Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

KPN heeft Spaanse griep

De eurocrisis zorgt voor het sterk achterblijven van de Zuid-Europese beurzen. Om te voorkomen dat de landen onder het noodfonds komen te vallen, moet er fors bezuinigd worden. En dat legt een enorme druk op de economische groei.

Logisch iedere ambtenaar die wegbezuinigd wordt, heeft geen baan meer en zal minder uitgeven. Daarom past de koersgrafiek van de eurodollarverhouding (als barometer van de eurocrisis) bijna 1-op-1 op die van de performance van de Spaanse beurs.

Duitsland daarentegen doet het uitstekend. Zoals hier vaker gezegd profiteert dit land economisch gezien voornamelijk van de huidige eurocrisis. Zonder de problemen in de knofloof- & wiskeylanden zou de dollar in D-marken een stuk lager staan. En kon Duitsland heel wat moeilijker exporteren dan nu.

Spaanse griep
Tot de eurocrisis liepen de Duitse en de Spaanse beurs redelijk met elkaar in lijn. Sinds de euro-hel losbrak zit er een performance verschil van maar liefst 40% tussen deze twee beurzen. Volgens de mensen in the City zal dat verschil nog groter worden, maar ik vind het weel erg fors.

Tja, en als je dan de Spaanse markt verkoopt, verkoop je vooral de grootste aandelen. Het grootste aandeel is Telefónica, met een beurswaarde van 78 miljard euro goed voor ongeveer eenvijfde van de totale beurs.

En dat is een van de verklaringen waarom Telefónica het opeens zo slecht doet: hoewel Telefónica erg internationaal is, heeft het aandeel toch veel last van deze verkoopdruk.

In veel zuidelijke landen zie je een dergelijk beeld (in Portugal beslaat Telecom 15% van de index). Het opvallendste is overigens dat de Portugese beurs het lang niet zo slecht als Spanje heeft gedaan.

Meer tegenslagen
En omdat Telefónica ook een groot gewicht binnen de telecomindex heeft (20% in de Datastream Telecom index) trekt het de hele sector naar beneden. En dat zorgt weer voor druk op KPN.

Sinds het augustus-hoogtepunt is de koers 20% achtergebleven. Naast de Spaanse griep heeft het aandeel KPN natuurlijk ook last van:

  • beleggerszorgen over mogelijk onderinvestering in het Duitse netwerk
  • lagere opbrengsten in het Duitse mobiele netwerk
  • onzekerheid over het beleid van de nieuwe CEO
  • en natuurlijk dat in een opgaande markt dit soort rustige aandelen niet interessant zijn

Over een tijdje is er ongetwijfeld weer optimisme over een mogelijke overname of het hoge dividendbeleid (KPN geeft 7,4% dividendrendement). Ergo ook deze Spaanse griep zal wel weer overgaan.

NB ik heb een privé aandelen Telefónica.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Corné van Zeijl

Auteur:

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. 2014: Nieuwe eurocrisis?
  2. Tabée Van Zeijl
  3. Héle mooie grafieken

Gerelateerd

Reacties

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 22 december 2010 09:51
    op de radio hoorde ik iets over een uitvinding dat je via internet met de mobiele telefoon gratis kon gaan beeldbellen.
    Als dit de toekomst wordt gaat KPN veel en veel minder verdienen , en telefonicaa ook en gaat de spaanse griep de griep van 1918 voor telecom overtreffen figuurlijk gezien, 25-30 miljoen doden.
    soms gaan dingen helemaal niet over.

  2. [verwijderd] 22 december 2010 12:36
    Dan gaan aanbieders datapaketten in tranches aanbieden ipv minuten. Hoe dan ook zal er een verdienmodel blijven bestaan. Als er een inkomstenbron wegvalt (belminuten tegen dataverkeer) dan zal deze worden aangevuld met duurder dataverkeer om de dienst mogelijk te blijven maken. Ik zie gerust over een paar jaar abonnementen met 0 belminuten en een 2 gigbyte data per maand voor 30 euro..
  3. [verwijderd] 4 januari 2011 18:51
    quote:

    meermetminder schreef op 22 december 2010 09:51:

    op de radio hoorde ik iets over een uitvinding dat je via internet met de mobiele telefoon gratis kon gaan beeldbellen.
    Als dit de toekomst wordt gaat KPN veel en veel minder verdienen , en telefonicaa ook en gaat de spaanse griep de griep van 1918 voor telecom overtreffen figuurlijk gezien, 25-30 miljoen doden.
    soms gaan dingen helemaal niet over.

    ik heb 'um


    Viber is een app (klein programmaatje) voor de iPhone die het mogelijk maakt om via een 3G- of Wifi-internetverbinding gratis te bellen met andere Viber-gebruikers. Gratis sms’en is nog niet mogelijk, maar staat op de planning.

    Bedoeld voor iPhone
    Op moment van schrijven, is Viber met name geschikt voor de iPhone en worden de iPad en iPod Touch nog niet officieel ondersteund, maar werkt het er wel op. Oudere en minder krachtige versies van de iPhone, zoals de 3G(s), kunnen Viber ook draaien. De producent meldt dat binnenkort ook gebruikers van Android-telefoons en BlackBerry's Viber kunnen installeren.

    Niet uniek
    Viber is niet uniek; er zijn al langere tijd apps beschikbaar waarmee via de internetverbinding kan worden gebeld. Zoals de Skype app en Fring. Deze twee maken zelfs videobellen mogelijk tussen gebruikers, een functie die Viber nog niet heeft. Skype en Fring zijn ook voor andere smartphones (en apparaten) beschikbaar. De ontwikkelaar van Viber claimt echter dat zijn app meer gebruiksgemak biedt
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.