Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Recept voor China

Krijgt de Chinese economie die harde landing waar zoveel over wordt gesproken en geschreven? De redenering is als volgt: Chinese banken hebben tijdens de vorige financiële crisis, begonnen in 2008, enorm veel geld aan de lokale overheden geleend op orders van de centrale overheid met het doel de economie te stimuleren.

Met dat geld zijn investeringen (in onroerend goed, infrastructuur voor onder meer de hogesnelheidstrein, et cetera) gedaan die inmiddels gekwalificeerd worden als slechte leningen en is er een bubbel ontstaan in de huizenmarkt.

Het afgelopen jaar heeft China op de monetaire rem getrapt om de inflatie en de huizenprijsbubbel (ontstaan door de kredietexpansie) de kop in te drukken. De effecten zijn nu duidelijk zichtbaar:

  • dalende economisch groei
  • huizenprijzen dalen
  • inflatie neemt af
  • dalende aandelenkoersen
  • stijgend aantal slechte leningen bij de banken

Dus een harde landing in 2012?

Stabieler model
De Chinese overheid is zich ervan bewust dat het huidige economisch model op termijn niet houdbaar is omdat het gedreven wordt door extreem hoge investeringen en export (goedkope valuta). Een meer stabiel economische model is noodzakelijk en vraagt om de overgang van een op exportgedreven economie naar een economie gebaseerd op binnenlandse vraag.

De consumptieve bestedingen moeten gestimuleerd worden. Er zijn drie belangrijke redenen waarom Chinezen zoveel sparen en weinig consumeren:

  1. kosten van gezondheidszorg
  2. kosten van scholing
  3. pensioenkosten

Hierdoor zijn de consumptieve bestedingen relatief laag ten opzichte van het nationaal inkomen, ondanks dat de absolute consumptieve bestedingen al jaren fors toenemen.

Welvaart en gezondheid
In dit kader is China al een aantal jaren bezig om de gezondheidszorg te hervormen. De overheid heeft een basis zorgverzekering geïntroduceerd waarvan vooral de armere mensen profiteren. Voor deze groep is de dekking van gezondheidszorgkosten enorm toegenomen tegen een geringe eigen bijdrage.

Dit heeft geleid tot een explosieve vraag naar medicijnen en de hervorming van de gezondheidszorg zal een stimulans blijven voor de pharmaceutische industrie,omdat het gebruik van medicijnen structureel zal toenemen.

Op hetzelfde moment speelt zich een minstens zo belangrijke ontwikkeling: de welvaartsgroei. Toenemende welvaart betekent dat de mensen eindelijk goede gezondheidszorg kunen betalen, maar historisch gezien is er ook een relatie tussen groei in welvaart en toename van bepaalde ziektes en kwalen.

Voorbeelden hiervan zijn suikerziekte en obesitas. Vanwege de omvang van de bevolking, de ontwikkelingen in de gezondheidszorg en de welvaartsgroei is Azië een sterk groeiende afzetmarkt voor pharmaceutische bedrijven.

Dit is positief voor de grote westerse pharmaceutische bedrijven maar ook voor lokale spelers:

  1. Producenten van generics*, deze bedrijven hebben lokale merkbekendheid en zitten dichtbij hun afzetmarkt.
  2. Pharmaceutische producenten gespecialiseerd in de productie van medicijnen die welvaartsziektes bestrijden.
  3. Pharmaceutische bedrijven die traditionele geneeskunde in een modern jas steken en in massaproductie nemen. Denk bijvoorbeeld aan traditionele chinese medicijnen in een pilvorm.

Gunstige toekomst
De pharmaceutische industrie is een goed voorbeeld van een sector die defensief is, goede fundamenten heeft voor een mooie toekomst en profiteert van stijgende consumptieve bestedingen in Azië. Aan de andere kant is deze sector zeer gevoelig voor overheidsregulering.

In China wordt bijvoorbeeld de prijs van sommige medicijnen door de overheid bepaald. Dit jaar zijn de prijzen verlaagd voor bepaalde medicijnen met als gevolg dat de omzet en winst van bepaalde pharmaceutische bedrijven zijn gedaald.

Uiteraard leidde dit tot een keldering van hun aandelenkoersen. Het is dus essentieel om goed te begrijpen hoe het lokale gezondheidszorgsysteem werkt.

* Binnen de pharmaceutische industrie zijn er bedrijven die zich specialiseren in het produceren van generics. Dit zijn medicijnen waarvan het patent verlopen is zodat elke producent het mag produceren onder eigen naam. Met andere woorden: het medicijn is generiek geworden. Dit heeft als gevolg dat producenten van generics voornamelijk geinteresseerd zijn in de productie van medicijnen die zich bewezen hebben (medische en verkoopresultaten). Het businessmodel van een genericsproducent is makkelijker te begrijpen en minder riskant dan het businessmodel van een ontwikkelaar van nieuwe medicijnen.


Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century Fund, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. In de portefeuille van Asian Century zitten met name instrumenten die binnen deze visie passen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Chien Wang

Auteur:

Chien Wang (1975) is partner van het Asian Century-fonds, een Nederlands hedgefund dat belegt vanuit de visie dat de rol van Azië binnen de wereldeconomie gedurende deze eeuw steeds meer zal toenemen. Wang is econometrist en werkte als portfolio manager en analist bij onder andere Robeco, Dresdner VPV en de Rabobank.

Recente artikelen van Chien Wang

  1. Chinese zonne-energie
  2. Voorloper Azië
  3. Recept voor China

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 13 december 2011 12:30
    Overheidsingrijpen en dwang op onderdanen voor eer stabiliteit?
    Overheid ging armoede bestrijden en het aantal bijstandstrekkers groeide
    Overheid had een centrale bank monopolie nodig voor stabiliteit en er was nog nooit zoveel instabiliteit
    Overheid ging markten reguleren er was nog nooit zoveel fraude
    Overheid ging voor veiligheid zorgen en terroristen vallen ons aan wiens familie uitgemoord werd door onze overheid
    Overheid ging voedsel reguleren en we aten nog nooit zo ongezond
    Overheid ging gezondheidszorg reguleren en er kwamen overal wachtlijsten en failliete ziekenhuizen.
    Overheid wilde een EU zodat er nooit meer oorlog zou komen. Iedereen maakt elkaar in de EU nu voor rotte vis, potverteerder en corrupt uit.

    zou hier een patroon inzitten? Misschien gaat het in China juist goed zolang de mannen met de pistolen en wetten met hun tengels van huhn onderdanen afblijven.

    voor dat propaganda robots opbraken dat er deregulering was:

    “as of the end of 2007, the last full year for which data are available, the Federal Register contained fully seventy-three thousand pages of detailed government regulations. This is an increase of more than ten thousand pages since 1978”

    dit is alleen financieeele markten, in zijn geheel komen er 100k paginas regulering per jaar bij.
  2. [verwijderd] 13 december 2011 14:03
    Beste Chien Wang,

    Goed duidelijk verhaal.

    Trek u niets aan van allerlei negatief geklets voor zover dat betrekking heeft op China. Dat is in het algemeen afkomstig van nitwits die niets begrijpen van de enorme omvang van het land China en de geweldige uitdagingen waar het voor staat. Haar regering doet het in mijn ogen uitstekend en het is volstrekt duidelijk dat dat voortvarend moet gebeuren waarbij individuele belangen nogal eens moeten wijken voor het algemeen belang.

    De meeste negatieviteit komt overigens van de overkant van de grote plas waar de Amerikanen doodsbang zijn hun machtspositie in deze wereld te verliezen. Zij zouden beter doen zich te schikken in het onvermijdelijke en een goede relatie moeten nastreven.

  3. [verwijderd] 14 december 2011 09:26
    quote:

    senior 35 schreef op 13 december 2011 14:03:

    Haar regering doet het in mijn ogen uitstekend en het is volstrekt duidelijk dat dat voortvarend moet gebeuren waarbij individuele belangen nogal eens moeten wijken voor het algemeen belang.
    Er bestaat geen algemeen belang, alleen het belang van politici. Politici die zeggen dat ze mogen roven en moorden en mensen hun eigendommen mogen afpakken omdat ze het in de naam van het algemeen belang doen is net zo iets als priesters die je zonden vergeven in de naam van god. Een leugen voor hun eigenbelang.
    Interview met de schrijver van "throw them all out"
    www.netcastdaily.com/broadcast/fsn201...

    Net als god, is het algemeen belang nooit objectief vast te stellen. Het belang van een individu kun je vaststellen door naar zijn handelingen te kijken, maar het belang van het algemeen is niet objectief vast te stellen.
    Daarom is het zo gigantische gelegenheid voor zelfverrijking. Het is reading tea leaves en het geeft je opeens de gelegenheid onderdanen hun eigendommen te jatten, ze op te sluiten, te bedreigen en te beroven.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.