Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Fed handhaaft Amerikaanse rente, maar deur op een kier voor verlaging in september
Beeld: © ANP

Fed handhaaft Amerikaanse rente, maar deur op een kier voor verlaging in september

  • De Federal Reserve handhaaft het belangrijkste rentetarief op 5,25% tot 5,50%.
  • In de toelichting hintte voorzitter Jerome Powell meerdere malen op een renteverlaging in september
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is gedaald in reactie op het nieuws.
  • Wall Street is hoger de dag uit gegaan.

De Federal Reserve heeft, zoals al werd verwacht, besloten om het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten. Het zogeheten federal funds rate (de vergoeding die Amerikaanse banken in rekening brengen voor korte, dagelijks opvraagbare leningen) blijft dus 5,25% tot 5,50%. Daarmee staat de rente al ruim een jaar op het huidige niveau:

Aan het besluit ging volgens voorzitter Jerome Powell veel discussie vooraf, maar de beslissing werd uiteindelijk wel unaniem genomen. De Fed meldde ook dat zij doorgaat met het afbouwen van de balans.

In het begeleidend commentaar herhaalde de Fed de zin die bij alle voorgaande rentebesluiten werd gebezigd: dat het niet passend is om de rente te verlagen tot men meer vertrouwen heeft dat de inflatie 'duurzaam op weg is naar de gewenste 2%'.

De Federal Reserve erkent dat de inflatie in de afgelopen maanden goede stappen heeft gezet richting de doestelling van 2%, maar volgens de beleidsmakers is het huidige niveau nog steeds 'iets aan de hoge kant'.

Bij het vaststellen van de beleidsrente kijkt de Federal Reserve vooral naar de zogeheten PCE-inflatie. Dat is een afkorting van Personal Consumption Expenditures: een cijfer dat aangeeft wat Amerikanen uitgeven aan goederen en diensten. De Fed let in het bijzonder op de kern-PCE-inflatie, waarin de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing worden gelaten.

Afgelopen vrijdag bleek dat de kern-PCE-inflatie op jaarbasis was uitgekomen op 2,6%, vergelijkbaar met de maand ervoor.

 

Het cijfer op maandbasis was iets opgelopen, van 0,1% naar 0,2%. De algemene PCE-inflatie was gedaald van 2,6% naar 2,5% op jaarbasis en op maandbassis iets opgelopen van 0,0% naar 0,1%.

De inflatie ligt hiermee nog altijd een half procentpunt boven de 2% YoY die de Fed nastreeft, maar de pieken van enkele jaren geleden zijn inmiddels wel verleden tijd.

Deur op een kier voor een renteverlaging in september

Tijdens de persconferentie wilde Powell niet

Rentepauze was geen verrassing

Dat de Fed opnieuw op de rentepauze zou drukken, was geen verrassing. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group werd die kans ingeschat op 96,9%.

 

==

Volg hier de persconferentie

De persconferentie is begonnen. Deze kunt u via de link hieronder bekijken. Uiteraard zullen wij daar ook live verslag van doen. Wilt u up to date blijven? Ververs dan geregeld deze pagina.

  • Powell zegt dat de arbeidsmarkt beter in balans is en dat de werkloosheid nog altijd laag is.
  • De inflatie is in de afgelopen jaren substieel gedaald van 7% naar 2,5%, maar de Fed heeft een sterk commitment om deze naar de gewenste 2% te laten zakken.
  • Hij schetst de stand van de economie. De economische groei is meer gematigd: het BBP steeg in het eerste halfjaar met 2,1%, tegen 3,1% vorig jaar. De groei van de consumentenbestedingen is afgevlakt, maar blijft solide.
  • Het aantal banen is gegroeid, maar die toename ging gepaard met een toename van het aanbod van werknemers. Dit schrijft Powell toe aan de toegenomen arbeidsparticipatie van Amerikanen van 25 tot 54 en de groei van het aantal immigranten. De nominale loongroei is afgevlakt. De arbeidsmarkt is op het niveau van vlak voor de uitbraak van de coronapandemie: sterk, maar niet oververhit.
  • De inflatie is in de afgelopen twee jaar fors gedaald, maar ligt nog iets boven ons langetermijndoelstelling van 2%. De PCE-inflatie kwam uit op 2,5% YoY in juni. De kern-PCE-inflatie (zonder de prijzen van voedingsmiddelen en energie) kwam uit op 2,6% op jaarbasis.
  • Powell herhaalt dat de Fed het niet passend vindt om de rente te verlagen tot men meer vertrouwen heeft dat de inflatie 'duurzaam op weg is naar de gewenste 2%. De inflatiecijfers van het tweede kwartaal hebben hierbij geholpen en meer goede data zou dat vertrouwen versterken.
  • Hij geeft aan dat te snel de rente verlagen de inflatie kan aanwakkeren. Maar te lang wachten of te weinig verlagen is ook riskant: kan de economische en de arbeidsmarkt schade toebrengen.
  • Als de economie solide blijft en de inflatie aanhoudt kan de Fed het federal funds rate op het huidige hoge niveau houden zolang dat nodig is. Maar als de arbeidsmarkt harder afkoelt dan verwacht en de inflatie harder daalt dan verwacht, is de Fed bereid om te reageren.
  • Een journalist vraagt of een renteverlaging in september, zoals de markt verwacht, voor de hand ligt. Powell antwoordt dat de Fed nog geen besluit heeft genomen over toekomstige vergaderingen. Wel erkent hij dat de economie zich meer beweegt in de richting die de Fed zoekt om de rente te kunnen verlagen. Nu is het nog niet zo ver, maar een renteverlaging kan de volgende keer op tafel liggen.
  • Als de komende weken blijkt dat de inflatie sneller daalt dan verwacht, de economische groei redelijk sterk is en de arbeidsmarkt ook, dan is een renteverlaging in september mogelijk. Blijkt de inflatie hardnekkig of loopt deze op, dan zal de Fed dat afwegen tegen andere economische cijfers, waaronder de arbeidsmarkt. De Fed kijkt volgens Powell altijd naar een combinatie van cijfers. Hij zegt dus niet dat bij een tegenvallende inflatie een renteverlaging van tafel is.
  • Een journalist wil weten waarom de Fed nu nog niet voldoende vertrouwen heeft dat de inflatie duurzaam op weg is naar de 2%. Het is een kwestie van meer goede data. De PCE-inflatie laatste keren: vooruitgang op alle fronten (goedereninflatie, huizenmarkt en dienstverlening). 'We hebben al meer vertrouwen en nog meer goede cijfers helpt ons om nog meer vertrouwen te krijgen'.
  • Powell laat zich niet verleiden om een voorspelling te doen over het aantal renteverlagingen dit jaar. Het kan er geen een zijn, maar ook meerdere.
  • Powell herhaalt dat de arbeidsmarkt geleidelijk is genormaliseerd. Hij kijkt niet alleen naar de werkloosheid, maar ook naar andere zaken, zoals de loonontwikkeling en arbeidsparticipatie. Volgens de Fed-voorzitter zijn de omstandigheden op de arbeidsmarkt nu bijna vergelijkbaar met het jaar 2019, toen de inflatie laag was. Volgens hem is het onwaarschijnlijk dat er van de huidige arbeidsmarkt een inflatoire druk uit gaat.
  • Hij voorziet geen sterke afkoeling van de arbeidsmarkt. Tegelijkertijd is er goede vooruitgang gemaakt met de inflatie. Meer vertrouwen dat de inflatie naar de gewenste 2% beweegt.
  • 4,1% werkloosheid is nog steeds historisch laag.
  • Hij ziet een normalisering van de arbeidsmarkt, waaronder een afname in vacatures, en loonstijgingen naar een meer houdbaar niveau.
  • De Amerikaanse economie is nu compleet anders dan een jaar geleden toen de Fed de rente voor het laatst verhoogde. Toen was de inflatie nog 4% en de werkloosheid zo'n 3%. 'Het wordt nu tijd om ons beleid hierop aan te passen, om dit proces te ondersteunen', zegt Powell.
  • Hij voegt eraan toe dat de Fed zich niet meer volledig op de inflatie hoeft te focussen, vanwege de voorgang die op dat terrein is geboekt. "De klus is nog niet geklaard, maar we kunnen ons een wat minder strict monetair beleid veroorloven", zegt Powell. Dit is een proces. Hij wil niet zeggen in welk tempo de rente omlaag kan.
  • De tienjaarsrente op Amerikaanse staatsobligaties liep vlak na het rentebesluit wat op, maar is nu aan het dalen. De markt ziet het begeleidend commentaar zo te merken als redelijk 'dovish'. De tienjaarsrente is gedaald van 4,108% naar 4,068% (geklokt om 21.50 uur).
  • Volgens Powell is geen sprake van een oververhitte economie, maar van een normalisering van de economie.
  • Powell zegt dat de Fed altijd een balans zoekt tussen de twee mandaten (prijsstabiliteit en volledige werkgelegenheid). Het cijfer dat het verst af staat van de doelstelling krijgt voorrang in het monetaire beleid.
  • De inflatie staat nu nog wat verder van het doel af dan de werkloosheid, maar het moment breekt wel aan om een wat minder restrictief beleid te voeren.
  • Het eerste kwartaal was de inflatie nog zorgelijk, maar het tweede kwartaal ziet er een stuk beter uit.
  • Powell wijst erop dat het een uitdaging is om een goede balans te vinden: niet te snel reageren, maar ook niet te laat. Het huidige hoge tarief van 5,25% tot 5,50% biedt veel ruimte om te reageren als de economie afzwakt. Maar hij ziet geen signalen van een zwakke economie, maar ook niet van een oververhitte economie.
  • Een journalist vraagt om een reactie van Powell op een opmerking van Trump dat een renteverlaging vlak voor de verkiezingen niet hoort. Powell antwoordt dat de Fed alleen naar economische cijfers kijkt en niet naar de politieke kalender. Hij benadrukt dat de Fed onafhankelijk is en nooit zijn instrumenten zal inzetten om een politieke partij te ondersteunen of de uitslag van de verkiezingen te beïnvloeden. De Fed baseert ook niet het monetaire beleid op de potentiële uitkomst van de verkiezingen die nog niet zijn geweest. "Dat is een lijn die wij nooit over zullen gaan."
  • Een andere journalist wil weten of een eerste renteverlaging met 50 basispunten (in plaats van 25) een optie is of onwaarschijnlijk. Hierover is Powell duidelijk: daar denkt de Fed niet aan.
  • Powell biedt een inkijkje in de opzet van de tweedaagse bijeenkomst van het FOMC. Op de eerste dag wordt gesproken over financiële stabiliteit. Daarna wordt de stand van de economie besproken. En tot slot het monetaire beleid, waarbij alle Fed-officials hun mening geven.
  • Een renteverlaging nadert, zegt Powell. Als de inkomende data zo goed zijn als we hopen, ligt een renteverlaging in september op tafel.
  • De kans op een harde landing acht hij klein. De economische cijfers zijn nog steeds sterk. Geen oververhitte of afzwakkende economie. We zijn goed uitgerust om in te grijpen als de economie verzwakt, maar daar is geen sprake van.

 

 

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.