Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Let op nieuwe obligaties

Een interessante beleggingsstrategie die ik maar zelden voorbij zie komen op de diverse beleggingsforums is het beleggen in nieuwe obligatie uitgiftes van banken, overheden en bedrijven. Voornaamste reden dat u als belegger hiervan niet op de hoogte bent, is omdat u via uw bank hierop niet kunt inschrijven.

Kunt u er wel op inschrijven, dan moet u goed opletten dat het niet een zogenaamde retailobligatie is. Deze vorm van nieuwe uitgiftes zijn vaak vergeven van retourprovisies waarvan u als belegger in dit product niet op de hoogte wordt gebracht.

Uitgifte obligaties
Waarop ik doel om in te schrijven zijn de obligatieuitgiftes voor institutionele beleggers. Hier worden geen verborgen provisies over gerekend en u schrijft direct in bij de instellingen die de obligatieuitgifte begeleiden. Hieronder heb ik enkele recente voorbeelden geplaatst van succesvolle institutionele uitgiftes van obligaties waar u als particulier ook van kunt profiteren.

Op 27 januari dit jaar kwam bijvoorbeeld de Spaanse oliegigant ENI naar de beurs voor een nieuwe obligatielening. De uitgifte prijs was 99.502% voor een achtjarige obligatie met een rendement van 4,3% per jaar. De koers is binnen een week opgelopen tot 102,5%. Een koerswinst van 3%. 

Details van de lening:

Koersgrafiek van de ENI obligatie:


Snelheid
Een van de redenen dat u via uw bank niet kunt inschrijven, is de snelheid waarmee dergelijke leningen uitkomen. Rond negen uur in de ochtend komt de uitgevende instelling via haar banken met het verzoek voor kapitaal in de vorm van een obligatielening. Rond drie uur in de middag sluiten de boeken om een prijs op te maken. Bovenstaande lening handelde bij eerste notering gelijk een vol procent hoger. Voor defensieve obligatie beleggers is dat relatief veel.

Rendement
Swedbank kwam op 26 januari de markt in voor een nieuwe lening met een looptijd tot 2017. De koers werd vastgesteld op 99,55% en is opgelopen tot 100,55%. Machineconglomeraat Alstom kwam ook die dag uit voor nieuw geld en kreeg 500 miljoen euro op 99,886% en noteert nu 102,30%. Weer een kleine drie procent binnen één week. Als laatste voorbeeld kwam 18 januari de Spaanse overheidsinstantie ICO uit voor een vijfjaarslening van twee miljard euro. Uitgifteprijs 99,465%, doet inmiddels 102%. 

Alle besproken namen zijn 'investment grade' en passen prima in een goed opgebouwde beleggingsportefeuille. Heeft u meegedaan met de uitgifte van deze obligaties of is het slechts weggelegd voor enkele goed geïnformeerde beleggers?


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Richard Abma

Auteur:

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Recente artikelen van Richard Abma

  1. Groei industrie, groei!
  2. Zwak fundament
  3. Oost West Zuid Slecht

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 4 februari 2012 16:41
    ENI SPA is een Italiaanse Oliemaatschappij en geen Spaanse partij! Jammer dat Richard niet ingaat op de nominale waarde van dit soort leningen. Zo is de minimale tradingomvang van de Aolstom lening eur 100.000 nominaal...niet echt altijd haalbaar voor een aprticulier die ook nog spreiden wil!
  2. forum rang 7 ffff 4 februari 2012 17:26
    Richard,

    Ik bestudeer die uitgiftes ook. Maar het verbaast mij een beetje dat je totaal niet ingaat op de kosten om in te schrijven bij zo'n uitgifte. De uitgiftekoers mag dan in jouw voorbeeld 99,55 procent zijn, maar voor die prijs krijg je ze niet van de uitgevende bankiers. Die vragen daar dan een vergoeding voor die zelfs kan oplopen tot meer dan 1 procent. Altijd verdomd goed informeren wat je bankier aanrekent voor commissie. En als je met relatief grote bedragen werkt is dat percentage onderhandelbaar.
    Tenslotte is de langetermijnrente wat gezakt deze week, zodat het logisch is dat die stukken ook wat meer zijn waard geworden. Bij een omgekeerde renteontwikkeling zie je uiteraard dat de koers juist iets zakt.
    Advies van mij aan beleggers: Eerst goed informeren kostenstructuur en dan gewoon....een limiet inleggen. Dan weet je precies wat de handel je gekost heeft en dan kun je precies je rendement berekenen.

    Peter
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.