Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AFM-accountants voor de rechter gedaagd
Beeld: © iStock

AFM-accountants voor de rechter gedaagd

De strijd tussen investeerder Momentum Capital en beurstoezichthouder AFM is nog niet ten einde. Momentum heeft twee vooraanstaande AFM-accountants voor de rechter gedaagd. Zij moeten zich op 18 oktober verantwoorden voor de Accountantskamer.

Al bijna vier jaar zijn Momentum Capital en de AFM verwikkeld in een juridisch gevecht. Het Financieele Dagblad heeft hier regelmatig over bericht. Het conflict begon op 7 december 2020, toen de AFM een last onder dwangsom oplegde aan Momentum Capital. De investeerder moest volgens de AFM essentiële informatie verstrekken aan beleggers in obligaties MC Bond 11 en Bond Brazil.

Waardering vastgoed in Brazilië betwist

De AFM oordeelde onder meer dat de Braziliaanse bezittingen in de jaarrekening met €28,6 miljoen te hoog waren gewaardeerd. Daarnaast zouden de rentevorderingen met €3,1 miljoen te hoog zijn weergegeven. Hierdoor werd het eigen vermogen volgens de AFM met €31,7 miljoen te hoog gepresenteerd. Volgens de AFM had Momentum de bezittingen niet als participaties maar als deelnemingen moeten rubriceren en waarderen tegen de lagere nettovermogenswaarde.

Beleggers zijn terugbetaald

Momentum ging in beroep tegen dit besluit bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBB), maar zonder succes. Het CBB oordeelde dat er voor Momentum Capital geen overtreding meer was om te herstellen, aangezien de beleggers inmiddels al waren terugbetaald. Hierdoor was er geen sprake van schade voor beleggers, en was de opgelegde last onuitvoerbaar.

Momentum stapte vervolgens naar de Ondernemingskamer voor een jaarrekeningprocedure. Op 10 augustus 2023 kreeg het bedrijf gelijk: de gekozen rubricering en waarderingsmethodiek voor de Braziliaanse vastgoedbelangen waren juist. Volgens Momentum toonde dit aan dat de AFM onterecht had gesteld dat deze belangen als deelnemingen hadden moeten worden gewaardeerd.

Klacht tegen AFM-accountants ingediend

Ondanks deze uitspraak heeft de AFM op 13 september 2023 tijdens een hoorzitting toegezegd het besluit te heroverwegen. Volgens Momentum besloot de AFM echter om de uitspraak van de Ondernemingskamer te negeren. Na een peiling onder beleggers, waarin 79% van de respondenten voor stemde, heeft Momentum een klacht ingediend tegen twee AFM-accountants, Ton Meershoek en Marc van Gestel, bij de Accountantskamer.

Momentum stelt dat de accountants onjuiste en misleidende informatie hebben verspreid, wat volgens het bedrijf in strijd is met de fundamentele beginselen voor accountants. De Accountantskamer heeft bevestigd dat de zaak op donderdag 18 oktober in Zwolle zal worden behandeld. De zitting is openbaar.


IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws..

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
IEX Nieuws

Auteur:

IEX Nieuws is het nieuwskanaal van IEX Group voor divers financieel en beursnieuws.