Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Slotcall: AEX herpakt zich na tegenvallend banenrapport VS, Besi in de hoofdrol

Slotcall: AEX herpakt zich na tegenvallend banenrapport VS, Besi in de hoofdrol

De AEX moest alle zeilen bijzetten om de slotkoers van gisteren vast te houden. Even dreigde dat te mislukken toen het Amerikaanse banenrapport niet bracht waarop was gehoopt. Maar hierna wist de index zich knap te herpakken. Dit in tegenstelling tot de AMX, AScX en andere Europese indices, die in het rood eindigden.

Dat de AEX het in verhouding goed deed, was te danken aan de chipaandelen, Besi (+2,8%) voorop. Ook ABN Amro en ING waren geliefd. DSM-Firmenich, UMG en het nogal cyclische Randstad hadden hun dag niet.

Het aantal stijgers en dalers onder de hoofdfondsen was ongeveer even groot. Dat gold niet voor de Midkap, waar slechts 6 aandelen overeind bleven. Alfen en InPost gingen hier aan kop. Arcadis fietste hijgend achter het peloton aan, na een adviesverlaging.

De AEX is ook de enige van de drie indices die er een weekwinst uit heeft weten te slepen (+2,5%). De Midkap verloor op weekbasis 0,9%. De AScX eindigde fractioneel lager.

Besi ziet licht gloren aan de horizon

De update van Besi voor de Beleggersdag kwam gisteren later dan gebruikelijk, maar bevatte wel nieuws waar beleggers blij van werden. Het concern trok de margeverwachtingen op. Beleggers moeten wel bereid zijn om vooruit te kijken. De totale voor Besi relevante markt zal dit jaar en volgend jaar minder gunstig zijn dan eerder was gedacht, maar dan staat aan het eind van de rit wel een vette beloning te wachten: 2026 ziet er namelijk wèl wat gunstiger uit dan verwacht. Dat komt mede door de hybrid bonding- machines, die nu al voor logic chips gebruikt gaan worden en over een paar jaar ook voor geheugenchips.

Aangezien de koers van Besi vooral reageert op verwachtingen, werd het aandeel vandaag 2,9% hoger gezet. Ook Hildo Laman heeft een mening over dit aandeel. Die vindt u hier.

Ook ASML had deze week goed nieuws

Dan door naar die andere chipper: ASML. De chipmachinefabrikant meldde eerder deze week dat het de capaciteit van de volgende generatie EUV-machines (de high NA-EUV-machine) zo sterk kan uitbreiden, dat die machines dubbel zo veel waard zijn voor chipfabrikanten. Dat kan de drempel om ze kopen enorm verlagen. ASML is bovendien met chipreus TSMC in vergevorderde onderhandelingen over grote orders.

Dit maakte het aandeel de stijger van de week (+10%). Het nieuws was bovendien voor Ivo Breukink aanleiding om het koersdoel met maar liefst 25% te verhogen.

Banengroei maakt snelle renteverlaging wel heel moeilijk

Hét cijfer waar de financiële markten al een week voor aan het aftellen zijn is het Amerikaanse arbeidsmarktrapport. Dit met het oog op het rentebeleid van de Federal Reserve. Iedereen snakt naar een lagere rente, maar de te hoge inflatie staat dat in de weg. Een afkoelende arbeidsmarkt zou een escape kunnen zijn. De Federal Reserve heeft namelijk naast prijsstabiliteit nóg een mandaat: volledige werkgelegenheid. Dat laatste houdt in dat de werkloosheid onder de 4% moet blijven.

Een afzwakkende arbeidsmarkt zou de Fed wellicht tóch over het hart kunnen laten strijken om de rente eerder te verlagen, om te voorkomen dat de hoge rente de Amerikaanse economie in een recessie stort.

Helaas bleek de arbeidsmarkt er veel sterker voor te staan dan gehoopt en verwacht. Er kwamen in mei 272.000 banen bij, terwijl op een toename van 180.000 banen werd gerekend. Het waren er ook een stuk meer dan in april, toen een banengroei van 165.000 werd gemeten (dit cijfer werd neerwaarts bijgesteld, want in de eerste raming waren het er nog 175K).

Het uurloon (dat de inflatie kan aanwakkeren) steeg met 0,4% op maandbasis, tegen 0,2% in april. Op jaarbasis namen de lonen toe met 4,1%, waar dat in april nog 3,9% was. Ook dat viel dus tegen. De enige meevaller was de werkloosheid: deze liep op van 3,9% naar 4%, terwijl op stabilisatie was gerekend.

Vóór dit banenrapport was de hoop nog dat het federal funds rate misschien wel in september omlaag zou kunnen, maar dat wordt door de markt nu een stuk minder waarschijnlijk geacht. Volgens de zogeheten FedWatch-tool van CME Group wordt de kans op een renteverlaging op 18 september nu ingeschat op 54,5%. Dat was gisteren nog 69%.

Het wordt dus een dubbeltje op zijn kant. De kans is groter dat het over de Amerikaanse presidentsverkiezingen wordt heen getild: dit scenario is voor 67,5% ingeprijsd.

Om toch nog een beetje hoopvol te eindigen: de kans dat de Fed dit jaar helemaal niks meer doet, is nog steeds klein: 88,7%. Bedenk wel dat het ongeveer een halfjaar duurt voordat een renteverlaging volledig is geabsorbeerd in de economie. Zelfs in het vrijwel ondenkbare geval dat de Fed dinsdag, in navolging van de ECB, de rente met een kwartje verlaagt, is dat dit jaar nog niet volledig voelbaar.

Smallcaps rijp voor een inhaalslag? Deze aandelen worden getipt door uw medebeleggers

Terwijl waar de AEX-index de afgelopen 12 maanden met 21% is opgelopen, is de AScX met 1% gedaald. Is het niet tijd voor een inhaalrace voor smallcaps? Ja, meent driekwart van de 1.074 particuliere beleggers die deelnamen aan een peiling van IEX. Wij vroegen ook welke smallcap-aandelen uit binnen- en buitenland favoriet zijn. In Nederland gooien Avantium, Heijmans, Kendrion, Nedap en NX Filtration gooien hoge ogen. Het rijtje buitenlandse aandelen leverde een hilarische keuze op.

Wall Street staat op na dreun

Wall Street begon de dag enigszins in humeur. Het beter dan verwachte banenrapport zorgde voor wat chagrijn. Maar na een kop koffie zagen beleggers het een stuk zonniger in: de Amerikaanse economie is nog altijd ijzersterk en kan een hoge rente blijkbaar aan. Kom daar maar eens om in Europa.

De rentes op de obligatiemarkten reageren wèl heftig op het banenrapport, zoals u kunt zien in deze grafiek:

En waar in de obligatiemarkten de rentes stijgen, dalen de koersen. Ook de goudprijs reageert heftig op het vooruitzicht van een langer blijvende rente: deze koerst lager.

... maar dat geldt niet voor GameStop

Een aandeel dat een flinke kaakslag heeft gekregen en nog níet is opgestaan, is GameStop. De koers zat de afgelopen dagen flink in de lift door de positie die Keith Gill ('Roaring Kitty') had ingenomen, in zowel aandelen als call-opties. Maar vandaag meldde het bedrijf dat het tientallen miljoenen aandelen in de markt wil zetten. Geen aandelenkóóp dus, maar een aandelenverkoop.

Ook kwam de verkoper van computerspellen met cijfers die niet denderend waren. Het concern lijdt nog steeds verlies, al is dat wel wat minder dan voorheen. Maar de omzet was harder gedaald dan verwacht. Dit zet het enorm speculatieve aandeel 20% lager. Maar een keer met uw ogen knipperen en het staat weer hoger. Of nóg lager. Het is nogal een achtbaanrit:

De brede markt

  • De AEX sloot 0,04% hoger. Daarmee kunnen we een lange neus trekken naar de ons omringende beurzen, die allemaal zo'n 0,3% tot 0,5% lager de dag uit gingen.
  • De 'paniekbarometer', de CBOE VIX-index (een graadmeter van volatiliteit) daalt naar 12,39.
  • Op Wall Street kleuren de koersenborden lichtgroen: de Dow Jones-index, S&P500 en Nasdaq staan circa 0,1% tot 0,2% in de plus.
  • De euro daalt naar 1,0809 dollar.
  • Het banenrapport uit de VS heeft zoals gezegd voor veel opschudding gezorgd op de obligatiemarkt. De Amerikaanse tienjaarsrente knalde met maar liefst 13 basispunten omhoog naar 4,42%. De Nederlandse staat nagenoeg onveranderd op 2,91%.
  • Een langer hoog blijvende rente is ongunstig voor goud: het maakt deze belegging minder aantrekkelijk. Anders dan staatsobligaties levert een goudbaar immers geen rente op. De goudprijs staat dan ook 3% lager op $2.306 per troy ounce.
  • De bitcoin staat juist 0,5% hoger op $71.054: $4.000 hoger dan vorige week.
  • De olieprijzen staan wat onder druk. De prijs voor een vat WTI-olie noteert fractioneel lager op $75,55. Voor Brent-olie betaalt u 0,2% minder dan gisteren: $79,65.

Verder op het Damrak

De update van Besi viel bij beleggers in de smaak, terwijl een adviesverlaging hard aankwam bij Arcadis.

  • ING is door Barclays op de kooplijst gezet en eindigde een klein beetje (0,3%) hoger.
  • ASMI schreef 1,8% bij na een flinke koersdoelverhoging door Berenberg
  • JPMorgan trok het koersdoel voor Euronext met €15 op. Daar zit de koers met €93,90 nog ver vandaan, maar de dagwinst van 0,8% is welkom.
  • Renewi krijgt op maandag 24 juni een notering in de Britse FTSE 250 index, maar een koersreactie bleef uit.
  • Arcadis (-5%) is door KBC Securities van de kooplijst gehaald en dat werd keihard afgestraft.

Stijgers en dalers afgelopen week

Kijken we naar het weekstaatje, dan valt op dat het plaatje precies is omgeklapt ten opzichte van de week ervoor: de grootste stijgers van vorige week, blijken de afgelopen dagen juist het hardst in koers gestegen, en de aandelen die vorige week het meest in trek waren, bungelen nu onderaan.

ASML (+10%), Besi (+9,9%) en ASMI (+7,4%) vormen de top 3, na een goed-nieuwsshow (zie hierboven). Chipaandelen stonden sowieso in de schijnwerpers vanwege de technologiebeurs Computex, waar diverse grote chipbedrijven hun nieuwste snufjes aan de wereld toonden.

Ook bank- en verzekeringsaandelen (met uitzondering van NN Group) kunnen terugkijken op een geslaagde week. Vorige week stonden ze nog zwaar onder druk. Grondstoffengerelateerde aandelen daarentegen, zoals Shell en ArcelorMittal, bewandelden de omgekeerde route. Maar ook DSM-Firmenich, Akzo Nobel en AMG leverden afgelopen week flink in. Dat gold ook voor Basic-Fit, dat een week geleden nog de AMX aanvoerde.

In de AScX gaat het nogal volatiele Vivoryon (+8,4%) weer eens aan kop, terwijl het eveneens beweeglijke NX Filtration (-5,1%) de rij sluit.

De bitcoinkoers steeg met 4,1%, maar die van ether daalde met 0,4%. En diverse grondstoffen zetten, voor de derde week op rij, de daling voort:

  • Goud: -0,8%
  • Zilver: -3,5%
  • Koper: -3,3%
  • WTI-olie: -1,9%
  • Brent-olie: -1,8%

IEX Podcast: ECB, Fed, Box 3, Besi en ASML

Er staat weer een hagelnieuwe IEX BeleggersPodcast te popelen om beluisterd te worden. Ditmaal ontving hoofd content Pieter Kort econoom (en centrale banken-expert) Edin Mujagic en hoofd Beleggersdesk Hildo Laman.

Uiteraard blikken ze terug op het rentebesluit van de ECB. Dat Christine Lagarde alle rode seinen negeerde, verbaasde Mujagic. En hij doet nóg een pittige uitspraak: eurobonds zouden weleens het einde van de euro kunnen inluiden. Verder komen aan bod: het rentebesluit van de Fed, Besi, ASML, de goudprijs en de nieuwste ontwikkelingen rond de Box 3-heffing. Beluister het hier.

Adviezen CVC: analisten voorzien gemiddeld opwaarts potentieel 21%

Vijf weken na de IPO van CVC Capital druppelen de adviezen over het private-equityhuis binnen. Het aandeel wordt inmiddels door 7 zakenbanken gevolgd. De bevindingen zijn grotendeels positief: 5 analisten plakken een koopadvies op het aandeel en 2 geven een houdadvies. Het gemiddelde koersdoel bedraagt €20,60, wat neerkomt op een opwaarts potentieel van bijna 21%:

  • Houden, koersdoel €20 - Redburn
  • Houden, koersdoel €19 - ABN Amro Oddo
  • Kopen, koersdoel €22 - Morgan Stanley
  • Kopen, koersdoel €20,70 - Goldman Sachs
  • Kopen, koersdoel €21 - Deutsche Bank
  • Kopen, koersdoel €20,50 - ING
  • Kopen, koersdoel €21 - Bank of America

De IPO is tot nu toe vrij aardig verlopen. De beurskoers is met ruim 3% opgelopen, iets minder dan de AEX (+4,6%).

Overige adviezen

ING is door Barclays op de kooplijst gezet en ASMI wordt getrakteerd op een forse koersdoelverhoging:

  • ING: naar €20 van €14,80 en houdadvies vervangen door koopadvies - Barclays
  • ASMI: naar €720 van €640 en kopen - Berenberg
  • Euronext: naar €108 van €93 en kopen - JPMorgan
  • KPN: naar €4,10 van €4 en kopen - HSBC
  • Arcadis: naar €66 van €61 en kopen - KBC Securities
  • Vastned: naar €27 van €23 en houden - Berenberg
  • ASR Nederland: naar €57 van €56,40 en kopen - Berenberg
  • Prosus: naar €45 van €42 en kopen - Deutsche Bank
  • Arcadis: naar €66 van €61, maar advies omlaag van kopen naar houden - KBC Securities

Agenda zondag en maandag: Economische groei Japan Q1

Voor de uitslag van de verkiezingen voor het Europees Parlement moeten we nog even geduld hebben: die wordt pas op zondagavond om 23 uur bekend gemaakt. Dat komt niet omdat het tellen zoveel tijd in beslag neemt, maar omdat men de verkiezingen elders in Europa niet wil beïnvloeden. Daarom wordt met het delen van de uitslag gewacht tot het laatste stembureau in Europa dicht is (dat van Italië).

Over de agenda van maandag kunnen we kort zijn: behalve het definitieve Japanse groeicijfer valt er weinig te beleven. Hierbij de volledige agenda van maandag:

00:50 uur: Economische groei eerste kwartaal def. (Japan)
06:30 uur: Industriële productie april (NL)
13:00 uur: FuelCell cijfers tweede kwartaal (VS)

Highlights rest van de week: rentebesluit Fed en Bank of Japan

Maandag en dinsdag zijn duidelijk stilte-voor-de-storm-dagen, want daarna barst het feest los. Op woensdag verschijnen de laatste Amerikaanse inflatiecijfers en 's avonds kan de de Federal Reserve daar meteen op reageren met een rentebesluit, compleet met nieuwe economische groeiramingen en dotplot (een puntengrafiek dat de renteverwachtingen van alle Fed-bestuurders voor de komende jaren weergeeft). Met name dat laatste zal met interesse worden bekeken. Dat de Fed het huidige renteniveau (5 tot 5,25%) handhaaft, is nagenoeg zeker. De grote vraag is wat er hierna gaat gebeuren. Daar biedt het dotplot mogelijk inzicht in.

Vrijdag volgt er nóg een rentebesluit: van de centrale bank van Japan. Daar ligt de rente veel lager dan hier: +0,1% (tot afgelopen maart zelfs negatief). Maar de inflatie is daar ook te hoog: 2,5%. Bovendien zijn de lonen daar de afgelopen maanden fors gestegen. Dat wakkert de angst voor een strikt monetair beleid aan. Dit kan ofwel door de rente te verhogen, ofwel door het mes te zetten in de terugkoop van obligaties.

De macro-economische agenda van komende week is ook vrij vol, met vooral veel inflatiecijfers:

  • dinsdag: Nederlandse inflatie
  • woensdag: Chinese, Amerikaanse en Duitse inflatie
  • donderdag: Amerikaanse producentenprijzen
  • vrijdag: Amerikaanse importprijzen, Europese handelsbalans en het 'kleine' Amerikaanse consumentenvertrouwen, gemeten door de Universiteit van Michigan.

In de VS openen Broadcom (woensdag) en Adobe (donderdag) hun boeken over het afgelopen kwartaal. En twee aandelen noteren ex-dividend: Eurocommercial Properties (donderdag) en Aegon (vrijdag).

Maar zover is het nog niet. Eerst met de benen op tafel. Ik wens u een fijne avond en alvast een gezellig weekend!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Jasperien van Weerdt

Auteur:

Jasperien van Weerdt is redacteur bij IEX, IEXGeld, Belegger.nl en Beursduivel en auteur van het boek 'Financieel fit in 30 dagen'.

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.