Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Alleen met mate

Natuurlijk heeft de People's Bank of China niet de intentie om de groei om zeep te helpen. Maar…

Bij commercieel onroerend goed (waaronder woningen) ligt het aantal in aanbouw genomen nu 40% hoger dan een jaar geleden. Dat is een angstaanjagend hoog cijfer. Ik kan me voorstellen dat de regering deze groei een beetje wil matigen. Overigens is dat al aardig gelukt. Een jaar geleden bedroeg de toename namelijk nog 70%.

Belangrijker dan de rente is wellicht de reserve requirement ratio, meestal RRR genoemd. Deze RRR is de hoeveelheid geld die de bank achter de hand moet houden om een Chinees de lening te kunnen geven. Hoe meer reserve, des te minder leningen. De rente gaat immers over de prijs van geld, terwijl de RRR betrekking heeft op de beschikbaarheid van geld.

Als je wil investeren in een huis is de rente belangrijk, maar of je een lening krijgt nog veel belangrijker. Deze RRR is al flink gestegen, namelijk van 5,5% naar 19% voor de meeste grote banken. En ik zag dat de China-econoom van researchbureau Capital Economics uitgaat van een stijging richting de 22%.

Een andere actie om de huizenmarkt wat te laten afkoelen is de introductie van een onroerendgoedbelasting, maar alleen als je meer dan 60 m2 per persoon hebt. Bovendien stijgt het percentage eigen geld voor een tweede huis van 50% naar 60%.

Indonesië verhoogde afgelopen week voor het eerst de rente, terwijl India al veel eerder aan de beurt was.

De beurzen lopen vooruit op de daling in economische groei. Zoals zo vaak.

Ik kwam een grafiekje in rapporten van Merril Lynch tegen waarin ook duidelijk te zien is dat beleggers hun emerging markets fondsen verkopen.

Grafiek China en India vs. wereldindex

Uiteindelijk zal deze monetaire verkrapping leiden tot een lagere economische groei. Elders in de wereld lijkt het juist steeds beter te gaan. Noord-Europa doet het crescendo en lijkt zelfs Zuid-Europa in de weg omhoog mee te slepen. Zo waren de inkopers in Italië al een stuk positiever. En ik denk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt gaat verbeteren. Natuurlijk moeten de cijfers van vorige week even corrigeren voor de weersomstandigheden.

Aanstaande afkoeling
Ergo, beleggers hebben de aanstaande afkoeling in de emerging markets al snel ingeprijsd. India is in het afgelopen halfjaar 30% bij de wereldindex achtergebleven China een dikke 15%. Maar denk nou niet dat emerging markets dood zijn. Als de verkrappingen tot stilstand zijn gekomen, is het overmatige enthousiasme waarschijnlijk ook uit de koersen en is er een beter aankoopmoment aangekomen.

Maar voorlopig zullen we het nog even van de Westerse markten moeten hebben. Totdat die gaan verkrappen natuurlijk. U heeft in China en India gezien wat de koersen dan doen. Dat wij nog zoveel van die emerging markets kunnen leren...


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 februari 2011 11:38
    "En ik denk dat de Amerikaanse arbeidsmarkt gaat verbeteren." Ben uitte zijn zorgen nog van de week over de US arbeidsmarkt. Dat zal hij niet voor niets doen. Verder een mooi verhelderend stuk.

    Aangaande CN huizenmarkt vraag ik mij af of hier niet een enorme bubbel in de maak is. Sedert jaren hoort men al verhalen van complete spooksteden die gebouwd zijn op speculatie. Nu de normale bevolking al moeite heeft om zijn dagelijkse kom rijst te kopen ben ik benieuwd naar het momentum van dalende huizenprijzen. Gaat deze überhaupt wel komen?
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.