Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

5 vragen over de AEX ETF

De AEX ETF van Van Eck vierde deze week zijn 15-jarig jubileum. Vijf vragen aan bedenker Martijn Rozemuller.

5 vragen over de AEX ETF
Beeld: Sander Stoepker

Vijftien jaar geleden lanceerde Martijn Rozemuller zijn eerste ETF op de Nederlandse AEX-index. Niet de allereerste AEX ETF die in Nederland verkrijgbaar was – die van iShares is sinds 2005 op de markt – maar Rozemullers variant pakte wel een specifiek probleem aan waar Nederlandse beleggers in buitenlandse producten mee te kampen hadden.

ETF’s waren toen nog niet zo populair als nu, maar de Van Eck AEX ETF bleek een populair product: van de tientallen ETF’s die Van Eck inmiddels op de Nederlandse markt heeft gebracht neemt de AEX ETF in belegd vermogen een top-5 positie in.

Eerder deze week troffen we Martijn Rozemuller op Beursplein 5, waar hij het 15-jarig jubileum kracht bijzette met een ferme slag op de beursgong. IEX nam de gelegenheid te baat om de bedenker van de AEX èn de AMX ETF een aantal vragen te stellen.

1. Wat was destijds de reden om een AEX ETF uit te brengen?

"Toen we in 2009 de AEX ETF lanceerden, wilden we een probleem aanpakken waar Nederlandse beleggers vaak tegenaan lopen: dividendlekkage. Buitenlandse ETF’s zorgen ervoor dat je als belegger een deel van het bruto dividend misloopt, en dat vonden (en vinden) we zonde. Door de fondsen in Nederland te vestigen, konden we ervoor zorgen dat Nederlandse beleggers het volledige bruto dividend kunnen realiseren.

Na 15 jaar is het effect duidelijk: Nederlandse beleggers in onze AEX ETF hebben per eind november ruim 18% meer rendement behaald dan in de enige andere AEX ETF. En we lenen geen aandelen uit, waardoor tegenpartijrisico vermeden wordt."

2. Hoe hebben de AEX en AMX ETF's gepresteerd in de laatste 15 jaar?

"Ze hebben de afgelopen 15 jaar allebei hun respectieve indices, de AEX en AMX bruto herbeleggingsindices, nauw gevolgd. Er is een kleine underperformance op jaarbasis, die hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door de jaarlijkse kosten van 0,30% voor de AEX ETF en 0,35% voor de AMX ETF.

De gemiddelde jaarlijkse rendementen sinds de lancering in december 2009 tot en met eind november 2024 zijn 9,88% voor de AEX ETF en 6,34% voor de AMX ETF. En zoals ik al zei is het belangrijk dat de Nederlandse FBI structuur beleggers in staat stelt het volledige bruto dividend te realiseren, iets wat buitenlandse ETF’s niet kunnen bieden."

3. Koop je met deze ETF’s ook daadwerkelijk de hele index?

"Ja, deze ETF’s maken gebruik van fysieke replicatie, wat betekent dat alle aandelen uit de index daadwerkelijk in de portefeuille zitten, met dezelfde gewichten als in de index. Daardoor volgen deze ETF’s de prestaties van de indices heel nauwkeurig."

4. In welke portefeuille past een AEX of AMX ETF?

"Ik zou de AEX en AMX ETF’s eerder zien als een aanvulling in een portefeuille dan als een kernpositie. Als belegger heb je vaak al een goed gespreide portefeuille, en deze ETF’s kunnen je dan wat extra blootstelling geven aan Nederlandse bedrijven.

De AEX ETF is bijvoorbeeld interessant voor wie wil profiteren van de prestaties van grote multinationals, terwijl de AMX ETF meer focust op middelgrote bedrijven met groeipotentie. Het is dus echt iets om toe te voegen als je specifiek wat extra Nederlandse exposure zoekt."

5. Een AEX-belegging klinkt heel Nederlands, maar hoe Nederlands is de AEX-index eigenlijk?

"Het is goed om te bedenken dat de AEX natuurlijk bestaat uit 25 bedrijven die internationaal opereren. We hebben gekeken naar waar deze bedrijven hun omzet vandaan halen, en dan zie je dat meer dan 80% van de omzet van AEX-bedrijven buiten Nederland wordt gegenereerd. Slechts 20% komt echt uit Nederland. De rest komt uit Europa, Noord-Amerika, Azië en andere regio’s.

Denk aan bedrijven als ASML, Unilever en Shell: het zijn wereldwijd opererende spelers met een Nederlandse oorsprong. Dus een belegging in de AEX is eigenlijk een investering in internationale bedrijven die hun roots in Nederland hebben."


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Redactie IEX

Auteur:

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse inhoud op de diverse beleggersplatforms van IEX Media, zoals IEX.nl, Belegger.nl, B...

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.