Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Stoelendans in bankenland: Buffett, Commerzbank en ABN Amro onder de loep

Stoelendans in bankenland: Buffett, Commerzbank en ABN Amro onder de loep

De afgelopen weken zien we opmerkelijke gebeurtenissen in de bankensector. Kijk naar Warren Buffett die zijn positie in Bank of America flink afbouwt, de Duitse overheid die aandelen Commerzbank verkocht aan een Italiaanse bank en de Nederlandse Staat die bereid is verlies te nemen op de aandelen van ABN Amro. Wel erg toevallig allemaal, toch?

Een korte blik op de recente ontwikkelingen laat zien dat er mogelijk meer speelt.

Buffett keert zich tegen bankensector

Om te beginnen met Warren Buffett, die over het algemeen toch bekend staat om zijn vertrouwen in banken. Buffett verkocht in korte tijd zo'n 150 miljoen aandelen Bank of America. Deze verkoop, ter waarde van $5,4 miljard, geeft de indruk dat Buffett er niet meer zo zeker over is, terwijl de financiële sector toch Buffetts de favoriet is. Zeker BofA, vanwege het sterke kapitaalteruggaveprogramma.

Dat Buffett nu deze aandelen dumpt, kan wijzen op vrees voor verdere economische afkoeling of afnemende gezondheid van grote banken.

Duitse overheid doet afstand van aandelen Commerzbank

Dat zien we ook terug in Duitsland, waar de Duitse overheid een deel van haar aandelen in Commerzbank verkocht aan de Italiaanse bank Unicredit. Mogelijk ter voorbereiding op een volledige overname - al lijkt de Duitse overheid wat geschrokken van de gretigheid van de Italianen.

Het belang van de Duitse staat in Commerzbank daalt van 16,49% naar 12%. De verkoop volgde op het nieuws dat Manfred Knof opstapt als CEO. Zoiets hebben we de laatste tijd vaker gehoord, en daarvoor hoeven we niet eens over onze landsgrenzen te kijken.

ABN Amro maakte namelijk bekend dat CEO Robert Swaak vroegtijdig zal vertrekken en dus zijn benoemingstermijn niet vol zal maken. In overleg met de Raad van Commissarissen is besloten dat hij in de eerste helft van 2025 terugtreedt.

Nederlandse staat neemt verlies op aandelen ABN Amro

Over ABN Amro gesproken: de Nederlandse staat is nog altijd van plan zijn belang in ABN Amro te verkopen. Verlies wordt geaccepteerd. De laatste verkoop bracht €1,17 miljard op voor de staatskas, en het belang van de Staat is hiermee teruggebracht naar 40,5%.

Om de totale kapitaaluitgaven terug te verdienen, zou het gehele resterende belang tegen een koers van €31,49 per aandeel verkocht moeten worden. Op dit moment kost een aandeel ABN Amro iets meer dan €16. Daar wordt dus niet op gewacht.

Wijst dit erop dat ABN de zaken nu beter op de rit heeft, vergeleken met toen de staat er in 2008 een belang in nam? Of wegen de zorgen over de Europese bankensector zwaarder?

Goldman Sachs: hedgefunds kopen weer banken en verzekeraars

Waar overheden en Buffett afbouwen, bewegen hedge funds - zoals wel vaker - de andere kant op. Na zeven van de afgelopen acht weken een netto verkooppositie te hebben ingenomen, waren deze beleggers volgens de prime brokerage trading desk van Goldman Sachs weer happig op aandelen uit de financiële sector. Die prime brokerage desk vetrstekt leningen aan hedgefondsen en volgt hun transacties.

Hedgefondsen namen longposities in banken, verzekerings- en kapitaalmarktbedrijven die transacties faciliteren.

Wat betekent dit?

De financiële sector is in beweging en dus kan er meer volatiliteit op gaan treden. Diverse overheden hebben belangen genomen in bankaandelen toen de financiële situatie stukken slechter was dan nu.

Door hogere rentes voor langere tijd hebben banken flink wat geld kunnen verdienen, waardoor staatssteun nu minder noodzakelijk is. Maar anderzijds is de timing van de verkopen zonder meer opmerkelijk te noemen. Ofwel: een gewaarschuwd mens telt voor twee.


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.