Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Technische analyse: de kleinere aandelen blijven achterlopen

Nederlandse mid- en smallcaps blijven achter, maar er is hoop

Nog steeds slagen de kleinere aandelen er niet in hun achterstand op de largecaps in te lopen. De AEX lijkt een hogere bodem te vormen, binnen de langetermijn-uptrend. De AMX en AScX, die al jarenlang achterlopen met lagere toppen, weten het tij maar niet te keren. Maar er is hoop.

Eerst wat statistiekjes:

  • De AEX doet voor 2024 een winst van ruim 15%. De AMX-index staat YTD  5,25% in de min. De AScX-index doet dit jaar een minimaal plusje van 0,25% 
  • De AEX staat ruim boven het oude all-time high van eind 2021 rond 829,66 punten. De AMX staat ruim 21% onder het all-time high 1114,53 van 1 september 2021. De AScX vormde op 22 april 2022 het all-time high rond 1.462,71 punten, en staat daar nu 17,5% onder 
  • De AEX noteert 4,8% boven haar stijgende 200-dagenlijn, de AMX staat 1,7% onder het dalende 200-daags gemiddelde. De AScX beweegt er 1,68% onder.
  • De AEX vormt structureel hogere bodems. De AMX en AScX vormen al jarenlang lagere toppen.

Lichtpuntjes

Een minuscuul lichtpuntje is dat de AScX-index een horizontaal koerspatroon aan het vormen is, wellicht een bodemformatie, boven de steun op 1133,73 punten (bodem van 27 oktober 2023). En bij de AMX gloort er een sprankje hoop nu het low van 30 oktober 2020 rond 763,40 punten in elk geval al één keer succesvol is getest

Smallcaps zijn aandelen van kleinere bedrijven met een relatief lage marktkapitalisatie. Marktkapitalisatie is de totale waarde van alle uitstaande aandelen van een bedrijf. Tot de smallcaps worden bedrijven gerekend met een marktkapitalisatie van 300 miljoen tot 2 miljard euro.

Volgens sommigen wordt het verschil in performance tussen small- en largecaps veroorzaakt door de enorme groei van passieve indexfondsen zoals ETF's en trackers. De fondsbeheerders daarvan kiezen doorgaans voor liquide, dus makkelijk verhandelbare, aandelen van bedrijven met een hoge marktkapitalisatie voor hun portefeuilles.

De kleinere, iets minder liquide aandelen zijn daar dan de dupe van. Zij moeten naar verluidt veel harder vechten om de aandacht van de institutionele belegger.

In deze column bekijk ik de technische langetermijnplaatjes van de AEX, AMX en de AScX. 

De AEX-index blijft opwaarts gericht

De AEX-index pauzeert binnen de stijgende trend. De serie hogere koersbodems vanaf eind 2022 wijst nog er steeds op dat beleggers op de dips bijkopen. De huidige adempauze is vooralsnog slechts een tijdelijke onderbreking van de stijgende fase.

De opwaartse trend krijgt een nieuwe impuls als de recente koerspiek op 949,14 punten (top van 19 juli) naar boven wordt gebroken. Dan mag verdere koersstijging verwacht worden.

De Nederlandse hoofdindex heeft afgelopen weken een hogere bodem gevormd op 858,09 punten, ruim boven die oude top. Ik heb dit patroon hier eerder als een katapult-pullback besproken.

De index wordt opgevangen door haar stijgende 200-daags gemiddelde. Hiermee wordt de opwaartse fase duidelijk gevalideerd.

Technische analyse AEX index koers

De AMX-index verliest terrein

De Nederlands Midkapindex is dit voorjaar wederom afgeketst op de dalende toppenlijn. De lagere toppen geven aanhoudende verkoopdruk weer.

Ook de afgelopen maanden verliest de AMX-index aan kracht. Recent is de korte herstelbeweging afgebroken; de verkoopdruk neemt weer toe, mogelijk wordt de steun rond 763,40 punten (bodem van 30 oktober 2020) nogmaals getest. Dat dat eind vorig jaar succesvol is gebeud, is hoopgevend. Weerstand ligt op 966,61 punten (top van 17 mei).

Het 200-daags voortschrijdende gemiddelde van de AMX-index tendeert nog neerwaarts. De zwakke B.O.B.-indicator (blauwe lijn) laat zien dat de Nederlandse Midkapindex slechter presteert dan de AEX.

Technische analyse AMX index koers

De AScX-index stampt de steun nog eens goed aan

Ook de Nederlandse smallcapindex is nog niet uit de gevarenzone, hoewel er hoop is. De AScX strandde recent op een dalende toppenlijn. De verkoopdruk is nog niet uit de markt.

De AScX weet thans wel vanaf steun 1133,73 punten op te veren. Per saldo beweegt de smallcapindex horizontaal tussen steun 1.133,73 (bodem van 27 oktober 2023) en weerstand 1345,45 punten (gevormd op 19 augustus 2022).

De afstand tussen deze twee niveaus is ruim genoeg om te traden. De behoudende belegger wacht op een uitbraak boven de weerstand. 

Bij AScX neigt de 200-dagenlijn neerwaarts. Dit wijst op een matige technische conditie. De B.O.B.-indicator (blauwe lijn) maakt de laatste maanden een hockeystickbeweging. Dit suggereert dat de underperformance van de Nederlandse smallcapindex ten opzichte van de hoofdindex afneemt.

Technische analyse AScX smallcap index koers

 

 

Probeer Tostrams Premium 3 maanden voor slechts €19,95 (73% korting)

Wilt u dagelijks technische aandelenanalyses en concrete kooptips ontvangen? Abonneer u dan op Tostrams Premium. Met een universum van meer dan 500 verschillende aandelen, grondstoffen, valuta's en indices zorgen onze specialisten ervoor dat u niets over het hoofd ziet.

U kunt ook persoonlijke alerts instellen, zodat u een seintje krijgt als er een technische doorbraak plaatsvindt of een belangrijk steunniveau wordt gebroken. Hierdoor mist u geen (ver)koopkansen meer!

Verder krijgt u als Tostrams-abonnee automatisch toegang tot maar liefst vier modelportefeuilles met de beste aandelen voor Nederland, Europa en de VS en ETF’s. De Tostrams-portefeuilles weten de markt al sinds 2006 te verslaan.

Wilt u Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €19,95. Dat komt neer op een korting van maar liefst 73%.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.