Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Het begin van het einde

De ECB heeft vorige week de rente met een kwart procent verhoogd naar 1,25%. Reden hiervoor is de alsmaar oplopende inflatie in met name Duitsland. In tegenstelling tot de PIIGS (Portugal, Ierland, Italië, Griekenland, en Spanje), ervaren onze oosterburen een versnelling in economische groei.

Doordat de rente te laag is voor een snel groeiend Duitsland (het is dus goedkoop om te investeren en te lenen) en omdat de euro te goedkoop is voor onze exportgedreven oosterburen, was een renteverhoging noodzakelijk in de ogen van de ECB. Probleem is alleen dat een kwart procent verhoging veel te weinig is om de Duitse economie af te koelen, dus vanuit die optiek zitten er meer renteverhogingen aan te komen om oververhitting te voorkomen.

In normale omstandigheden is een renteverhoging die veroorzaakt wordt door een versnellende economische groei geen slecht nieuws; immers de economie groeit te hard (ofwel te veel goed nieuws). Maar de ECB stelt niet de rente vast voor alleen Duitsland maar voor heel de eurozone. Dit is precies waar het wringt, want de PIIGS hadden al moeite met het oude 1% ECB-tarief. Dus elke renteverhoging (die Duitsland nodig heeft) zorgt ervoor dat de PIIGS verder in de misère worden geduwd.

Dit is een van de hoofdpunten van mijn (Alexander Sassen van Elsloo) eerdere bijdragen over de euro (zie Einde van de euro deel 1, deel 2, en deel 3): de leden van de eurozone zijn te verschillend om ooit een stabiele eenheid te vormen. De veel te hoge schuldenlast die de PIIGS hebben opgebouwd is voornamelijk de schuld van de euro. (Namelijk door de impliciete Duitse dekking zodat de rente die de PIIGS betaalden kunstmatig laag was).

Nu krijgen we het verdere bewijs dat de eurozone onhoudbaar is: de ECB kan onmogelijk de juiste rentestand vaststellen. Kiest de ECB voor Duitsland, dan gaan de PIIGS (sneller) ten onder; kiest de Europese Centrale Bank voor de PIIGS dan zal Duitsland een oude vijand in de ogen moeten kijken: hoge inflatie.

Scenario renteverhogingen
In dit scenario zal het bankstelsel in de PIIGS verder onder druk komen te staan net als in met name Griekenland en Ierland (zie de Nieuwsuur-uitzending waarin ook ik werd geïnterviewd). Verder zullen de overheden in de PIIGS geconfronteerd worden met verdere stijgingen van de financieringskosten op hun staatsschuld. Met de lokale banken die verder onder druk komen te staan zullen de overheden in de PIIGS waarschijnlijk weer en meer geld in die financiële instellingen moeten pompen, iets wat de staatsschuld verder zal doen oplopen.Een vicieuze cirkel is het gevolg.

Uiteindelijk zal dit naar mijn mening leiden tot een faillissement van de PIIGS en een enorme afstempeling van de uitstaande schulden aldaar. De banken, verzekeraars en pensioenfondsen(en dus ook de overheden) van onder meer Nederland, Duitsland en Frankrijk gaan dus erg veel geld verliezen, iets wat de aantrekkelijkheid van geld printen doet toenemen. Gevolg (en doel): inflatie en dus een zwakkere euro.

Scenario geen renteverhoging
In dit scenario kunnen de PIIGS nog wat langer aanmodderen maar problemen worden niet opgelost. Intussen oververhit de Duitse economie wat het verschil tussen Duitsland en de PIIGS alleen maar verder zal benadrukken. Door onvoldoende afremming van de Duitse economie zullen daar bubbels ontstaan die uiteindelijk onvermijdelijk gaan klappen. Door de verhoogde inflatie en de lage rente zal de euro er dus zwak voorstaan.

Verschil tussen de twee scenario's is de timing. Het eerste en meest waarschijnlijke na de recente ECB renteverhoging, zal zeer tijdelijk tot een sterkere euro leiden. De gedachte is hier immers dat de hogere rente meer eurokopers gaat aantrekken. Maar dit is kortzichtig, want de renteverhogingen zullen in eerste instantie Duitsland niet afremmen maar de PIIGS direct verder in de problemen drukken. Dit zal zich op relatief korte termijn kunnen ontwikkelen. Na recente eurosterkte dus tijd voor pas op de plaats.

Resultaten vergelijkbaar
Het tweede scenario heeft een langere tijd nodig om zich te ontvouwen, maar de resultaten zullen hetzelfde zijn. De te hoge inflatie in Duitsland en de zeer zwakke PIIGS zullen als een molensteen om de nek van de euro hangen. Hierbij moet worden opgemerkt dat de illusie van een economisch sterk draaiend Duitsland dat de rest van Europa uit het slop trekt, de euro nog wat steun kan opleveren. Maar wie zijn huiswerk doet ziet dat een sterkere euro niet echt houdbaar is.

Natuurlijk zijn beide scenario's reëel onder de conditie dat de Amerikanen niks geks gaan doen (in monetair opzicht dan; militair gezien kunnen ze niks anders). Misschien is het daarom beter de euro te vergelijken met koopkrachtige munten zoals de Aussie dollar, Zwitserse frank, Canadese dollar en Noorse kroon, dan wel met edele metalen zoals goud en zilver (zie de column Beleggen in Bling).

Technische analyse
Dan is het aan mij (Gökhan Erem) om aan nader te bekijken wat de stand van zaken is voor de euro aan de hand van de grafieken. De eurodollar is zoals ik in mijn columns de afgelopen maanden heb geschetst, aan een opmars bezig die ons terecht of onterecht bezighoudt.

Het is natuurlijk zo dat de euro en de dollar een eeuwige tango aan het doen zijn terwijl de rest van de muntjes in relatie tot deze twee grootheden alleen maar gestegen zijn in de afgelopen maanden. De uitslag van Q1 2011 is echter in het voordeel van de euro uitgevallen, doordat die eenheidsmunt terrein heeft gewonnen tegen de dollar en de yen, en min of meer zijwaarts is gebleven ten aanzien van de safe haven valuta's zoals de frank, Zweedse kroon en Noorse kroon.

De beweging in de eurodollar is niet ten einde maar voordat een laatste push opwaarts komt die de koersdoelen van dit jaar dienen te bereiken op 1,48-150, is het nu even tijd voor correctie. Het is tijd van bezinning waarbij de vragen zijn: komen er nog problemen uit de PIIGS, wat is de schade in Japan, en is er inflatie in de VS? Dat soort dingen van korte termijn aard dus. Het correctieve karakter van de euro op dit moment heb ik gisteren beschreven in mijn column en vandaag pak ik de intradaggrafiek van de eurodollar en de daggrafiek van de eurofrank om dit te verduidelijken.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De uurgrafiek van de eurodollar is gewoon intact, begrijpt u mij niet verkeerd. Echter nu de bovenzijde van het trendkanaal is bereikt is er weinig ruimte om direct door te stijgen. De terugval van vandaag is een eerste opzet tot corrigeren, hetgeen in de koersvorming van andere valutaparen al meer duidelijkheid krijgt.

Indien en wanneer de RSI op dit time frame niet meer OB weet te bereiken, is het tijd voor de correctie om meer vorm te krijgen en dieper te dalen dan de lows van vandaag. Liever heb ik dat de trend intact blijft maar zelfs een korte snelle breuk van deze trend om vervolgens een push outside of trend te maken met als doel de koersdoelen voor het jaar te halen, is denkbaar.

Andere valuta
In feite is een short uit den boze maar te vroeg long gaan is ook een risico waar we in dit scenario voor moeten oppassen. De correctie krijgt meer bijval tegen de andere valuta zoals de gisteren beschreven yen. Daar hebben we de koersdoelen van de 122 behaald en is het tijd voor een pullback naar de uitbraakniveaus in de buurt van 115. Pas na deze P is het naar mijn idee tijd om nieuwe longs aan te meten. Zo wordt ook duidelijk dat risico aan het ontstaan is in de volgende grafiek.

Klik op de grafiek voor een grote versie

De eurofrank heeft heel veel moeite met de dalende trend rond deze niveaus. Het lukt maar niet om een breuk te forceren in dit valutapaar, laat staan het creëren van een opwaartse trend. Met de huidige koersontwikkeling lijkt het op z'n best een zijwaartse beweging te worden binnen de dalende trend.

Waarbij gezegd dient de worden dat het huidige niveau in koersen dubbel weerstand is geworden, horizontaal en diagonaal. De grote bars tegen deze weerstand aan geven aan dat de strijd behoorlijk is geweest maar dat de belangen van de frankkoper nog steeds groter zijn dan die van de verkopers van deze safe haven valuta.

Penibele situatie
Het is hierdoor nog steeds een penibele situatie in de euro. Maar bij gebrek aan beter uit de VS en uit Japan, lijkt het dat we op dit moment als best of de worst three worden gezien. Even samenvatten naar gewone woorden: de markt ziet dat er problemen zijn, maar voor de periode waarin we nog vooruit kunnen kijken lijkt het erop dat de minste onzekerheid nu uit de eurozone komt. De komende maanden houden we het hiermee nog wel droog, maar daarna…


Gökhan Erem maakte jaren furore op IEX als de helft van het illustere technische analyse-tweetal Erem & Nikken. Na vijftien jaar samenwerking bij verschillende grote financiële instellingen hebben zij de krachten gebundeld in Erem + Nikken. Inmiddels voeren de twee hun eigen website eremplusnikken.nl, waarmee zij beleggende particulieren van technische analyse voorzien.

Deze column is geschreven op persoonlijke titel en bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Erem heeft geen belang bij uw transactiegedrag doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, wordt geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van deze column aanvaard. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen.

Alexander Sassen van Elsloo is head of research bij Hobart Capital Markets in Londen. Deze column is geschreven op persoonlijke titel en is bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten. De informatie in deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van een transactie. Sassen van Elsloo heeft geen enkel belang bij het feit of u wel of geen transactie doet en dient daarom in deze gezien te worden als compleet onafhankelijk en objectief columnist. Hoewel deze column is samengesteld met de grootst mogelijke zorgvuldigheid, aanvaardt Sassen van Elsloo geen enkele vorm van aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Sassen van Elsloo en Erem hebben tijdens hun samenwerking in de brokerwereld voor hedgefunds deze unieke combinatie van FA en TA als handelsmerk gevoerd. Met deze invalshoek bestuderen zij redenen en oorzakelijke verbanden, met hun eigen specialismen. Voor meer info over Sassen van Elsloo: klik hier.Voor meer info over Ere...

Recente artikelen van Gökhan Erem en Alexander Sassen van Elsloo

  1. Uit het goede hout gesneden
  2. Het begin van het einde
  3. Beleggen in bling

Gerelateerd

Reacties

13 Posts
| Omlaag ↓
  1. bearbell 12 april 2011 13:36
    Dank voor deze dubbelbijdrage.

    Gökhan schrijft: "De terugval van vandaag is een eerste opzet tot corrigeren, hetgeen in de koersvorming van andere valutaparen al meer duidelijkheid krijgt."

    Maar sinds 9 uur vanochtend (dus nog vóór publicatie van deze dubbelbijdrage) zien we alweer een opleving van bijna 1 dollarcent tot bijna de jaartop van 8 april. Komt die correctie nog wel?

  2. @iPlof 12 april 2011 15:00
    Dat hoge rente voor de zwakke landen een nadeel is snap ik wel, maar dat een hogere rente nodig is om Duitse economie af te koelen is onzin volgens mij. Prijsstijgingen komen gewoon door hogere grondstof, energie en voedselprijzen. Van een oververhitte economische vraag in Duitsland die moet worden beteugeld is geen sprake. Consumentenprijzen liggen in Duistland bijv nog zeer laag door de moordeende concurrentie om de voorzichtige consument.
  3. [verwijderd] 12 april 2011 15:08
    De reis naar het zuiden wordt dus in gang gezet nadat de 1,48 - 1,50 bereikt wordt.

    Blijven we eerst even kamperen op de Noordpool of zakken we snel af naar Denemarken, Duitsland of misschien wel Italië ?

    Met andere woorden: Wanneer gaat de tweespalt in de EU effect hebben op de EURO koers ?
  4. [verwijderd] 13 april 2011 07:21
    De problemen van de Amerikanen zijn niet kleiner dan die van Europa. Op dit moment wordt 80% van de Amerikaanse Treasury bonds opgekocht door de Centrale Bank, logisch dat de rente daarop laag blijft. De Centrale Bank bezit er nu zo'n 2500 miljard dollar aan Treasury Bonds, en dat loopt hard op. De vraag is niet of Amerika wil stoppen met de vorm van financiering, de vraag is of ze wel kan stoppen. Het pensioen systeeem in Amerika heeft en tekort van 3000 miljard dollar. Ook zijn er in Amerika grote verschillen tussen de staten, misschien wel groter dan in Europa. California is al een tijdje failliet bijvoorbeeld. Het probleem Ierland/Portugal/Griekenland is groot, maar vergeleken bij dit alles niet zo. Vergeet niet dat de omvang van de economie van Europa groter is dan die van Amerika
  5. [verwijderd] 13 april 2011 08:19
    Mooi en duidelijk verwoord.....complimenten!

    Trichet heeft geen verdere hints gegeven voor een vervolg van renteverhogingen, hij zal het hier wel bij laten, de rest is voor zijn opvolger. Het heeft sowieso geen nut.
    In een meer gesloten economie werkt het rentewapen tegen inflatie maar in een open mondiale economie kan het rentewapen in de kast worden opgeborgen.
    De stijgende inflatie is een importproduct geworden en daar kan een hogere rente niets aan veranderen.
    Wat er nu gebeurd is uitermate negatief voor de PIGS (je gaf het al aan), Trichet begrijpt er niets meer van.

  6. [verwijderd] 13 april 2011 09:21
    Ik vraag me wel af of die 1.25% wel wat uitmaakt voor de PIGs. De opperheersers van die landen (en waarschijnlijk de belastingslaven ook) betalen toch al zo'n 10%. Wat maakt die 1.25% dan voor hun uit?
    Ik neem aan dat ze toch al niet meer kunnen lenen tegen het rentetarief van het valse munters monopolie.
  7. [verwijderd] 14 april 2011 15:07
    quote:

    handyman6 schreef op 13 april 2011 10:39:

    we moeten juist blij met die PIIGS zijn,enne:dat zijn onze banken /regeringen ook best wel!H6
    Ik hoop dat je bedoelt blij zijn tav de ontwikkeling van de waarde van de euro en dus onze exportpositie... Verder ben ik nl. helemaal niet blij met de PIIGS...
13 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.