Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Zicht op transparantie?

De Europese beleggingsrichtlijn Mifid uit 2007 had drie doelstellingen:

  1. Het beschermen van de beleggers en de integriteit van de financiële markten.
  2. Het bevorderen van eerlijke, transparante, efficiënte en geïntegreerde financiële markten.
  3. Het harmoniseren van de Europese beurshandel en de beleggingsmarkt.

Over integriteit van de bankiers hoeven we het niet te hebben. Maar het tweede en derde punt wil ik nog wel een keer bespreken. Zo hebben we dus de transparantiedoelstelling, maar zijn er toch allerlei ondoorzichtige zaken toegestaan.

Zo mag je als bank in house orders matchen, de kopers en de verkopers tegenover elkaar wegstrepen. Dus kan het zo zijn dat enorme omzetten buiten de beurs blijven die bijna niemand ziet, behalve de bank zelf. Natuurlijk zijn er regels gebonden aan het buiten de beurs handelen. Zo moet de prijs in lijn zijn (of beter) dan de referentie beurs.

Verschillende platformen
Maar wat is tegenwoordig de beurs? Je hebt vele platformen waar je inmiddels Nederlandse effecten op kan handelen. Zo heb je het officiële platform van de Deutsche Bourse maar ook alternatieve als Bats, Chi-X, Turquoise en nog veel meer van dit soort Dark pools. Wat is tegenwoordig de goede prijs? En was die prijs nog steeds goed als je de order gewoon naar de beurs gestuurd had?

Het antwoord op deze laatste vraag krijg je eigenlijk alleen als je de order daadwerkelijk stuurt. Op het door Today’s Brokers aangeboden handelssysteem zijn alle mogelijkheden automatisch te bekijken via de smart order routing. Maar in het algemeen kunnen we stellen dat helaas niet iedere belegger dit kan en dat de transparantie door al die platformen niet toegenomen is.

Geen reclame
Ik begin hierover niet om reclame te maken maar omdat ik recent gevraagd was voor een paneldiscussie bij Futures and Option World. We hebben dit probleem niet alleen in aandelen, ook de derivatenbeurzen beginnen steeds meer versnipperd te raken. Zo kondigde de London Stock Exchange (LSE) aan vanaf juni derivaten te gaan verhandelen op alle FTSE 100 aandelen. We hadden al concurrentie tussen de Duitse derivatenbeurs en de Amsterdamse, en binnenkort komt ook TOM daarbij.

Maar op al de optiebeurzen is het zo dat wat je koopt op bijvoorbeeld Duitsland je daar ook moet sluiten. Dus wanneer je iets koopt op TOM, moet je dit ook verkopen op TOM. In Amerika is dit niet zo, maar in Europa is dit voor derivaten dus wel het geval.

Natuurlijk zou het voor de prijsvorming en dus voor de belegger veel beter zijn als de beurzen echt met elkaar zouden concurreren. En dan niet alleen op prijs maar nog veel beter op handelsmogelijkheden en transparantie. Het zou voor de belegger beter zijn als hij of zij echt alle prijzen kan zien en kan vergelijken wat nu daadwerkelijk de beste plek is om te handelen.

Sowieso zou je naar één tickertape moeten gaan waar alle prijzen van alle beurzen staan. Voor Euronext en de andere officiële beurzen is dit nu al transparant, maar voor TOM en andere alternatieve platformen zou dit ook moeten gebeuren. Wanneer iedereen een smart order routing aanbiedt met alle platformen erop, dan pas kunnen we spreken van goede stappen in de richting van harmonisatie en transparantie. Ik hoop dus op een Mifid 2, die de belegger echt helpt.

Goldman en Deutsche Bank
Van dit vraagstuk is het een kleine stap maar Goldman Sachs. Vorige week werd bekend dat die bank en Deutsche Bank hun klanten de risico's van de hypotheekproducten iets de rooskleurig hebben voorgespiegeld (lees voorgelogen). Dat leidt nog niet tot veroordelingen maar is wel voer voor de advocaten. Na deze bekendmaking zagen we dan ook de koers van alle financiële aandelen omlaag gaan. Vreemd genoeg was Goldman niet eens de grootste daler. Maar we kregen wel een verkoopsignaal in de Twindicator. Ik heb in de Lage Landen een short Turbo gekocht op GS.

Waar ik ook een verkoopsignaal heb is in Google, toch zou ik gezien de winst die dit bedrijf maakt niet short durven in dit aandeel. Maar voor wie alleen technisch kijkt is dit een hele mooie.

Moeder aller shorts
Als we het over short hebben dan hebben we het zeker ook over Apple. Mensen denken dat ik een Apple-hater ben en dat ik er belang bij heb. Maar persoonlijk heb ik de nodige Apple-apparaten en privé heb ik nooit posities in losse aandelen. Dus ook geen short. De enige die beter worden van mijn gelijk zijn mijn klanten en opnieuw hebben we het gelijk aan onze kant. De situatie in Japan maar ook de reactie in het algemeen op goede cijfers, zorgen dat er eindelijk deuken en barsten komen in het optimisme van de Apple-beleggers. Technisch heb ik eenvoudig mooie verkoopsignalen zeker met het oog op de aankomende aanpassingen in de Nasdaq 100 index.

AIG is een aandeel waar ik sinds de reverse split zo mijn twijfels over heb en gelukkig heeft de markt dat ook.

Een aandeel waar ik ook al langer bij twijfelde maar de markt niet, is Aegon. Maar nu hebben we in de Twindicator een verkoopsignaal. Ik heb zelf nog geen positie.

Mijn gekochte Fugro puts april 60 liepen geheel waardeloos af door een spelletje van de market makers. Ik had eerder een leuke winst in de puts dus mij hoor je niet zeuren. Bovendien heb ik nieuwe puts gekocht dus mijn wraak zal zoet zijn. Technisch heb ik verkoopsignalen. Onder meer in de Twindicator hebben we een verkoop. Net als bij Apple kunnen de meeste aandeelhouders eenvoudig met enorme winsten afscheid nemen van hun aandelen en omdat winst pakken gemakkelijker is dan verlies nemen kan dit aandeel best hard gaan.

Ik raad iedereen aan om de komende tijd voorzichtig te zijn. Of u dat ook doet of gewoon lekker de draak steekt met dit advies, moet u zelf weten. Mijn advies is in ieder geval goed bedoeld en ik zal transparant blijven over mijn posities. Ik moet alleen wel weer even de Lage Landen bij werken want in alle hectiek van de expiratie ben ik daar afgelopen week niet aan toegekomen.

Maar op Twitter en dus op de voorpagina van IEX is het prima realtime te volgen.


Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Smit schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Today's is een vergunninghoudende instelling. Today's is bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) geregistreerd als beleggingsonderneming en beleggingsinstelling. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op vandongen@iex.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Frank van Dongen (Cees Smit)

Auteur:

Frank van Dongen is het pseudoniem van vermogensbeheerder en fondsmanager Cees Smit. Hij is algemeen directeur van Today’s Vermogensbeheer en Today’s Tomorrow Fondsbeleggen (For Tomorrow). Today’s is als vergunninghouder geregistreerd is bij de AFM en het DSI. Cees Smit is gespecialiseerd in ingewikkelde derivatenco...

Recente artikelen van Frank van Dongen (Cees Smit)

  1. De Show is over: Iedereen bedankt
  2. Mindf*ck
  3. De beren krijgen lucht

Gerelateerd

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 18 april 2011 13:01
    Als iedereen zich dood moet schamen voor iedere taalfout dan blijven er niet veel leven op deze aardkloot.
    re. integriteit van banken. Hoe zeker zijn we dat aandelen en obligatie posities werkelijk bestaan nu we geen couponnetjes meer knippen. In 2008 is het helder geworden dat accountantsverklaringen bij banken niet veel waarde hebben en dat integriteit iets is wat alleen van de klant verwacht wordt. Voor zover ik het begrijp hebben we nu hogere bonussen en maar derivaten dan in 2008. Als Duitse hypotheekbanken al in problemen komen dan kunnen we wel ongeveer extrapoleren hoe dat hier gaat worden. Verder moet iedereen zich realiseren dat het QE geld hoofdzakelijk opduikt in de aandelen en andere financiële markten.
    Blijft hoeveel aandelen, obligaties en grondstoffen zullen we werkelijk in onze eigendom hebben als de financiële eindtijd aanbreekt?
  2. [verwijderd] 18 april 2011 13:06
    Zo transparant werkt Today's Broker volgens mij ook niet. Today's Broker en Lynx maken gebruik van het platform van Interactivebrokers. Interactive brokers heeft een marketmakergroep onder de naam Timber Hill. Wie garandeerd mij dat mijn order niet eerst gematchd wordt met de marketmakers van Timber Hill en dan pas naar de beurs gaat?
  3. sremmal1 18 april 2011 14:52
    "opnieuw hebben we het gelijk aan onze kant"
    Ha ha ha. Hij denkt zeker dat ie met een stelletje idioten te maken heeft. Zo zie je maar hoe die vermogensbeheerders alles recht praten wat krom is.
    Echt ongelofelijk. Het beetje geloofwaardigheid dat deze man bij mij nog had is nu helemaal weg.

    Wat betreft zijn taalfouten: heeft geen zin daarop te reageren, dan blijf je bezig.
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.