Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

MSCI World volgens Hurst

De vooruitzichten voor de MSCI Wereld Index genoteerd in Amerikaanse dollars zijn matig. Momenteel wordt nog een maximaal opwaarts potentieel van 5% ingeschat. Volgens de huidige inschatting kan de index in mei zo maar 14% lager staan. Waar is dit op gebaseerd?

Waarschuwing: Het is een wiskundige wet dat iedere willekeurige lijn met een set sinusgolven 100% kan worden nagebootst. Het is maar dat u het weet en u niet direct laat overtuigen door het mooie plaatje dat ik u ga laten zien.

Het plaatje bij dit verhaal staat redelijk bol van de lijnen, voor een goed begrip zijn ze echter allemaal nodig. Daarom volgt eerst een legenda van de essentiële lijnen in de grafiek.

  1. De zwarte barchart geeft het wekelijkse koersverloop weer van de MSCI World index in Amerikaanse Dollars
  2. De paarse lijn geeft het verloop weer van een golf met een lengte van 199,5 weken
  3. De oranje lijn geeft het verloop weer van een golf met een gemiddelde lengte van 66,5 weken
  4. De groene lijn geeft het verloop weer van een golf met een gemiddelde lengte van 33,3 weken
  5. De rode lijn geeft het verloop weer van een golf met een gemiddelde lengte van 16,6 weken
  6. De blauwe lijn geeft het verloop weer van een golf met een gemiddelde lengte van 8,2 weken
  7. De groene gestippelde lijn is het koersverloop (nr 1) – minus de vijf golven (nr 2 t/m 6)
  8. De dikke groene lijn door de gestippelde lijn geeft het trendmatig verloop weer van nr. 7
  9. De grijze lijn is de optelsom van de vijf cycli + de groene trendmatige lijn (lijn 2 t/m 5 plus lijn 8)

Samenspel
De theorie van J.M. Hurst geeft aan dat het koersverloop per saldo een optelsom is van cycli. Niet zo maar cycli, maar cycli die in een speciale verhouding (3:1 of 2:1) tot elkaar staan. Bovendien mogen de cycli niet lukraak in de grafiek worden geplaatst.

Waar mogelijk moeten de bodems samenvallen. De bodems zijn te identificeren aan de wybertjes op de x-as. Het aantal gestapelde wybertjes geeft aan hoeveel cycli er een bodem hebben gevormd. Zo vormden in maart 2009 alle vijf de cycli een bodem, en afgelopen oktober vielen er voor het laatst vier bodems samen.

Meer over het samenspel van cycli vindt u hier.

Klik op de grafiek voor een grote versie.

Representatie van koersverloop
De golven die in de chart staan voldoen aan de wetmatigheden die Hurst heeft ontdekt. De optelsom zou derhalve een redelijke representatie moeten zijn van het koersverloop. En dit blijkt onmiskenbaar het geval te zijn. Het verschil tussen het koersverloop en de optelsom van de cycli is namelijk de gestippelde groene lijn, waarvan de trendmatigheid wordt weergegeven via de dikke groene lijn.

Conform de theorie van Hurst zou deze lijn een redelijk stabiel karakter moeten hebben. En lijn 8 laat dit karakter absoluut zien. Afwijkingen beperken zich tot ongeveer 10%. De optelsom van de cycli en de dikke groene lijn geven dus een modelmatig verloop van het koersverloop weer dat de bewegingen van de MSCI World index volgt. Dit is de dikke grijze lijn.

Maar wat hebben we aan deze kennis? Tot op heden heb ik immers slechts het reeds bestaande koersverloop weergegeven. En dit is het punt waar de essentie van Hurst om de hoek komt kijken. Golven hebben het prettige karakter dat ze zichzelf steeds weer herhalen.

Afwijkingen
Van een perfecte sinusgolf kan immers oneindig in de toekomst de exacte waarde worden berekend. Nu zijn de geïdentificeerde golven geen perfecte sinusgolven, maar ze hebben wel een stabiel karakter. Het toekomstig verloop is dus redelijk in te schatten.

Aangezien ook de groene lijn redelijk stabiel is kan deze simpelweg in de toekomst worden geprojecteerd. De optelsom van beide componenten geeft dan het verwachtte pad aan dat de MSCI Wereld Index zal volgen. En op basis van deze grijze lijn is de verwachting in mijn inleiding gebaseerd.

Wat zijn de redenen dat de echte koersontwikkeling van het getekende pad zal dwalen?

  • Ten eerste moeten we standaard rekening houden met op- en neerwaarts uitslagen van 10%.
  • Ten tweede zullen de toekomstige golven niet 100% identiek zijn aan de golven in het verleden. De overeenkomst zal groot zijn, maar identiek is onwaarschijnlijk.
  • Ten derde kan de dikke groene lijn geleidelijk van richting veranderen.

Zeker is het geschetste pad dus zeker niet. De mogelijke variaties zullen zich naar alle waarschijnlijkheid echter geleidelijk aan ontvouwen. Met een periodieke update is dit probleem eenvoudig in de praktijk te ondervangen.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Reacties

10 Posts
| Omlaag ↓
  1. Herr Professor 25 januari 2012 15:26
    Aan Rene:
    Dat soort elementaire wiskunde of statistiek is aan de heren die dit soort trucjes uithalen meestal niet besteed. Wie een Fourier analyse toepast op beurskoersen - wat inderdaad een objectief bewijs zou zijn van deze 'theorie' - ziet gewoon een vlak spectrum of iets van 1/f en geen pieken op bepaalde frequenties. Er zijn dus helemaal geen cycli. Allemaal data mining. Je kunt uiteraard een set sinussen fitten op de koersen, en dan vind je ook wat. Maar voor iedere periode heb je weer andere sinussen en andere fases nodig, dus voorspellende waarde is nul

    Maar met een mooi plaatje overtuig je mensen snel. Met een gedegen statistische analyse helaas niet...

  2. Ole In het Berenbos 25 januari 2012 15:39
    quote:

    hypertje schreef op 25 januari 2012 15:10:

    Ole in t berenbos, mag ik wat vragen?, dat id had ik ook al eens,
    Weet jij misschien in welk programma je zoiets zou kunnen doen?

    Groet Hypertje
    Hoi Hypertje,

    Idd Matlab, daarin zit een tool die heet Simulink. Daarmee kan je in de wat nieuwere versies een database (zeg de AEX) inladen en transformeren met een Fourier blok. De output kan je naar een database schrijven maar makkelijker is om deze te plotten in een grafiek..

    Een Fourier in Excel is ook wel mogelijk maar daar wordt je niet vrolijk van. Ik heb zelf nog niet gekeken maar misschien staat hier wat www.gummy-stuff.org/

    Gr

  3. Ole In het Berenbos 25 januari 2012 15:48
    En ohja,

    Het idee achter de Fourier analyse is om deze idd als golf na te bouwen. Daarna is het mogelijk om via een Monte Carlo analyse een aantal runs te laten uitvoeren met een random component. Zal even uitleggen… Stel je hebt een voorspelende waarde in de vorm van een Hurst of een Fourier . Deze waarde zal nooit geheel uitkomen. Wat je wil is de ri van deze waarde concreet maken door er een waarde van risico aan te geven.. Door een component zoals de economische groei of de uit te zetten in de toekomst en deze met een random waarde te vermenigvuldigen zou je per simulatie een uitkomst krijgen… Door 1000 simulaties te maken krijg je een band breedte.

    Er zijn wat Traders op het net die een Monte Carlo analyse maken van bijv. de Vix om de ri voor optie strategieën wat meer afgebakend te maken…

    Gr
10 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.