Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Genoeg gedoken

Allereerst wil ik iedereen een heel gelukkig en voorspoedig 2012 toewensen! Dus ook de droeftoeters die anoniem op het internet kritiek geven op alles en iedereen, wens ik een heel goed jaar toe.

Het jaar 2011 zit er eindelijk op en vol goede moed gaan we beginnen aan 2012. Nu was het een goed jaar om te beginnen met een nieuwjaarsduik. Het was namelijk minder koud dan andere jaren en ik kon dus evengoed Unox Jongen (Man) van 2012 worden.

Maar op de beurs hebben we in 2011 al genoeg duiken gezien dus ik neem aan dat u als belegger net als ik persoonlijk geen behoefte aan nieuwe duiken had.

Redelijk tevreden
Hoewel ik het afgelopen jaar opnieuw een heel moeilijk jaar vond, door de politieke bemoeienissen, ben ik per saldo toch niet heel ontevreden over het eindresultaat 2011.

De eindejaarsrally die ik al in november voorspelde kwam alsnog, zij het in een bescheiden formaat. Ook de performance was gezien de benchmark en de situatie in de wereld oké. Neem bijvoorbeeld de Lage Landen die ik hier op IEX als meer dan tien jaar volkomen transparant bijhoud.

Deze modelportefeuille kende vanaf 1999 slechts twee min-jaren:

  • de eerste was in 2009
  • de tweede was afgelopen jaar met een kleine min van 0,8%

Best trots
Nu zijn er ongetwijfeld mensen die het beter gedaan hebben het afgelopen jaar. Maar als ze net als ik in de afgelopen twaalf jaar van een ton meer dan 4,1 miljoen op een transparante en voor iedereen te volgen manier gemaakt hebben en dus ook 1,231% in de plus staan, hoor ik het graag.

Anders feliciteer ik u natuurlijk wel maar één jaar zegt mij dus niks. Bij beleggen gaat het niet alleen om winst maken maar het gaat vooral om geen grote verliezen te maken. Ik heb zelf ook privé en zakelijk verliezen gehad en dan valt het niet mee om terug naar je investering te komen.

Maar nogmaals de Lage landen is een portefeuille waar we volop kansen omhoog hebben en hadden. Het is dan ook een echte aandelenportefeuille die op Nederland georiënteerd is en dus op de AEX lijkt en als ik dan slechts een heel beperkt verlies heb, mag ik best trots zijn.

Wetenschap
Helemaal omdat de wetenschappers beweren dat je het niet beter kunt doen dan een index. Zeker niet op de lange termijn. Als we de wetenschap moeten geloven... Nu wil ik twaalf jaar best een significante periode noemen, maar ik houd er over op.

Hoewel het wel even leuk is om de onzin-discussie over hoeveel procent ik het beter gedaan heb dan de benchmark (AEX)? De Lage Landen heeft als ik  sommige mensen moet geloven een outperformance van meer dan 1,200% op de AEX het afgelopen jaar, omdat in hun idee ik een -0,8% heb in vergelijking tot de index met -12.

Hoe het volgend jaar gaat worden? Ook volgend jaar wordt mijn motto: geen geld verliezen is de beste strategie. Natuurlijk moet je wel je kansen pakken en geld weten te winnen als het mogelijk is. Ik ben het daarom niet eens met de trendwatchers van de Telegraaf die vonden dat beleggen net als Doutzen uit is.

Sparen is in volgens de trendwatchers. Nu voel ik me met Doutzen in het uit-kamp prima, helemaal als je weet dat sparen sowieso niets oplevert. Bij beleggen heb je nog een káns op rendement. Uitgaande dat we eind 2012 nog bestaan en dat de Maya-kalender minder betrouwbaar blijkt dan gedacht.

Gauw naar het beursjaar 2012. Mijn favorieten zijn bekend. BAM is er een van en dit bedrijf kwam afgelopen week nog met een goed bericht. Ze verkochten een deel van het bedrijf.

Favorieten
Voor wie niet weet wat mijn lievelingen worden voor 2012. Kijk even een paar columns terug en wie het allemaal precies wil zien, kijkt even naar de video op nos.nl of naar de Nieuwsuur-uitzending (maar daar ben ik wel heel kort in beeld en wordt helemaal niet duidelijk dat ik vorig jaar negatief was).

Als enige persoon die pessimistisch was had ik Unilever en SBM Offshore gekozen. Het eerste fonds deed het prima en het tweede heb ik op IEX en Twitter (@ceesSmit) aangegeven dat het zou gaan dalen.

Ik had er toen in ons beleggingscomité een hele discussie over omdat mijn collega’s mijn grafische voorspelde daling niet fundamenteel konden onderbouwen. Pas na de winstwaarschuwing was alles duidelijk.

Nu beken ik ook direct dat de rechterschouder uiteindelijk hoger ging dan verwacht maar het eindresultaat was een heel mooi hoofd-schouderfiguur, die zo de schoolboeken in kan. Voor volgend jaar voorspel ik, tegendraads als ik ben, juist dat enkele financiële aandelen het goed gaan doen.

ING is mijn speculatieve favoriet.

Zeker als ik het lange plaatje bekijk, dan zijn er best goede kansen in 2012 voor een recovery story.

Turbo-lent
Wellicht ten overvloede, 2012 zal een turbulent en dus turbo-lent jaar worden, waar we met snelle trades geld bijeen moeten sprokkelen. De situatie in Rusland en Iran maken het gevaarlijker dan Griekenland voor beleggers. Ook de politiek die de economie maar blijft afknijpen blijft ook in 2012 een probleem.

Zo is het hoger maken van het huurwaardeforfait om voor de overheid de daling van de huizenmarkt op te vangen voor de burger dodelijk. Een dalende huizenmarkt geeft op lange termijn enorme drama’s. Dus verhalen over een hypotheekmarkt die bijna totaal tot stilstand gekomen is maakt nog even niet uit.

Op korte termijn merken we daar nog niets van. Op de korte termijn kunnen we een verder herstel verwachten op de beurs. Met een van mijn andere lievelingen: Fugro.

En om het Nieuwsuur-verhaal compleet te maken. De analisten komen tot de volgende Beurs Top-5 voor 2012:

  1. Fugro, bodemonderzoeker
  2. Wolters Kluwer, uitgever
  3. Philips, elektronicaconcern
  4. Ahold, supermarktketen
  5. Aegon, verzekeraar

Dit jaar dient de grabbelkeuze van een muntmeester als vergelijking. De Beurs Top-5 2012 van de muntmeester:

  1. Arcelor Mittal, staalbedrijf
  2. ING, bank
  3. Unibail-Rodamco, vastgoed
  4. DSM, chemie
  5. Boskalis, baggeraar

PS u moet zelf maar even rekenen of als het programma Nieuwsuur echt tot 30 december 2011 had gerekend wie er dan gewonnen had. Nu werd er tot 1 december 2011 gerekend.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Wij Rosario 2 januari 2012 11:12
    @ Frank,
    re. "Dus ook de droeftoeters die anoniem op het internet kritiek geven op alles en iedereen, wens ik een heel goed jaar toe".

    Beste Meneer Frank, ik wens u en alle andere anoniemen allereerst eveneens een goed en gezond 2012 toe. Was Frank van Dongen ook niet een schuilnaam en niet zoals mijn WijRosario dat gewoon mijn initialen en mijn woonplaats zijn?
    Ik voel mij aangesproken door bovenstaande opmerking. Het punt is dat of je nu met of zonder naam onderbouwde opmerkingen maakt met ondersteuning van feiten zoals een totaal uit de hand gelopen krediet crisis waarbij zowel banken, privé en staten diep in de schulden zitten en pensioenfondsen die ongetwijfeld veel slechter scoren dan u met u lage landen dan worden er als resultaat daarvan veel minder aandelen ingekocht dan gebruikelijk. Het eindresultaat is een continue daling van de AEX. U houdt van TA dan vraag ik u trek maar eens een lijn vanaf de top van het jaar 2001 over de top van 2008 dan weet u precies wat ik bedoel. Het zal nog vele jaren duren met de nu gebruikte leen-cultuur voordat we die lijn doorbroken hebben. We zullen het dus moeten hebben van bear market stijgingen of niet? Om een bedrijf als BAM dat helemaal afhankelijk is van overheidsnoodsprongen een gezond bedrijf te noemen, lijkt mij wel erg ver gaan. Om te adviseren, te investeren in de ING dat gewoon een verkapte overheidsbank is met een gigantisch hypotheken probleem is gewoon een gok en heeft niets met beleggen te maken.
    U geeft vaak adviezen over welke boeken we moeten lezen. Ik zou u willen adviseren om de Engelse versie van Atlas Shrugged van Ayn Rand eens te lezen hoe een proces als waar we nu inzitten, afloopt. Verder denk ik dat u het boek dat u ons afgelopen zomer adviseerde van Bill Bonner helemaal niet goed begrepen hebt. Zo kan ik nog wel even doorgaan maar dat heeft geen zin want feiten tellen blijkbaar niet en vooral niet als ze anoniem gegeven worden.
  2. [verwijderd] 2 januari 2012 12:38
    frank van dongen = cees smit
    wij rosario = ???
    wollum = ???

    afijn, ik wens iedereen een goed jaar 2012.

    en: dat iedereen maar een beetje normaal mag doen dit jaar, zeker als het gaat om het plaatsen van reacties op sites

    "We zijn geneigd andere te beoordelen op basis van hun gedrag en onszelf op basis van onze bedoelingen" (Stephen M.R. Covey)

  3. [verwijderd] 2 januari 2012 16:46
    Weer een leuke column van Cees Smit. Maar hij is nu al zijn eigen lievelingen vergeten;-) Niet BAM, maar Boskalis stond in zijn rijtje. Terecht wijst Smit in dit geval op de opkomende landen, waar de baggeraar actief is. Om die reden heb ik in mijn eigen lijstje voor Arcelor Mittal gekozen, dat afgelopen jaar wel erg gedaald is.

    GW
  4. [verwijderd] 2 januari 2012 18:06
    quote:

    GWalstra schreef op 2 januari 2012 16:46:

    Weer een leuke column van Cees Smit. Maar hij is nu al zijn eigen lievelingen vergeten;-) Niet BAM, maar Boskalis stond in zijn rijtje. Terecht wijst Smit in dit geval op de opkomende landen, waar de baggeraar actief is. Om die reden heb ik in mijn eigen lijstje voor Arcelor Mittal gekozen, dat afgelopen jaar wel erg gedaald is.

    GW
    Excuus. BAM is een Smit' lieveling, maar staat niet in de AEX; kon dus ook niet in zijn top-5 voorkomen.

    GW
  5. [verwijderd] 10 januari 2012 13:10
    Zo is het hoger maken van het huurwaardeforfait om voor de overheid de daling van de huizenmarkt op te vangen voor de burger dodelijk.

    Jammer dat je de astronomische zorgkosten over het hoofd ziet. Ik weet niet hoe de familie van Dongen in elkaar steekt, maar als er ook een mevrouw is en 2 kinderen dan gaan er per jaar voor jouw gezinnetje €20.000 euro door het zorgputje. De meeste Nederlanders verdienen dat niet eens bruto. Dat zij verplicht zijn daaraan mee te betalen is ronduit schandelijk. Zeur dus niet over die 0,6% huurwaardeforfait op een gemiddelde woning.
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.