Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Corné vindt opkomende markten moeilijk

Afgelopen week mocht ik weer eens bij de strategen van Citi aanschuiven. Dit keer was ook de emerging markts-man aanwezig. Binnen onze allocatie naar de verschillende regio’s vind ik deze call ontzettend moeilijk. Er zijn zoveel verschillende markten, die allemaal anders reageren. De BRIC’s om maar eens een vorbeeld te noemen, bestaan uit twee landen die porfiteren van de hogere olieprijs en twee die daar last van hebben.

Maar vooruit; in de afgelopen twee jaar had u beter niet in opkomende markten kunnen zitten. Deze beurzen hebben het slecht gedaan. Eigenlijk raar, want de economische groei in deze landen is nog steeds veel hoger dan in de rest van de wereld. Die hogere economische leidt misschien wel tot hogere omzet groei, maar niet tot hogere winstgroei. Sinds 2005 zijn de em-economieën meer dan twee maal zo hard gegroeid als die in de ontwikkelde markten. De omzet van de beursgenoteerde bedrijven is in lijn gestegen.

De winsten zijn slechts 25% harder gestegen. Sinds 2010 is er zelfs sprake van achterblijvende opkomende bedrijven en daarmee hebben we volgens mij de belangrijkste verklaring al te pakken. De reden voor het achterblijven van de winsten is vooral dat de kosten een stuk harder stijgen. De loonkosten zijn een duidelijke factor.

Ik noemde u een tijdje geleden al de stijging van het minimumloon in Brazilië. Ook de lonen in China stijgen de laatste tijd flink. Ik heb het even in Datastream opgezocht; de salariskosten zijn bijna 20% hoger dan een jaar eerder. Dat tikt flink aan. Eigenlijk is dat juist een mooi voorbeeld van communisme. De bedrijven leveren in en het geld gaat naar de arbeiders.

Discounts
Overigens geven andere statistieken een salarisverhoging van slechts 10% aan. Dat heb je met Chinese statistieken, je weet het niet precies, het beeld is hetzelfde. Niet voor niets zie je steeds meer bedrijven naar de Verenigde Staten terug trekken. Voordelen daar zijn goedkope energie door schaliegas, minder verschil in loonkosten, betere governance en lagere vervoerskosten.

Per saldo is de koers-winstverhouding  van de MSCI Emerging Markets Index nu 15% lager dan die in de rest van de wereld. Deze discount schommelt meestal zo’n beetje tussen de – 20% en de -5%. Met als uitzondering 2007, toen iedereen zo nodig in opkomende markten moest beleggen en er zelfs een premie betaald werd. Niet terecht lijkt me, want de groei mag dan weliswaar bovenmatig zijn (hoewel dat de afgelopen jaren dus wel een beetje tegenviel) maar ik denk dat de corporate governance een discount rechtvaardigt.

Dat Argentinië een paar maanden geleden even een paar miljard van Repsol stal (nationaliseerde deel van het bedrijf; red), is een duidelijk waarschuwingssignaal. De Citi-strateeg denkt dat dit een uitzondering was. Ik ben bang van niet. Maar vooruit, een discount van 15% lijkt me ook wel genoeg.

Bij individuele aandelen waarschuwde hij wel voor de semi-overheidsbedrijven. De Petrobassen en de Gazproms van deze wereld. Die bedrijven hebben naast een aandeelhoudersbelang ook nog andere doelen, die van de overheid. En waar deze belangen tegenstrijdig zijn, weet u wel wie er wint.

Al met al is Citi niet heel erg negatief over emerging markets. Immers, de economische groei blijft hoger. Voorlopig zijn ze even neutraal, misschien in het najaar, als de stimlansen in China weer gaan werken, dat ze dan weer wat positiever worden. Maar eerst zien dan geloven. En als u in opkomende markten wil beleggen, dan kunt vooral beter in Azië beleggen. Hun voorkeur ligt bij Korea, Zuid Afrika, Peru China en Brazilië. Polen, Colombia, Marokko, Tsjechië, Filepijnen, Chili, Egypte, Indonesië en Turkije kunt u volgens Citi beter mijden.

Emerging markets laten zien dat bovenmatige economische groei niet de heilige graal is. Nee, ook hier moet u gewoon weer zelf blijven nadenken.

 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 juni 2012 13:42
    Corne,

    Alle respect voor je analyses door de jaren heen. Ik snap echter niet waarom je deze analyse van een Amerikaanse zakenbank zo kritiekloos volgt.

    Om te beginnen de situatie met de Emerging Markets. Uiteraard zijn deze onderling sterk verschillend. Net zo verschillend als de situatie in Noorwegen, Nederland, Spanje of de VS. Maar een paar fundamenten maken een groot deel van de Emerging Markets, denk ik, wel degelijk veel interessanter voor de langere termijn dan Westerse markten. Om te beginnen weegt in veel Emerging markets de vergrijzing en stijging van kosten voor de zorgsector veel minder zwaar. Vaak hebben ze dan ook nog een hele gunstige bevolkingssamenstelling wat betreft leeftijden van de bevolking, met veel jongeren, weinig ouderen en een afnemend geboortecijfer. Ten tweede zijn de overheden in veel Emerging Markets financieel veel gezonder. Ten derde is de netto-vermogenspositie van huishoudens in veel Emerging Markets veel beter dan in veel Westerse landen (zeker in vergelijking met de VS). Ten vierde zijn de lonen en loonkosten uiteraard nog steeds veel lager in veel Emerging Markets. Het feit dat die kosten nu in sommige landen even fors oplopen betekent nog niet dat dat blijvend is. Evenzo is het niet gezegd dat loonkosten in bijvoorbeeld de VS niet gaan oplopen als er inderdaad veel produktie terug verplaatst wordt.
    Ten vijfde wordt er door onze Amerikaanse vrienden helemaal geen aandacht besteed aan het feit dat toenemende inkomens ook toenemende koopkracht en meer binnenlandse groei kan betekenen in Emerging Markets. Dat hoeft niet negatief te zijn.

    Het feit dat de winstgroei van bedrijven in Emerging Markets achterblijft bij de omzetgroei kan ook op meerdere manieren worden uitgelegd; er is meer concurrentie, loonkosten stijgen harder. Deze factoren hoeven niet blijvend te zijn. Winstmarges kunnen verbeteren, loonkostenstijging kan verminderen en dergelijke. Relatief lage marges betekent ook dat er veel ruimte voor verbetering is. Er zit plafond op het verbeteren van al goede marges, je kan immers niet meer verdienen dan je omzet hebt (tenzij je een hele goede boekhouder hebt).

    In de huidige wereld waarin meer dan 80% van de wereldbevolking buiten de Westerse ontwikkelde economien leeft, de bevolking daar vaak veel jonger is, de economien nog veel meer ruimte hebben om te groeien en randvoorwaarden zoals politieke stabiliteit, vrede, verbetering van infrastructuur en rechtstaat sterk verbeterd zijn, is beleggen (en zakendoen) in Emerging Markets interessant en verstandig. Alle grote multinationals breiden dan ook uit in de Emerging Markets, wat genoeg zegt. De meeste winstgroei van multinationals komt de laatste jaren uit Emerging Markets.

    Uiteraard is investeren in Emerging Markets moeilijker omdat je de lokale situatie niet of veel minder goed kent. Aan de andere kant zijn er veel beleggingsfondsen op dat gebied en kan je er ook voor kiezen om te beleggen om multinationals die een aanzienlijk en groeiend deel van hun omzet in Emerging Markets hebben. In Nederland zet ASML bijvoorbeeld vrij veel af in Azie. Maar ook sommige fabrikanten van levensmiddelen zoals Unilever, Nestle en Heineken hebben aanzienlijke en groeiende percentages van hun omzet in Emerging Markets.

    Nog even terug naar onze patrotistische vrienden; ik heb het gevoel dat die vaak wel met een heel gekleurde bril naar de wereld kijken. De grondslagen van de Amerikaanse economie zijn zeer zwak. De feiten zijn bekend; hoge overheidstekorten en een zeer hoge staatsschuld, een zeer zwakke netto-vermogenspositie van huishoudens die bovendien nog steeds verslechterd, grote tekorten op handelsbbalans en lopende rekening en een onopgeloste geklapte huizenbubbel.

    Indien er zoveel produktie terug wordt verplaatst naar de VS, zou je dat moeten zien in een drastisch teruglopend tekort op de handelsbalans. Is dat inderdaad het geval? Het is in ieder geval de laatste 30 jaar nooit gebeurd. Ook is het de vraag of zo'n ontwikkeling, hoewel in principe positief, blijvend is.
    Dat verhaal van het schaliegas klinkt interessant en is dat economisch en prijstechnisch misschien ook wel. Ook hierbij weer de vraag, zijn de Amerikaanse importen van olie en gas verminderd? Tweede aantekening; schaliegas is geen duurzame energie en geen blijvende, duurzame oplossing voor de bestaande energie-problemen. In hoeverre is dit niet weer een olie-industrie-vriendelijke uitstel van de oplossing van het werkelijke probleem?

    Tot slot over investeren in Amerika als buitenlander: kort geleden kwam ik gegevens over de handelsbalans en lopende rekening van de VS op de site van The Economist tegen die erop wezen dat Amerikaanse partijen per saldo veel beter verdienen aan hun bezittingen in het buitenland dan buitenlandse partijen aan hun bezittingen in de VS. Simpele voorbeelden zoals Sara Lee en Douwe Egberts (jarenlang de grote winstmaker voor Sara Lee), Numico en Rexall Sundown (bijna ondergang van Numico), de aankopen van Nederlandse banken en verzekeraars in de VS (AbnAmro's dochter in het Midden-Westen die een grote dubieuze hypotheek-portefeuille bleek te hebben), ING (ING Direct met de bekende rampzalige portefeuille mortgage Backed Securrities), Aegon (Amerikaanse verzekeringsbedrijven gekocht)wijzen op zijn zachtst gezegd niet op al teveel succes van buitenlanders met investeringen in de VS. Ook hebben de Japanners die volgens mij in de jaren '60, '70 en '80 veel investeerden in de VS daar volgens mij niet al teveel plezier van beleefd. Het laatste debacle voor de buitenlanders waren natuurlijk de verliezen vanaf 2008. Met investeren in de VS moet je blijkbaar net zo goed heel erg op je hoeden als elders.

4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.