Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

In your Face

We doen allemaal heel negatief omdat we op 38 dollar aandelen Facebook in de IPO moesten kopen (de bovenkant van de range in een heel negatieve dag) en de koers na een opening op 42 (ik zag 43) op het slot ook weer op 38 dollar gesloten is.

Je kunt het ook positief zien namelijk dat we in het aandeel Facebook een speciale aanbieding krijgen om weer mee te doen. Immers niet iedereen kon meedoen aan de emissie. Nu krijgt iedereen alsnog een kans om de aandelen te kopen.

Ik was een van de mensen die van mening was dat het fonds hoger zou openen en daarna weer weg zou zaken; dat ze last hebben van IPO-flipperaars. Dat zie je bij aandelen die een sprong maken na de IPO wel vaker.

IPO-arbitrage
In een grijs verleden had ik een klant die een hedgefund had dat niets anders deed dan IPO-arbitrage. Ik noem hem voor de grap Smit en omdat het een Amerikaan was Greg. Greg was meer dan tien jaar gelden een van mijn klanten die bij een vorige (toen nog) werkgever in de toptijd van de IPO’s meedeed in het IPO-circus.

Hij was de koning van de IPO’s en schreef altijd groot in via retailpartijen en verkocht weer bij andere brokers. Hij gaf zelfs om te bewijzen dat hij een echte belegger was, kooporders op voor de after market (direct na de opening) om zo de koers te steunen.

Maar wat hij er niet bij vertelde was dat hij vervolgens een gelijk aantal aandelen ergens anders weer wist te verkopen. Met zijn spel had hij in één dag door Facebook te kopen op 38 en te verkopen op 42 meer dan 10% verdiend. Een rendement waar een normale belegger voor een heel jaar blij mee zou zijn.

Goed (voor de normale beleggers) te vertellen dat Greg uiteindelijk een keer zijn Waterloo vond in een Frans kappersaandeel dat na de IPO fors omlaag ging. De intraday-grafiek van Facebook vindt u hier.

De oudjes doen het goed
Ik heb weliswaar - iets minder dan Mark Zuckerberg - nu ook mijn eerste geld verdiend in Facebook-aandelen. Ik kocht toen de koers net na de introductie onder druk kwam (met een melding op Twitter) op 38,14 dollar en verkocht op 39,90 dollar weer.

Je kunt er namelijk ook vanuit gaan dat op de eerste dag de begeleidende banken de koers niet onder de uitgifte laten zaken. Leuk te vermelden is dat er altijd baas boven baas is: collega-artiest Bono verdiende met zijn 2,2% in deze IPO meer geld aan deze beursgang dan hij zijn gehele muziekcarrière heeft gedaan.

Dus al die rokerige zaaltjes en late concerten overal ter wereld ten spijt... Het leuke van dit luchtkasteel is dat het uiteindelijk ook gewoon een fundament gaat krijgen. Immers Facebook wordt een belangrijk fonds in de grote indices en zal dus zeker opgekocht worden door de indexbeleggers.

Flink verdienen
Nog even leuk om te kijken is het artikel op de website van de NY Times over IPO’s en hoe ze het na langere tijd doen. Maar los van alle Facebook-vrienden die geld maakten aan de IPO is er een partij die altijd geld verdiend en dat zijn de banken.

Volgens de prospectus heeft Goldman er toch flink wat aan verdiend. "Entities affiliated with Goldman Sachs own 65.9 million Class A shares or 56.3% of total." Nu was ik al een tijd negatief op dit aandeel maar het hoofd-schouderpatroon is bijna af en dus zou ik zeggen leg eens wat kooporders in voor dit aandeel.

En ook Morgan Stanley zit in het syndicaat, hun patroon lijkt wat meer op een dubbele top en zou toch ook in deze koersenregio steun moeten ondervinden. Natuurlijk kunnen we ook hier wachten op een koopsignaal in de Twindicator.

Buy-the-dip
Veel aandelen gaven shortsignalen, maar in al deze aandelen heb ik toch steeds snel winst gepakt in de turbo short. Achteraf gezien is dit steeds veel te vroeg geweest maar we kwamen uit een buy-the-dip-periode.

Dus elke keer als er een kleine dip was vlogen de koersen weer omhoog. Dus in Exxon heb ik ook te vroeg winst gepakt.

Ik zat Exxon short, omdat ik ervan uitging dat de olieprijs omlaag moest, omdat die als percentage van het bruto inkomen veel hoger stond dan in de oliecrisis (jaren zeventig). De beroemde wal die het schip zou keren.

Nu is iedereen volgens de kranten verbaasd dat de olieprijs daalde, maar dat was toch niet zo ingewikkeld? Als ik dat kan voorspellen dan moeten anderen dat toch ook kunnen zien. Om met Van Gaal te spreken ben ik nu zo slim of is de rest nu zo dom?

Als ik het toch over dom heb, moet ik wel oppassen wat ik zeg als ik het over Harley Davidson heb. Voor je het weet komt er een brommerclub op bezoek. Ik verbaasde me al een tijd dat dit luxe-merk het zo goed bleef doen. Maar uiteindelijk kwam er toch een koersdip. Ook hier heb ik winst gepakt en kan het mogelijk nog veel lager.

Waar ik geen winst pakte was Apple. Ik was eerst negatief en verdiende omlaag maar omdat de club echt geld verdiend dacht ik dat we een herstel zouden gaan zien... Ik ging dus long in Apple en het komt nooit meer goed!

De koers bleef maar dalen. Althans totdat ik uitgestopt was en toen kwam er een herstel. Zoveel toeval...

De jackpot alsnog gewonnen?
Tot slot nog even een gedachte: is het aandeel Telegraaf nu ook niet meer waard nu zij een belang in een soort Facebook (Hyves) hebben? Pas wel op want het is niet zo liquide als u er groot in wilt handelen.

Een laatste idee: neem een aandeel in de producent van Hoody’s want Zuckerberg zet de trend.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.