Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Vooruitblik Fed: dít zinnetje wordt vanavond cruciaal

Vooruitblik Fed: dít zinnetje wordt vanavond cruciaal

Vergeet het rentebesluit van vanavond. De Federal Reserve gaat wederom op de pauzeknop drukken, dat is nagenoeg zeker. Alles draait om de vraag wat er hierna gebeurt. Hint de Fed op een renteverlaging in september? Of houdt Jerome Powell een slag om de arm?

Vanavond om 20 uur maakt de Federal Reserve bekend wat er met de rente gaat gebeuren. Het gaat om het zogeheten federal funds rate, het belangrijkste officiële rentetarief. Dit is de vergoeding die Amerikaanse banken in rekening brengen voor korte, dagelijks opvraagbare leningen.

Het rentebesluit zelf wordt waarschijnlijk een non-event. De federal funds rate staat inmiddels ruim een jaar op 5,25% tot 5,50%:


En dat blijft waarschijnlijk zo. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group is die kans op een renteverlaging slechts 3,1%:

Dat er vandaag nog geen beweging wordt verwacht, heeft te maken met de inflatie, die nog altijd aan de hoge kant is. Daarover verderop meer.

Verschuiving

De financiële markten snakken naar het moment waarop de rente alsnog omlaag kan. Maar het geduld van beleggers wordt wel op de proef gesteld. Bij alle rentebesluiten van de laatste maanden en in diverse toespraken hebben Fed-voorzitter Jerome Powell en andere Fed-bestuurders duidelijk aangegeven dat een renteverlaging pas aan de orde is als de Fed er 'meer vertrouwen in heeft dat de inflatie duurzaam richting de gewenste 2% beweegt'.

Maar de laatste tijd zien we een voorzichtige verschuiving. Diverse Fed-bestuurders laten doorschemeren dat die 2% niet in beton is gegoten. Zolang de inflatie maar op de terugtocht is en niet opvlamt, is er ruimte om de rente omlaag te trekken.

Ook wijst Fed-voorzitter Jerome Powell er de laatste maanden geregeld op dat de Federal Reserve een dubbel mandaat heeft. Behalve naar prijsstabiliteit streeft die ook naar volledige werkgelegenheid. Daarmee wordt bedoeld dat de werkloosheid onder de 4% moet blijven. Daar ligt het huidige cijfer met 4,1% net boven. Dit kan de Fed aansporen om toch maar alvast aan de renteknop te draaien, om te voorkomen dat de Amerikaanse economie in een recessie glijdt.

Kruis 18 september aan in uw agenda

De marktverwachting is dat de Fed op de eerstvolgende vergadering, op 17 en 18 september, zal besluiten tot een eerste renteverlaging. Dit wordt waarschijnlijk een voorzichtig rentestapje van 25 basispunten: die kans wordt momenteel ingeschat op 89,6%. De kans dat er nog meer van de rente afgaat, is een stuk kleiner: 10,3%.

Een nieuwe rentepauze wordt onwaarschijnlijk geacht, al zijn die inschattingen net zo veranderlijk als het Nederlandse zomerweer.

Let op dít zinnetje

Beleggers zullen naarstig op zoek gaan naar hints over het moment waarop de rente omlaag kan. Dít zinnetje in het begeleidende commentaar is cruciaal:

"The committee won’t reduce rates until it has gained greater confidence that inflation is moving sustainably toward 2 percent.”

Een eventuele afzwakking hiervan kan net de bevestiging zijn die de markt nodig heeft dat september in de prik is.

Inflatie nog nét niet waar deze moet zijn

Bij het vaststellen van de beleidsrente kijkt de Federal Reserve vooral naar de zogeheten PCE-inflatie. Dat is een afkorting van Personal Consumption Expenditures: een cijfer dat aangeeft wat Amerikanen uitgeven aan goederen en diensten. De Fed let met name op de kern-PCE-inflatie, waarin de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing worden gelaten.

Afgelopen vrijdag bleek dat de kern-PCE-inflatie op jaarbasis was uitgekomen op 2,6%, vergelijkbaar met de maand ervoor.

 

Het cijfer op maandbasis was iets opgelopen, van 0,1% naar 0,2%. De 'gewone' PCE-inflatie was gedaald van 2,6% naar 2,5% op jaarbasis en op maandbassis iets opgelopen van 0,0% naar 0,1%.

De inflatie ligt hiermee nog altijd een half procentpunt boven de 2% die de Fed nastreeft, maar de pieken van enkele jaren geleden liggen inmiddels wel echt achter ons.

Een ander inflatiecijfer, de CPI, wijst in dezelfde richting. De consumentenprijzen waren opgelopen met 3,0% op jaarbasis, tegen 3,3% in mei. De kern-CPI kwam uit op 3,3% op jaarbasis, tegen 3,4% in mei en een verwachte 3,4%. Op maandbasis waren de prijzen zelfs licht gedaald.

Banenrapport van vrijdag is van belang

Tenzij de inflatie komende maand plotseling omhoog schiet, is een renteverlaging in september zeker. Houd ook het banenrapport van vrijdag goed in de gaten. Mocht de arbeidsmarkt tekenen van afkoeling vertonen, dan zal de Fed een renteverlaging niet langer voor zich uit willen schuiven.

De rente onnodig lang hoog houden brengt immers risico's met zich mee. Het duurt ongeveer een half jaar voordat een rentestap volledig is geabsorbeerd in de economie. Mocht de economie al aan het afkoelen zijn terwijl de rente nog hoog is (en leningen voor bedrijven en burgers duur zijn), dan kan de economie onnodig schade worden toegebracht.

Een renteverlaging in september zou wel op een pikant moment komen. Dat is namelijk de laatste vergadering voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Powell benadrukt altijd dat de Fed een onafhankelijke koers vaart. Vaak zie je dat de Fed de maanden voorafgaand aan de verkiezingen geen belangrijke monetaire besluiten meer neemt, om elke schijn van beïnvloeding te vermijden.

Maar omdat een kleine renteverlaging wel zo'n beetje is ingeprijsd, kan de Fed rustig een kwartje van het tarief afhalen zonder de verdenking op zich te laden dat zij de Democraten in de kaart speelt. Dit zou anders liggen als de Fed de rente met meer dan 25 basispunten verlaagt.

Hoeveel renteverlagingen dit jaar?

Journalisten zullen Powell vanavond ongetwijfeld ook vragen hoeveel renteverlagingen hij dit jaar verwacht. Bij het vorige rentebesluit duidde het zogeheten dot plot (een puntengrafiek waarop de renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders voor de komende jaren zijn weergegeven) op één, wellicht twee renteverlagingen dit jaar:

Vanavond moeten we het helaas stellen zonder dot plot, maar wellicht licht Powell toch een klein tipje van de sluier op. Verwacht hier echter niet teveel van. Waarschijnlijk houdt hij zich op de vlakte, om zoveel mogelijk manoeuvreerruimte te behouden.

Het lijkt erop dat de markt het laatste dot plot aan de conservatieve kant vindt. Volgens de FedWatch-tool wordt de kans dat de rente eind dit jaar minimaal 75 basispunten lager staat dan nu momenteel ingeschat op 64%. Dat zou betekenen dat de Fed de komende drie vergaderingen (op 18 september, 7 november en 18 december) elke keer de rente met een kwartje verlaagt.

Wellicht komt er eind augustus meer duidelijkheid. Dan vindt in het Amerikaanse Jackson Hole het jaarlijkse forum voor centrale bankiers plaats. Daar komt weleens nieuws uit.

Hoe gaan de markten reageren?

Veranderingen in de rente hebben een impact op alle beleggingscategorieën. Allereerst natuurlijk op obligaties. Blijft de federal funds rate toch nog wat langer op het huidige niveau, dan zullen de rentes op obligaties meestijgen. De koersen ervan zullen dan dalen, aangezien obligatiekoersen en de rente in tegengestelde richting bewegen. Bij zicht op een snelle renteverlaging zien we het omgekeerde.

Voor aandelenkoersen is hoge rente over het algemeen slecht, en het vooruitzicht van lagere rentes goed nieuws. Vooral smallcaps zijn nogal rentegevoelig. Bankaandelen hebben juist baat bij stijgende rente.

Goud en cryptomunten, die geen rente uitkeren, gedijen bij lagere rente. De dollar loopt op als de rente hoog staat, want dat maakt de greenback interessanter ten opzichte van andere munten.

We gaan het allemaal zien. Het rentebesluit komt om 20.00 uur en een half uur later volgt de persconferentie waarin Powell een toelichting geeft. Houdt u vanavond de site in de gaten: IEX zal, zoals altijd, live verslag doen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.