Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

QE: Europese stijl II

Een van de Big Issues die in de markt besproken wordt is de Long Term Refinancing Operation (LTRO). De afgelopen actie was een grote verassing. In het begin was iedereen er een beetje verbaasd over en waren weinigen zich bewust van de effecten. Het zorgde er voor dat er geen liquiditeitsangsten voor de banken meer waren.

Italië
Bovendien konden vooral de Italiaanse banken hiermee weer Italiaanse staatobligaties kopen, waarmee de Italiaanse rente op een aanvaardbaar niveau kwam. Deze begon het jaar op 7,0% en is nu nog maar 5,45%. Die grafieken kent u nu wel. In het onderstaande grafiekje ziet u hoe het op de overige obligatie leningen heeft gewerkt. 

In een recente column schreef ik daar al over.

Monetaire verruiming
Een groot verschil is dat de vorige LTRO onverwacht kwam. Dus niemand hield er rekening mee. Veel strategen wijzen op de monetaire verruimende effecten en dat deze een flink positief effect op de aandelenbeurzen zullen hebben. Zo zouden de beurzen in Europa het enorme gat met de Amerikaanse beurzen kunnen inhalen. Maar omdat iedereen al over de aanstaande LTRO (ergens eind februari) praat, zit het voor een groot gedeelte in de koersen. De één miljoen euro vraag blijft hoeveel? 

Credit Suisse
Opvallend genoeg zie ik de laatste tijd steeds meer berichten die richting een mogelijke teleurstelling wijzen. Credit Suisse heeft bijvoorbeeld zijn verwachtingen van één miljard euro naar 350 – 450 miljoen euro neerwaarts bijgesteld. Ook in de Financial Times van vrijdagochtend blijkt een toenemende weerstand vanuit de BundesBank. Jens Wiedman, de voorzitter van de BundesBank bleek te hebben tegengestemd. 

Opvallend genoeg zag u Draghi gisteren juist oproepen om zoveel mogelijk gebruik te maken van deze nieuwe LTRO. Hij benadrukte dat het een “business decision” moest zijn en dat er geen stigma opplakte. Ergens eind februari moet de nieuwe LTRO het levenslicht zien.

Ik verwachte dat naast Griekenland alle ogen op deze factor gericht zullen zijn. 


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. kolenboer 11 februari 2012 09:27
    Is dat belangrijk dan? Dat de aandelen stijgen door vers gedrukt geld? Wat heb ik daaraan? Of wat schiet de bevolking daar mee op? OF de economie? je geld wordt alleen maar minder waard. De enige die daar wat mee op schieten zijn de banken, die kunnen vrolijk doorgaan met zichzelf verrijken. Verder zal jou fonds dan ook beter gaan renderen zonder er iets voor hoeven te doen.

    Het is diep bedroevend dat mensen zoals jij gedrukt geld nodig hebben om rendement te realiseren op je aandelenfondsen. Zonder vers gedrukte euro's ben je er blijkbaar niet toe in staat.

    Diep, diep bedroevend, een ander woord heb ik er niet voor.
  2. [verwijderd] 11 februari 2012 12:43
    Veel mensen verwarren de beurzen met de echte economie.
    Dat beurzen tegenwoordig aparte virtuele werelden zijn geworden met weinig relatie naar de economie is moeilijk te beseffen? Liquiditeit is niet de echte oorzaak, dus monetaire verruiming is weinig meer dan het uitstellen van de echte crisis. Banken weten dat, een aarzeling om meer te lenen is daarom logisch.

  3. [verwijderd] 11 februari 2012 14:47
    Met een QE actie op zich is niet veel mis.
    Er is iets goed fout en dat moet tijdelijk gecorrigeerd worden.
    Nu wordt tijdelijk vaak omgezet in blijvend en dat moet niet gebeuren want daar krijg je weer nieuwe luchtbellen van.

    Maar wat ik zelf het meest zieke vind aan deze verkapte QE actie is dat de banken nu de QE doen en niet de ECB zelf omdat de ECB dit niet mag.
    Maar als uiteindelijk het hele zooitje alsnog omvalt dan zit de ECB met de brokken en als het hele zooitje niet omvalt dan lopen de banken met de winst weg en niet de ECB.

    Met andere woorden, wij verdienen er geen klote aan als het goed gaat maar betalen wel weer alles als het fout gaat.

    Belachelijk, prik dan gewoon door dat mandaat heen want dit slaat nergens op.

    Het is goed dat het gebeurt maar dit is gewoon weer zielig regelneuken zwaar in het nadeel van de burgers natuurlijk in het voordeel van de banken zoals altijd.

    Dit scheelt miljarden want dat rente verschil van 1% tov de 6% die gemaakt wordt op italiaans papier is gewoon 5% in de zak over honderden miljarden.

    Zo geven wij de banken weer opnieuw een gratis zakcentje.

    Fijn dat ze dan de burgers belonen met bullshit van strengere regels ook voor mensen waar dit complete onzin is om maar de relevantie van een belachelijk hoge risico opslag op de hypotheek rente te handhaven waardoor de rentes op hypotheken nog steeds achterlijk hoog zijn tov de ECB rente en zo wordt er dus niets doorgegeven aan de burgers.
    De lagere rente op hypotheken zou flink wat herfinanciering losmaken, de lasten van burgers flink verlagen dus goed voor de economie en de hypotheek rente aftrek zou flink minder worden omdat er minder rente wordt betaald en dus afgetrokken kan worden.
    Win win win win en wat doen we er mee, helemaal niks.
    Je zou zeggen dat moet de ABN als staatsbank dan maar doen maar dat is dan oneerlijke concurrentie, belachelijke onzin opnieuw, de rest is gewoon een kartel en daar moet je juist doorheen prikken.

    Verder wordt er ook nauwelijks nog wat geleend aan de bedrijven die deze economie nog groot maken, het MKB want alle grote bedrijven zijn alleen maar bezig om hun zaken naar het buitenland te verhuizen.

    Het hoeft ook niet zo te zijn dat de ABN een rente tarief zou hanteren waar de rest echt niet aan kan maar gewoon een fair niveau waar de rest aan zou moeten kunnen en als ze dit dan niet willen dan doen ze het gewoon niet (ook al zullen ze dan zeggen dat ze er echt niet aan kunnen wat bullshit is).

    De hypotheekrente tarieven op dit moment zijn belachelijk hoog, dat zet de woningmarkt extra op slot, levert zo geen belasting op, verlaagd de lasten van de burgers niet en verlaagd de hypotheekrente aftrek niet.

    In een verbeterde situatie kan dan gekeken worden naar afbouwen van de hypotheekrente aftrek in combinatie natuurlijk met afschaffen huurwaarde forfait, ozb, ob en met verlaging van de inkomstenbelasting om het zo besteedbaar inkomen neutraal mogelijk te maken voor iedereen en mensen aan te zetten tot lagere hypotheken.

    Het is toch allemaal niet zo moeilijk, het is hier al zo vaak gezegd door veel verschillende personen, ze kunnen in den haag toch onmogelijk allemaal zo dom zijn of allemaal alleen maar bezig met zichzelf en hun stoeltje dat ze dit niet zien??
  4. [verwijderd] 11 februari 2012 15:17
    Corne,
    Waarom stelt de ECB die LTRO niet ter beschikking aan de Burger en het MKB ?
    Dit onder voorwaarde dat bestaande hypotheken worden afgelost en worden omgezet in die 1 % regeling .
    Zou m.i een enorme lastenverlichting voor Burger en MKB zijn wat tevens de aflossingscapaciteit, consumptie en investeringen weer op een gezonde manier zou aanzwengelen.
    Volgens mij kan men beter de solvabiliteit en liquiditeits positie van het volk en MKB versterken , wat tevens indirect ten goede komt aan banken en staten.

    De stimulus zal toch echt vanuit het volk en de MKB moeten komen, banken zitten als angsthazen op hun geld met als onderliggende waarde dat ze Too big to fail zijn.

    verder sluit ik me volledig aan bij Kolenboer en OldandWise, beurs heeft niets te maken met reeele economie en het beleid van ECB is gericht op instandhouding van Beurs en Banken.

    Corne is bankman en zal altijd voor eigen parochie blijven preken , zoals een rechtgeaard politicus dat ook doet ; Landsbelang is ondergeschikt aan Partijbelang (lees Eigenbelang )
  5. [verwijderd] 11 februari 2012 19:17
    De heer van Zeijl geeft hier uitleg van de opties die Europa heeft om problemen op te vangen. Dat door welke manier van QE ook er geldstromen worden gecreerd die hun weg in de markt zoeken is aan een kant een zegen en aan de andere kant een groot risico. Tot de positieve gevolgen reken ik rente daling (goed voor de overheidsschulden, Italie etc.) en geld dat zijn weg naar de beurs vindt, hier kunnen bedrijven van proviteren. Nadelen kunnen oplopende inflatie zijn als het kapitaal in grondstoffen beland, denk aan hogere olieprijs. Wat echter wordt verzwegen zijn de feiten waarop een economie draait en dat is productie van goederen, die gaat steeds verder teruglopen in Europa, doordat bedrijven hun productie naar Azie verplaatsen. Ook onze beursgenoteerde bedrijven doen hieraan mee. Zolang dit proces doorgaat zal Europa verder in de problemen komen, ongeacht hoeveel geld er geprint wordt. Jammer dat niemand dit als oorzaak benoemd?
  6. [verwijderd] 11 februari 2012 22:14
    @martin
    Jawel hoor, er zijn flink wat mensen die maar al te goed beseffen dat het produceren een kernzaak is voor een goede economie. Ik begrijp van sommige amerikaanse ondernemers wel dat hun overheid een grote drempel maakt voor hun mkb om meer te kunnen produceren. Teveel onzinnige regels. Daardoor ook weinig echte groei in USA op dit moment. Hier in Europa is de situatie per land verschillend. Er zijn best maatregelen en hervormingen te bedenken die een positief resultaat zullen geven voor een economie.
    Helaas horen we die nooit van onze adviseurs/politici. Die staren zich blind op griekenland en de banken.

    Ps reactie gepost Piet.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.