Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Bom onder de oliemarkt

Met de semirevoluties dan wel massale protesten in Egypte, Tunesië, Marokko, Libië, en Bahrein, lijkt een democratisering van de islamitische landen plaats te vinden. Nu vind ik persoonlijk democratie het minst slechte systeem en daarmee de beste keuze. Maar dit betekent niet dat ik nu zo blij ben met deze plotselinge ruk naar democratie van de islamitische landen.

Je kunt landen, of beter gezegd naties, vergelijken met kinderen; ze moeten opgroeien en worden opgevoed. Je laat een kind van zeven niet alleen thuis en eentje van twaalf laat je niet autorijden. Het proces van volwassenwording heeft tijd nodig. Nu zult u misschien denken dat ik me zeer laatdunkend uitlaat over deze naties en haar inwoners, maar dat is niet zo.

Democratie is gebaseerd op goed functionerende instituties, werkende electorale processen en bovenal een bewustzijn van de kiezer over niet alleen zijn rechten, maar ook zijn plichten. Een succesvolle stabiele democratisering vindt zelden plotsklaps plaats. Het Westen heeft er eeuwen over gedaan ten slotte. Helaas hebben de (ex-)leiders van bovengenoemde landen praktisch niks gedaan om democratie geleidelijk in te voeren en dit is ook hun grootste misdaad naar mijn mening.

Gevaren van een plotselinge democratie
Aan een te snel gewonnen democratie hangen dus allerlei gevaren, waarvan de meeste mensen (en de pers) zich niet bewust zijn. De juichstemming in de kranten, bij de inwoners aldaar en bijvoorbeeld op Facebook, is naar mijn mening voorbarig.

In sommige van bovengenoemde landen kunnen eeuwenoude conflicten tussen stammen, religieuze splintergroepen, politieke stromingen, en zo verder, weer oplaaien. De door het militaire/autoritaire bewind onderdrukte tegenstellingen komen opeens allemaal naar de voorgrond en kunnen zich op een van de meest nare manieren uiten: in de vorm van een burgeroorlog. Die dan weer door landen zoals Iran kan worden uitgebuit.

Iran de onruststoker met een duivels plan
Het laatste wat men dan nodig heeft is een onruststoker, maar die is er wel degelijk: Iran. Sommige Midden-Oostenexperts suggereren dat Iran alle sjiieten wil verenigen. En er is al wat bewijs dat deze stelling kan bevestigen. Zo is Iran al jaren de suikeroom van Hezbollah die dan ook nuttig werk levert; iedere raket op Israel zorgt voor een hogere prijs voor onder meer Iranese olie.

Iran is ook zeer aanwezig in Irak, waar sjiieten 60% van de populatie vormen (in Iran ligt het niveau op 90%). De soennieten, de andere grote stroming in de islam, en de sjiieten kunnen elkaar al meer dan duizend jaar niet luchten. En in Irak was de soennitische minderheid onder leiding van Saddam, heerser over de sjiieten. Nu willen de sjiieten dat rechtzetten met hulp van Iran.

U denkt vast: "Iran, Irak, Libanon, allemaal een ver-van-mijn-bedshow en nog een oud verhaal ook". Maar dit zou ons wel degelijk hard kunnen raken. Het plan van Iran is om na Irak ook de sjiieten van Saoedi-Arabië te verenigen. Nu is maar 10% van de bevolking aldaar sjiiet, maar die zitten wel precies waar alle oliebronnen liggen (langs de grens met Irak). Stelt u zich eens voor: de oliebronnen van Iran, Irak en Saoedi-Arabië onder één Iranees-sjiitische vlag…

De nucleaire ambities van Iran moeten ook in dat licht worden gezien. Dit is ook de reden waarom de VS en Israel zo nerveus zijn. De plotselinge toename (toeval?...) in piraterij vanuit Somalië en de (dertig koppige, vijf schapen en tien geiten tellende) Al-Qaeda-afdeling in Jemen komt wel heel gelegen voor de VS en hun bondgenoten. Het is het ideale excuus om een grote oorlogsvloot in de regio in te zetten. Het eigenlijke doel is om de Straat van Hormuz te beschermen (daarlangs wordt de meeste olie van de regio verscheept).

VS vs. Iran: spanningen drijven olieprijs op
Nu hebben Egypte, Marokko, Tunesië, Libië, een laag percentage aan sjiieten, maar dit geldt niet voor Bahrein waar 70% tot die groep behoort. Zo dreigen steeds meer oliestaten dan wel Westerse bondgenoten, onder de invloedsfeer van Iran te komen.

Dit zullen de Amerikanen nooit toelaten. De spanningen in het Midden-Oosten zullen dus alleen maar toenemen.

Wat doen de professionele beleggers?
Met dit in het achterhoofd hebben sommige professionele beleggers grote long posities ingenomen in de oliemarkt. Samen met het feit dat de winning steeds duurder wordt - doordat alle makkelijk te winnen olie op is - is een stijgende olieprijs op de lange termijn bijna een zekerheid.

Voor de olieprijsontwikkelingen op de korte termijn verwijs ik u naar medecolumnist Gökhan Erem. Naast de olieprijs zullen zeer waarschijnlijk ook de olieservicebedrijven goed gaan boeren. SBM Offshore, Fugro, Saipem, Tecnicas Reunidas en Vallourec zijn interessante namen in deze context.

 

Disclaimer: Ik heb geen posities in olie of de genoemde olieservicebedrijven. Wel heb ik mijn klanten herhaaldelijk aangeraden om long te gaan in olie en bovengenoemde olieservicebedrijven.


Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. Sassen Research en Alexander Sassen van Elsloo aanvaarden geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die in de analyses wordt weergegeven. In de columns kunnen bepaalde beleggingsproducten aan bod komen zoals turbo’s, opties en dergelijke. De beloning van Sassen Research en van Alexander Sassen van Elsloo staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Vragen en opmerkingen kunt u kwijt op info@sassenresearch.nl

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Alexander Sassen van Elsloo

Auteur:

Alexander Sassen van Elsloo is directeur van Sassen Research & Consultancy Company. Voorheen was hij head of research bij Hobart Capital Markets in Londen en deed hij aandelen- en hedgefundsales bij onder andere SNS Securities en Rabo Securities. Sassen van Elsloo is ook te volgen op Twitter: @sassenvanelsloo. Sassen van E...

Recente artikelen van Alexander Sassen van Elsloo

  1. Het afscheid van de euro en van mij
  2. Obligatiefeest voorbij
  3. "ETF’s leiden tot crowded trades"

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 New dawn 23 februari 2011 10:06
    Heel veel arabische landen hebben geen democratisch verleden ooit gehad. Bovendien is het belangrijk dat in een democratie pluriformiteit is. Als iedereen op 1 religieuze partij stemt, is dat dan democratie ? Meerdere partijen kunnen elkaar korrigeren na verloop van tijd.

    Momenteel is in veel van die landen niet een systeem van partijen en een parlement. Veel landen hebben geen industriële infrastructuur van betekenis. Het zijn eigenlijk ontwikkelingslanden wat dat betreft.

    De landen met bodemschatten hebben vaak niet een naar westers voorbeeld funktionerende economie opgebouwd. Buitenlandse bedrijven huren ze meestal in om iets te bouwen.

    De meeste olie zit daar, dus bij gebrek er van kan dit in het Westen nog voor de nodige onrust zorgen.
  2. [verwijderd] 23 februari 2011 10:20
    Iets meer respect voor de vrijheidsstrijd in Noord-
    Afrika lijkt mij wel op zn plaats. Dat het ons op termijn wat centjes kan gaan kosten is een bijverschijnsel, een veiliger wereld begint bij meer democratische landen en dan is het gezien het dodental in Libie vrij bot om deze mensen liever onder een dictatuur te blijven zien
  3. [verwijderd] 23 februari 2011 10:34
    Alexander,

    Goeddeels met je eens. Dit is een zeer boeiende en voor het westen gevaarlijke ontwikkeling. De heersende dictators zijn over het algemeen pro-westers (uiteraard gesteund door riante geldstromen vanuit hetzelfde westen).
    Nu deze worden vervangen, is het afwachten wat we er voor terugkrijgen. Gezien het gebrek aan democratische structuren is het goed mogelijk dat, gesteund door hulp uit Iran, er een islamitische dictatuur voor in de plaats komt.
    Of de bewoners daar blij mee zijn weet ik niet, voor ons betekent het niet veel goeds.
    Met alle respect voor de strij in Noord-Afrika, gegeven de tijd die wij nodig hebben gehad om een enigszins democratische structuur en welvaart te krijgen, denk ik dat het daar ook nog wel even gaat duren (en mensenlevens gaat kosten).
    Edwin.
  4. [verwijderd] 23 februari 2011 11:06
    Accepteer Arabieren zoals ze zijn. Kennelijk telt toch alleen de crude. Het draait om een jonge bevolking beter geïnformeerd dan jaren terug en een rollator-dictator plus sterke sterke stijging voedselprijzen dankzij monetair beleid. Wij leven in een rollator-democratie en daar is geen olie voor nodig maar wel een Arabier.
  5. [verwijderd] 23 februari 2011 11:28
    @Henk Ovber je KBC-ING vraag. Ik heb voorheen gewerkt voor ING dus bij deze wil ik geen commentaar leveren. Ik kan je wel helpen om door de financiele jaarverslag van ING te lopen om dit soort cijfers te achterhalen en zodoende je eigen conclusie te trekken. Cheers, Alexander

    @deBreker Je moet goed lezen wat ik schrijf. Ik zeg dat een democratie die plotsklaps ontstaat voor erg veel ellende aldaar kan zorgen (burgeroorlog). Verder stel ik ook dat de dictators niks hebben gedaan om naar een democratie te evolueren en dat ik dat zeer misdadig vind. Wat ik helemaal niet stel is dat democratie onderdrukt moet worden zodat wij nog olie kunnen krijgen. Ik zeg dat democratie gemanaged moet worden en dat we op moeten passen dat in de huidige chaos geen democratie gaat komen maar een Sjiitische dictatuur, iets waar de mensen aldaar waarschijnlijk ook duur zal komen te staan.
  6. [verwijderd] 23 februari 2011 12:51
    Iran de onruststoker ? De Wikileaks kabels laten zien dat het Westen de onruststokers zijn en dat mensen als George Soros flink in deze pap roeren. Zie ook alle retoriek van ons tegen iran als ze eens ergens met oorlogsschepen doorheen willen of als een vrouw wordt opgehangen voor drugssmokkel. Allemaal erg aangedikt...als ze in China iemand voor drugssmokkel wordt opgehangen horen we er niks over. Amerika is al sinds 2008 bezig met voorbereidingen op de Egyptische revolutie van 2011, aldus Wikileaks!
  7. [verwijderd] 23 februari 2011 13:14
    Beste Alexander,

    De verwachting is dat Amerika niet zal toelaten dat er iets met de olie gebeurt. Wat is het probleem dan ?

    Verder ben ik ontzettend blij voor die mensen daar. Als ze voor een democratie willen vechten in tegenstelling tot Irak verwacht ik niet dat ze dat uit handen zullen geven aan wat voor splinter-groeperingen ook. Het is opvallend hoe ook het leger elke keer de kant van het volk kiest. Bijna de hele wereld zal die democratieën ook steunen.
  8. [verwijderd] 23 februari 2011 13:50
    Sorry, maar dit is toch een van de slechste artikelen die ik ooit heb gelezen. Het bovenstaande representeert de gehele gedachtegang van een zogenaamde Westerse democratie. Deze mensen hebben alleen maar baat bij de olie prijs en daarom hadden deze barbaarse leiders altijd hun gang mogen gaan. Kijk eens hoe stil de NL politiek is mbt de toespraak van Kadafi (ze zijn te druk met de provinciale verkiezingen), yeah right. De reactie van Aspers is een topje van een ijsberg wat gedoogd wordt door deze zogenaamde Westerse democratie. Ook vind ik het discriminerend hoe deze Islamitische bevolkingsgroepen in een kwaad daglicht worden gezet. Alsof elke Sjiiet Iran steunt, is dat niet een beetje voorbarig? Dit heeft naar mijn idee heel weinig met Financien te maken, maar meer met (politiek) onrust stoken, om wellicht elke actie van de zogenaamde Westerse democratie te rechtvaardigen.

    Ik kan nog veel langer doorgaan, maar waar het op neerkomt is dat ik persoonlijk het een zeer slecht stuk vind en dat dit niet op deze website gepubliceerd had mogen worden.

    Zoals koningin Juliana ooit had gezegd: "Elk volk heeft recht op vrijheid". Helaas geldt dat niet meer sinds haar uitspraak, er zijn genoeg voorbeelden waarin NL haar economische belangen belangrijker vindt dan het universeel recht van een mens.
  9. [verwijderd] 23 februari 2011 13:51
    quote:

    korbe007 schreef op 23 februari 2011 11:06:

    Accepteer Arabieren zoals ze zijn. Kennelijk telt toch alleen de crude. Het draait om een jonge bevolking beter geïnformeerd dan jaren terug en een rollator-dictator plus sterke sterke stijging voedselprijzen dankzij monetair beleid. Wij leven in een rollator-democratie en daar is geen olie voor nodig maar wel een Arabier.
    Zeker is daar geen olie voor nodig, een Arabier, Israelier, Amerikaan, allemaal mensen toch. Meningen,cultuur,godsdiensten verschillen, maar allemaal van vlees en bloed.
  10. [verwijderd] 23 februari 2011 14:36
    quote:

    Kasuari schreef op 23 februari 2011 13:50:

    dat ik persoonlijk het een zeer slecht stuk vind en dat dit niet op deze website gepubliceerd had mogen worden.

    Verbieden: echt een reactie die bij een vrijheidslievend mens past ;)

    Een rustgevend kopje valeriaanthee is wat u kunt gebruiken.
  11. [verwijderd] 23 februari 2011 14:49
    @Kasuari Nogmaals raad ik u aan het artikel aandachtig te lezen. Ik propageer niet de geopolitische spelletjes (Kissinger style). Dat staat ook nergens in mijn artikel. Ik stel dat een plotsinge geboorte van een democratie nooit over rozen gaat en veel risico's met zich meebrengen. Zoals Iran met haar plan en zo ook het Westen. Ierder land en iedere groep zal zijn best doen om de situatie naar hun hand te zetten. Ben ik hier blij mee? Nee, maar is helaas wel de realiteit in een wereld waar energie de basis is van elke "beschaving". Zeg ik ergens dat ik dat top vind? Nee, dus gaarne wat voorzichtiger zijn met uw beschuldigingen.
    Verder is het natuurlijk zo dat niet iedere Sjiiet voor zo'n Iranees plan zou zijn. Maar dat is het punt niet. Als er bij de geboorte van een democratie (Irak bijv) oude tegenstellingen weer hoogtij vieren dan polariseert de samenleving, naar pro en con. De andere onderlinge verschillen in zo'n groep worden dan terzijde geschoven. En voordat u weer met een beschuldigende vinger naar mij gaat wijzen, nee hier ben ik ook niet blij mee. Wat u fout doet is dat u mijn beschrijving van wat ik DENK wat er gaat gebeuren verwart met wat ik VIND wat er moet gebeuren. Het enige wat ik in het artikel zeg van wat ik VIND is dat 1) democratisering heeft tijd nodig en moet gemanaged worden, iets wat de dictators aldaar niet hebben gedaan wat ik misdadig vind; 2) dat het Iranese plan, if successful, ons geen goed gaat doen en de olieprijs tot nieuwe hoogten zal brengen danwel dat het Westen hier een stokje voor gaat steken wat weer onrust veroorzaakt wat ook weer de olieprijs zal doen stijgen.
    U deponeert uw mening en uw beschuldigingen met een beledigend karakter, iets wat een verdere inhoudelijke discussie niet stimuleert. DIT is nou zeer ondemocratisch; zodra u gaat demoniseren en discussies gaat smoren met beledigingen vraag ik me af wie hier nou de echte voorstander van democratie is, ik of u?
  12. [verwijderd] 23 februari 2011 14:54
    Eigenlijk heeft Kasuari gelijk. Die olie speculatie wordt gevoed door die moslim-angst. Dat je in energie moet beleggen is al langere tijd duidelijk maar dit lijkt mij niet het juiste instapmoment. Als de lucht eruit is misschien. Saoudi-Arabië kan nu zo de oliekraan opendraaien voor wat extra winst.
  13. [verwijderd] 23 februari 2011 14:58
    Niet mogen is een verkeerde woordkeuze. De onderbouwing om dit niet te publiceren op een website als deze, is dat er een politiek boodschap achterzit (lees: onrustzaaien) en heeft niets met beleggen te maken. Natuurlijk is de politiek een belangrijke factor in de economie, maar met dit soort artikelen wordt men onvolledig ingelicht (er zijn namelijk genoeg kanttekeningen). Ondertoon van dit artikel: Alle sjiieten zijn fout, dus wij de ubermensch (Westerse democratie) moeten iedereen waarschuwen voor dit "gevaar".
    De werkelijkheid is: Wij de ubermensch moeten ervoor zorgen dat er weer rust in het gebied is, ook al komt er een nog grotere barbaar aan de macht, is er geen democratie, een mensenleven meer of minder, maar wij kunnen weer geld verdienen en goedkoper olie inslaan.

    En dat gaat me een beetje te ver..

    IEX.nl van beleggers voor beleggers...
  14. [verwijderd] 23 februari 2011 15:16
    @Kasuari ik zie dat u mijn reactie ook heel aandachtig heeft gelezen. U komt nu zelfs met Nazi termen! Chapeau!
    Wat u denkt wat ik zeg klopt totaal niet. Maar dat zult u vast weer ter harte nemen. Ik kan voor uw volgende belediging vast verwijzen naar de wandaden van Charles Taylor en consorte. In dat verhaal kunt u vast nog een een beleding voor mij vinden, onder het genot van een kopje valeriaanthee. Barbarus hic ego sum, qui non intellegor ulli. ;-)
  15. [verwijderd] 23 februari 2011 15:18
    @ Sassen van Elsloo

    Mijn excuses als ik u heb beledigd. Het is natuurlijk uw mening, uw column en uw goedrecht om dat te schrijven. Wat u hebt geschreven is naar mijn idee ook wat de politiek vindt wat er moet gebeuren. U als individu kan inderdaad beter en makkelijker iets dergelijks schrijven zonder enige consequenties (ja uw stem gaat naar een partij die dezelfde gedachte nastreeft ;)). De politiek daarentegen zal naar mijn idee dezelfde kant op willen en nogmaals het verleden heeft dat bewezen. ALS de politiek dat nastreeft is dat gewoon hypocriet. Zelf verkoopt het Westen de democratie als iets geweldigs, maar zodra er ergens een revolutie plaatsvindt en dat gaat ten koste van de Westerse economie, is dat ineens teveel gevraagd. Daarbij heeft het Westen liever "rust" in de regio, waarbij een mensen leven meer of minder niet uitmaakt, dan dat er een democratie gevormd gaat worden.
    En helaas is het vormen van een democratie een heel lang traject en zo makkelijk nog niet. Maar bij een democratie moet elke stem gerespecteerd worden, dus het Westen moet de demostranten een mogelijkheid geven en hen daarbij ondersteunen. Ook al kost olie meer... Helaas is dat niet de realiteit, want de onlusten zijn een ver van mijn/ons bed show, alleen de olie prijzen niet. Dus er wordt van alles gedaan om de olie prijzen en andere economische belangen veilig te stellen en er wordt minder naar de stem van het volk geluisterd.

    Overigens ben ik een voorstander van democratie. Als een volk tevreden is met een dictatuur, democratie or what ever. Wie zijn wij om daarover te oordelen. Er zijn nou eenmaal cultuur verschillen, dus een Westerse Democratie werkt eenmaal niet overal, maar we kunnen wel een volk helpen naar een omgeving die zij als meerderheid steunen.
  16. [verwijderd] 23 februari 2011 15:24
    quote:

    Sassen van Elsloo schreef op 23 februari 2011 15:16:

    @Kasuari ik zie dat u mijn reactie ook heel aandachtig heeft gelezen. U komt nu zelfs met Nazi termen! Chapeau!
    Wat u denkt wat ik zeg klopt totaal niet. Maar dat zult u vast weer ter harte nemen. Ik kan voor uw volgende belediging vast verwijzen naar de wandaden van Charles Taylor en consorte. In dat verhaal kunt u vast nog een een beleding voor mij vinden, onder het genot van een kopje valeriaanthee. Barbarus hic ego sum, qui non intellegor ulli. ;-)
    Ik denk dat wij dezelfde methodes hanteren om een discussie te stimuleren. Bij u zijn de Islamieten het middelpunt en het "probleem" en ik wil duidelijk maken hoe het Westen fungeert ten tijde van deze revolutionaire ontwikkelingen.

    Overigens heeft het woord Ubermensch voor mij geen Nazi achtige waarde. De VOC had met haar slaven ook veel Ubermenschen in dienst.. en dat is voor de Nazi tijdperk...

    Maar om elke keer in de verdediging te schieten zal ik het op prijs stellen als ook u inhoudelijk de discussie wilt voeren ipv mij attenderen op mijn woordkeuze.

    Bij voorbaat dank.
    PS het was overigens geen reactie op uw eerste reactie naar mijn persoon.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.