Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

De beste beleggingstips

Vanwege een storing vrijdagmiddag, publiceren we vandaag (alsnog) de wekelijkse bijdrage van Lukas Daalder.

Deze Best of the Week belooft een klassieker te worden, want ik ga deze keer alle beste beleggingstips die ik de afgelopen anderhalf jaar ben tegengekomen op een rijtje zetten. Uiteraard klopt de titel Best of the Week dan niet helemaal, maar ja, je kunt ook moeilijk verwachten dat je alle beleggingswijsheid in één week langs ziet komen. Dat ik niet volledig zal zijn en dat er vast nog meer manieren zijn om gratis geld te verdienen, geloof ik zo. Maar je moet toch eens beginnen.

Gratis geld!
Ik begin bij het begin, namelijk met de vraag: wanneer kun je het beste aandelen kopen? Op welk moment van de dag? Volgens deze bijdrage is dat simpel: koop je aandelen nooit overdag, maar koop ze altijd op het slot. Als je dat vanaf 1993 steevast gedaan had, zag je resultaat er als volgt uit:


(bron: Crossing Wall Street)

Overigens kan het zo zijn dat je het beste om bijvoorbeeld 10:38 kan kopen, want daar wordt in deze grafiek niet echt naar gekeken. We houden het daarom simpel: koop op het slot.

Een tweede effect dat het vroeger altijd goed deed was het weekend-effect, of het friday-to-Monday-effect. Koop op vrijdag in de close, verkoop op het slot op maandag. Ik weet zeker dat ik eens een mooie grafiek gezien heb om dat verloop weer te geven, maar stuitte al zoekende op een stukje dat juist het tegendeel bewees. Zoals je in deze grafiek ziet werkte het verband prima tot 2008, om daarna tot grote verliezen te leiden:


(bron: My Trading Studies)

Meer informatie over het weekend effect kun je hier vinden. Verwacht echter niet dat je daar verder veel kunt doorklikken: de meeste links doen het niet (meer). Deze handelsstrategie laten we dus maar even liggen.

Nee: dan het einde-van-de-maand-effect! Groot voordeel is dat je hiermee je transactiekosten aanzienlijk weet terug te brengen. Een kind kan de was doen…


(bron: Crossing Wall Street)

Ik hoop dat je met het einde-van-de-maand-effect het volgende fenomeen al te pakken hebt, want dat geeft heel duidelijk aan dat beleggen een kwestie van timing is. Dit laat het verloop van je portefeuille zien als je de beste tien (oranje lijn) en slechtste tien (gele lijn) handelsdagen uit de markt was gebleven. Ik ga er voor het gemak maar even van uit dat die slechtste handelsdagen altijd ergens midden in de maand vallen.

Klik op de grafiek voor een grote versie

(bron: The Big Picture)

Nog even wachten…
We zijn al een heel eind: we kopen slechts in het slot en ook alleen op het slot van de laatste handelsdag van de maand. Toch kan het beter. We mogen uiteraard het befaamde Sell in May niet uit het oog verliezen. Mijn kamergenoot Ronald Doeswijk is zelfs gepromoveerd op het onderwerp, dus die kan het weten. Onderstaande grafiek is afkomstig uit zijn proefschrift. In de periode mei tot – zeg – september krijg je bijna geen compensatie voor het feit dat je risico neemt. Niet doen dus.

(bron: Ronald Doeswijk)

Denk je dat je eindelijk kunt beleggen, dan heb ik slecht nieuws, want laten we het 10-jarenpatroon niet uit het oog verliezen! Beleg nooit, NOOIT in de eerste twee jaar van een decennium! Dat de afgelopen twee jaar tot nu toe mooie resultaten hebben opgeleverd doet daar uiteraard niets aan af: wacht maar wat er komen gaat…

(bron: The Big Picture)

In 2015 dus? Daar lijkt het wel op, want 2015 is toevallig – of bestaat toeval niet in dit geval? – het derde jaar van de Presidential Cycle! Mocht u daar nog wat achtergrond over willen lezen, dan verwijs ik naar mijn eigen column die ik daar al eens over geschreven heb. Grafieken zeggen altijd veel meer dan woorden, dus ik beperk me hier tot de grafiek die alles duidelijk maakt.

2015 Is het jaar en dan wil ik nog een kleine extra beperking toevoegen: het zou mooi zijn als de yieldcurve dan stijl is.
Bij nader inzien stel ik voor dat we dat toch maar buiten beschouwing laten, want mocht de yieldcurve nou vlak zijn, dan moeten we tot 2035 wachten voordat de decenial en presidential cyclus weer goed vallen. Bovendien blijkt de meerwaarde van die stijle yieldcurve ook wel mee te vallen, zoals deze grafiek laat zien.

(bron: EconomPic)

O ja, nog een tip: koop alleen de bestpresterende aandelen! Nee, serieus, dat scheelt een slok op een borrel, zoals deze grafiek wel laat zien. In 1980 tot 2008 had je gemiddeld per jaar 10,4% verdiend als je de brede aandelenindex had gekocht, maar dat resultaat was -2,1% geweest indien je de 25% best presterende aandelen buiten beschouwing had gelaten. Uiteraard is het logisch dat het resultaat naar beneden gaat als je de beste 25% eruit gooit, maar dat je een negatief rendement over zou houden is dan wel weer schokkend…

(bron: Infectious Greed)

Mocht u de weg kwijt zijn, dan heb ik nog een laatste tip. Weliswaar voor twintigjarigen, maar vast ook geschikt voor mensen die door al deze bomen het bos niet meer kunnen zien. Ga niet op zoek naar de volgende grote winnaar, maar beleg je geld in een ETF of een beleggingsfonds.

U snapt, ik heb het volste vertrouwen in deze handelswijsheden en handel vanaf nu alleen nog maar via bovenstaande regels. Ik ben helemaal klaar om op 30 januari 2015 de klapperrrr van mijn leven te maken.

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daarnaast bekend als vaste columnist van het Financieele Dagblad.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Lukas Daalder

Auteur:

Lukas Daalder is CIO voor Robeco Investment Solutions en is sinds 2009 werkzaam bij Robeco. Hiervoor was hij werkzaam bij IMC marketmakers, Bank Oyens van Eeghen, Amstgeld en Rabobank. Hij begon zijn carrière in de beleggingssector in 1992, na afronding van zijn economische studie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is daa...

Recente artikelen van Lukas Daalder

  1. Best of the week: social media
  2. Vooruitblik 2011: Geen rechte lijn
  3. Obligatiemarkt versus QE2

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ffff 18 april 2011 14:28
    Lukas,

    Mooi overzichtsartikel. Toch een heel gedoe om al die adviezen in een praktische richtlijn om te zetten. Ik krijg er nu al hoofdpijn van.
    Maar ik reageer vooral op de grafiek van Ronald Doeswijk. Hij spreekt over Monthly average total log return..... Maar wat mij interesseert: Is dat nu ook inclusief de uitbetaalde dividenden?
    Jaren geleden heb ik er al eens op gewezen dat april, mei en juni bij uitstek de uitbetaalmaanden zijn. Het kost heel wat indices als de AEX, Bel-20, CAC-40 heel wat punten.
    Dus aan de index zie je het niet, op je bankrekening gelukkig wel..
    Peter
  2. [verwijderd] 18 april 2011 19:34
    Leuk artikeltje. Bij de grafiek "overnight versus daytime" merk ik op dat deze de VS-situatie bekijkt. Laten we aannemen dat het grafiekje voor de VS geldt, dan mag je aannemen dat het voor Europa niet tot gelijke conclusies leidt, vanwege de onderlinge correlatie van de effectenmarkten wereldwijd.
  3. [verwijderd] 18 april 2011 23:02
    Het overnight effect geldt ook voor Nederland.

    1992-2011

    gemiddeld per dag
    overnight : +0,0456%
    intraday: -0,0134%
    totaal: +0,0320%

    als er *geen* transactiekosten zouden zijn en je kun handelen op slot en openingskoers : dan had je in die periode met overnight gaan 625.3% gemaakt :)

    een stuk hoger dan de 180% BAH.

    wat duidelijk *wel* af te raden is is om intraday te kopen bij opening en verkopen bij slot.

    dat had je zelfs in een bullmarkt en *zonder* transactiekosten een verlies van meer dan 60% opgeleverd.

    geen wonder dus dat er maar weinig (intra)daytraders succesvol zijn
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.