Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Eindejaarsverrassing

Vanmorgen tijdens het hardlopen vroeg ik me af hoe het eigenlijk met mijn veel beschreven januari-effect staat op de aandelen- en rentemarkten. Zo te zien nog niet zo goed: de AEX-index staat namelijk ongeveer 17% lager sinds het begin van dit beursjaar.

Mijn toegepaste statistieken van de koude grond hadden dit niet voorzien voor 2011. Toch is het jaar nog niet voorbij, zult u net als ik denken. Maar dan zal er wel op korte termijn een historisch sterke eindejaarsrally moeten komen.

In tegenstelling tot de Europese beurzen doen de Amerikaanse beurzen het juist dit jaar stukken beter. De Amerikaanse Dow Jones Industrials schommelt rond de slotstand van vorig jaar. Al die bijgedrukte dollars doen hun werk.

Daarnaast zijn er ook seizoenstechnische redenen voor een verdere stijging van de Amerikaanse beurzen aan te dragen, zie: Obama en de aandelenmarkt van 9 februari.

Januari-effect
Ook heb ik eerder het januari-effect voor de tienjarige swaprente over de afgelopen twintig jaar onderzocht. Dit is een rentederivaat die als referentie dient voor tienjarige obligatieleningen. Dagelijks worden er miljarden in verhandeld.

Ook hier komt het januari-effect sterk naar voren. Ik zal u nog even herinneren hoe het effect werkt. Bij een hoger slot in januari is de jaarverwachting ook positief. En vice versa bij een dalende maand januari.

Bij liefst 90% van de waarnemingen aan de rentekant komt het effect goed tot zijn recht. Als de rente in januari stijgt, klimt de rente verder op richting eind december dat jaar. Vice versa geldt hetzelfde. De rente zou dus heel 2011 moeten stijgen.

Ook hier lijkt het januari-effect aan kracht in te boeten. Sinds het begin van dit jaar is de rente flink gedaald.

Het lijkt er sterk op dat het januari-effect dit jaar niet tot haar recht gaat komen. Of hebben de rente- en aandelenmarkten nog een verrassing voor ons in petto tot het einde van dit jaar?


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Richard Abma

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Meer over Richard Abma

Recente artikelen van Richard Abma

  1. Groei industrie, groei!
  2. Zwak fundament
  3. Oost West Zuid Slecht

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 oktober 2011 16:56
    quote:

    sremmal1 schreef op 19 oktober 2011 14:20:

    Onvoorstelbaar dat dit soort onzin wordt geschreven.
    Maar goed, hoe meer mensen dit soort zaken aanhangen, hoe groter de kansen voor fundamentele beleggers.
    Dus ik zou zeggen, allemaal je geld geven aan OHV vermogensbeheer!

    zegt misschien iets over OHV, maar zeker ook veelzeggend dat de IEX redactie een flutredactie is.
    Weten van gekkigheid niet wat ze met de site aan moeten.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.