Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Niet in aandelen!

De Verenigde Staten is al over de helft van het cijferseizoen: 283 van de 500 bedrijven zijn met cijfers gekomen. Van die 283 waren er 169 beter dan de verwachtingen en 85 lagen hieronder, aldus Citi. Daarmee staat hun earningssurprise-indicator op 1,99.

Dat is vrij teleurstellend vergeleken met de 3,69 in het vorige kwartaal of de 3,17 een jaar geleden. Helaas heb ik geen grafiek van de historie. De meevallers zitten vooral bij de Financials, IT en Materials.

Ook in Europa zijn de cijfers simpelweg niet goed. In de onderstaande grafiek van Morgan Stanley ziet u het percentage meevallers versus tegenvallers. Gemiddeld zit het 9% onder de verwachtingen. Het totale verwachte winstniveau is 5% lager; dat zijn gewoon slechte cijfers.

Lange lijst
Maar eigenlijk wist u dat al. In Nederland is de lijst met missers lang genoeg:

Alleen Energie en Utilities lijken de dans te ontspringen. Bij Royal Dutch Shell waren het dan ook niet de winstcijfers die voor de koersdaling zorgden, maar de forse investeringsplannen. Hoe goed dat ook is voor de langere termijn, het zorgt er voor dat er op korte termijn geen geld richting de aandeelhouders gaat.

En ja, één vogel in de hand is beter dan tien in de lucht. De grootste tegenvallers zitten in de sectoren Industrials, Materials en Telecom.

Nu heeft pas 26% van de bedrijven in de MSCI Europe de resultaten bekendgemaakt, maar ik denk dat dit een aardige indicatie voor de rest van het seizoen zal geven.

Als ik naar de upgrades versus de downgrades kijk, zie ik dat het cijfer nog steeds flink negatief is. Hoewel het iets minder slecht is dan eind vorig jaar. Maar de koersen (de rode lijn) lijken er al flink op vooruit gelopen.

Opvallend is wel dat het land waar de winsten het beste zijn Spanje is. De enige verklaring die ik daarvoor heb, is dat de verwachtingen daar zo laag zijn dat het alleen maar kan meevallen.

Al met al zijn deze winstcijfers geen factor die uitnodigen tot een belegging in aandelen.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 februari 2012 12:32
    Beste Corne,

    blijft grappig dat je dan weer ASML niet noemt. Eerlijk is eerlijk, er was maar 1 bedrijf dat de verwachtingen ver overtrof. Zelfs jullie huisanalist was zo onder de indruk van de cijfers dat hij op dezelfde dag het aandeel een koop, hold en verkoop advies meegaf. Hij was blijkbaar vergeten dat jij het aandeel in je floplijstje voor 2012 opgenomen had en SNS het aandeel in de at risk categorie voor 2012 plaatste.

    De cijfers van Unibail waren volgens mij ook beter dan verwacht, maar daar geldt hetzelfde, namelijk dat het aandeel in je floplijstje staat.

    Zolang je dit soort sentiment mee laat spelen in je artikelen, blijft het lastig je serieus te nemen.
    Een paar van je vorige stukken, zoals over ontschulden vond ik wel goed. Daar spelen dit soort belangenverstrengelingen namelijk niet mee.

    groet,
    Bolo
  2. forum rang 5 Koffiezondersuiker 13 februari 2012 13:21

    Veel te veel gezever van die analisten en ook te vaak.
    Neem zijn collega Frank Smit die dán weer een koop-, dán weer
    een verkoopadvies geeft. Obv geen enkel fatsoenlijk motief.

    En verder: de meesten AEX-bedrijven moeten zich rotschamen. Zelfs zónder dividend presteren de meeste gewoon zwak. Het zal wel aan de concurrentie liggen. Jaja, de zakkenvullers in de top, als ze die eens uitmelken. Dan kan de bedrijfswaarde best omhoog.
  3. [verwijderd] 13 februari 2012 13:22
    die meevallende cijfers in Spanje zouden te verklaren zijn uit het feit dat een paar grote Spaanse multinationals grootschalig actief is in het wel snelgroeiende Latijns-Amerika. Dat geldt bijvoorbeeld voor Telefonica en Banco Santander.

    Hoe zit het met gemiddelde dividend-rendement voor de S&P-500, de Dow-Jones, de Dax en de AEX? iemand een idee?
  4. forum rang 5 Koffiezondersuiker 13 februari 2012 14:47

    Wijze opmerking!

    En verder:

    Waar je je geld ook stalt of 'belegt;'overal word je door financiele instellingen bestolen.

    Zaterdag in de Telegraaf: de spaarrente op dit moment is lager dan de fictieve rente die de Belastingdienst op vermogens inhoudt.
    Oke, dus als je langdurig geld op een spaarrekening zet waarbij de marktrenten niet wijzigen, je dus geld verliest...

    ..Vervolgens zie je dat veel analisten zeggen: koop aandelen, want de spaarrekening levert niks op.
    De afgelopen 15 jaar was je een hoop geld verloren op de 'aandelen'beurs.

    Beter is dus geld in een oude sok stoppen.
  5. MartijnN1932 13 februari 2012 15:00
    Ah of tot 20.890 op een bank (heffingsvrije vermogen
    en de rest in je oude sok :P
    maar goed, i.d.d. belastingdienst werkt met fictieve rente van 4% waarje 30% belasting over betaald
    dus over je spaargeld betaal je 1.2% belasting..
    inflatie was 1.5% dus totaal 2.7% om er niet op achteruit te gaan dus minimaal 3% rente op je spaarrekening nodig.

    en nu zelfs niet gemiddeld over het jaar maar je bezittingen begin van het jaar.

    dus volgende keer je geld op 31 dec overhevelen dan staat het pas op de 2 januari op een andere rekening en je had dus begin van het jaar geen vermogen :P...

    tja aandelen was ik maar eerder overgestapt op obligaties...
  6. [verwijderd] 13 februari 2012 21:51
    quote:

    gurtx schreef op 13 februari 2012 16:00:

    @ Sander040 -
    Waar adviseer jij te beleggen, als ik vragen mag? Zijn er nog mogelijkheden waar je niet bestolen wordt door deze of gene?
    En is er wat jou betreft iemand die op deze site schrijft waar je enige waarde aan hecht??
    mvg
    Ja, persoonlijk hecht ik veel waarde aan de schrijfsels van Muppet Waldorf .....
  7. [verwijderd] 14 februari 2012 09:30
    Beste IEX lezers,

    De winstcijfers zijn geen reden om in aandelen te beleggen, het beleggers sentiment ook niet. Maar beurskoersen worden gevormd door een veelheid van factoren. De winstcijfers zijn daar slechts een van. Er zijn ook redenen om wel in aandelen te beleggen, zoals bijvoorbeeld de waardering van aandelen. Ik hoop een genuanceerd beeld mee te geven van de beurs met plussen en minnen. Dat genuanceerde beeld blijkt niet uit de titel. Mijn excuus daarvoor.

    met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.