Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Beleggers zoeken hun toevlucht in veilige valuta

Beleggers zoeken hun toevlucht in veilige valuta

De euro heeft de afgelopen dagen een heuse achtbaanrit achter de rug. Ten opzichte van de Japanse yen zakte de euro richting laagste punt van dit jaar. De Europese munt heeft ook versus de Zwitserse frank een dieptepunt bereikt. De Japanse yen en de Zwitserse frank worden dus gekocht en fungeren tijdelijk als vluchtheuvel. 

Ten opzichte van de dollar wordt de euro juist gekocht, daar beweegt de euro naar de top van 11 januari op $1,10, het hoogste punt van dit jaar. Dit signaleert juist een zwakke dollar. De volatiliteit op de valutamarkten volgt op het tegenvallende Amerikaanse banenrapport van eind vorige week. Deze heeft een ‘run’ op veilige valuta aangewakkerd. De verwachting is dat de Federal Reserve de rente weldra zal gaan verlagen.

Het banenrapport van vrijdag prikkelde de vrees voor een recessie in de VS. Omdat men verwacht dat de Fed de rente dit jaar flink zal verlagen vluchten beleggers in 'veilige' valuta en in schatkistpapier. Ik wees hier eerder al op in mijn blog over de veilige havens.

Dat centrale banken de renteteugels binnenkort zullen laten vieren, wordt gezien de verzwakkende dollarkoers waarschijnlijker. In deze blog bekijk ik de lange termijn ontwikkelingen van de euro versus de dollar, het Britse pond, de Chinese yuan, de Japanse yen en de Zwitserse franc. 

EUR/USD herstelt fors

Het beeld verbetert voor het valutapaar EUR/USD, nu de correctieve beweging opwaarts wordt doorbroken. Dit geeft aan dat vraag wat begint aan te trekken. De euro test nu de horde rond $1,10 (top van 11 januari). Voor meer technische verbeteringen is een doorbraak boven weerstand $1,10 noodzakelijk. Daarna kan de euro naar $1,15, de top van begin 2022. Van belang is dat steun $1,08 (bodem van 1 augustus) weet stand te houden.

EUR/GBP heeft voorgaande top gebroken

Versus het Britse pond herstelt de euro vanaf steun 0,83 (bodem van 2 augustus 2022). De koers verbetert op de korte termijn nu de correctieve fase naar boven wordt gebroken. Voor een volgende verbetering is een doorbraak boven weerstand 0,86 (top van eind april) noodzakelijk. Er zal dan meer opwaarts potentieel vrijkomen. 

Euro verzwakt ten opzichte van yuan

De recente daling bracht de koers van het valutapaar EUR/CNY weer terug onder het niveau van voorgaande toppen in de zone tussen 7,87 en 7,89. Door deze terugkeer van de koers binnen de oude trading range verzwakt het technische beeld iets. Deze zogeheten 'false move' heeft de eerdere uitbraak teniet gedaan. We verwachten een meer zijwaarts verloop.  

Euro verzwakt versus yen

De euro oogt technisch zwak ten opzichte van de Japanse yen. De euro heeft zowel de stijgende trend als enkele voormalige koersbodems gebroken. Neerwaarts is er ruimte richting steun 153,15 (bodem van 7 december 2023). Een lagere koerstop zou de uitbraak bevestigen. De weerstand ligt op 175,43 (top van 11 juli).

 

CHF/EUR technisch sterk

De Zwitserse frank worden goed gekocht. Zowel de dalende trend als alle tussenliggende topjes zijn gebroken. Dit geeft aan dat beleggers bereid zijn om op steeds hogere niveaus in te stappen. De trend biedt een koersdoel rond weerstand 1,08 (top van 29 december 2023). Steun ligt rond 1,02 (bodem van 16 juli).

 

 

Weten welke aandelen koopwaardig zijn?

Recent is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden.

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Royce Tostrams

Analyse door:

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Gerelateerd

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Doptieman 7 augustus 2024 10:08
    quote:

    Bubbletrader schreef op 7 augustus 2024 09:15:

    AEX 0,7% in de plus en mijn call opties t.o.v. gisteren noteren slechts break even
    De premiesloop tgv volatiliteit is vernietigend
    Heb je goed de VIX regeert over de optie premies en de AEX koers schommelingen worden
    allemaal afgeroomd en bijna teniet gedaan. door de VIX ..
    Vandaar dat er amper droog brood te verdienen is met gekochte naakte calls of puts..
    Wel vreemd dat Euronext deze invloedrijke index niet doorgeeft of toch niet ??

    Nou pompen aan en op naar de 880... en dan graag weer door richting. Succes..
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.