Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
3 nieuwkomers op favorietenlijstje beursexperts voor juli

3 nieuwkomers op favorietenlijstje beursexperts voor juli

Maar liefst drie nieuwkomers prijken er op het favorietenlijstje voor juli van de beleggingsexperts die deelnamen aan de Beursenquête van Corné van Zeijl van Cardano. ASML is terug van weggeweest, maar ASML moet Ahold Delhaize voor zich dulden als topfavoriet. Ook blijkt dat de professionals deze maand een stuk optimistischer zijn.

Bij de peiling van vorige maand waren de beleggingsprofessionals somber gestemd. Nog geen 15% verwachtte dat de AEX in juni verder zou oplopen. Bijna de helft was ervan overtuigd dat de hoofdindex een daling zou inzetten. Die laatste groep zat er behoorlijk naast. De AEX-index steeg met ruim 2% en wist daarmee de ons omringende beurzen af te troeven. Dat was te danken aan de chipsector, die floreerde en een zware weging heeft in de AEX.

In de twee indices eronder was het beeld een stuk minder florissant. De AMX denderde met ruim 7% omlaag en de AScX daalde met 3%, en dat had vooral te maken met de winstwaarschuwingen van Alfen en Ebusco.

Deel pessimisme is verdampt

Voor deze julimaand is een deel van het pessimisme verdampt. 22% denkt dat de AEX de komende weken de weg omhoog voortzet en 29% verwacht een daling.

Dit zijn de verwachtingen voor juli:

  • 22,4% is optimistisch (dat was vorige maand 14,8%)
  • 48,3% is neutraal (tegen 37,0% in juni)
  • 29,3% is pessimistisch (tegen 48,1% de vorige keer)
  • Saldo: -6,9% (was vorige maand nog -33,3%)

... maar particuliere beleggers zijn een stuk optimistischer

Daarmee tonen de experts zich wederom aanmerkelijk somberder dan de 929 particuliere beleggers die deelnamen aan de meting van het Nationaal Beleggerssentiment door IEX. Van deze groep verwacht maar liefst 35,3% dat de AEX-index in juli met meer dan 2% zal oplopen. Slechts 12,6% voorziet een daling.

De Sentimentsindicator (een optelsom van alle vragen uit de enquête) was wel opnieuw lager dan een maand geleden: deze index daalde van 54,9 naar 54 punten. Daarmee is nog altijd sprake van een optimistische stemming. De grens tussen optimisme en pessimisme ligt namelijk op 50 punten.

Slechts 22% van de beleggingsprofs denkt dat de AEX dit jaar verder stijgt

De eerste jaarhelft was er een voor in de geschiedenisboekjes: de AEX-index schoot met ruim 17% omhoog. Je zou denken dat beleggers dan worden bevangen door hoogtevrees, maar dat valt reuze mee. De verwachtingen voor het komende halfjaar zijn zelfs licht positief geworden. Sommige experts verwachten dat de beurs een impuls krijgt als Donald Trump wordt herkozen als president.

Dit zijn de verwachtingen van de experts voor de komende zes maanden:

  • 32,8% is optimistisch (dat was vorige maand nog 22,2%)
  • 43,1% is neutraal (tegen 51,9% in maart)
  • 24,1% is pessimistisch (dat was 25,9%)
  • Saldo: +8,6% (was -3,7%)

Hier zien particuliere beleggers het nog een stuk zonniger in. Bijna twee derde van de IEX-lezers denkt dat de AEX-index dit jaar nog verder gaat oplopen en slechts 14,3% voorziet een daling.

Aandelenkeuzes juni: keuze voor Besi als flopper pakte desastreus uit

Een vast onderdeel van de Beursenquête is het overzicht van de (minst) favoriete aandelen van de beursexperts: de toppers en floppers. Hoe goed brachten de deelnemers aan de vorige peiling het ervanaf?

Kort gezegd: niet best. Wie flink rendement wilde maken, moest chipaandelen in portefeuille hebben, en die hadden de experts niet. Sterker nog: ze hadden Besi in het rijtje floppers gezet en dat werd uiteindelijk de sterkste stijger in de AEX, met een koerswinst van 15,7%.

Bij de IEX-lezers daarentegen behoorden ASML en Besi tot de topfavorieten. Ook de keuze voor ArcelorMittal en Randstad als shortkandidaten was een schot in de roos.

Onder de beursexperts zou een fictief long/short-fonds 4,4% hebben verloren, rekent Van Zeijl voor en dat is vooral te wijten aan stoorzender Besi. Dit staat in schril contrast met de positieve performance van 9,1% voor de particuliere beleggers. 'De IEX-lezers hebben de experts afgelopen maand dan ook genadeloos ingemaakt', concludeert Van Zeijl.

Toppers juni
Rendement Floppers juni Rendement
Ahold Delhaize -3,3% Philips -5,2%
Adyen -6,0% Besi +15,7%
Prosus -0,4% ING -2,5%
KPN +3,9% Wolters Kluwer +6,0%
Shell +1,2%    


Stock picks voor juli: Ahold Delhaize opnieuw favoriet, ASML terug van weggeweest

Voor de komende maand staat Ahold Delhaize wederom bovenaan het favorietenlijstje van de beleggingsprofs. Daarna volgt ASML, ondanks de koersstijging van bijna 10% van afgelopen maand. Blijkbaar denken de beursexperts dat er nog meer in het vat zit. Het cyclische Randstad (vorige maand -13%) kan volgens de experts nu voor een zacht prijsje worden opgepikt. NN Group en Prosus maken de top-5 compleet.

Bij de floppers staat Philips, dat afgelopen maand de koers met 5% zag dalen, voor de zoveelste keer bovenaan. Hierna volgt wederom Besi. Blijkbaar gaan de beursexperts ervan uit dat er nu écht een einde komt aan de rally. Bij ArcelorMittal, dat vorige maand al ruim 10% beurswaarde inleverde, is de gifbeker volgens de profs nog niet leeg. Ook Akzo Nobel, IMCD en Wolters Kluwer kunnen geen potten breken, als we de experts mogen geloven.

Toppers juli
Saldo* Floppers juli Saldo*
Ahold Delhaize 7 Philips -8
ASML 4 Besi -5
Prosus 2 ArcelorMittal -3
Randstad 2 Akzo Nobel -2
NN Group 2 IMCD -2
    Wolters Kluwer -2

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.

Particuliere beleggers tippen ASML en Besi, maar zijn voorzichtig met Randstad en Philips

Daarmee verschillen beleggingsprofessionals en particuliere beleggers opnieuw flink van mening. Over ASML en NN Group zijn ze het eens. Maar over Besi zijn de IEX-lezers nog steeds enthousiast, terwijl de experts het ergste vrezen voor dit aandeel.

Philips, ArcelorMittal en Randstad staan bij beide groepen in het beruchte rechterrijtje. Maar Randstad zien de IEX-lezers niet zitten, terwijl veel beleggingsprofessionals er juist enthousiast over zijn.

Het kooplijstje van de IEX-lezers bestaat uit:

  • ASML (met een overweldigende meerderheid)
  • NN Group
  • Besi
  • ING
  • ASR Nederland

U kunt volgens hen beter voorzichtig zijn met:

  • Randstad
  • Philips
  • ArcelorMittal
  • KPN
  • Wolters Kluwer

Met zoveel verschillen in visie belooft het opnieuw een spannende strijd te worden tussen de experts en particuliere beleggers.

Lees ook de visie van uw medebeleggers in de IEX Sentimentspeiling: ASML topfavoriet en IEX-lezers maken beursexperts in!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jasperien van Weerdt

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Meer over Jasperien van Weerdt

Recente artikelen van Jasperien van Weerdt

  1. 3 nieuwkomers op favorietenlijstje beursexperts voor juli
  2. AEX opent waarschijnlijk iets hoger, wachten op EU-inflatie en nieuws uit Sintra
  3. AEX met goede been uit bed op eerste dag drukke beursweek

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.