Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Winst in 2012

Het is weer tijd om naar het volgende kalenderjaar te kijken. Een van de belangrijkste factoren om te bepalen waar de koersen heen gaan, zijn de bedrijfswinsten. In de grafiek hieronder ziet u de beweging in de Europese koersen en de onderliggende Europese winsten sinds 1973.

In 2011 zijn de winsten eigenlijk conform onze verwachtingen gestegen. Wij dachten aan een matige economische groei, die zou moeten lijden tot een aardige winstgroei van 10 à 15%. Die verwachting is wel uitgekomen. De winst voor ieder aandeel AEX bedroeg een jaar geleden 27 euro.

Momenteel is de gerealiseerde winst 33 euro per aandeel. (Nu kunt u gelijk de koers-winstverhouding uitrekenen.) De verwachting volgens databureau IBES voor de komende twaalf maanden is 35 euro. Deze verwachtingen zijn al flink wat afgekoeld.

Logisch nu het economische beeld in Europa zo snel verslechterd.Waar gaat het naar toe? Ik loop een aantal factoren langs die winsten bepalen.

Als eerste de lonen. Volgens RBS goed voor 60% van de totale kostprijs (van deze 60% valt ongeveer tweederde binnen Europa en eenderde daar buiten). Hoewel de looncomponent in de afgelopen jaren al stevig onder druk heeft gestaan, verwacht ik niet dat werknemers zich hard zullen maken voor meer loon, misschien met Duitland als uitzondering. Behoud van werk lijkt mij de eerste prioriteit.


Lonen versus winsten. Bron RBS.

Ook de belastingpercentages zullen stijgen. Overheidstekorten moeten ergens van gefinancierd worden. En bedrijven stemmen niet, maar ze kunnen wel weglopen. De bedrijven die harde assets in een land hebben, zullen het daar het moeilijkst mee hebben. In Frankrijk zagen we de eerste voorstellen al.


Belastingpercentage in Europa. Bron RBS.

In 2011 dachten we dat de deleveraging niet meer verder zou dalen. Maar door de onzekere situatie zijn de balansen nog verder aangesterkt. Ook bedrijven sparen en barsten van de cash. Dat drukt de winstgevendheid van bedrijven, want cash rendeert niet.

Voorlopig blijven bedrijven nog zo onzeker dat ik hier geen verandering in zie komen. Ik kwam daar nog een plaatje van tegen. De verandering in de RoE (rendement op eigen vermogen) worden opgebouwd uit de netto-marge, de leverage en de omzet ten opzichte van de bezittingen.

Verder is er nog de dollargevoeligheid. In Europa is iedere 10% dollarbeweging gelijk aan een beweging van 1,7% in de onderliggende winsten. Voor de AEX is de dollargevoeligheid nog een stuk hoger. Momenteel is de valutaire meewind nog erg zwakjes. De gemiddelde dollar in 2010 was 1,33 per euro.

In 2011 zal dat op ongeveer 1,39 euro uitkomen. In 2012, tja wie het weet mag het zeggen. Maar ook hier zal de euroschuldencrisis een belangrijke factor zijn.

Ik hoorde pas geleden een valutastrateeg zeggen: als u mij vertelt hoe de euroschuldencrisis afloopt, dan vertel ik u waar de euro staat. Een duidelijk statement.

Maar, zult u zeggen, die economische afzwakking dan? Of noem het maar gewoon recessie. Inderdaad, dat is een flinke negatieve en misschien wel de allerbelangrijkste factor. In de grafiek hieronder ziet u de economische groei in Europa en de winstgroei van de Europese bedrijven gedeeld door een factor 10.

Het is een natte duim-analyse, maar het geeft mooi de effecten van de lagere economische groei weer. Stel we krijgen in Europa een krimp van 1% en met deze fallout-effecten van de euroschuldencrisis zou dat zo maar eens kunnen...

Dat betekent dus een winstdaling van 10% in 2012. De analisten gaan uit van een winststijging van 10%. De RBS-strategen denken dat er al een winstdaling van 20% door beleggers is ingeprijsd.

Internationaal
Gelukkig halen de Europese beursgenoteerde bedrijven 53% van hun totale omzet uit Europa, 15% uit de Verenigde Staten en 29% uit opkomende markten 29%. De overige omzet komt van de rest de wereld. Tien jaar geleden bedroeg het Europese deel nog 70%. Deze cijfers komen van Morgan Stanley.

Het geeft wel aan hoe internationaal het bedrijfsleven tegenwoordig is. Het geeft ook gelijk aan dat een mogelijke handelsoorlog een serieus risico is. Op dit moment ben ik er nog niet bang voor, maar als we straks midden in de economische afzwakking zitten, is het voor de politiek erg makkelijk om het buitenland de schuld te geven.

En dan is een handelsbarrière zo opgeworpen. Maar daar hebben we uiteindelijk allemaal last van. Per saldo zullen de winsten flink dalen, hoewel de internationalisatie een flinke pleister op de wonde is. Ondanks dat er maar 53% van de omzet uit Europa komt, denk ik dat een procent of 20 reëel is. Met een koersdaling van reeds 20% is dat al ingeprijsd.

Mocht u meer willen weten wat over wat 2012 zal brengen: op 24 november in de avond is er een RBS-webinar met Royce Tostrams, Corné van Zeijl en Fred Huijbers. U kunt zich hier nog aanmelden.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 23 november 2011 07:41
    Bij de middelgrote fondsen stal Wavin de show. De koers van de buizenfabrikant knalde bij enorme handelsvolumes bijna 60% omhoog naar €6,28 dankzij de melding dat de Mexicaanse branchegenoot Mexichem een ongevraagd overnamebod heeft uitgebracht op alle uitstaande aandelen voor een onbekend bedrag.

    Het aandeel maakte maandag al een opmerkelijke koersstijging.

    Over voorkennis gesproken..... (maandag wist nog niemand wat, op een paar na dan... en het AFM slaapt wel verder..
  2. Orca 23 november 2011 08:35
    Die 33 WPA is EBITDA dus nep. Het is niet meer 1997 corné, echt alle trucjes zijn inmiddels bekend. Netto, en dan doe ik 't losjes, lullen we ergens rond de 15 euro per aandeel.
    Daaroverheen de multiple, de k/w. Staat veel te hoog, omdat de rente veel te laag staat.
    Heel kort bochtje: 15 * 8 =AEX 120 als redelijk niveau. Gaan ze fluffen, gaan ze QE-en, gaan ze de rente nog naar letterlijk 0% brengen, gaan ze nog nieuwe trucjes verzinnen, maar de draaikolk is meedogenloos onderweg naar 120.
    Het enige dat voor aandelen pleit in dit umfeld is dat 't zekerder is dan cash euries. Als je naar andere valuta kan, of naar jeweetwel (jeweetwel, die ene asset zonder enige ROI enzelfs zonder BTW want "geen toevoegende waarde") minimaliseert dat toekomstige verliezen. En nee, puts gaat 'm ook niet worden, want derivaat dús "speculatie" dús zal ook wel verboden worden.
    Graaf je in nu 't nog kan.
  3. [verwijderd] 23 november 2011 08:59
    ORCA, die Corné wil graag nog wat 'zieltjes' gerust stellen die hij NOG in z'n portefeuille heeft zitten!!! Verder dit nog: als de cijfers van Morgan Stanley komen....geloof jij het? En waarom heeft Corné het niet over goud? Laat me raden: oeiii een GIGA stijging t.o.v. aandelen.
    Die Corné toch.
  4. [verwijderd] 23 november 2011 14:49
    Ik neem aan dat je bij de "winst per aandeel AEX" de gewogen gemiddelde winst (naar rato van het aandeel van een fonds in de AEX) bedoelt. Dan kom ik op 32,8 voor 2012; we zijn het dus eens. Dat betekent een K/W van slechts 8,4. En dat terwijl een spaarrekening met een rente van 3,3% een K/W van 30 heeft...
    Beleggen in aandelen is zo gek nog niet, als je maar een oneindige beleggingshorizon (zoals Warren Buffet; geboren in 1931) hebt!
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.