Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

In de marge

Als je het over langetermijnkoersgroei voor aandelen hebt, is de winstontwikkeling heel belangrijk. Winstgroei is de basis van de stijging in koersen. En dan is lekker om te zien dat het met het economisch herstel eigenlijk boven verwachting gaat. Een mooie indicator is de IFO verwachtingenindex. Deze staat op het hoogste punt sinds 1969.

Economische groei Duitsland

En dus zie je de omzetcijfers goed binnenkomen. Deze zijn een stuk boven verwachting. Dat is de omzet. Maar winsten zijn omzet x marges. En die vallen nogal tegen. Logisch dat de winsten dan ook teleurstellen. Tot op heden komen de marges 0,83% lager uit. Nou is het nog vroeg in het cijferseizoen, dus er kan nog van alles gebeuren. Maar de gemiddelde analistenverwachting is een margevergroting van 1,2% in 2011. Dat is flink, zeker omdat de marges al op het hoogste niveau zijn sinds 1982. Dat is een punt van zorg. Zo wordt de kans op teleurstellingen groter.

Hogere inputkosten
De margedaling wordt natuurlijk gestimuleerd door de hogere inputkosten. U kent de verhalen over hogere prijzen voor energie en voedingsproducten wel. Ik kreeg van Deutsche Bank een mooi overzichtje met de gevoeligheden voor de inputkosten van de diverse sectoren. Ik wou u dat niet onthouden:

Klik op de grafiek voor een grote versie

Maar ook hogere kosten voor research & development blijken de marges te drukken. Goed voor de winst op langere termijn, maar niet op korte termijn.

En als straks de werknemers een hogere vergoeding willen hebben vanwege de gestegen inflatie, is dat evenmin positief. Maar voorlopig lijkt dat risico alleen in Duitsland aanwezig.

Derde manier
Overigens is er nog een derde manier om de winst te laten groeien, als dat is om de balans op te rekken. De balansen zijn momenteel erg conservatief gefinancierd, dus die ruimte is er wel. Maar ik hoop en verwacht dat we met de kredietcrisis nog vers in het geheugen, deze bron van winststimulering niet gaan aanboren. Persoonlijk ben ik niet zo van Piet Krediet (en dat voor iemand die bij een bank werkt).

Nee, de winststijging zal in de komende jaren vooral uit omzetgroei en dus economische groei moeten komen. Dat is eigenlijk altijd al de beste vorm van winstgroei geweest.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 The Third Way... 24 februari 2011 13:38
    '...and now for something completely different'

    De geleverde tabel geeft ook een aardig inzicht in de tijd die het kost om verhoogde input prijzen door te berekenen naar de consument, maw inflatie. Conclusie is dat dit na 5-12 maanden is, dus gezien de continue stijgingen van commodities tussen nu en de komende 12 maanden neemt de inflatoire druk alleen maar toe...

  2. forum rang 5 The Third Way... 24 februari 2011 16:00
    Fitch heeft ook een rapport over dit onderwerp gepubliceerd:

    www.fitchratings.com/creditdesk/repor...

    Wat betreft inflatie is de conclusie zeer interessant:

    Conclusion
    All the industries covered in this report face at least some degree of sensitivity to rapid changes in commodity prices, and each will likely confront serious input cost pressure in 2011. However, the expected level of margin compression, driven in large part by firms’ ability to recover rising costs through price increases and non-commodity cost savings, will differ considerably among these sectors. This survey of expected financial
    impacts of sustained commodity price inflation in the context of a multi-speed global recovery suggests that margin reduction and cash flow pressure will be most severe in the ethanol, protein processing, and airline industries, with companies in the packaged food and retail sectors also experiencing significant cost inflation.

    In contrast to the 2008 commodity spike, most firms in sensitive sectors appear to be in a better position to pass through higher costs via pricing, owing in large part to more resilient demand fundamentals across a range of consumer and industrial products. Nevertheless, the potential for intensifying margin pressure later in the year exists, particularly in light of the fact that firms already exhausted most of the easier restructuring options (from plant closures and headcount reduction to asset sales and dividend cuts) during the recession. Finally, as existing commodity supply contracts with lower prices roll off, the effects of recent commodity price increases will be fully reflected in new supply arrangements later in the year.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.