Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Het jaar van het aandeel?

Een vooruitblik op het nieuwe jaar begint meestal met het bekijken van het opwaartse potentieel van aandelen. De S&P 500 is als meest gevolgde index hierbij een goed startpunt. Wat kunnen we verwachten van de S&P 500 in 2011?

De bottom-up-analisten (die kijken naar individuele aandelen) verwachten dat de aandelen in de S&P500 in 2010 ongeveer 80 dollar zullen verdienen. De bijna altijd optimistische analisten verwachten dat de winst in 2011 zal stijgen naar ruim 96 dollar (bron Bloomberg). Bij een koers/winstverhouding van 15 betekent dat een niveau van 1440 voor de S&P in 2011. Vanaf de huidige niveaus nog altijd 14%.

Zijn de verwachtingen realistisch?
De top-down-analisten (de strategen) zijn iets minder optimistisch, maar de gemiddelde verwachting van de grotere huizen komt nog altijd uit op een niveau van bijna 1380. Ook volgens hen is vanaf het huidige niveau van 1240 nog altijd een rendement van 10% te halen (dividendbetalingen even buiten beschouwing gelaten).

Hoe realistisch zijn deze voorspellingen? Ik kijk er vanuit drie perspectieven naar:

1. economische groei
De voorspellingen voor de reële economische groei in de Verenigde Staten in 2011. Een groei van de winst van het ene op het andere jaar van 20% is aanzienlijk. De afgelopen 30 jaar is dit slechts vijf keer voorgekomen. Het lijkt makkelijker om deze winstgroei te bereiken in periodes van sterke economische groei, dan bij een matige economische groei.

In het verleden is een goede aandelenmarkt ook voorgekomen bij mindere groei, maar sterke groei geeft nu eenmaal meer mogelijkheden om die winstgroei te realiseren. Om 20% winstgroei te realiseren was altijd sprake van een reële economische groei van minimaal 2%. In dat kader lijkt de, naar beneden aangepaste, groeiverwachting door de FED van 3-3.6% wel aan deze minimumeisen te voldoen. Conclusie: 20% winstgroei is ambitieus, maar mogelijk.

2. Sectoren
De S&P is feitelijk een optelling van een aantal subindices (sectoren).  In sommige van deze sectoren is de winstverwachting onzekerder dan andere sectoren. In de  financiële sector is er bijvoorbeeld veel onzekerheid over de resultaten. Analisten verwachten een winst voor de sector in 2011 maar de spreiding van deze verwachtingen is groot.

Gezien het belang van de sector voor de index als geheel speelt winst een belangrijke rol voor het wel of niet halen van de verwachtingen voor de hele index.  De verwachtingen omtrent de technologiesector zijn, als vanouds, ook hooggespannen. Deze sector wordt verwacht een winstgroei van meer dan 30% te realiseren en de voorspellingen van de analisten liggen ook hier ver uiteen.

Conclusie: het is mogelijk, maar technologie zal een sterke bijdrage moeten leveren en de bankwinsten mogen niet teleurstellen.

3. Koers-winstverhoudingen
De huidige koers-winstverhouding is ruim 15. In de afgelopen 30 jaar was deze gemiddeld 18. Dit biedt dus wat ruimte voor een lichte stijging van de koersen zonder veranderingen in de winst. De huidige onzekerheden in het economische systeem zijn ongetwijfeld een reden waarom dit cijfer nu lager ligt, terwijl we hier voor het gemak de winstverwachtingen na 2011 maar hebben genegeerd.

Conclusie: De huidige koers-winstverhouding ligt duidelijk onder historische gemiddelden en biedt dus wat potentieel wanneer onzekerheden minder worden.

Een  beetje bescherming
De uiteindelijke conclusie is dat de verwachtingen van economische en winstgroei voor volgend jaar aan de hoge kant zijn, gelet op de onzekerheden in het economische systeem. De lager dan gemiddelde koers/winstverhouding geeft in dit optiek echter al wat bescherming. Als (Amerikaanse) aandelen inderdaad 10% rendement (of meer) genereren dan zijn ze het waard opgenomen te worden in een beleggingsportefeuille voor 2011.


Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management. De fondsen van Aethra kunnen positie hebben in de in dit artikel genoemde beleggingen. Vernooij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marc Vernooij

Auteur:

Obligaties, aandelen of cash? Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management en een asset allocator pur sang. Voorheen was hij hoofd Technische Asset Allocatie bij ABN Amro, sinds 2008 doet hij hetzelfde bij zijn eigen vermogensbeheerder en hedgefund Aethra Asset Management.

Recente artikelen van Marc Vernooij

  1. Obligaties, er zijn geen betere
  2. Horizonhoppen
  3. Volatiliteit voor beginners

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.