Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Transactiebelasting, logisch!

Het hing al een tijdje boven de markt, maar de kogel lijkt nu echt door de kerk. Als u na 1 augustus een Nederlands aandeel zoals Air France-KLM of Unibail-Rodamco koopt, moet u de Franse transactiebelasting betalen. Het zijn immers Franse bedrijven.

Je vraagt je af wat ze dan in de Nederlandse AEX doen. De belasting is, voordat het ingevoerd is, al verhoogd van 0,1% naar 0,2%. En nu wordt er al gesproken over een verhoging naar 0,3%. Het betreft een transactiebelasting, dus op iedere koop en verkoop.

Ja, onder een Frans socialistische regering is dit een van de eerste en meest logische belastingen. In het Verenigd Koninkrijk betaalt u ook transactiebelasting. Want hoe hard de Engelsen ook schreeuwen dat ze tegen deze belasting zijn, ze heffen zelf 0,5% op iedere aankoop.

Wie is de dupe
Maar ja dat is opbrengst voor de Engelse schatkist en dan ligt dat anders, dus. Iedereen praat gewoon naar zijn eigen portemonnee. Het is slecht als u een Franse broker bent of Binck. Hoewel de Franse omzet bij Binck nog beperkt is.

Natuurlijk ben ik er tegen. De Nederlandse beleggers zijn de dupe van het Franse belastingbeleid. Ik ben er ook op tegen vanuit de Europese gedachte. Waarom moeten Nederlanders Franse belasting betalen? Dat is gelijk de reden waarom de Fransen dit juist zo’n prettige belasting vinden.

Privé heb ik een paar Franse aandelen. Die ga ik natuurlijk niet gelijk verkopen nu er belasting wordt ingevoerd. Maar bij nieuwe aankopen zal het wel een extra drempel zijn.

Langetermijngedachte
Is er dan helemaal niets goeds aan deze belasting? Nou het bevordert de langetermijngedachte van het aandeelhouderschap. Beleggers zullen minder geneigd zijn om transacties te doen. En dat is meestal voor het rendement.

Genoeg onderzoeken die aangeven dat hoe minder transacties je doet, hoe beter je rendement is en dat komt niet alleen door de transactiekosten.

O en wilt u toch zo nodig in Franse bedrijven beleggen en deze belasting niet betalen. Het wordt alleen geheven bij bedrijven met een beurswaarde boven de 1 miljard euro.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 juli 2012 18:51
    Dit betekent waarschijnlijk wel dat de speculanten/HFT nog meer handel naar Amsterdam gaan verschuiven. Hoera! Eindelijk een bedrijfstak die groeit in deze moeilijke tijden.

    Voor ik vergeet. In de VS wordt vanaf 2013 ook Medicare belasting geheven op transacties. Eigenlijk over koerswinsten en dividend (voor zover ik het begrijp).

    Currently, any capital gain or loss realized upon a sale of Fund shares is generally treated as a long-term gain or loss if the shares have been held for more than one year. Any capital gain or loss realized upon a sale of Fund shares held for one year or less is generally treated as short-term gain or loss, except that any capital loss on the sale of shares held for six months or less is treated as long-term capital loss to the extent that capital gain dividends were paid with respect to such shares.

    Beginning in 2013, any such capital gains, including from sales of Fund shares or from capital gain dividends, will be included in “net investment income” for purposes of the 3.8% U.S. federal Medicare contribution tax mentioned above.


    Dit gaat waarschijnlijk ook extra transacties naar Amsterdam brengen. Ik weet niet of dit alleen voor beleggingsfondsen is (waaronder ook trackers vallen) of ook voor individuele aandelen. Ik vermoed het eerste.
  2. [verwijderd] 24 juli 2012 00:02
    @Conf
    Corné schrijft: "een Nederlands aandeel zoals Air France-KLM of Unibail-Rodamco koopt, moet u de Franse transactiebelasting betalen. Het zijn immers Franse bedrijven" Dus alleen handel naar de A'damse beurs schuiven heeft geen zin.
    Wat wel zinnig is wellicht, is het hoofdkantoor van bedrijven, al is het alleen maar in de vorm van een postbusnummer, naar Nederland verhuizen, zodat het fiscaal en juridisch Nederlands is.
  3. [verwijderd] 24 juli 2012 06:11
    Wiens brood men eet, wiens woord men spreekt. Dit is supernadelig direct voor de 'daytraders' en indirect voor de banken die dit faciliteren.

    Voor Corné: Elke belastingwijziging roept weerstand op. Een ieder voelt zich benadeeld, als een deel van de winst wordt weggenomen. Zeker in de gevallen, waarbij men het verlies niet kan compenseren. Maar goed, wij Nederlanders, hebben ook moeten slikken dat SNS min of meer gered gaat worden door de belastingbetaler, zonder dat wij daarvoor iets terug zien.
  4. [verwijderd] 24 juli 2012 09:04
    De tax duwt de handel in de richting van de derivaten (CFDs, Turbos, Speeders etc.) en de volumes in de cash markt drogen op. Banken hebben juist meer controle in deze derivaten omdat zij zelf de producten uitgeven. Door toegenomen flow zullen deze markten wellicht efficienter worden, maar uiteindelijk zijn het wederom de banken die hier beter van worden.
  5. [verwijderd] 24 juli 2012 10:33
    Wat een kortzichtige beslissing van deze franse populist. Opbrengst voor overheid zal minimaal zijn vanwege vlucht naar produkten buiten de beurzen zoals cfd's. De omzet in de aandelen zal drastisch dalen met alle risico's van dien (mistrades hebben groter effect, manipuleren wordt makkelijker vanwege dunne handel, grotere spread verhoogt aankoopkosten voor pensieonfondsen etc, toename faillissement risico's voor tegenpartij bij cfd's).
    Waarom niet gewoon een belasting (geen fictieve als in nederland) op kapitaalwinsten invoeren? Veel eenvoudiger en eerlijker.
  6. forum rang 4 theo1 24 juli 2012 10:47
    Alles hangt af van hoe dit wordt geïmplementeerd.
    De Britse stamp duty is een belasting van 0,5% op aankooptransacties van aandelen. Je betaalt die belasting dus op de kooptransactie, niet op de verkooptransactie. Verder zijn intermediairs die lid zijn van de beurs vrijgesteld en Amerikaanse ADR's vallen er ook buiten (aandelen die voor ADR's worden gebruikt betalen een eenmalige bevrijdende heffing). Hoe het precies zit met offshore handelsplatformen weet ik niet. Uiteindelijk heeft de stamp duty vooral gevolgen voor particuliere daytraders, die hebben meer moeite iets te verdienen. Voor lange termijn aandeelhouders heeft het weinig te betekenen. Zakenbanken en hedgefunds zullen meestal lid van de beurs en dus vrijgesteld zijn.

    Ik heb begrepen dat de Franse belasting breder is bedoeld dan de Britse stamp duty. Daarom kan de Franse belasting met een lager tarief toch een veel grotere impact hebben dan de Britse. Als de Fransen hun belasting gaan heffen op zowel de koop- als de verkooptransactie, dan kun je hem effectief verdubbelen. Kennelijk willen ze de belasting ook gaan heffen op Franse aandelen die op niet-Franse beurzen worden verhandeld (dat roept de vraag op hoe je een "Frans" aandeel precies definiëert en hoe ze de heffing precies willen gaan uitvoeren). En hoe zit het met intermediairs? Als die ook worden belast, dan gaat het hard. Kennelijk willen ze vooral de high frequency trading ontmoedigen en die gaat niet tussen particulieren maar tussen entiteiten die lid van de beurs zijn. Maar hoe zijn die te onderscheiden van intermediairs die handelen namens particulieren? Het risico bestaat dat er over iedere stap (particulier - broker - beurs - broker - particulier) iedere keer weer 0,3% belasting wordt geheven. In totaal loopt dat aardig op over de keten en dat zal aandelenbezit voor particulieren op voorhand al zo goed als oninteressant maken. Maar ik weet niet wat Hollande nu precies van plan is. Het kan me eigenlijk ook niet schelen, ik heb geen Franse aandelen en zolang de Franse regering zich altijd overal mee meent te moeten bemoeien en zich steevast anti-kapitalistisch opstelt, zal dat ook zo blijven.
  7. forum rang 4 theo1 24 juli 2012 10:55
    quote:

    smegma schreef op 24 juli 2012 10:33:

    ...
    Waarom niet gewoon een belasting (geen fictieve als in nederland) op kapitaalwinsten invoeren? Veel eenvoudiger en eerlijker.
    Frankrijk heeft al een kapitaalwinstbelasting en niet zo zuinig ook:
    en.wikipedia.org/wiki/Capital_gains_t...
    En voor zover ik me herinner van Peter zijn klaagzangen, ook een nogal hoge dividendbelasting. Maar die kan ik niet zo snel vinden op wikipedia.
    Het is in Frankrijk een dure hobby, beleggen in aandelen.
  8. [verwijderd] 24 juli 2012 11:37
    VPB ligt boven de 33% minimaal, dividendbelasting 25% minimaal, daarbovenop nog de sociale heffingen die al snel boven de 7% uitkomen. Het lijkt me nagenoeg onmogelijk om een Franse belasting in een buitenland te gaan heffen: Frankrijk heeft het voor het zeggen in Frankrijk, maar niet in Nederland.

    ADR's zijn aardig, maar je blijft zitten met de dividendbelasting. Kijk eens naar ADR's van bv. RDS, daar heb je de A en B shares. De Nederlandse dividendbelasting zorgt voor een andere koers voor de in NL genoteerde onderliggende waarde.
  9. forum rang 4 theo1 24 juli 2012 11:42
    Ik was toch nieuwsgierig. Een goede uitleg is te vinden op de website van PWC (de accountant): www.pwc.be/en/financial-services-news...

    Het komt erop neer dat alles behoorlijk dom is.
    - iedere transactie in aandelen of instrumenten die toegang geven tot aandelen zijn belast. Dus ook transacties in opties, exercise van opties en dergelijke. De optiebeurs is dus sowieso dood want daar is niks meer te verdienen op deze manier.
    - het Franse ministerie van Financiën bepaalt welke bedrijven hier onder vallen. Ik vrees dat simpelweg een brievenbusholding in Monaco oprichten niet genoeg is om onder de belasting uit te komen. Bovendien is een conflict met de Franse staat niet handig als je probeert zaken te doen in Frankrijk, dus de meeste bedrijven zullen wel braaf zijn.
    - eigenlijk zijn alleen market makers en inkopen voor personeelsaandelenplannen uitgezonderd. Verder zijn er technische uitzonderingen voor clearing huizen, transfers tussen onderdelen van hetzelfde bedrijf, overnames en dergelijke. Ieder beleggingsfonds zal voor iedere transactie moeten dokken.
    - de belasting geldt voor alle transacties, ook op buitenlandse beurzen, andere handelsplatformen en over the counter transacties. Geen gemakkelijke ontsnappingsroutes, daar is dan weer wel over nagedacht. Dit alles zal moeten worden gerealiseerd via de clearing organisaties.
    - er is een speciale belasting op high frequency trading. Die gaat over organisaties die als voornaamste activiteit hebben geautomatiseerde handel, een bepaald volume halen en activiteiten in Frankrijk hebben. Deze belasting gaat ook over geannuleerde en gewijzigde orders. De order hoeft dus niet eens te worden uitgevoerd om belast te worden. De truc is dus om high frequency trading niet als hoofdactiviteit te hebben en net onder de volumedrempel te blijven.
    - er is ook nog een belasting over transacties in CDSen die niet voor hedging worden gehouden. Hoe ze dat practisch willen oplossen is me niet helemaal duidelijk want het is vaak moeilijk te bewijzen of je een derivaat hebt voor hedging of voor speculatie.

    Het zal interessant zijn te volgen wat de gevolgen zijn van dit experiment. Het zal in ieder geval niet goed zijn voor de winstcijfers van Euronext.
  10. [verwijderd] 3 januari 2019 17:06
    Ik wilde wat aandelen unibail rodamco kopen maar dat doe ik nu zeer zeker niet omdat je al gauw enkele tientjes kwijt bent aan belasting en daar heb ik een hekel aan. Bovendien leven we in EU verband waar vrij handelsverkeer is met gelijke wetten en regels Maar zoals het nu gaat gaan veel EU landen hun eigen weg kiezen en zullen spoedig meer brexitten dexitten en nexitten bexitten volgen omdat ze allen te maken hebben met een torenhoge uitgave aan opvang van economische vluchtelingen die ze er niet meer uit krijgen... Rutte is al begonnen met de btw te verhogen om deze uit de klauwen gelopen post uitgave op te vangen Ook andere landen om ons heen doen dat ja zelfs kabinetten vallen door deze lastenpost die niet meer op te vangen is... Dus wanneer gaat het beste jongetje van de klas niet meer dom zijn en doet hij na wat Frankrijk nu doet Neen belasting vrij tot aan de deur zullen we maar zeggen!!!!
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.