Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Goudbodem in december

Om maar direct met de deur in huis te vallen, onder de hurst-analisten is er de nodige discussie over goud. Mijn analyse is derhalve niet onomstreden (in zoverre een analyse überhaupt onomstreden kan zijn).

Waar iedereen het wel over eens is, is dat ook de prijsvorming van goud grotendeels tot stand komt onder invloed van cycli.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Wat is volgens mij nu de huidige stand van zaken? Om dit inzichtelijk te maken geef ik eerst uitleg over de grafiek hierboven. Op de x-as staan gekleurde wybertjes afgebeeld:

  • Een wybertje van een bepaalde kleur geeft aan dat er op dat punt een cyclusbodem is gevormd.
  • Her en der staan wybertjes op elkaar gestapeld. Op deze punten komen twee of meerdere cyclusbodems van verschillende cycli samen.

Bijvoorbeeld de bodem uit januari dit jaar bestaat uit vier wybertjes op elkaar gestapeld. Volgens onze analyse is dit een punt waar vier cycli een bodem hebben gevormd. Van deze vier cycli:

  • zit de langste oranje golf nog in een opwaartse beweging
  • drukt de groene golf de koers en is op zoek naar haar eerste bodems sinds januari dit jaar
  • heeft de rode golf halverwege dit jaar al een bodem gevormd en is momenteel weer op zoek naar nieuwe bodem
  • heeft de kortste blauwe golf heeft sinds januari al drie bodems gevormd en is momenteel ook op zoek naar een nieuwe bodem

Uit deze beschrijving volgt al direct dat het logisch is dat de prijs van goud de laatste tijd onder druk staat. De drie kortere golven oefenen immers gezamenlijk hun neerwaartse kracht uit.

Toekomst
De lichtgekleurde wybertjes op de x-as, vanaf december 2011, geven aan waar de bodems van de diverse golven in de toekomst worden verwacht. Binnen nu en zestien weken zullen de blauwe, rode en groene golf een bodem vormen.Uit de achterliggende logica van de hurst-methodiek volgt dat deze drie bodems waarschijnlijk gelijktijdig worden gevormd.

Om een lang verhaal kort te maken denk ik dat de bodem eerder aan het begin van de periode van zestien weken kan worden verwacht dan aan het eind, wellicht dus nog dit jaar!

Conform alle gevonden cycli gaat de koers vervolgens weer omhoog, waarbij de magische grens van 2000 dollar tot de mogelijkheden behoort. Dit wordt visueel inzichtelijk gemaakt door de grijze projectielijn waar naar verwachting de prijs van goud in de nabije toekomst omheen zal fluctueren.

Helaas zal de pret het komende jaar niet al te lang duren. Rondom de maand mei zullen de neerwaartse krachten van de lange cycli de overhand krijgen. Tot die tijd blijft goud echter nog blinken, maar niet meer zo krachtig als voorheen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

Positieve cyclus
Uiteraard volgt hier ook nog een korte blik op de AEX-index. Het voelt wellicht anders, maar per saldo is het cyclisch beeld tot februari-maart (dus nog een maandje of drie) positief. Met name de (ik refereer naar de kleuren in de grafiek) oranje en groene golf zorgen ervoor dat de AEX weer boven de 300 zal komen.

Maar na het eerste kwartaal nemen ook hier de neerwaartse cyclische krachten toe. Geniet van de positieve vooruitzichten, zolang het kan.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
René van Mourik

Auteur:

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Investme...

Recente artikelen van René van Mourik

  1. Tijdelijke verstoring
  2. Huizenmarktbodem begin 2013?
  3. Tegennatuurlijk beleggen

Reacties

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 14 december 2011 13:08
    het leven zit vol met cycli...dag/nacht, maanden, jaren, de seizoenen, ongesteldheid, eb en vloed, maans/zonsverduisteringen...maar zo lang men niet in staat is het weer nauwkeurig te kunnen voorspellen neem ik analyses als deze met een korreltje zout.

    Als er 1 cyclus nog nooit veranderd is m.b.t. goudanalyses, dan is het wel dat voorspellingen voor goud(zilver) door banken/vermogensbeheerders en diens analisten zeer zelden positief zijn geweest.

    Als de ambtenaar zijn salaris in goud eist, is de top van de cyclus bereikt. Voor die tijd lezen we vnl berichten en bijdragen die bezit en verlangen naar goud(zilver) ontmoedigen/ontkrachten.

    Als belegger kijk ik wat langer vooruit en durf te stellen dat een goudstandaard in het verschiet ligt!
    Papiergoud is een onuitputtelijke bron...fysiek echter niet en dat aanbod neemt keihard af (met zilver is dat nog veel sterker).

    Het moet uiteindelijk om de grondstof zelf gaan en niet om allerlei afgeleide produkten...je veegt je billen toch ook niet af met digitaal/virtueel papier? (zo wel, dan geef ik je liever geen hand ;-))

    Ook hierom verwacht ik tzt ontkoppeling van een COMEX/LBMA met het echte goud.
    Wil je als belegger een mega-rendement? (dat willen we toch allemaal hier?). Als je heel groot bent, dan koop je een berg contracten en eist het metaal fysiek op...niet dat je het krijgt, maar je krijgt een prachtige afkoopsom mee. Wat Soros indertijd met de EMU deed, zo kan dat met de goudhandel een peuleschil zijn!
  2. [verwijderd] 14 december 2011 15:01
    quote:

    retsok schreef op 14 december 2011 12:54:

    Bill McLaren
    Weet je wat je doet? je gaat straks eten in le garage en dan zeg je bij het bestellen ik wil de brandade van spekbokking met kalfsjus.

    Zal het anders vertellen anders begrijp je niet. In jouw geval ga je naar de patatboer en dan bestel je nummer 7 van de lijst wel kroepoek vragen de sambal is gratis.

    Elliott en Hurst doorelkaar halen is een beetje als Jonnie Boer met Braakhekke vergelijken.

    dumbo

  3. [verwijderd] 14 december 2011 21:23
    Het ziet er in de uitslaande brand van de eurocrisis slechts ter kennisgeving bijzonder prima de luxe uit, waarvoor dank aan de auteur!

    (weer veel geleerd, dus bijvoorbeeld in de uitslaande brand van de eurocrisis niet bij de patatboer nummer 7 van de lijst bestellen waarbij kroepoek gevraagd moet worden en de sambal gratis is).
  4. [verwijderd] 14 december 2011 23:39
    @invoorentegenspoed T.a.v. de zin "Als belegger kijk ik wat langer vooruit en durf te stellen dat een goudstandaard in het verschiet ligt!": ik durf slechts ter kennisgeving te stellen dat er met deze zin nul komma nul mis is, dit heet in voor- en tegenspoed het bijbehorende risico nemen als er tussentijds iets gebeurt wat ik nu in mijn glazen bol niet voorzien heb of dat het wat langer duurt dan ik nu durf te stellen, waar dan ook niets mis mee kan zijn.
  5. Bergen 15 december 2011 00:52
    "Binnen nu en zestien weken zullen de blauwe, rode en groene golf een bodem vormen. Uit de achterliggende logica van de hurst-methodiek volgt dat deze drie bodems waarschijnlijk gelijktijdig worden gevormd."
    Rene, deze logica kan ik niet volgen. Als die 3 golven gelijktijdig een bodem vormen, waarom zie ik dan geen 3 wybertjes op elkaar bij die toekomstige bodem? Het blauwe wybertje staat in dec11, het rode wybertje in jan12 en het groene wybertje in maart12. Niks gelijktijdig! In de grafiek lijken de toppen en bodems vd goudprijs het best te correleren met de groene cyclus, dus bodem pas in maart12?

34 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.