Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Nasdaq staat in de coulissen te trappelen om uit te breken

De Nasdaq flirt met het all-time high rond 18.671 punten. Technisch staat de techbarometer in de coulissen te trappelen om de uptrend te hervatten.

Technische analyse: Nasdaq Composite index wil uitbreken
Beeld: iStock

Terwijl het cijferseizoen op stoom komt, staat de Nasdaq index te trappelen om door te breken.

Dit jaar is de techbarometer met ruim 23,5% opgelopen, waarmee de S&P500 (+22%) nipt wordt verslagen. Technisch moet de Nasdaq Composite-index minder dan één procent stijgen om het all-time high rond 18.671,07 punten (de top van 12 juli) te passeren. 

In dat geval gaat de technologiebeurs de brede markt achterna. Zowel de Dow Jones als de S&P500 zijn al overtuigend doorgebroken en bewegen thans op recordniveaus. 

Veel positieve signalen, op eentje na

Technisch kunnen we op de Nasdaq Composite index de volgende positieve signalen vinden:

  • Oude all-time high van 26 november 2021 rond 16.212,23 punten is overtuigend gebroken
  • De stijgende 200-dagenlijn weet de dips van de Nasdaq goed op te vangen
  • In de afgelopen maanden worden er hogere pullbackbodems boven oude barrières gevormd
  • Sinds eind 2022 worden alle belangrijke koersbodems steeds hoger gevormd

Zoals aangegeven is het enig wat de technologiesector ontbreekt dat de koerspiek van juli rond 18.671,07 punten opwaarts gebroken wordt. Daarna kunnen koersdoelen rond 22.000 punten en 26.500 punten bepaald worden. De berekening daarvan kunt u vinden bij de derde grafiek hieronder met de meerjarige beoordeling van de Nasdaq Composite index.

In deze column bekijk ik de technische plaatjes van de Nasdaq Composite index. De technische analyses van de andere indices op Wall Street, alsmede van de individuele Amerikaanse aandelen kunt u vinden op Tostrams.nl. Wilt u ons TA-platform proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van liefst 73%.

Wat is de Nasdaq?

De Nasdaq Composite index geeft de koersontwikkeling weer van alle aandelen genoteerd aan de Nasdaq-beurs. De Nasdaq is opgericht op 5 februari 1971. Destijds begon men met een koers van 100 punten. De Nasdaq wordt gedomineerd door technologie-aandelen. Dat maakt de index volatiel.

Als men het heeft over "de Nasdaq", dan bedoelt men meestal de NASDAQ Composite. Daarnaast is er ook de NASDAQ-100, die de 100 grootste bedrijven volgt met een notering op de Nasdaq-beurs. In de Nasdaq-100 vindt meer handel plaats met derivaten als opties en futures.

U kunt in de NASDAQ Composite beleggen via Exchange Traded Funds. De handel in trackers op de NASDAQ-100-index is echter goedkoper via de in de Verenigde Staten populaire QQQ-tracker (de "Cubes"). 

Korte termijn: Nasdaq anticipeert op uitbraak

De Nasdaq Composite-index flirt met de weerstand van 18.671,07 punten (de top van 11 juli). De recente serie hogere koersbodems geeft al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-)kopen. Hiermee anticipeert de technologiebeurs op een opwaartse uitbraak. 

De stijgende 26-dagenlijn (glooiende rode doorlopende lijn) van de Nasdaq Composite bevestigt het positieve korte termijn technische plaatje

Het technische beeld klaart verder op indien de weerstand op basis van de slotkoers opwaarts wordt gebroken. Na een uitbraak boven 18.671,07 punten wordt 20.000 het eerste kortetermijn koersdoel. Steun ligt rond 16.668,57 punten (de bodem van 6 september).

Lange termijn: Nasdaq handhaaft uptrend

De Nasdaq Composite index is duidelijk van plan de top rond 18.671,07 punten (gevormd op 12 juli) te breken. De Nasdaq Composite index heeft, binnen de stijgende trend, deze horde al opgezocht.

De opwaartse trend kan worden voortgezet indien de Nasdaq Composite index boven deze top weet te breken. Dan mogen we een verdere koersstijging verwachten en wordt 22.000 het eerstvolgende langetermijn koersdoel.

De Nasdaq Composite index heeft steun rond 16.212,23 punten (de bodem van 26 november 2021).

Begin van dit jaar was de horde rond 16.212,23 punten (all-time high van 26 november 2021) overtuigend gebroken. Vervolgens brak de technologiebeurs ook nog door het piekje van eind maart rond 16.538,86 punten. 

De stijgende 200-dagenlijn van de Nasdaq Composite signaleert een positieve technische conditie.

nasdaq composite index koers

Meerjaren: Nasdaq kan nog veel hoger

De meerjarengrafiek van de Nasdaq Composite index laat niets aan duidelijkheid over. Alles wijst eropo dat de technologiebeurs hoger wil. 

Ten eerste is het langetermijn stijgende trendkanaal intact. De stijgende steunlijn S verbindt drie koersbodems van de afgelopen 16 jaar.

Vervolgens is door doorbraak boven top A, gevalideerd door een hogere pullbackbodem bij a1.

Tenslotte brak de Nasdaq de top B (16.212,23), waarmee een belangrijk nieuw koopsignaal werd gegenereerd. De doorbraak door top B is bevestigd door enkele hogere bodems bij b1. 

Technisch kan een conservatief koersdoel rond 22.000 punten bepaald worden. Het tweede koersdoel bevindt zich rond 26.500 punten. 

Een conservatief koersdoel: indien de afstand in punten tussen B en a1 omgeklapt wordt, ligt het eerstvolgende koersdoel iets boven de 22.000 punten. Hierbij wordt de afstand in punten tussen B en a1 opgeteld boven het uitbraakpunt.

Een progressief koersdoel: volgens de 'klap en flap-methode', ook wel pendulum swing genoemd, ligt het volgende koersdoel rond 26.500 punten. Hierbij wordt de procentuele afstand tussen B en a1 opgeteld boven het uitbraakpunt. Het koersdoel van 26.500 punten is op de grafiek hieronder gemarkeerd met K.

Deze koersdoelen op basis van de pendulum swing wordt onder deze grafiek uitgelegd. 

Koersdoel op basis van de pendulumswing (klap en flap methode)

Volgens deze methode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is het koopsignaal gevalideerd
  • Een conservatief koersdoel vanaf C is te berekenen door de afstand in punten tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt
  • Een progressief koersdoel vanaf C is te berekenen door de procentuele afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt

Uitleg pullbackbodem en pendulumswing

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op wanneer de weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt. Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C (de feitelijke pullback). De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

 

  • Pullback

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. JBNE 22 oktober 2024 09:43
    quote:

    Doptieman schreef op 22 oktober 2024 09:15:

    rood beginnen groen eindigen graag !
    ob 2 x call ax4 912 pakweg 0.70 gem.. op de gok..
    Heb er nu dus 6 voor de geinteresseerden.. Ciao..
    Zozo, die heb je laag kunnen inkopen? Ik wist niet dat de beurs zo hard gedaald is.
    Goedemorgen overigens. :-)
  2. forum rang 7 handyman6 22 oktober 2024 10:18
    quote:

    handyman6 schreef op 22 oktober 2024 09:44:

    [...]Wordt dan wel dijk van een dubbele top formatie....
    10yr$ bondyield:4,22% en climbing.
    Daarop dalen Bonds/ oblies behoorlijk op....
    Die waren nog flink gestegen door dalende rentevoeten,maar dat kon wel es klaar zijn gezien de sterke USeco cijfers.
    Of gaat het maar tot 05-11 zo" goed" met de US? Windowdressing ,zeg maar.
  3. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 oktober 2024 11:10
    Goedemorgen,

    langzaam maar zeker daalt de AEX index naar de BL (Blackline) op 896.13 en de vraag is gaat het nog verder naar beneden, daaronder liggen de DC levels 894.37 en 891.73.

    Maar de BL is vaak een steun dus nog even afwachten of de daling hier stagneert

    invst.ly/16wwk4
  4. forum rang 6 d' Aandelen ' 22 oktober 2024 11:28
    quote:

    handyman6 schreef op 22 oktober 2024 10:56:

    Stemmen " kopen" in Moldavië. Of in de US door Elon M.
    Als de Democratische Partij dat ook gaat doen, gaat de staats schuld helemaal door het dak?
    Elon Musk, volgens Nieuwsuur de rijkste man van wereld met 257 miljard dollar deelde prijzen van 1 miljoen dollar uit aan mensen die op Trump beloofden te stemmen,
    Voor wat hoort wat, hij wil voorzitter worden van een commissie die overheidsinstanties gaat controleren die o.a. zijn bedrijven onder loep nemen of het er allemaal wel eerlijk aan toe gaat, en daar moet Trump voor zorgen.
  5. opa 22 oktober 2024 11:31
    quote:

    Pannenkoek schreef op 22 oktober 2024 11:22:

    Ik heb net een order ingelegd om geschreven 910 calls terug te kopen. Meestal stijgen we dan weer.

    Goedemorgen overigens

    Edit: Nee, toch gegaan, 2 stuks op 6,50
    Wat een lef Erik , wij ook hier toch weer 3 maanden India geboekt. je hoort nog wel.
60 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.