te worden uitgeschakeld. Dit kan op een vrij eenvoudige wijze worden uitgevoerd, door bijvoorbeeld het momentumconcept alleen toe te passen als het 200-daags VG stijgt.

    Mischa Peters

  3. Met Effekt 7 december 2012 11:16
    quote:

    Turnaround_Manager schreef op 7 december 2012 09:36:

    Hallo Mark, leuk en herkenbaar verhaal over backtesten! Ik maak ook veel gebruik van backtesten bij het ontwikkelen van strategieen. En inderdaad, o.a. vanwege de veel lagere transactiekosten richt ik me uitsluitend op de VS. In de bijlage staat een backtest van een van mijn strategieen.
    Ook voor beleggingsfondsen blijf ik weg uit Nederland; kosten en rendementen behoren niet tot de wereldtop.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.