Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (944,91)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 41,49%
Lager 58,51%
AEX opent beursweek waarschijnlijk met chagrijn en dat geldt helemaal voor TomTom

AEX opent beursweek waarschijnlijk met chagrijn en dat geldt helemaal voor TomTom

De Amsterdamse beurs opent de nieuwe beursweek waarschijnlijk licht lager. Beleggers kunnen reageren op de mislukte moordaanslag op presidentskandidaat Donald Trump afgelopen weekend en tegenvallende cijfers van TomTom.

De VS werd afgelopen weekend opgeschrikt door een aanslag op de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump. De aanslag is gelukkig mislukt. Wel wordt de kans op zijn herverkiezing nu nóg groter ingeschat. Trump stond al voor in de polls, na het abominabele optreden van zijn tegenstrever Joe Biden in het eerste verkiezingsdebat. Deze week gaat de Republikeinse conventie van start.

De bitcoinkoers schoot na de aanslag door de grens van $60.000 en ook andere cryptovaluta leken garen te spinnen bij het vooruitzicht van een herverkiezing van Trump.

Verder is er aandacht voor de cijfers van TomTom en vooral het intrekken van de outlook.

TomTom ziet het somberder in

'Goede vooruitgang in uitdagende markten', luidt de kop van het persbericht van TomTom. Maar die hoopgevende woorden konden niet verhullen dat de navigatiespecialist in het tweede kwartaal opnieuw rode cijfers schreef en ook de prognose neerwaarts moest bijstellen. De omzet is met 3% op jaarbasis gedaald, maar ten opzichte van het eerste kwartaal iets gestegen.

Het operationeel verlies kwam uit op €5,2 miljoen. Dat was een stuk meer dan verwacht (€4 miljoen) en ook meer dan de negatieve Ebit van €4,9 miljoen uit Q1. Het nettoverlies was lager dan verwacht: €2,3 miljoen, terwijl op een verlies van €4 miljoen was gerekend. Maar de vrije kasstroom viel wel tegen: €4,7 negatief, terwijl van €4 miljoen negatief was uitgegaan. Hier vindt u het cijferstaatje:

TomTom Q2 2024

TomTom zag zich genoodzaakt de prognose voor onder andere de omzet en de vrije kasstroom in 2024 neerwaarts bij te stellen en de outlook voor 2025 in te trekken. Pas bij de publicatie van de jaarcijfers komt TomTom met een nieuwe outlook voor 2025. TomTom wordt onder andere geraakt door de tegenvallende autoproductie.

Verdeeldheid in Azië, Japanse beurs dicht

De Japanse beurs was vannacht gesloten vanwege de viering van Marine Day. De overige beurzen in Azië lagen er verdeeld bij. In China was de teleurstelling over tegenvallende economische groei voelbaar. Dat het BBP minder hard zou groeien dan de 5,3% van het eerste kwartaal was vooraf wel duidelijk. Maar dat het zó laag zou zijn, viel iedereen rauw op het dak: het werd een toename van 4,7% op jaarbasis, terwijl economen hadden gerekend op een groei van 5%. Beijing mikt dit jaar op een economische groei van 5%, dus dit is echt te weinig. De industriële productie was wel harder gestegen dan verwacht, maar dat raakte ondergesneeuwd door het BBP-cijfer.

Hier de standen van de belangrijkste indices, geklokt om 08.00 uur:

  • Nikkei 225 en TOPIX (Japan): beurs gesloten
  • Shanghai Shenzhen CSI 300: nagenoeg onveranderd
  • Shanghai Composite index: nagenoeg onveranderd
  • Hang Seng (Hongkong): -1,4%
  • Kospi (Zuid-Korea): +0,1%
  • Nifty 50: +0,3%

Chinese techaandelen hadden het zwaar vannacht:

  • Alibaba: -1,8%
  • Baidu: -5,8% (!)
  • Prosus-deelneming Tencent: -1,3%
  • Samsung: +2,4%

S&P 500 en Nasdaq scherpen records verder aan

Wall Street heeft de beursweek positief afgesloten, na een dipje op donderdag. De Dow Jones-index steeg met 0,6% en de S&P 500 en de Nasdaq met ruim 0,5%. De laatste twee indices wisten hun records daarmee verder aan te scherpen.

Drie grote banken openden de boeken over het tweede kwartaal, maar kregen hiervoor de handen niet op elkaar. Vooral Wells Fargo had het zwaar, met een koersdaling van 6%. De koersverliezen bij JPMorgan Chase (-1,2%) en Citi (-1,8%) waren wat kleiner.

Tesla ging lager uit de startblokken nadat UBS een sell-advies voor het aandeel had gegeven. Maar hierna wist het aandeel het verlies vakkundig weg te poetsen en zelfs 3% hoger te eindigen. Donderdag moest Tesla nog flink inleveren nadat bekend werd dat de onthulling van de robotaxi is uitgesteld van begin augustus tot oktober.

Ook Nvidia (+1,4%) wist zich te herpakken van het koersverlies van donderdag. AT&T werd 0,3% lager gezet nadat het bedrijf een fors datalek in 2022 en 2023 bekendmaakte.

Het belangrijkste macrocijfer van van die dag waren de producentenprijzen. Deze waren harder opgelopen dan verwacht. Maar beleggers leken er niet erg mee te zitten, waarschijnlijk omdat de consumentenprijzen - waar meer waarde aan wordt gehecht - de dag ervoor juist meevielen.

Een andere opsteker was een opmerking van Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco, tijdens een conference call. Zij acht een renteverlaging op korte termijn gerechtvaardigd, al zal deze waarschijnlijk wel over de zomervakantie heen worden getild. Dit alles sterkte beleggers in de overtuiging dat de Fed in september waarschijnlijk de eerste renteverlaging doorvoert.

De indicatoren:  

  • De futures duiden op een lagere opening van de beursweek in Europa.
  • Verdeeldheid op de Aziatische beurzen vannacht: een kleine winst in Zuid-Korea en India, verlies in China en dichte deuren in Japan.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) is iets gedaald naar 12,46.
  • De euro noteert 1,0890 ten opzichte van de dollar.
  • De Amerikaanse tienjaarsrente is met 5 basispunten opgelopen naar 4,240%. De Nederlandse noteert 1 basispunt hoger op 2,797%
  • De goudprijs staat 0,2% in de min op $2.405 per troy ounce.
  • De olieprijzen staan fractioneel lager. Voor een vat WTI-olie betaalt u $82,16 en voor een vat Brent $84,87.
  • De bitcoinkoers schoot na de aanslag op Donald Trump fors omhoog en noteert nu 9,3% hoger op $62.988.

Nieuws, shorts, adviezen en agenda

  • 08:09 Beursblik: Groei bij NX Filtration weer op tempo
  • 07:53 AEX start handelsweek vermoedelijk in het rood
  • 07:45 Europese beurzen openen lager
  • 07:37 TomTom trekt outlook voor 2025 in
  • 07:12 Aziatische beurzen noteren verdeeld
  • 07:01 Nederlandse export in mei weer gedaald
  • 06:51 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 06:49 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 06:49 Beursagenda: macro-economisch
  • 06:46 Verdere stijging Chinese industriële productie
  • 06:34 Chinese industriële productie harder gestegen dan verwacht
  • 06:28 Groei Chinese economie onder verwachting
  • 14 jul Cijferseizoen komt op stoom en goed gevulde macro-agenda
  • 14 jul Bitcoin omhoog: aanslag Trump vergroot kans op verkiezingsoverwinning


De AFM meldt deze shorts.

Shortposities 8 juli 2024

Hier vindt u Alfen:

Agenda deze week: ASML en rentebesluit ECB

Terwijl een groot deel van Nederland de koffers pakt voor een welverdiende vakantie, breekt voor de financiële markten een van de drukste periodes van het jaar aan: het halfjaarcijferseizoen. In Amerika beten drie grote banken vrijdag het spits af. In Nederland gaat het woensdag écht van start met de cijfers van ASML. Ook staat het rentebesluit van de ECB op de rol.

  • Maandag 15 juli: Goldman Sachs en Empire State-index

De cijfers van TomTom en de Chinese inflatie heeft u al gezien. Ook de Duitse detailhandelsverkopen zijn al geweest. Na de middagboterham komt Goldman Sachs als vierde grote Amerikaanse bank met de kwartaalcijfers. Verder wordt in de VS de Empire State-index bekend gemaakt, die een beeld geeft van de stand van de verwerkende industrie in de regio rond de stad New York.

  • Dinsdag 16 juli: Bank of America en Morgan Stanley

Morgen volgen de kwartaalcijfers van nóg twee Amerikaanse grootbanken: Bank of America en Morgan Stanley. In Duitsland wordt uitgekeken naar de ZEW-index (een graadmeter van het economisch sentiment). En in de VS verschijnt nog een inflatiecijfer: de importprijzen. In mei waren die tegen de verwachting in met 0,4% gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Economen verwachten dat ze in juni weer iets zijn opgelopen: met 0,1%.

  • Woensdag 17 juli: ASML en definitieve inflatie eurozone

TomTom is al doorgekomen met de cijfers, maar de officieuze aftrap van het cijferseizoen is woensdag, als AEX-zwaargewicht ASML de boeken over het tweede kwartaal opent. De koers van de Veldhovense chipmachinefabrikant schoot onlangs door de €1.000 na een stroom goede berichten. Zo heeft ASML nieuwe stappen gezet bij het verbeteren van de prestaties van de High-Na EUV-machine en wordt ook hard gewerkt aan de opvolger hiervan. Bovendien profiteert het bedrijf van de enorme vraag naar AI. Voor analist Ivo Breukink was dat vorige maand aanleiding om het koersdoel met 25% op te trekken. Kan ASML deze verwachtingen woensdag waarmaken?

Ook NSI komt met cijfers. Daarnaast wordt de definitieve inflatie van de eurozone over juni bekendgemaakt. De ECB zal die met extra belangstelling volgen en neemt donderdag een rentebesluit. Of het heel spannend wordt, is de vraag, want er zijn al voorlopige inflatiecijfers bekend gemaakt. Hieruit bleek dat de inflatie op jaarbasis licht was gedaald, van 2,60% naar 2,50%. Dat is nog wel boven de doelstelling van 2% van de ECB.

 

Op maandbasis kwam de inflatie uit op 0,2%, evenveel als in mei. De kerninflatie, waarbij de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelaten, maakte eveneens pas op de plaats en was dus 2,9% YoY.

  • Donderdag 18 juli: rentebesluit ECB en cijfers TSMC, Nedap, Sligro en Netflix

Donderdag gaat het cijferseizoen door met de resultaten van Nedap en Sligro. Ook de kwartaalcijfers van TSMC, een belangrijke afnemer van ASML, zullen op veel belangstelling kunnen rekenen. Deze chipfabrikant meldde afgelopen week dat de omzet in juni met 33% op jaarbasis is gestegen en in mei met 30% YoY. TSMC profiteert van de opmars van AI.

In de VS volgen American Airlines, Abbott Laboratories (na de lunch), Netflix en Akzo-Nobel-concurrent PPG (na sluiting van Wall Street).

Maar de meeste aandacht gaat ongetwijfeld uit naar het rentebesluit van de ECB. In juni ging de rente voor het eerst in lange tijd met een kwartje omlaag. Maar de marktverwachting is dat de ECB ditmaal pas op de plaats maakt, omdat de zorgen over de inflatie nog niet zijn verdwenen. Een volgende renteverlaging wordt naar verwachting over de zomer heen getild.

  • Vrijdag 19 juli: Japanse inflatie en cijfers American Express

De Japanse inflatie staat vrijdag op de rol. De lonen zijn in Japan fors opgelopen en dat heeft een inflatoir effect. In mei nam de inflatie toe naar 2,8% op jaarbasis, tegen 2,5% in april. Als de inflatie oploopt, kan dat Bank of Japan ertoe aanzetten de nog altijd ultralage rente voor de tweede keer dit jaar te verhogen. Na de lunch staan de kwartaalcijfers van Halliburton en American Express op de rol.

Hierbij de agenda voor de rest van de week:

MAANDAG 15 JULI 2024

11:00 Industriële productie - Mei (eur)
13:00 Goldman Sachs - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:30 Empire State index - Juni (VS)

DINSDAG 16 JULI 2024

11:00 ZEW economisch sentiment - Juli (Dld)
11:00 Handelsbalans - Mei (eur)
13:00 Bank of America - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Morgan Stanley - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:30 Detailhandelsverkopen - Juni (VS)
14:30 Importprijzen - Juni (VS)
16:00 Vertrouwen huizenbouwers - Juli (VS)
16:00 Bedrijfsvoorraden - Mei (VS)

WOENSDAG 17 JULI 2024

00:00 Amazon Prime Day
07:00 ASML - Cijfers tweede kwartaal
07:00 NSI - Cijfers tweede kwartaal
08:00 Consumenten- en producentenprijzen - Juni (VK)
11:00 Inflatie - Juni def. (eur)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Woningbouw en bouwvergunningen - Juni (VS)
15:15 Industriële productie - Juni (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Beige Book (VS)

DONDERDAG 18 JULI 2024

00:00 TSMC Q2-cijfers (Taiwan)
06:30 Werkloosheid - Juni (NL)
07:00 Nedap - Cijfers tweede kwartaal
07:30 Sligro - Cijfers tweede kwartaal
08:00 Werkloosheid - Mei (VK)
13:00 Abbott Laboratories - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 American Airlines - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 United Airlines - Cijfers tweede kwartaal (VS)
14:15 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Philadelphia Fed index - Juli (VS)
14:45 Europese Centrale Bank - Toelichting Lagarde (eur)
16:00 Leidende indicatoren - Juni (VS)
22:00 Netflix - Cijfers tweede kwartaal (VS)
22:00 PPG - Cijfers tweede kwartaal (VS) 

VRIJDAG 19 JULI 2024

00:30 Inflatie - Juni (Jap)
08:00 Producentenprijzen - Juni (Dld)
08:00 Detailhandelsverkopen - Juni (VK)
13:00 American Express - Cijfers tweede kwartaal (VS)
13:00 Halliburton - Cijfers tweede kwartaal (VS)

Veel succes en vooral plezier vandaag!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.