Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Fijn, die volatiliteitvergoedingen

In mijn vorige columns vertelde ik dat het systematisch shorten (verkopen) van opties, bijvoorbeeld door middel van covered call writing, aantrekkelijke rendementen opgeleverd zou hebben. De reden hiervoor is het vangen van vergoedingen voor het risico op de bewegelijkheid van aandelenprijzen (volatiliteitrisico), die structureel in optiepremies verwerkt zitten.

Als u een belegger bent, voegen deze vergoedingen dan wat toe aan uw optimale portefeuille? Om dit voor u te testen heb ik gekeken hoe de optimale portefeuilles (de welbekende efficiënte grenslijn) eruit hadden moeten zien over de afgelopen tien jaar, als u niet zou kunnen beleggen in volatiliteitrisicovergoedingen. Deze heb ik vergeleken met de optimale portefeuilles als u die wel zou kunnen opnemen.

Ik ben ervan uitgegaan dat u als belegger in beide situaties in de volgende beleggingscategorieën kon beleggen en daarbij niet wenste short te gaan: Amerikaanse, Europese, Aziatische, emerging markets, small caps versus large caps, en waarde- vs. groeiaandelen, grondstoffen, vastgoed, hedgefondsen, wisselkoersen, overheidsobligaties in de ontwikkelde landen, kredietwaardige bedrijfsobligaties, high yield obligaties, inflation-linked obligaties en emerging market obligaties.

Efficiënte grenslijn
De onderstaande figuur laat de resultaten zien. De gestippelde kromme lijn toont de efficiënte grenslijn (deze geeft de portefeuilles aan die een optimale afweging tussen rendement en risico bewerkstelligen) weer als u niet kon beleggen in volatiliteitrisicovergoedingen. De doorgetrokken kromme lijn geeft de efficiënte grenslijn aan als u daar wel in kon beleggen. De rechte lijnen geven de efficiënte portefeuilles weer als u tevens uw portefeuille combineerde met cash, tegen een rate van 2.7% voor geld uitlenen en 3.2% voor geld bijlenen.

Duidelijk is dat volatiliteitvergoedingen die in opties verwerkt zitten, belangrijk waren voor uw portefeuille. De doorgetrokken lijnen liggen boven de gestippelde lijnen. Dus, u had door middel van het opnemen van volatiliteitvergoedingen in uw beleggingsportefeuille, een betere risico-rendementafweging verkregen.

Hier is weer de gebruikelijke disclaimer op zijn plaats. Bovenstaande resultaten zijn gebaseerd op bevindingen uit het verleden, die geen garantie bieden voor de toekomst. Wel zijn er genoeg redenen aanwezig waarom we kunnen verwachten dat volatiliteitvergoedingen ook in de toekomst aantrekkelijke beleggingsinstrumenten blijven.

Aandelenkoersen zullen altijd bewegen door de tijd en op sommige momenten zal deze bewegelijkheid groter zijn dan op andere tijdstippen. Bijvoorbeeld doordat er in bepaalde periodes meer nieuws beschikbaar komt dan in andere. Schrijvers van opties willen voor dit risico vergoed worden, anders zullen ze niet bereid zijn dit gevaar te lopen en opties te schrijven.

Afzonderlijke beleggingscategorie
Mijn advies is dan ook om te beleggen in volatiliteitvergoedingen en deze te zien als een afzonderlijke beleggingscategorie. Dit kunt u doen door zelf opties te schrijven, of door trackers of fondsen te kopen die dit op een slimme manier voor u doen.


Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Momenteel is hij werkzaam bij NN Investment Partners, waar hij zijn behavioral finance-kennis gebruikt om beleggingsstrategieën te ontwerpen.

Baltussen schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Lees hier de volledige disclaimer van Baltussen.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Guido Baltussen

Auteur:

Dr. Guido Baltussen is expert in behavioral finance, het gebied dat inzichten uit de psychologie gebruikt om beleggingsbeslissingen te verbeteren en nieuwe beleggingskansen te ontdekken. Hij is gepromoveerd in de (behavioral) finance, en heeft onderzoek gedaan aan gerenommeerde universiteiten als New York University en de...

Recente artikelen van Guido Baltussen

  1. De valkuil van ranglijsten
  2. Hoe we voortborduren op het verleden
  3. Vergeet het verleden...

Reacties

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. joeps 1 maart 2011 14:20
    Ik heb twee problemen met dit verhaal.
    1. Er wordt gekeken naar ACHTERAF GEZIEN de optimale portefeuilles. Als beleggingsmogelijkheden worden toegevoegd kan dat alleen leiden tot een achteraf betere optimale portefeuille, per definitie nooit tot een slechtere portefeuille (want je kan de extra mogelijkheden gebruiken maar hoef dat natuurlijk niet). Dat de efficiënte grenslijn bij extra mogelijkheden boven de de oorspronkelijke grenslijn moet liggen, kon je dus al weten voordat enige berekening was gemaakt.
    2. Als de achteraf optimale portefeuille bepaalde instrumenten bevat, wil dat nog niet zeggen dat het verstandig is om die instrumenten op te nemen in een portefeuille. Het zal je immers logischerwijs nooit lukken op de portefeuille zo samen te stellen dat het over 10 jaar blijkt dat het ook achteraf de optimale portefeuille was. Sterker nog, naarmate er meer mogelijke beleggingen zijn, zal het onwaarschijnlijker zijn dat je portefeuille later optimaal zal blijken.
  2. Alexander_Jansen 1 maart 2011 17:06
    Joeps heeft gelijk.
    Het schrijven van covered calls neemt opwaards potentieel weg.
    De laatste tien jaar kon dat niet zo'n kwaad, maar die conclusie mag je niet generaliseren.
    Bovendien leidt deze redenering ertoe dat je nog veel meer dingen in de portefeuille zou moeten stoppen, ook bv. short puts.
    Succes ermee!
  3. johjoh 9 maart 2011 13:20
    quote:

    fred optie schreef op 2 maart 2011 07:42:

    Dat hele covered call writing kan je zondereer achterwege laten en gewoon de put schrijven dan doe je nml prec ies het zelfde.
    Als je ongelimiteerd margin kunt staan wel, probleem bij dalende koersen dat de margin oploopt wat je kan dwingen om posities met verlies af te sluiten
    Bij dalande koers met covered call word de daling deels opgevangen door de daling van de waarde van de call die je eventueel zelfs terug kunt kopen
  4. [verwijderd] 16 maart 2011 15:37
    Een interessant onderwerp dat altijd stof doet opwaaien. Hier mijn gedachten erover.

    Een probleem bij covered calls schrijven is dat je (ook tussentijds) gedwongen wordt / kan worden te leveren indien de koers de prijs overschreidt.

    Had je een aantal jaren geleden calls geschreven op ASML op 15 Euro, wanneer had je je positie in aandelen van dit bedrijf opnieuw opgenomen?

    Het verschil in koers, en de eerder genoemde transactiekosten, slaan een enorme deuk in de winst.

    Ik weet dat het makkelijker is om kritiek te geven dan een goed verhaal schrijven, maar achteraf de optimale werking van een strategie weer te geven voegt niet veel toe.

    Liever had ik een voorbeeld gezien van de strategie toegepast op een fonds gedurende 6-12 maanden, echt of fictief.

    Veiliger en goedkoper lijkt het "bodemkopen" en "topverkopen", zeer moeilijk, doch heb je je niet contractueel vastgelegd door opties te schrijven en kan je sneller handelen als de trend tegen zit.

  5. [verwijderd] 18 maart 2011 12:08
    De 'excluding' lijn gaat op een gegeven moment (vanaf een risico van ca. 9%) boven de 'including' lijn (een hoger rendement met gelijke volatiliteit).
    Dit kan niet, want alle fondsen (en dus alle portefeuillemogelijkheden) van 'excluding' zitten ook in 'including'. De risk/return combinaties die binnen 'excluding' vallen moeten altijd een subset zijn van die bij 'including' erinzitten.
    Als ik kijk naar deze fout, en hoe de curve er 'te glad' uitziet zet ik sterke vraagtekens bij de correctheid van de berekening van deze curve.
  6. efreddy 30 maart 2011 10:52
    quote:

    johjoh schreef op 9 maart 2011 13:20:

    [...]
    Als je ongelimiteerd margin kunt staan wel, probleem bij dalende koersen dat de margin oploopt wat je kan dwingen om posities met verlies af te sluiten
    Bij dalande koers met covered call word de daling deels opgevangen door de daling van de waarde van de call die je eventueel zelfs terug kunt kopen
    Aandeel + short call = synthetische short put.
    Je zal dus helemaal niet kunnen worden gedwongen om bij dalende koersen posities met verlies af te sluiten wanneer je bij de short put dezelfde middelen aanhoud dan wat je bij de gekochte aandelen + short call nodig hebt ook al loopt de margin op.
    Wie bij een daling de calls terugkoopt (sluitingsaankoop) die dan zijn gedaald heeft op dat ogenblik een long positie in de aandelen.
    Degene die puts heeft geschreven kan hetzelfde effect bereiken door eveneens die calls te kopen (openingsaankoop) want long call + short put = synthetisch aandeel.
    Vanzelfsprekend wanneer het dezelfde uitoefenprijs en expiratiedatum betreft.
    Je kan dus het gedoe van aandelen kopen + short call achterwege laten en kiezen voor een short put,wanneer de aandelen later bij daling zouden worden geleverd en je er verder wil op schrijven is het natuurlijk wel beter om vanwege transactiekosten naar aandelen + short call te gaan i.p.v. te opteren voor een short put waarbij je de aandelen in bezit zou moeten verkopen.
  7. [verwijderd] 4 juni 2011 12:43
    @ joeps:
    Als je meer mogelijkheden hebt, hoeft dat helemaal niet te betekenen dat je dan ook een hogere opbrengst hebt. Je moet ook wat aan die mogelijkheden hebben. En dat is juist wat Dhr. Baltussen onderzocht heeft. En natuurlijk kun je dat (nu) alleen maar doen aan de hand van het verleden.

    @ Alexander_jansen.
    Het gaat hier om een optimale afweging tussen rendement en risico en niet om optimale opbrengst. Dat je soms minder opbrengst hebt ("minder opwaarts potentieel"), maar ook minder verlies, betekent dat je risico afneemt. Als je rendement dan gemiddeld ook nog hoger is, is de afweging tussen rendement en risico duidelijk gunstiger.

    @ fred optie e.a.
    Een gedekte call schrijven is niet hetzelfde als een put schrijven, maar juist het tegenovergestelde.
  8. [verwijderd] 4 juni 2011 13:00
    @ OzzyO:
    Wat ik bovenstaand t.o.v. joeps en Alexander_jansen heb opgemerkt, geldt ook jouw opmerking over achteraf de optimale werking weergeven.

    @ potter:
    Volgens mij is de grafiek niet compleet: een stuk van de "including-lijn" ontbreekt. De lijn waar jij het over hebt, is de raaklijn aan de grafiek die bedoeld is om te bepalen waar de rendement-risico-afweging het gunstigst is. Genoemde lijn ontbreekt precies vanaf het raakpunt, dus waar beide lijnen elkaar treffen, waardoor het lijkt dat zij overgaat in de raaklijn.
  9. efreddy 14 juni 2011 22:06
    @ LU Een gedekte call schrijven is wel hetzelfde als een put schrijven en helemaal niet het tegenovergestelde.
    Een naked call schrijven is het tegenovergestelde van een put schrijven.
    Aandeel + short call = synthetische short put.
    Dat is iets dat men toch zou moeten weten wanneer men in opties handelt.
16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.