Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Is het wel zo drachmatisch?

Terwijl veel grote wereldwijd opererende bedrijven nog steeds prima prestaties afleveren blijft het tobben in Zuid-Europa. Zo zeer zelfs dat obligatiebeleggers, die ik qua kennis hoger inschat dan aandelenbeleggers, landen als Spanje en Italië zelfs beginnen te mijden.

Vooral Spanje heeft last van die intelligente beleggers, waardoor de herfinanciering van de staatsschuld een bijna-onmogelijkheid wordt. Het lijkt een kwestie van een paar veilingen van wat langer lopend staatspapier en dan kan de deur naar de kapitaalmarkt voor Spanje wel eens op slot gaan.

Maar zegt u zelf nou eens! Wat moet je ook met die liegende politici daar rond de Middellandse Zee? Premier Zapperdeflap gaf nog geen twaalf maanden geleden aan dat de kredietcrisis aan Spanje voorbij was getrokken.

Maar één keer
Bovendien gaf deze toenmalige Spaanse premier na de eerste Europese stresstest voor banken aan dat al zijn banken tot de allerbeste van Europa behoorden. Eén grote leugen en niets anders is wat we tot nu toe hoorden vanuit de monden van Spaanse politici en liegen doe je maar één keer tegen een obligatiebelegger, daarna heb je als land een probleem!

Nu is de situatie in Griekenland nog wel drachmatischer dan in Spanje, maar ik word wel steeds peso-mistischer over de toekomst van Spanje. Als vermogensbeheerder houd ik al langer rekening met grote problemen in Zuid-Europa en daarom probeer ik met beleggingen ook om deze landen heen te laveren.

Geen Danone bijvoorbeeld, omdat Danone 8% van zijn verkopen in Spanje realiseert maar liever in Unilever dat maar 2% van zijn verkopen uit Spanje haalt. Maar ik moet ook met mijzelf in het reine komen als het gaat om ING.

Covered bonds
ING heeft verreweg de grootste positie in Spanje van de Nederlandse banken. ING heeft, via ING Direct, namelijk zeer grote belangen opgebouwd in Spaanse pandbrieven. Deze pandbrieven of covered bonds hebben normaal gesproken een mooie buffer en zijn daardoor niet direct gevaarlijkals het onderpand met een paar procentjes daalt.

Bovendien leveren de pandbrieven een leuk rendement op voor ING. Met die Spaanse pandbrieven die ING bezit is dus op zich niet zo veel mis, maar toch kan de werkelijkheid wel wat weerbarstiger zijn.

ING wil, net als waarschijnlijk elke niet-Spaanse bank, zo snel mogelijk van zijn risico’s in Spanje af en bouwt dus geen nieuwe posities op. ING wil de pandbrieven laten aflossen maar lijkt te vergeten dat de Spaanse banken zich moeten herfinancieren terwijl niemand die pandbrieven meer wil kopen.

Vastgoedmarkt
Mogelijk dat de Spaanse vastgoedmarkt nog meer problemen gaat krijgen als deze financieringsmogelijkheid voor Spaanse banken ook nog wegvalt. Spaanse banken moeten misschien wel de aflossing van pandbrieven uitstellen en ik sluit niet uit dat ING ook op deze gedachte is gekomen.

Voorlopig hoopt ING dat het netjes door Spaanse banken afgelost zal worden. De positie in Spaanse pandbrieven was aan het einde van het eerste kwartaal 16,8 miljard euro terwijl ING daarnaast ook nog voor ruim 4 miljard euro aan gesecuritiseerde Spaanse hypotheekobligaties in portefeuille had.

Ook had ING aan het einde van het eerste kwartaal voor nog ruim 9 miljard euro aan hypothecaire leningen uitstaan in Spanje. ING verwacht nu dat de positie in Spaanse pandbrieven eind 2013 is teruggebracht tot 10 miljard euro en dat in 2019 de laatste Spaanse pandbrief de portefeuille verlaat.

Peso-mistisch
Met zijn posities, maar dus ook risico’s, in Spanje behoort ING tot de Europese koplopers en dat terwijl obligatiebeleggers juist zo peso-mistisch zijn over de financiële vooruitzichten van Spanje. We moeten echter niet vergeten dat Europa recent steun heeft toegezegd aan Spaanse banken maar het bedrag komt mij wel als te beperkt over.

Naast de vastgoedleningen staan er namelijk ook voor enorme grote bedragen aan slechte normale bedrijfskredieten op de balans en is het dus maar de vraag hoe de Spaanse banken deze ellende kunnen verteren terwijl slechts maximaal 100 miljard euro steun is toegezegd.

Maar terwijl de Spaanse banken van de eerste hongerklop kunnen gaan bekomen na de toegezegde Europese steun, staan nu de Spaanse provincies aan de deur te kloppen in Madrid om daar lokale hulp los te peuteren.

Verbod op short
Al met al een omgeving waar een buitenlandse bank liever niet dan wel aanwezig is. Door de forse onrust op de Spaanse kapitaalmarkten heeft de Spaanse toezichthouder deze week een verbod ingesteld op het short gaan van alle Spaanse aandelen.

Drie maanden lang kunnen speculanten geen Spaanse aandelen verkopen die ze niet bezitten en kunnen ze niet meer anticiperen op dalende koersen. Maar Spanje staat niet alleen in zijn problemen want ook over Italië krijgen obligatiebeleggers weer slechte gevoelens.

Ook in Italië lopen de rendementen op staatsobligaties zeer fors op. Nog niet zo lang geleden schreef ik al in Die verdraaide 7% over de 7%-barrière. Nadat tienjarige staatsobligaties de 7% doorkruisten werden Ierland, Griekenland en Portugal zeer snel gered door Europa en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Redding nabij
Als u de column nog eens leest, zult u lezen dat het met Ierland en Griekenland nog ongeveer twee weken duurde voordat de landen gered moesten worden. Spanje maakt nu zijn tweede week van 7%+ voor zijn tienjarige staatsobligaties mee.

Dat zou dus moeten betekenen dat we hoogstwaarschijnlijk het komende weekend al een redding van Spanje mee gaan maken. Die redding van Spanje, buiten de Spaanse banken om, zal minimaal 300 miljard euro groot moeten zijn.

Maar waar wordt zoveel geld vandaan gehaald? Als de Spaanse bijdrage aan het reddingspotje niet meer zal komen en de hoofdsponsor van het reddingspotje pas in september van de rechter wel of niet akkoord krijgt voor de deelname aan het ESM wordt het dus wel heel spannend.

Positieve insteek
Misschien is het wel het beste even niet in bedreigingen te denken maar in kansen. De Italianen hebben in ieder geval deze positieve insteek genomen eerder deze week. Ook in Italië werd afgelopen maandag een verbod tot het short gaan van aandelen afgekondigd echter met één heel groot verschil ten opzichte van Spanje.

Italië kondigde namelijk een verbod aan van slechts één week en dan ook nog eens alleen voor bank- en verzekeringsaandelen. Zouden Mario en Mario het al op een akkoordje hebben gegooid en weet Monti dat Draghi de geldsluizen van de Europese Centrale Bank (ECB) het komende weekend zal moeten openen.

Zou dan uiteindelijk een klein juridisch oneffenheidje in Duitsland maken dat na alle leugens en besluiteloosheid van Europese politici uiteindelijk Draghi onder grote druk de geldsluizen moet open zetten om Europa te redden?

Mocht de redding van Europa gefinancierd worden door de ECB dan zullen de koersen van de aandelen zeer sterk gaan oplopen. Want al zal de vlucht naar Nederlandse en Duitse staatsobligaties direct stoppen als Draghi ingrijpt en zullen de rendementen van deze staatsobligaties zo maar met een vol procent oplopen dan nog zijn deze staatsobligaties geen enkele tegenpartij voor aandelen van kerngezonde bedrijven die ook nog eens een prachtig dividend uitkeren.

Mocht Draghi overigens ingrijpen dat kan in de bestuurskamer van ING ook weer opgelucht adem worden gehaald. Geen drachmatische vooruitzicht toch?

Ype Schaap heeft geen posities in genoemde aandelen. Antaurus heeft voor zijn relaties wel belegd in ING en Unilever


Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies noch een aanbieding of uitnodiging tot koop of verkoop van enig financieel instrument. Professioneel houdt Antaurus posities aan in veel Benelux-aandelen. Elk Benelux-aandeel wordt beschouwd als een potentieel interessante belegging en alles wat Schaap schrijft moet vanuit die optiek worden gelezen. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Antaurus B.V. staat onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB).

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Ype Schaap

Auteur:

Ype Schaap is portfoliomanager bij Antaurus. Antaurus is een gespecialiseerde, onafhankelijke vermogensbeheerder uit Baarn. Voorheen werkte Schaap voor de Rabobank, Van Meer James Capel en Kempen & Co. De laatste jaren heeft Schaap als zelfstandige, veel geschreven over ontwikkelingen op de beurs. Sinds 1984 bemoeit hij zich ...

Recente artikelen van Ype Schaap

  1. Niets aan de hand, ahum
  2. Failliet Frankrijk
  3. Bazel, Bazel, we hebben een oplossing

Gerelateerd

Reacties

20 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 25 juli 2012 14:41
    Leuk allemaal, de obligaties omlaag (geld weg) aandelen omhoog (geld erbij) en meer lucht in de markt gepompt, weer wat tijd gekocht en weer zullen deze landen net als Griekenland niet doen wat nodig is wat er uiteindelijk toch voor gaat zorgen dat de hele boel uit elkaar spat alleen nog veel erger dan als het nu gebeurt.

    De redding van Spanje kost 300 miljard?, Griekenland heeft al meer gekost en daar zien we ook niets van terug, Spanje zal dan makkelijk 1000 miljard zijn en dat hebben we natuurlijk makkelijk liggen als we het ESM maar een banklicentie geven en dat het leveragen weer lekker verder kan gaan.
    Alleen nu gaan we direct publiek belastinggeld leveragen terwijl er niemand is die ik ken die dat plee papier van zijn belasting en pensioengeld wil kopen anders hadden ze het al zelf wel gedaan.

    Dus is de stem van politiek Nederland niet de stem van het volk en moet Nederland er per direct mee stoppen.

    Geen geld meer naar Griekenland en Geen extra garanties naar de steunfondsen en zeker niet het leveragen van onze garanties want dat is het zelfde als voor een veelvoud garant staan en de kraan moet dicht.

    Als ze het nu nog steeds niet begrepen hebben na 2 jaar en elke ingreep alleen maar voor verdere verzwakking en lagere voorspellingen van de economie zorgen zoals nu waardoor er ondanks de belasting verhogingen er evengoed minder belasting binnenkomt dan is dat toch duidelijk dat dit niet kan werken.

    Voor een grote groep mensen betekend het al bijna, stop met eten en geef ons uw geld want we moeten zo nodig aandeelhouders van banken redden.

    Laat die banken maar aandelen printen tot ze een ons wegen en niet nog meer geld verkwisten aan de problemen op de balans die niet eens helemaal open is want anders was het allang afgelopen geweest.

    Er staan in Spanje nog compleet gewaardeerd leningen op de balans voor onafgemaakte projecten die er al zo slecht aan toe zijn dat alleen afbreken een oplossing is, maar je kan het niet nu gaan toegeven dat het gat nog veel groter is want dan is het een implosie.

    Daarom is het rond deze stijging van de rentes van Italie en Spanje ook ineens een stuk stiller.

    Dit is de echte klassieke stilte voor de storm.

    Het is eindelijk afgelopen tenzij ze nog een keer de multiplier inzetten en daarmee nog een keer tijd kopen en het probleem alleen maar opblazen tot een nog grotere storm.
  2. [verwijderd] 25 juli 2012 14:57
    "Mocht Draghi overigens ingrijpen dat kan in de bestuurskamer van ING ook weer opgelucht adem worden gehaald. Geen drachmatische vooruitzicht toch?'

    Als de bankmannetjes maar aan de goede kant blijven dan is alles in orde begrijp ik, ongeaacht wat de belastingbetaler op zijn bord krijgt.

    Belachelijk.

    ter info,teveel woordspelingen in 1 column kan ook irritant zijn. Daar is dit stuk een goed voorbeeld van.

  3. forum rang 4 theo1 25 juli 2012 15:14
    Zapatero had het indertijd over de banken BBVA en Santander. Die waren inderdaad vrij goed door de kredietcrisis en de Lehman-implosie heengekomen. De vastgoedproblemen en de crisis met de caja's (BBVA en Santander staan er nog steeds relatief goed voor) kwamen pas later.

    Vergeet vooral niet de leugens van Juncker (intussen al te veel om te tellen) en De Jager (we krijgen alles met rente terug, Nederland wordt rijk van de eurocrisis). Leugenaars zitten niet alleen in het Zuiden. Kennelijk zitten ze in Luxemburg zeer krap in de politici. Dat er nog steeds mensen zijn te vinden die op die @!@# en smerige leugenaar van een Juncker willen stemmen, moet wel veel zeggen over het gebrek aan kwaliteit van de rest van de Luxemburgse politiek. Ik vind dat wel met afstand de meest verwerpelijke figuur in de Europese politiek. Vuilnisman, mag die zak alsjeblieft ook mee?

    @Hans Heijkers: het gaat gewoon niet. Die 300 miljard is natuurlijk maar een topje van de ijsberg, maar waar moet het vandaan komen? Het ESM is al bijna leeg nog voordat het is geratificeerd, bovendien is dat ook gebaseerd op bijdragen en garanties van Spanje en Italië. Hoe realistisch is het dat die bijdragen er gaan komen en dat die garanties het papier waard zijn waar ze op gedrukt staan? Niet heel erg realistisch naar mijn mening. Dus het ESM is in werkelijkheid nog een aardig stukje kleiner dan op papier. En het is al amper groot genoeg voor die 100 miljoen die er al zijn beloofd voor de Spaanse banken. Dan zit je nog met het probleempje dat het ESM pas kan beginnen als de Duitse rechters ja zeggen. Àls ze ja zeggen. Er zijn steeds minder redders en steeds meer drenkelingen.

    Dan maar weer een nieuw reddingsfonds opzetten? Niemand heeft het geld er meer voor. Er is nog maar een handjevol landen in Europa dat zou kunnen bijdragen, als ze al zouden willen. Iedereen is aan het eind van zijn latijn. Schaap ziet kennelijk nog als mogelijkheid massaal euro's printen en daarmee de ECB alles laten opkopen. Zou misschien kunnen, maar dat is alleen maar een andere manier om de euro om zeep te helpen. Uiteindelijk worden dan de begrotingstekorten en schuldherfinancieringen van Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en misschien later ook nog Italië monetair gefinancierd door de ECB. Niemand anders wil ze immers een stuiver lenen. Als je de euro wil veranderen in pleepapier en de EU in een enorme Weimar-republiek, moet je vooral dat doen.

    Het is bijna over.
  4. [verwijderd] 25 juli 2012 15:18
    De ECB heeft geen geld, maar kan het wel 'printen', helaas.

    Geld printen betekent (evt. op termijn) inflatie, wat allerlei lieden ook mogen roepen over de velocity of money, drukken tegen een elastiekje en wat al niet meer.

    Inflatie is vergelijkbaar met belasting. Garanties die de NL staat afgeeft op kansloze PIIGS schulden trouwens ook.

    Maar hoe meer inflatie hoe beter, zeker als de beurskoersen met minstens de inflatie meestijgen. En zeker als je een 'performance' vergoeding van 20% opstrijkt over nominale, d.w.z. niet inflatie gecorrigeerde, koerswinst.

    www.antaurus.nl/uploads/downloads/460...
  5. [verwijderd] 25 juli 2012 15:24
    quote:

    Paulus29 id=6391902 date=201? 207251408 schreef:

    Totale krankzinnigheid!!!!.....
    Het is dan nog slechts een kwestie van tijd voordat dan de hel losbarst en de bevolking de glanzende paleizen vol notoire oplichters en woekeraars zal bestormen.
    de vraag is wanneer dat gebeurt. de onrust temperen door geld te drukken? alleen beleggers profiteren daarvan op korte termijn, zie dalende BUNDs en oplopende koersen, want om geld te verdienen moet men producten maken en daar wringt de schoen als ik interviews goed lees. Bovendien staat het haaks op de 'drie torens' analyse van E. Loef.
  6. [verwijderd] 25 juli 2012 15:29
    quote:

    theo1 schreef op 25 juli 2012 15:14:

    Zapatero had het indertijd over de banken BBVA en Santander. Die waren inderdaad vrij goed door de kredietcrisis en de Lehman-implosie heengekomen. De vastgoedproblemen en de crisis met de caja's (BBVA en Santander staan er nog steeds relatief goed voor) kwamen pas later.

    Vergeet vooral niet de leugens van Juncker (intussen al te veel om te tellen) en De Jager (we krijgen alles met rente terug, Nederland wordt rijk van de eurocrisis). Leugenaars zitten niet alleen in het Zuiden. Kennelijk zitten ze in Luxemburg zeer krap in de politici. Dat er nog steeds mensen zijn te vinden die op die @!@# en smerige leugenaar van een Juncker willen stemmen, moet wel veel zeggen over het gebrek aan kwaliteit van de rest van de Luxemburgse politiek. Ik vind dat wel met afstand de meest verwerpelijke figuur in de Europese politiek. Vuilnisman, mag die zak alsjeblieft ook mee?

    @Hans Heijkers: het gaat gewoon niet. Die 300 miljard is natuurlijk maar een topje van de ijsberg, maar waar moet het vandaan komen? Het ESM is al bijna leeg nog voordat het is geratificeerd, bovendien is dat ook gebaseerd op bijdragen en garanties van Spanje en Italië. Hoe realistisch is het dat die bijdragen er gaan komen en dat die garanties het papier waard zijn waar ze op gedrukt staan? Niet heel erg realistisch naar mijn mening. Dus het ESM is in werkelijkheid nog een aardig stukje kleiner dan op papier. En het is al amper groot genoeg voor die 100 miljoen die er al zijn beloofd voor de Spaanse banken. Dan zit je nog met het probleempje dat het ESM pas kan beginnen als de Duitse rechters ja zeggen. Àls ze ja zeggen. Er zijn steeds minder redders en steeds meer drenkelingen.

    Dan maar weer een nieuw reddingsfonds opzetten? Niemand heeft het geld er meer voor. Er is nog maar een handjevol landen in Europa dat zou kunnen bijdragen, als ze al zouden willen. Iedereen is aan het eind van zijn latijn. Schaap ziet kennelijk nog als mogelijkheid massaal euro's printen en daarmee de ECB alles laten opkopen. Zou misschien kunnen, maar dat is alleen maar een andere manier om de euro om zeep te helpen. Uiteindelijk worden dan de begrotingstekorten en schuldherfinancieringen van Griekenland, Portugal, Ierland, Spanje en misschien later ook nog Italië monetair gefinancierd door de ECB. Niemand anders wil ze immers een stuiver lenen. Als je de euro wil veranderen in pleepapier en de EU in een enorme Weimar-republiek, moet je vooral dat doen.

    Het is bijna over.
    De crisis duurt nog tien jaar las ik van een econoom. aan het begin in 2007 las ik dat het twaalf jaar zou duren. Nog zeven magere jaren en doe er maar wat bij. Helaas zijn politici zoals Barosso c.s. niet gekozen om hun bekwaamheden want dan zouden zij al weggestemd zijn, immers wilde in tien jaar tijd de VS voorbijstreven zonder acht te slaan op de organisatie EU. Ook dank aan dhr Balkenende voor zijn inzichten omtrent EU. Dhr Zalm ook en niet te vergeten dhr W. Bos.
  7. [verwijderd] 25 juli 2012 17:05
    ANP | 25 juli 2012, 12:17
    'Europa slaapwandelt richting catastrofe'

    De eurozone staat een economische ramp te wachten als de financieel sterkere landen en de centrale bank niet bereid zijn meer schulden op zich te nemen. Dat heeft een vooraanstaande economische denktank woensdag gemeld in een rapport.

    ,,Wij denken dat Europa slaapwandelt richting een catastrofe van onmetelijke proporties. Het gevoel van een crisis die maar niet eindigt, met de ene na de andere dominosteen die omvalt, moet eindigen'', aldus het Institute for New Economic Thinking (INET), dat wordt gesteund door de Amerikaanse superbelegger George Soros.

    En Schaap praat over het komt goed...hahahaha..mooi
  8. Zilverduit 25 juli 2012 17:31
    quote:

    Eurowin schreef op 25 juli 2012 17:05:

    ANP | 25 juli 2012, 12:17
    'Europa slaapwandelt richting catastrofe'

    De eurozone staat een economische ramp te wachten als de financieel sterkere landen en de centrale bank niet bereid zijn meer schulden op zich te nemen. Dat heeft een vooraanstaande economische denktank woensdag gemeld in een rapport.

    ,,Wij denken dat Europa slaapwandelt richting een catastrofe van onmetelijke proporties. Het gevoel van een crisis die maar niet eindigt, met de ene na de andere dominosteen die omvalt, moet eindigen'', aldus het Institute for New Economic Thinking (INET), dat wordt gesteund door de Amerikaanse superbelegger George Soros.

    En Schaap praat over het komt goed...hahahaha..mooi
    Het beste is dat alle landen die hun schulden niet meer kunnen betalen defaulten tot een niveau dat ze het wel weer kunnen dragen. Het overnemen van schulden is wel het slechtste idee, maar dit zal dan ook wel komen doordat Soros er zelf belangen bij heeft. De idioterie duurt nu al bijna 3 jaar en zal nog wel een hele tijd gaan duren.
  9. [verwijderd] 25 juli 2012 18:52
    Schaap,
    als de ECB de sluizen open zet om Europa te redden is het hek volledig van de dam. Het zal ieder land een vrijbrief geven om nog meer geld te verkwisten, nog minder produktief te zijn, etc.
    dit alles onder het mom "de ECB financiert ons feestje toch wel".
    Zelfs Nederland en Duitsland zullen de verleiding niet weerstaan en gaan meedoen in het prijzenfstival van de ECB.

    Ik vindt dat U een drachmatische visie heeft op het hele gebeuren, u kijkt niet verder als Uw eigen portemonee en handeltje en heeft een lange termijn visie van nul.
    ben blij dat ik mijn financieen in eigen hand heb ....
  10. [verwijderd] 26 juli 2012 10:13
    Goedemorgen, vanmorgen schreef El Pais dat de ECB overweegt om de kwaliteitseisen die gelden voor onderpanden (obligaties) waarop bij de ECB krediet kan worden verkregen te verlagen. Tevens schreef El Pais dat de ECB ook zou overwegen om een opkoopprogramma te gaan starten. Het starten van een opkoopprogramma (van bijvoorbeeld rommelobligaties) zou dus de start kunnen zijn van het beruchte geld drukken. Centrale banken verruimen de geldhoeveelheid met open-markt-transacties. Normaal kopen de centrale banken staatsobligaties van commerciële banken op maar het zou dus nu mogelijk ook om rommelobligaties kunnen gaan. Overigens zou dit niet nieuw zijn want in de VS werd al eerder het Troubled Asset Relief Program (TARP) afgewikkeld waarbij de FED rommel opkocht waardoor banken weer lucht kregen.
  11. Zwart Jan 26 juli 2012 13:32
    quote:

    Poldersuckelaer schreef op 25 juli 2012 15:18:

    De ECB heeft geen geld, maar kan het wel 'printen', helaas.

    Geld printen betekent (evt. op termijn) inflatie, wat allerlei lieden ook mogen roepen over de velocity of money, drukken tegen een elastiekje en wat al niet meer.

    Inflatie is vergelijkbaar met belasting. Garanties die de NL staat afgeeft op kansloze PIIGS schulden trouwens ook.

    Maar hoe meer inflatie hoe beter, zeker als de beurskoersen met minstens de inflatie meestijgen. En zeker als je een 'performance' vergoeding van 20% opstrijkt over nominale, d.w.z. niet inflatie gecorrigeerde, koerswinst.

    www.antaurus.nl/uploads/downloads/460...

    Inflatie is voor mij als jonge dertiger een zegen. Zit nog volop in m'n hypotheekschuld en moet ook nog een deel van mijn studielening afbetalen. Inflatie kan kan voorkomen dat vastgoedprijzen verder dalen (in absolute zin). Als je zoals ik de rente voor nog 25 jaar vast hebt staan, staat daar geen renterisico tegenover. Mijn bezittingen zijn (op een kleine buffer na) niet liquide. Voor mijn bezit in de vorm van wat interessante waardevaste en courante kunstobjecten/antiek is inflatie ook alleen maar gunstig. Laat maar komen dus; mijn salaris wordt vroeg of laat toch wel weer geindexeerd. En pensioen heb ik nog nauwelijks opgebouwd (betaal me maandelijks scheel aan een verplicht veel te duur pensioenfonds waar ik uberhaupt nog maar eens van moet afwachten of ik er ooit nog eens wat van terug zie).

  12. [verwijderd] 26 juli 2012 14:26
    Men heeft werkelijk geen idee waar men over praat (al de analisten. Etc). Met geld smijten lost het Spaanse probleem echt niet op. Dat is allemaal theoretisch slap gelul zonder rekening te houden met de dagelijkse werkelijkheid. We hebben nu problemen die niet Door de ECB, Nederland, Duitsland of elk ander land kan worden opgelost, behalve door Spanje (en Italia) zelf. Problemen die zo cultureel diep geworteld zitten dat wij daar ook met heel veel geld helemaal niet tegen op kunnen.
  13. [verwijderd] 26 juli 2012 14:46
    Om antwoord op de vraag te geven of het allemaal zo dramatisch is? Nu ik hier ben in Spanje en hier ook allerlei mensen ken en spreek.: HET IS NOG DRAMITISCHER ALS IK OOIT GEDACHT HAD.
    Ik kan iedereen met vrij grote zekerheid zeggen dat de problemen nog lang niet opgelost zijn. Sterker nog er wordt nog niet eens gesproken over de echte problemen, laat staan gehandeld. Dieptepunt nog lang niet in zicht.
  14. [verwijderd] 26 juli 2012 21:55

    Het is vorbij .
    De schuld van een ander ( luchtbellen) zitten in de zak van de rijken.

    Boem !!! hoop ik , morgen nog. Daaaag bankmannen met dikke bonussen.

    Zijn we allemaal weer gelijk, met de zogenaamde kar trekkers.

    21 biljoen wordt verzwegen voor de belasting omdat ze allemaal zo wijs zijn.

    Het is een sprookje van de rijken die ons alle doen moeten laten geloven wat zij willen.

    (om het mooie huisje wat zij in Griekenland hebben te redden)

20 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.