Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?
AEX Total Return-index staat klaar voor nieuw koopsignaal

AEX Total Return-index staat klaar voor nieuw koopsignaal

De Nederlandse herbeleggingsindex, de AEX Total Return-index, noteert slechts 0,90% onder het oude all-time high van 3.004,52 punten van 19 november 2021. In de afgelopen weken heeft de herbeleggingsindex een aanloop genomen, met een hogere bodem tot gevolg. Technisch bezien staat de AEX Total Return-index klaar om hierboven uit te breken, dus een vers koopsignaal te genereren.

Overigens heeft de index eind 2023 al enkele vergeefse pogingen gedaan om door te breken, met een tussentijds intraday record op 3.046,56 punten (top van 14 december 2023).

Technisch volgt de AEX Total Return-index het voetspoor van de Duitse DAX-index, eveneens een herbeleggingsindex. Deze heeft haar oude all-time high van 19 november 2021 op 16.290,19 punten inmiddels gebroken. Bovendien hebben onze oosterburen een hogere bodem gevormd boven die voormalige recordstand, dus een succesvolle pullback pullback gemaakt. Mijn collega Wouter Slot besprak die doorbraak hier gisteren al.

Positieve signalen

Het technische plaatje van de Nederlandse herbeleggingsindex oogt, ondanks de recente aarzeling, nog prima. Nu de aanloop een hogere bodem achterlaat (dus koopkracht laat zien), zit er een opwaartse doorbraak aan te komen. De kans hierop is statistisch bezien groter dan 80%.

Vandaag bekijk ik de korte- en langetermijnplaatjes alsmede de meerjarengrafiek van onze Nederlandse herbeleggingsindex.

Korte termijn: AEX Total Return-index moet de correctieve fase afschudden

De trend van de AEX Total Return-index is op de zeer korte termijn neerwaarts gericht, maar toppen en bodems lopen in elkaar over. Dit duidt op een gematigde correctie. We zien steun rond 2.945,36 punten (bodem van 5 januari).

De AEX Total Return-index wordt interessant als weerstand 3.046,56 (intraday topje van 14 december 2023) wordt gebroken. In dat geval krijgt de herbeleggingsindex ruimte voor een verdere koersstijging.

AEX Total Return herbeleggingsindex


Lange termijn: AEX Total Return-index neemt aanloop om het all-time high van 2021 te breken

De AEX Total Return-index is al enkele malen op het all time high rond 3.004,52 punten, van 19 november 2021, gestuit.

De uitbraak van eind december boven deze top uit 2021 was nog te nipt. De recente serie hogere koersbodems geeft al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij)kopen.

Het technische beeld klaart verder op als weerstand 3.004,52 op basis van de slotkoers definitief opwaarts wordt gebroken.  De kans hierop is statistisch bezien groter dan 80%. Na een uitbraak boven weerstand 3.004,52 wordt 3.700 punten het volgende opwaartse koersdoel. Dit koersdoel is berekend met de pendulumswing-methode (zie uitleg onderaan). 

Steun voor de AEX Total Return-index ligt rond 2.648,92 punten (bodem van 24 maart 2023). De stijgende 200-dagenlijn van de AEX Total Return-index wijst op een positieve technische conditie.

AEX Total Return herbeleggingsindex


Meerjarengrafiek sinds 2011: AEX Total Return-index stuit op all-time high rond 3.004,52

Op de meerjarengrafiek van de AEX Total Return-index is de koopkracht onder beleggers meerdere keren bewezen. Elke grote correctie is opgevangen boven de vorige dip. Bovendien zijn de meeste correctiebodems als pullback gevormd. Zo liggen de bodems a1 en a2 op de grafiek hieronder mooi boven top A. Bodem b1 ligt boven top B, bodem b2 net niet.

Bodem c1 vormt weer een fraaie pullback boven de pre-coronatop C. Ook bodem d1 laat een mooie hogere pullbackbodem achter boven top D. Lees voor een duiding van pullbackbodems de uitleg verderop. 

Een langetermijn-koopsignaal treedt op als de horde 3.004,52 (gevormd op 19 november 2022) met meer dan 3% opwaarts wordt gebroken.


Uitleg pullbackbodem

Op onderstaande voorbeeldgrafiek fluctueert de koers eerst een tijd tussen steun a-b en weerstand A-B. Een koopsignaal treedt op als weerstand A-B wordt gebroken. Daarna volgt een rally. 

In het voorbeeld stijgt de koers naar punt H. Nadat winstnemingen optreden volgt een correctie, waardoor zich rond H een top vormt.

Positief is dat top H boven top B wordt gevormd. Na top H valt de koers hard terug. Onderzoek wijst uit dat in circa 80% van de gevallen de koers wordt opgevangen op of rond het uitbraakpunt (dus rond lijn A-B). 

Op onderstaande voorbeeldgrafiek wordt inderdaad rond A-B een hogere bodem gevormd, de zogenaamde pullbackbodem. Doorgaans vormt deze hogere bodem bij C een springplank voor de volgende rally. 

In feite zijn er mimimaal twee koopmomenten op deze grafiek te herkennen. Het eerste instappunt treedt op tijdens de uitbraak boven A-B (het koopsignaal). Het tweede koopmoment ligt rond C, tijdens de feitelijke pullback. De uptrend wordt bevestigd nadat ook top H wordt gebroken.

Statistisch onderzoek wijst uit dat na pullbackbodem C de kans op een doorbraak boven top H groter is dan 80%. 

Koersdoel op basis van de pendulumswing

Volgens de pendulumswing-methode kan een koersdoel als volgt berekend worden:

  • Eerst fluctueert een koers een tijdlang tussen a-b en A-B
  • Door de uitbraak boven A-B en een succesvolle pullback bij C is een koopsignaal gevalideerd
  • Het koersdoel rond C is te berekenen door de afstand tussen a-b en A-B op te tellen bij het uitbraakpunt en het niveau van het koopsignaal

Pullback

Welke aandelen zijn koopwaardig?

Eind vorig jaar is een nieuw platform voor Tostrams.nl opgezet. Met dit platform stellen wij u in staat om, naast dat u er onze gebruikelijke technische analyses en het beursnieuws kunt volgen, ook alerts bij Tostrams in te stellen. Van elk aandeel kunt u aangeven dat u een e-mail-alert wilt ontvangen zodra het koopwaardig wordt bevonden. 

Bent u benieuwd hoe de vernieuwde website Tostrams.nl eruitziet? Klik dan hier om hem nu te bekijken.

Wilt u het vernieuwde Tostrams.nl proberen? Ga dan naar tostrams.nl/actie en lees drie maanden onze technische analyses voor slechts €29,95.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Analistenteam. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. Obligaties kruipen uit het dal. Worden ze weer interessant?
  2. Paniekbarometer begint te trillen
  3. Tech versus smallcaps op Wall Street

Gerelateerd

Reacties

71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 Calimero 16 januari 2024 09:23
    quote:

    Calimero schreef op 15 januari 2024 15:26:

    [...]
    even kijken ... 779,64 ... ja .. we kunnen het lijntje er weer neerzetten ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15138487...

    en weer luieren ... mvg

    www.iex.nl/Forum/Upload/2023/14881033...

    www.youtube.com/embed/dfkDcaGatIY?rel...
    :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15146803...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15149364...
  2. Fuego32 16 januari 2024 09:43
    Was een tijdje meelezend omdat ik dat verifiëren met mijn telefoonnummer niet vertrouw en ik ook niet meteen gebeld wil worden door allemaal onzinbelbedrijven die mij van alles willen verkopen. Nu toch maar gedaan en zal wel zien hoe mijn privacy is gewaarborgd door IEX .

    Vrijdag mijn verliezende aex Jan p775 aangevuld voor €1,60 per stuk en net 1 verkocht tegen €4.30 dus voorlopig een goede morgen, hoop vandaag of morgen toch wel op een aex van 765
  3. forum rang 9 Calimero 16 januari 2024 10:12
    quote:

    Calimero schreef op 15 januari 2024 17:12:

    [...]

    Dapper Trailen .... lees .. gewoon met stoploss volgen ... :)

    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15143486...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15145057...
    www.iex.nl/Forum/Upload/2024/15149231...

    www.youtube.com/embed/5Nd76buPKfQ?rel...

    n.b. .. 250 x 144 = 36000 ... :)
    Spannend .. :)

    Toch bijna 288 (2 x 144) gezakt ..
  4. forum rang 4 Martijn 16 januari 2024 10:30
    quote:

    antiflow schreef op 16 januari 2024 09:15:

    [...]

    Wat doptieman ook altijd zegt, uitgekiende algoritmes. Er mag niets worden uitgekeerd. Ja zo ga je ‘klanten’ verliezen.
    Maar een essentie is een algoritme niets anders dan een eindige set instructies voor het bereiken van een doel.
71 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.