Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Hoe zal de AEX vandaag sluiten ten opzichte van het vorige slot (936,06)?

Stemmen is niet meer mogelijk, de resultaten zijn:

antwoord percentage balk
Hoger 48,78%
Lager 51,22%
Een dubbeltje op zijn kant voorbeurs nadat de Magnificent 7 even niet zo magnificent zijn
Beeld: iStock

Een dubbeltje op zijn kant voorbeurs nadat de Magnificent 7 even niet zo magnificent zijn

Het gaat erom spannen of de AEX wederom hoger opent. De futures staan vlak en wijzen dus op een nipt hogere dan wel nipt lagere opening, nadat techaandelen op Wall Street een draai om de oren kregen en Azië het nog wel ietsje beter doet. 

AEX-indicatie is +0,1%

Gisteren wist de AEX het all-time high niet aan te scherpen en sloot de index op 936,06 punten. Toch blijft het bijzonder, zeker gelet op het feit dat de AEX op de eerste handelsdag van dit jaar op 'slechts' 783 punten stond. En dan te bedenken dat de AEX in de eerste zeven maanden van dit jaar al dubbel zo hard is gestegen als in heel 2023. Goed, we genieten ervan zolang het duurt. 

Vandaag richten we onze aandacht op een aantal belangrijke economische indicatoren en bedrijfsresultaten. Daarover straks meer. De producentenprijzen in de VS, die om 14:30 uur worden gepubliceerd, worden verwacht met een stijging van +2,2% op jaarbasis en +0,1% op maandbasis. Om 16:00 uur volgt het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan, waarbij een voorlopige waarde van 68,5 wordt verwacht. Hieronder ziet u het overzicht. 

Aftrap cijferseizoen

Vandaag trappen de Amerikaanse grootbanken het cijferseizoen officieus en tevens traditiegetrouw af. Vandaag staan BlackRock, Citigroup, JP Morgan Chase en Wells Fargo geagendeerd. Volgende week volgen Bank of America, Morgan Stanley en Goldman Sachs nog. Volgens menig analist is dit een interessant moment, want veel aandelen en indices staan momenteel in de buurt van hun hoogste koers ooit. Zijn goede cijfers nog goed genoeg? Dat gaan de komende weken uitwijzen. 

Voor beleggers die willen weten welke grootbank momenteel de beste kaarten heeft, verwijs ik graag naar het artikel van technisch analist Royce Tostrams. In onderstaand artikel analyseert hij de technische plaatjes van de banken die vandaag hun kwartaalcijfers publiceren. 

Stocksplit Broadcom

Dan blijven we nog even in de Verenigde Staten, want het is weer de hoogste tijd voor een nieuwe aandelensplitsing. Op 7 juni onderging Nvidia een 10-voor-1 aandelensplitsing. Beleggers ontvingen na sluiting van de markt op die vrijdag negen extra aandelen voor elk aandeel dat ze op donderdag bezaten. Sindsdien liep de koers al met ruim 11% op. 

Niet veel later, op 26 juni, voerde Chipotle Mexican Grill een indrukwekkende 50-voor-1 (!) aandelensplitsing door, waardoor beleggers die voorheen slechts twee aandelen hadden, nu 100 aandelen bezitten. Dit was een van de grootste splitsingen die investeerders ooit hebben gezien. Dit aandeel bewandelde de omgekeerde weg en daalde ruim 11% na de splitsing. Zo blijkt maar weer dat een splitsing geen garantie is voor een (verdere) koersstijging. 

Nu is het dus de beurt aan Broadcom. De aandelen van het halfgeleider- en netwerkbedrijf zijn de afgelopen 5 jaar met zo'n 500% gestegen. Na zo'n harde stijging van de aandelenprijs kiest een bedrijf in de regel relatief vaker voor een splitsing om het aandeel toegankelijker te maken. Voor de splitsing kostte een aandeel zo'n $1700, wat na de splitsing resulteert in een prijs van 'slechts' $170 dollar - want bij een 10-voor-1 splitsing gaat de koers gedeeld door 10. Vaak wordt een splitsing als positief bestempeld, maar is zoals u weet geen garantie voor een verdere koersstijging. Als u benieuwd bent, kunt u hieronder meer lezen. 

Wall Street lager gesloten

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag lager gesloten, nadat beleggers zich afwendden van grote techbedrijven, waardoor de markt eerdere winsten zag vervliegen. De S&P 500 index daalde 0,9% tot 5.584,54 punten, de Dow Jones index won 0,1% op 39.753,75 punten en de Nasdaq noteerde 2% lager op 18.283,41 punten. Smallcap-index Russel 2000 won liefst 3,6%. Kleinere bedrijven zullen volgens beleggers extra profiteren van renteverlagingen.

Mary Daly, voorzitter van de Federal Reserve van San Francisco, verwacht namelijk dat renteverlagingen binnenkort gerechtvaardigd kunnen zijn. "Met de informatie die we tot nu toe over de economie hebben ontvangen, acht ik het waarschijnlijk dat enkele beleidsaanpassingen gerechtvaardigd zullen zijn", zei Daly. 

Opvallend is de forse daling van de Magnificent Seven-aandelen. Apple verloor circa 2%, Amazon daalde 2,7% en Alphabet noteerde ongeveer 2,5% lager. Meta verloor circa 4%, Microsoft leverde 2,3% in en Nvidia zag 4,4% van zijn koers vervliegen. Tesla noteerde, na elf dagen op rij hoger te zijn gesloten, zo'n 7% lager, na berichtgeving dat de geplande onthulling van zijn robotaxi is uitgesteld tot oktober. 

Aziatische beurzen noteren verdeeld

De Japanse Nikkei index koerste vrijdagochtend meer dan 2% lager, terwijl de Hang Seng index in Hongkong juist 2% wist te winnen.De Japanse yen steeg donderdagmiddag, na de vrijgave van meevallende Amerikaanse inflatiecijfers, ten opzichte van de dollar met bijna 2%.

Volgens Japanse media zou de Bank of Japan mogelijk hebben ingegrepen en zo verantwoordelijk zijn voor de grootste stijging van de yen op een dag sinds eind 2022. De yen noteerde eerder deze week op het laagste niveau in 38 jaar ten opzichte van de dollar.

NX Filtration boekt bijna 60% omzetgroei en presenteert nieuwe CEO

NX Filtration heeft in de eerste zes maanden van dit jaar de omzet met meer dan de helft zien toenemen en presenteerde vrijdag ook een nieuwe CEO. Dat maakte de waterzuiveringsspecialist vrijdagochtend bekend in een persbericht.

De omzet kwam in de eerste jaarhelft uit op €5,9 miljoen, een stijging op jaarbasis met 57% en onder meer te danken aan opdrachten van EcoAzur in Mexico en Thermax in India. NX Filtration bevestigde vrijdag ook de omzetoutlook voor heel 2024, die naar verwachting uitkomt op meer dan €16 miljoen. In 2023 bedroeg de omzet €8,1 miljoen. Op 28 augustus publiceert NX Filtration het volledige halfjaarverslag.

De stand van zaken

  • De AEX opent naar verwachting vlak.
  • Europese futures wijzen op een afwachtende opening.
  • Azië sloot uiteindelijk verdeeld.
  • De CBOE VIX-index (volatiliteit) noteert 12,92.
  • De euro/dollar noteert op 1,869.
  • De Nederlandse tienjaarsrente staat op 2,74%.
  • De goudprijs staat licht hoger op $2.406 per troy ounce.
  • Voor een vat WTI-olie betaalt u nu $83,07.
  • Bitcoin noteert op $57.042. 

Nieuws 

Het belangrijkste nieuws van ABM Financial News:

  • 08:01 AEX start handelsdag afwachtend na sectorrotatie op Wall Street
  • 07:41 NX Filtration boekt bijna 60% omzetgroei en presenteert nieuwe CEO
  • 07:30 Aantal faillissementen omhoog
  • 07:28 Aziatische beurzen noteren verdeeld
  • 07:24 Europese beurzen openen waarschijnlijk zonder grote uitslagen
  • 07:04 Beursagenda: macro-economisch
  • 07:03 Beursagenda: Nederlandse bedrijven
  • 07:03 Beursagenda: buitenlandse fondsen
  • 11 jul Beursupdate: AEX op Wall Street
  • 11 jul Wall Street lager gesloten
  • 11 jul Olieprijs hoger gesloten
  • 11 jul Wall Street koerst af op lager slot
  • 11 jul Fed's Daly ziet ruimte om de rente binnenkort te verlagen
  • 11 jul Europese beurzen hoger gesloten

Agenda 12 juli 2024

  • 06:30 Faillissementen juni (NL)
  • 08:45 Inflatie juni (Fra)
  • 12:00 BlackRock Q2-cijfers
  • 13:00 Citigroup Q2-cijfers
  • 13:00 JPMorgan Chase Q2-cijfers
  • 13:00 Wells Fargo Q2-cijfers
  • 14:30 Producentenprijzen juni (VS)
  • 16:00 Consumentenvertrouwen (UvM) juli vlp (VS)

En dan nog even dit  

Overal all-time highs? Ja, overal.

Nog eentje dan

Last van hoogtevrees?

"China is on the path of Japanification"

Veel plezier en succes vandaag!


Youri van Heumen is (eind)redacteur. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Youri van Heumen

Auteur:

Youri van Heumen is sinds zijn tienerjaren al bezig met de beurs. Nu, na het behalen van zijn diploma van de opleiding voor journalistiek in Tilburg, mag hij zijn passie voor en kennis van de beurs delen door een divers portfolio aan mooie verhalen op te bouwen.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Bulletje Rozenwater 12 juli 2024 08:26
    Is die Great Martis twitteraar nu nieuwswaardig? Die post iets van 20 keer per dag grafiekjes met een rode lijn naar beneden.
    Net zoals de Warren Buffet indicator. Het lijkt mij duidelijk dat de sp500 niets meer te maken heeft met het GDP van de VS.
    Niet dat markten niet kunnen dalen of dat er ergens zorgen over kunnen zijn, maar houd het inhoudelijk.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.