Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Aanval op de downtrend II

Eergisteren heb ik in deel 1 van Aanval op de downtrend opnieuw gedefinieerd wat de parameters zijn voor de euro-dollar om enige upside te behouden. De PR die we al een paar weken hebben staan heeft een poging of twee gedaan om het koersdoel te behalen, maar onder druk van een sterker wordende dollar op de korte termijn, ligt dit signaal zwaar onder druk.

De voorwaarde die ik vanaf het begin heb gesteld aan dit signaal, dat een aanval op de downtrend kan starten, is dat we moeten blijven sluiten boven de 1,3031. In een reactie op het forum heb ik uit de doeken gedaan waarom en welke slotstanden van belang zijn, maar u ziet; de markt heeft het opgelost en koersen zijn inmddels onder de 1,3031 gesloten. Er is nu in geografische zin met geen mogelijkheid meer een close te vinden boven de 1,3031.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Het signaal van de PR is wijlen, dat moge duidelijk zijn. Met het wegvallen van dit kortetermijnsignaal blijft alleen de downtrend die nu weer hervat dreigt te worden, over. Ik hoorde gisteren trades opgezet worden met 1,3050 als stop, maar dan nu aan de shortkant. Op zich helemaal niks mis mee, want de trend kan zomaar versnellen, maar de correctie lijkt in ieder geval over. Tenzij we weer terugbreken in de range tussen 1,3050 en de 1,34. Dan is bij gebrek aan een duidelijk signaal de enige valide strategie; dicht bij huis blijven.

Misschien en eventueel
Het wegvallen van het opwaartse signaal wil niet zeggen dat de koersen niet kunnen stijgen. Natuurlijk wel, echter niet op basis van een signaal dat ik heb kunnen vinden. Het enige dat nu te vinden is is dat in euro-dollar de kwartiersgrafiek niet meer oversold is en dat een stijging dreigt die uiteindelijk de bearmarket range op dit time frame kan doen sneuvelen. Kan ja, misschien en eventueel.

U begrijpt, het is een scenario dat nog veel stappen moet zetten om tot uitwerking te komen.  Nogmaals, dat wil niet zeggen dat het niet kan gebeuren. Als dit gebeurt, geldt namelijk dat boven de 1,3050 de uursgrafiek weer overbought zal noteren, wat een correctie naar de 1,34 meer body kan geven. Het blijft dun ijs omdat de dreiging van de downtrend om zn zin door te drijven boven de markt blijft hangen. Voorlopig is de steun eruit en dreigt 1,25 op termijn.

Een tweede kwestie die ik aanstipte is de zwakte van de euro geweest tegen de andere valuta. Dit vormt dus een bevestiging op het verloren gaan van de PR in de euro-dollar.  De grafiek en van de euro-Singapore dollar en de euro-lira zijn de revue gepasseerd om het procesmatige vorderen van de verzwakking van onze knuffelmunt aan te tonen.  Vandaag twee anderen ter illustratie van het gevaar waar we mee te maken hebben op dit moment.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Veilige haven

Als eerste de euro-Noorse kroon, de nieuwe safehaven. Daar zijn we het nu wel over eens geloof ik. Sassen zei een jaar geleden al dat de plaats van de Zwitserse frank ingenomen zou worden door de kroon. U ziet in die periode dat de breuk en het terugveren hebben plaatsgevonden, dat was het moment dat de Zwitsers aankondigden geen effect van de valutamarkten meer tolereerden.

Vanaf dat moment is het proces aan het versnellen geslagen aan de hand van de neerwaartse breuk en de de huidige terugtest. Nu is het zo dat het nog niet zover is dat het spel gespeeld is. De pull-back heeft namelijk als grens de 7,60 dat niet gepasseerd mag worden . Gebeurt dat wel dat is deze rol even voorbij. Aan de andere kant betekent die natuurlijk ook dat zolang de 7,60 niet gebroken wordt de koersen een risico kennen van 7,40 en lager op termijn. Dat zou nieuwe record inhouden vrees ik en waarschijnlijk correleren met de dreiging van de 1,25 uit de vorige grafiek.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Over records en correlatie gesproken, beziet u dit eens. De euro-Australische dollar-verhouding toont ons dat ook hier een pull-back plaats heeft gevonden nadat de steun het heeft begeven, net als in euro-kroon. De koersen hebben na het bereiken van de twintigjaars lows tegen de Australische dollar een rebound laten zien die heeft gereikt tot de oude steun op 1,29 a 1,30. Ik wil nog even de aandacht vestigen op de RSI in deze laatste grafiek.

U ziet; deze reikt niet zo ver al de laatste keer het geval was, toen de koersen de eerder genoemde zone naderden. De RSI heeft een leidend karakter dat hiermee aangeeft dat de koersen echt meer momentum en opwaartse stamina moeten ontwikkelen anders wordt het glijden. En dat glijden dat kan leiden tot 1,25 in euro-dollar en nieuwe records tegen Australische dollar en kroon. Als en indien de koersen niet snel weer boven de 1,3050 in eerste instantie weten uit te komen geldt dat dit snel kan gaan. Om dit gevaar helemaal te niet te kunnen doen moeten we koersen boven de 1,35 te zien krijgen. En laat dat nou net verder van ons af liggen dan enig ander moment sinds half januari.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem

Auteur:

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Rab...

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. TA: Europa op de Brexit-drempel
  2. TA: FTSE en de Brexit
  3. TA: Het GBP-plan en de Brexit

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. beammeupScotty 11 mei 2012 06:56
    quote:

    Plupje schreef op 10 mei 2012 13:02:

    PR = Positive Reversal. Oftewel: een opwaartse koers stuiter. Ik hoop dat de eur/usd dat nog even doet ... :-)
    PR=Positive Reversal. Oftewel : een lagere bodem in de RSI bij een hogere bodem in de koers. Een koersdoel kan dan berekend worden door het koersverschil van die 2 bodems op te tellen bij de koers tijdens de tussenliggende top in de RSI.

    complimenten aan de columnist. één van de weinigen die weet waarover hij spreekt en niet zomaar wat roept om aan 300 woordjes te geraken.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.