Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Emotie in indicatoren

De beurzen gaan flink onderuit, door de Griekse verkiezingsangst, maar misschien zelfs wel meer door de Spaanse banken-angsten. O, en laten we natuurlijk de economische angsten niet vergeten.

Afgelopen vrijdag kwam er een mitrailleurvuur met slecht economisch nieuws op de het beurssentiment af. Alleen India en Rusland bleken er redelijk voor te staan, aldus de inkoopmanagers.

In Ierland lijkt enige verbetering zichtbaar, maar verder was het kommer en kwel. De Amerikaanse werkgelegenheidscijfers konden er ook nog wel bij.

Niet emotioneel
Zoekt u een lichtpuntje? De household survey, die de werkgelegenheid op een andere manier meet was wel positiever. Maar met al die angsten en dalende koersen is het zaak om niet-emotionele indicatoren in de gaten te houden.

Diverse zakenbanken hebben een update gemaakt van hun indicatoren. Een van de aardige is die van Morgan Stanley: de CMTI, the Combined Market Timing Indicator.

Deze indicator is opgebouwd uit:

  • een deel waardering
  • een deel fundamentals
  • een deel risicoperceptie
  • een capitulatie indicator

Tandje hoger
Als iedereen de handdoek in de ring heeft gegooid is het tijd om te kopen. De risicoperceptie als de capitulatie indicator kunnen nog wel een tandje hoger om enthousiast te worden.

De gecombineerde indicator heeft nu net een koopsignaal afgegeven. Als ik naar het verleden van deze indicator kijk, dan kan het soms nog wel eens beter.

Maar het systeem werkt heel aardig door het simpele principe: laag kopen en hoog verkopen.

Helaas vertelt Morgan Stanley niet hoe ze indicatoren opbouwen, want het is propierty. Maar wel hoe ze gewerkt hebben. Bij een ratio van kleiner dan -0,5 verdiende u gemiddelde 9,5% in de komende zes maanden. En in 87% van de gevallen was de markt na zes maanden hoger. Mwaoh dat is niet slecht.


Klik op de afbeelding voor een grote versie

Nog niet kopen
Het leuke is om hier bijvoorbeeld de strategen van Credit Suisse tegenover te zeggen. Deze zeggen, ja het is goedkoper geworden en beleggers zijn een stuk risico-averser geworden, maar zij adviseren om nog niet te kopen.

En zij laten dat afhangen van een aantal van hun risicomaatstaven. Volgens Credit Suisse zal er eerst meer pijn geleden moeten worden, voordat de Europese Centrale Bank nog meer drastische maatregelen gaat inzetten.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.