Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
Slotcall: waterig zonnetje breekt door op het Damrak, NN wint, maar ASR verliest

Slotcall: waterig zonnetje breekt door op het Damrak, NN wint, maar ASR verliest

De dag begon somber, maar aan het einde van de middag brak toch een waterig zonnetje door, waardoor de AEX er toch nog met een nipte dagwinst van 0,2% vandoor wist te gaan. Ook de AMX eindigde 0,2% hoger, terwijl de AScX nét onder het vorige slot eindigde.

In de AEX hield het aantal stijgers en dalers elkaar redelijk in evenwicht. Het chiptrio zat aan de goede kant van de lijn en vanwege hun relatief zware gewicht sloeg de meter daarom uit in het groen.

JPMorgan onderwerpt NN en ASR aan een APK

De koersuitslagen waren vandaag beperkt en dat geldt ook voor de meeste handelsomzetten, met uitzondering van die van NN Group en ASR Nederland. Dat er levendig werd gehandeld in deze verzekeringsaandelen had alles te maken met JPMorgan, die ASR van de kooplijst had afgevoerd, maar NN daar juist op zette. Een mooier cadeau had NN, dat vandaag de tiende verjaardag van de beursnotering vierde met een ferme gongslag, niet kunnen bedenken. Volgens JPMorgan oogt ASR veel duurder dan NN en de zakenbank ziet ook minder ruimte om positief te verrassen.

Het advies lijkt ook een impact de hebben op de koersen van beide verzekeraars: de koers van NN steeg met 1,3%, terwijl ASR 1,9% kwijtraakte en daarmee onderaan de AEX bungelde.

Shell drukt op pauzeknop bij bouw biobrandstoffenfabriek

Verder was er nieuws over Shell. De oil major is onder CEO Wael Sawan een andere koers gaan varen. Vermindering van CO2-uitstoot is mooi, maar projecten moeten wel voldoende geld opleveren, zo luidt het devies.

Dat geldt ook voor de productie van biobrandstoffen. Shell meldde vandaag dat het de bouw van een biobrandstoffenfabriek in Pernis tijdelijk heeft stilgelegd. Het is de bedoeling dat de fabriek frituurvet, plantaardige vetten en dierlijk vet uit slachterijen omzet tot kerosine en diesel. De CO2 die vrijkomt bij de productie moet vervolgens worden opgeslagen in een oud gasveld in de Noordzee; een methode die overigens niet onomstreden is. Shell wil nu de tijd nemen om te bedenken hoe het hier nu verder mee moet.

Hoewel Shell slechts spreekt van een pauze - en dus niet van uitstel - is duidelijk dat de marktomstandigheden verre van ideaal zijn. De prijzen van deze brandstoffen staan momenteel onder druk door een lagere vraag in combinatie met een toenemend aanbod. Concurrent BP worstelt met hetzelfde probleem en legde vorige week twee biobrandstofprojecten in Duitsland en de VS stil. Het is dus afwachten hoe een en ander zich ontwikkelt. Beleggers zetten de koers van Shell vandaag 0,5% hoger.

Beleggingsprofessionals tippen Ahold Delhaize en ASML voor juli

De beursmaand is pas net begonnen en dat betekent dat er weer een nieuwe uitslag is van de maandelijkse Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano onder beleggingsprofessionals. Hieruit blijkt dat een deel van het pessimisme is verdampt. Ahold Delhaize is opnieuw topfavoriet. Op gepaste afstand volgt ASML.

Het boodschappenlijstje van de beleggingsprofs wijkt enorm af van dat van de 949 particuliere beleggers die deelnamen aan de IEX Sentimentspeiling. Met name over Randstad en Besi lopen de meningen nogal uiteen. De IEX-lezers wisten de professionals vorige maand trouwens ruimschoots te overtreffen met hun keuzes.

Jerome Powell heeft de tijd... nog wel

De ogen waren vandaag ook gericht op het Portugese Sintra, waar de tweede dag plaats van het driedaagse symposium van de ECB plaatsvond. Vandaag stond een paneldiscussie tussen Fed-voorzitter Jerome Powell en zijn collega Christine Lagarde van de ECB op het programma. Veel nieuws kwam daar niet uit. Powell herhaalde wat hij al tientallen keren heeft gezegd: dat de inflatie keurig op de terugtocht is, maar dat de Federal Reserve meer data nodig heeft om er zeker van te zijn dat de piek echt achter ons ligt.

Powell waagde zich niet aan een datum voor een eerste renteverlaging. Ook benadrukte hij nog eens dat de Fed het zich kan permitteren om rustig af te wachten zolang de arbeidsmarkt gezond blijft. In dat opzicht hangt er aan het arbeidsmarktrapport van vrijdag extra gewicht: een afkoelende arbeidsmarkt kan de Fed aansporen alsnog vervroegd in actie te komen. De Fed streeft naast prijsstabiliteit immers ook naar volledige werkgelegenheid.

Inflatie eurozone nog niet op gewenste niveau

De ECB heeft daarentegen slechts één mandaat: stabiele prijzen. De centrale bank verlaagde vorige maand voor het eest de rente met 25 basispunten, maar zou weleens een tijdje kunnen wachten tot de volgende rentestap. Het gaat nogal moeizaam om de inflatie de laatste etappe naar de 2% te laten bewandelen.

Vandaag bleek dat de inflatie in de eurozone iets was gedaald, van 2,6% op jaarbasis naar 2,5%. De kerninflatie (waar de prijzen van voedingsmiddelen en energie buiten beschouwing zijn gelaten) bleef gelijk op 2,9%, terwijl de markt mikte op een daling naar 2,8%. Dit is het cijfer waar de ECB vooral naar kijkt, en dat ligt dus nog ver verwijderd van de gewenste 2%. De grootste zorg is de diensteninflatie, die met 4,1% onverminderd hoog blijft. Dat ligt vooral aan de hoge lonen, aangezien de dienstensector nogal arbeidsintensief is.

Volgens Lagarde beweegt de inflatie de juiste richting op, maar zal het voorlopig een hobbelige weg blijven. Houd er maar rekening mee dat er op 18 juli geen renteverlaging in zit.

Wall Street zoekt naar richting

De Dow, S&P500 en Nasdaq zijn vandaag duidelijk op zoek naar een richting. Het is een rare week voor Wall Street. Vandaag staat er geen richtinggevend nieuws op de agenda. Morgen sluiten de beurzen voortijdig hun deuren en donderdag zijn ze de hele dag dicht vanwege Independence Day. Tussendoor verschijnen nog wel de notulen van de laatste Fed-vergadering, maar pas op vrijdag kunnen beleggers daarop reageren, terwijl dan ook het Amerikaanse arbeidsmarktrapport verschijnt.

Een aandeel dat vandaag zeker geen last heeft van richtingloosheid is Tesla, dat vandaag met langverwachte verkoopcijfers over het tweede kwartaal kwam. Deze vielen mee: er werden meer auto's afgeleverd dan analisten hadden verwacht. Het waren er een stuk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, maar wel duidelijk meer dan in het tegenvallende eerste kwartaal. Dit wordt door beleggers beloond met een koersstijging van 8,6%.

De brede markt

  • De AEX sloot 0,2% hoger en daarmee zitten we in de Europese middenmoot. De Bel20 was vandaag voor de verandering eens de sterkste stijger (+0,6%), maar de DAX40, FTSE100 en CAC40 deden een stap terug.
  • De belangrijkste indices op Wall Street blijven dichtbij huis. De Nasdaq staat 0,3% hoger. De S&P500 wint 0,1%, maar de Dow verliest 0,1%.
  • De lange rentes dalen licht. Nederlandse tienjaarsrente staat 1 basispunt lager op 2,90%. De Amerikaanse is met 2 basispunten gedaald naar 4,45%.
  • De CBOE VIX-index (graadmeter van volatiliteit) zet de glijvlucht voort en staat op 12,08.
  • De euro noteert 1,0731 ten opzichte van de dollar.
  • De goudprijs staat 0,4% lager op $2.323 per per troy ounce.
  • De bitcoin lijdt een gevoelig verlies: 1,9% eraf op $61.834.
  • De olieprijzen schommelen rond het vorige slot. Voor een vat WTI uit de VS wordt nu $83,45 betaald: 0,8% minder dan gisteren. Een vat Brent uit de Noordzee kost $86,77.

Verder op het Damrak

Dit zijn de grootste stijgers en dalers van vandaag:



  • Jilko Andringa, de CEO van Brunel, kondigde aan dat hij eind dit jaar opstapt. Er staat nog geen opvolger in de coulissen. Dit werd evenwel goed ontvangen: de koers steeg met 5,2%.
  • TomTom sleepte een order binnen van het internationale taxibedrijf Bolt: de navigatiespecialist gaat verkeersdata leveren. Financiële details zijn niet bekend gemaakt. De koers doet er niets op.
  • Dit doet pijn bij Ebusco: Van der Valk Investments heeft het belang in de fabrikant van elektrische bussen drastisch omlaag geschroefd. Van de 19,99% die de investeerder twee weken geleden nog had, is nog maar 6,51% over. De koers daalde met 2,5%.
  • Alfen (+5%) krabbelt nog wat verder op na de afslachting van vorige week, nadat het bedrijf met een winstwaarschuwing kwam.

Adviezen: fanmail voor Euronext en NN

Akzo Nobel kreeg twee koersdoelverlagingen voor de kiezen en Euronext staat op kooplijst Deutsche Bank:

  • AkzoNobel: naar €78 van €80, maar advies blijft Kopen - UBS
  • AkzoNobel: naar €80 van €85, maar advies blijft Kopen - Deutsche Bank
  • Euronext: naar €104 van €83 en advies omhoog van Houden naar Kopen - Deutsche Bank
  • Adyen: naar €1.695 van €1.821, maar advies blijft kopen - Jefferies
  • Philips: naar €24 van €17, maar advies blijft kopen - HSBC
  • ASR Nederland: naar €52 van €54 en advies omlaag van Kopen naar Houden - JPMorgan
  • NN Nederland: naar €62 van €50 en advies omhoog van Houden naar Kopen - JPMorgan

Agenda: inkoopdata diensten en Fed-notulen

Maandag werden overal in de wereld inkoopmanagersindexen voor de industrie bekend gemaakt, een belangrijke voorlopende economische indicator. Morgen verschijnen er opnieuw inkoopdata, ditmaal voor de dienstensector.

De voorlopige cijfers wezen verschillende richtingen op. In de VS was de index van S&P opgelopen van 54,8 naar 55,1, wat duidt op verdere groei. In de eurozone nam het groeitempo juist af: de index daalde van 53,2 naar 52,6. En in Japan was groei zelfs omgeslagen in krimp: daar daalde de index van 53,8 naar 49,8.

In de middag verschijnt het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP, dat geldt als voorproefje van het grote banenrapport van vrijdag.

Om 20 uur Nederlandse tijd worden de notulen gepubliceerd van de laatste vergadering van de Fed, op 12 juni. Toen werd, weinig verrassend, besloten om de federal funds rate te handhaven op 5,25% tot 5,50%. Ook stelde de Fed de renteverwachtingen voor 2024 fors naar beneden bij. In maart rekende men nog op drie renteverlagingen, maar nu op slechts één of - als het meezit - twee.

Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group verwacht de markt momenteel een eerste renteverlaging op 18 september: die kans wordt ingeschat op 69%. Uiteraard zullen de financiële markten in de notulen speuren naar een bevestiging hiervan. Hierop reageren kan zoals gezegd pas vrijdag, want Wall Street sluit morgenavond om 19 uur de deuren, vanwege de viering van Independence Day op 4 juli.

Hierbij de volledige agenda van morgen:

00:50 uur: Tankan-index tweede kwartaal (Japan)
    01:30 uur: Inkoopmanagersindex diensten juni def. (Jap)
    03:45 uur: Inkoopmanagersindex diensten Caixin juni (Chi)
    09:00 uur: Laatste dag ECB-forum in Sintra
    09:55 uur: Inkoopmanagersindex diensten juni def. (Dld)
    10:00 uur: Inkoopmanagersindex diensten juni def. (eur)
    10:30 uur: Inkoopmanagersindex diensten juni def. (VK)
    11:00 uur: Producentenprijzen mei (eur)
    13:00 uur: Hypotheekaanvragen - wekelijks (VS)
    14:15 uur: Banenrapport ADP juni (VS)
    14:30 uur: Handelsbalans mei (VS)
    14:30 uur: Steunaanvragen - wekelijks (VS)
    15:45 uur: Inkoopmanagersindex diensten (S&P) juni def. (VS)
    16:00 uur: Inkoopmanagersindex diensten (ISM) juni (VS)
    16:00 uur: Fabrieksorders mei (VS)
    16:30 uur: Olievoorraden - wekelijks (VS)
    19:00 uur: Wall Street sluit eerder vanwege Independence Day 4 juli
    20:00 uur: Federal Reserve notulen rentebesluit (VS)

U bent weer bijgepraat. Ik wens u een fijne (voetbal)avond toe!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. Slotcall: waterig zonnetje breekt door op het Damrak, NN wint, maar ASR verliest
  2. 3 nieuwkomers op favorietenlijstje beursexperts voor juli
  3. AEX opent waarschijnlijk iets hoger, wachten op EU-inflatie en nieuws uit Sintra

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.