Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (891,63)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 63,84%
Lager 36,16%

Cadeautje voor bitcoinbelegger, 3 nieuwe records op Wall Street en Frankrijk in politiek niemandsland

Een stuiterende bitcoin, feestend Wall Street en nagelbijtend Parijs. Dat zijn de ingrediënten van deze vijfde december.

Cadeautje voor bitcoinbelegger, 3 nieuwe records op Wall Street en Frankrijk in politiek niemandsland
Beeld: iStock

AEX-openingsindicatie: vlak | S&P500: +0,6%  | Nikkei 225: +0,3%

De highlights van donderdagochtend 5 december:

  • De futures kunnen er geen chocoladeletter van maken: vlak
  • Franse regering is weggestemd, onzekerheid over begroting
  • Bitcoin schiet door $100.000
  • Records op Wall Street
  • OPEC besluit vandaag over de olieproductie

Pakjesavond. Voor bitcoinbeleggers is het feest al begonnen. Na een valse start eerder deze maand heeft de munt toch die horde van $100.000 genomen. Of er vandaag ook een cadeautje voor de automobilist in zit, is de vraag. De OPEC komt via een videoverbinding bijeen om te bespreken of de productiebeperkingen moeten worden voortgezet om de olieprijs te ondersteunen. Verder is er niet veel agendanieuws.

Bitcoin door $100.000 gebroken

Hoera, de bitcoin is eindelijk door de psychologische grens van $100.000 gebroken. Enkele weken geleden brak de cryptomunt de rally af vlak voor de finish, maar nu is de bitcoin er glansrijk overheen gesproken. $101.984 staat er op de borden.

De cryptomunt heeft er flink de wind onder sinds Trump is verkozen tot president. Hij had in de campagnetijd beloofd om van de VS de cryptohoofdstad van de wereld te maken. Gisteravond bleek dat Paul Atkins aan het roer komt te staan van de Amerikaanse financiële toezichthouder SEC. Hij is minder cryptofobisch dan de huidige SEC-baas Gary Gensler.


Er gaat vast gejuich op bij de 'bitcoinfamilie', die acht jaar geleden volledig all-in in bitcoin ging. Maar ene Laszlo Hanyecz, een bitcoinbelegger uit Florida, zal van frustratie in zijn kussen bijten. Aan het begin van de eeuw legde hij nog 10.000 bitcoin neer om twee grote pizza's te kopen; de eerste transactie in tastbare goederen met een bitcoin ooit.

Hij moest destijds naar het schijnt maar liefst vier dagen op zijn bestelling wachten, omdat geen hond er interesse in had. Had hij de bitcoins in eigen zak gehouden, dan was zijn belegging nu $1.019.840.000 waard geweest, en was hij dus miljardair geweest... Geduld is soms een schone zaak.

Franse regering valt, maar géén nieuwe verkiezen mogelijk

Dan zakken we af naar Frankrijk. Dat land is, zoals dat heet, in 'uncharted territory' gekomen, en dat is meestal geen goed teken. Voor de tweede keer in meer dan vijftig jaar heeft het parlement een premier naar huis gestuurd. Een motie van wantrouwen tegen de regering van premier Michel Barnier haalde het met 331 van de 577 stemmen. Les extrêmes se touchent, luidt een bekend gezegde en dat bleek ook: zowel een links blok als de uiterst rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen gaf steun.

Dit was geen verrassing. Eerder deze week besloot Barnier een deel van zijn begroting voor 2025 er doorheen te drukken buiten het parlement om. Dat werd niet gewaardeerd.

In Nederland zouden dan direct nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven, maar de Franse wet staat dat niet toe: er moet worden gewacht tot de zomer voordat de Fransen weer naar de stembus kunnen.

De vraag is: hoe nu verder? Er zal waarschijnlijk een nieuwe premier aangewezen worden, die een zeer ingewikkelde puzzel moet leggen. Het parlement is verdeeld in drie blokken, waarvan er geen een een meerderheid in het parlement heeft. Dat is vrij uniek. Anders dan polderland Nederland is Frankrijk geen coalitieland.

Er is ook veel tijdsdruk, want 2025 nadert met rasse schreden. Barnier waarschuwde gisteren dat de val van zijn kabinet zal leiden tot een belastingverhoging voor miljoenen Fransen.

Eigenlijk kan Frankrijk zich zo'n patstelling niet veroorloven, want de tekorten in Frankrijk zijn groot. Kredietbeoordelaars volgen het uiteraard op de voet. En obligatiebeleggers ook. Het verschil in de tienjaarsrente tussen Franse en als zeer solide bekend staande Duitse staatsobligaties is 84 basispunten, en dat is hoog.

Verdeeld beeld in Azië

Ook in Zuid-Korea heerst politieke chaos. President Yoon Suk-yeol trok gisternacht de noodtoestand schielijk in, maar daarmee is voor hem de kou nog niet uit de lucht. Er is een afzettingsprocedure gestart. Om die te laten slagen is een tweederde meerderheid in het parlement nodig.

De leider van Yoon's eigen partij, de People Power Party, heeft aangegeven deze niet te willen steunen. Dat zou nét genoeg moeten zijn om impeachment te voorkomen. Maar als acht leden van de partij uit de kruiwagen springen, is de vereiste meerderheid er wél. In dat geval moet het Constitutionele Hof de knoop doorhakken. Dit moet binnen 180 dagen gebeuren.

Ondertussen heeft het Zuid-Koreaanse ministerie van Financiën een fonds opgetuigd van omgerekend $28,35 miljard om de financiële markten te ondersteunen, mocht dat nodig zijn. De Zuid-Koreaanse Kospi-index daalde vannacht nog verder.

Ook in Hongkong kleurden de koersenborden rood. In Japan en India zagen we wél plussen. Hier ziet u de standen van de belangrijkste indices in Azië op een rij, geklokt om 8.00 uur:

  • Nikkei 225: +0,3%
  • TOPIX (Japan): +0,1%
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: -0,3%
  • Shanghai Composite index: +0,1%
  • Hang Seng (Hongkong): -1,1%
  • Kospi (Zuid-Korea): -0,9%
  • Nifty 50 (India): +0,6%

... en bij techaandelen

Ook in de techsector geen eensluidend beeld:

  • Alibaba: -2,4%
  • Baidu: fractioneel hoger
  • Prosus-deelneming Tencent: +0,6%
  • Samsung: +1,1%
  • Advantest: +3,4%
  • SK Hynix: +3%
  • Foxconn (officieel Hon Hai Precision Industry): -1%
  • Tokyo Electron: -0,3%
  • Softbank: +1,2%

3 nieuwe records op Wall Street

De drie belangrijkste indices op Wall Street hebben records geboekt. De Dow Jones-index wist eerder deze week al boven de 45.000 punten uit te komen, maar is voor het eerst ook boven dat niveau gesloten.

Beleggers waren in hun nopjes met de woorden van Fed-voorman Jerome Powell, waarin hij de kracht van de Amerikaanse economie benadrukte, zonder de hoop op een renteverlaging in december de grond in te boren. Vooral de techsector had wind mee, geholpen door sterke kwartaalcijfers van softwarebedrijf Salesforce. Hier ziet u de slotstanden:

  • S&P 500: 6.086,49 punten (+0,6%)
  • Dow Jones: 45.014,04 punten (-0,3%)
  • Nasdaq Composite: 19.735,12 punten (+1,3%)
  • Russell 2000: 2.426,56 punten (+0,4%)
  • SOX-index: 5.121,78 punten (+1,7%)

Powell neemt de tijd

Waren ze nou dovish of hawkish, de bewoordingen van Powell in een Q&A-sessie georganiseerd door de New York Times? Ze waren, zoals altijd, vooral genuanceerd. Volgens Powell oogt de Amerikaanse economie nu beter dan in september, toen de Fed koos voor een forse eerste renteverlaging (met 50 basispunten). Dat betekent dat de Fed nu tijd en ruimte heeft om wat behoedzamer te werk te gaan.

Over de gevolgen van het nieuwe beleid van Donald Trump en het door de Republikeinen gedomineerde Congres liet Powell zich niet in de kaarten kijken.

Na zijn optreden schoven de marktverwachtingen nog iets verder richting een renteverlaging met 25 basispunten op 18 december. Volgens de FedWatch-tool wordt die kans momenteel ingeschat op 77,5%. Dat was gisteren nog 73,8%.

Beige Book bevestigt beeld Powell

Dat de Amerikaanse economie het prima doet, werd ook bevestigd door het 56 pagina's tellende Beige Book. Dit document verschijnt acht keer per jaar en geeft een aardige indicatie van de stand van de Amerikaanse economie.

De economische activiteit bleek in de meeste van de 12 Fed-districten licht te zijn gestegen. In drie regio's was sprake van een bescheiden of matige groei, waarmee de vlakke of licht dalende activiteit in twee andere regio's werd gecompenseerd.

Koerssprong Salesforce en Nederlander gaat Campbell leiden

Verder verwerkten beleggers een reeks cijfers:

  • Die van Salesforce (+11%) werden goed ontvangen. De winst per aandeel was iets lager dan voorspeld, maar de omzet was beter dan verwacht: $9,44 miljard, terwijl op $9,35 miljard was gerekend.
  • Marvell Technology werd zelfs 23% hoger gezet. De omzet en aangepaste winst overtroffen de marktverwachtingen, maar vooral de omzetverwachting voor het vierde kwartaal viel in goede aarde.
  • Campbell’s (dat onlangs de toevoeging Soup verwijderde) werd juist 6,2% lager gezet na cijfers. De omzet viel tegen. Het concern meldde ook een CEO-wissel. Mick Beekhuizen neemt op 1 februari het stokje over van Mark Clouse, die met pensioen gaat. Er zit een Nederlands tintje aan: Beekhuizen groeide op in de regio Rotterdam en studeerde aan de Universiteit Twente.
  • Foot Locker zag de koers met 8,6% omlaag denderen nadat het concern de outlook voor dit jaar moest verlagen omdat de consument de hand op de knip hield.

Moordaanslag op topman onderdeel van UnitedHealth

Verder werd Wall Street opgeschrikt door de moord op Brian Thompson, CEO van UnitedHealthcare, een grote Amerikaanse zorgverzekeraar, onderdeel van UnitedHealth. Dit gebeurde midden op straat in Manhattan, voor het Hilton-hotel waar hij zou komen spreken op de beleggersdag van het moederbedrijf. 

De indicatoren:  

  • De Europese beurzen gaan een vlakke opening tegemoet.
  • Gemengde koersen in Azië vannacht: verlies in Hongkong en Seoul, winst in Japan en India
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) is iets opgelopen naar 13,45 punten. Geen niveau om u zorgen over te maken.
  • De euro noteert 1,0548 ten opzichte van de dollar.
  • De rente op Amerikaans staatspapier met een looptijd van 10 jaar noteert 4,19%.
  • De Nederlandse tienjaarsrente doet 2,28%.
  • De goudprijs staat 0,1% lager op $2.646 per troy ounce. Op weekbasis heeft de goudprijs een pas op de plaats gemaakt.
  • De olieprijzen staan 0,4% lager. Een vat WTI kost nu $68,56 en een vat Brent-olie kunt u in uw garage zetten voor $72,25: bijna precies even hoog als een week geleden. Er wordt vandaag met spanning uitgekeken naar de vergadering van de OPEC+ over de olieproductie.
  • Zoals gezegd is het de bitcoin eindelijk gelukt om de $100.000-grens te doorbreken. De munt staat 3,7% hoger op $101.984.

Nieuws, shorts en agenda

Avantium heeft een zak geld binenngeharkt en Fastned breidt uit in Londen:

  • 08:12 Avantium haalt €11 miljoen op
  • 08:05 Daling Duitse fabrieksorders
  • 08:01 Fastned bouwt snellaadstations in Londen
  • 07:18 Aziatische beurzen noteren verdeeld
  • 07:13 Bitcoin ruim boven de $100.000
  • 04 dec Franse regering gevallen
  • 04 dec Wall Street scherpt records verder aan
  • 04 dec Olieprijs lager gesloten
  • 04 dec Economische activiteit in meeste districten VS licht gestegen - Beige Book
  • Alle nieuwsberichten bekijkt u hier

Wilt u op de hoogte zijn van het laatste nieuws, check dan ook het overzicht van IEX van het belangrijkste nieuws in de ochtendbladen. Dit vindt u hier.

Dit zijn de 10 meest geshorte aandelen volgens FinAristo:


Agenda: vergadering OPEC+ en cijfers Hewlett Packard

Vandaag komen de OPEC-landen en hun bondgenoten, waaronder Rusland, bij elkaar voor een uitgestelde (en online) vergadering. Of ze voor Sinterklaas gaan spelen voor automobilisten is de vraag.

Eerder deze maand besloten de olieproducenten de vrijwillige productiebeperking van 2,2 miljoen vaten per dag de rest van het jaar te handhaven, om de olieprijs te stutten. Het is de bedoeling om de productie vanaf januari stapsgewijs op te voeren. Maar omdat er een fors aanbodoverschot wordt voorzien, mede door zorgen over de vraag naar olie uit China, is de kans groot dat de productiebeperking wordt voortgezet.

Twee Amerikaanse bedrijven komen met cijfers: retailer Kroger (na de lunch) en Hewlett Packard Enterprise (na sluiting Wall Street).

Hierbij de agenda voor de rest van de dag:

    00:00 Bijeenkomst OPEC+
    11:00 Detailhandelsverkopen oktober (eurozone)
    13:00 Kroger Q3- cijfers (VS)
    14:30 Steunaanvragen wekelijks (VS)
    14:30 Handelsbalans oktober (VS)
    22:00 Hewlett Packard Q4-cijfers (VS)

U bent weer bijgepraat. Veel succes en vooral plezier vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.