Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Volatiliteit voor beginners

In de doorlopende zoektocht naar alternatieve vormen van beleggen is ook beleggen in volatiliteit een mogelijkheid. Volatiliteit is de beweeglijkheid van een onderliggende waarde. In dit artikel beperk ik me tot de bewegelijkheid van de S&P500 of Eurostoxx50.

De meest gebruikelijke wijze om een visie op volatiliteit om te zetten in een belegging is  door middel van opties. Daarnaast zijn echter ook futures beschikbaar die het mogelijk maken om direct een positie in te nemen op de volatiliteit van de S&P500 of Eurostoxx50. Deze futures worden vervolgens ook weer gebruikt in Exchange Traded Notes (ETN) en kunnen zo ook gebruikt worden door beleggers die niet direct in derivaten kunnen beleggen. 

Waar beleg je nu eigenlijk in via deze futures en ETN’s? Deze futures geven de implied volatility van opties op de S&P 500, respectievelijk Eurostoxx weer. Dat is de volatiliteit die uit de meest gebruikte formule voor de waardeberekening van opties Black & Scholes) volgt, als je de bekende variabelen (koers, uitoefenprijs, verwachte dividenden, risicovrije rentevoet en resterende looptijd) invult.

Koersen omlaag, vola omhoog
Om een goed beeld te geven van deze volatiliteit wordt een serie van contracten gebruikt, voor verschillende uitoefenprijzen van de onderliggende opties en voor resterende looptijden.  Als je een future (of de ETN) koopt profiteer je van een stijging van de optievolatiliteit, de investering wordt minder waard wanneer die volatiliteit daalt.

Wanneer stijgt de optie-volatiliteit? De afgelopen jaren is de volatiliteit van de S&P en Eurostoxx opgelopen wanneer de aandelenkoersen daalden. Het najaar van 2008 en het tweede kwartaal van dit jaar zijn perioden waarin aandelenkoersen sterk daalden en dus de volatiliteit sterk toenam. Bij een stijging van aandelenkoersen daalt de volatiliteit doorgaans.

Als deze relatie 1-op-1 is, is de toegevoegde waarde van een volatiliteitsfuture of ETN natuurlijk niet zo groot. Dan kan je net zo goed een long-positie verkopen of een short positie innemen. De toegevoegde waarde van deze volatiliteitsproducten is het grootst als het rendementspatroon niet symmetrisch is.

Negatieve carry
Een extra complicatie in het beoordelen van de aantrekkelijkheid van een volatiliteitsbelegging is de vorm van de forward curve van volatiliteit. (Doorgaans is de lange termijn-volatiliteit anders dan die op korte termijn). De huidige forwardcurve heeft een normale vorm. Dat betekent dat een positie in een verder weggelegen future dus stapje voor stapje minder waard wordt (deze heeft, weer in jargon, een negatieve  carry).

Kortom, het aanhouden van een volatiliteitpositie is meestal niet gratis. Als er niets gebeurt verlies je geld (zoals dat ook voor opties geldt waarbij de tijdswaarde verdwijnt). Het recente gedrag van de volatiliteitsfutures heeft de interessante assymetrische karakteristieken die we eerder noemden. Bij lage niveaus van de volatiliteit kan het wel degelijk een bescherming bieden tegen koersdalingen terwijl het verlies bij een koersstijging beperkt is.

Door de negatieve carry is een bescherming via futures of ETNs een kostbare bescherming voor een lange termijn belegger. Vanuit een korte termijn perspectief is het met name interessant wanneer je een gebeurtenis of korte periode ziet aankomen waarbij de aandelenmarkt onderuit gaat.

Veel actie tijdens dalingen
In de praktijk blijkt dat de activiteit in volatiliteitsgerelateerde instrumenten het hoogst is wanneer een sterke (neerwaartse) beweging plaatsvindt. Zo was recent de omzet in mei zeer hoog. In de huidige markt zijn een aantal randvoorwaarden voor het gebruik van volatiliteitsprodukten aanwezig.

De volatiliteit is (nog) niet zo hoog en de negatieve carry is laag. Het is aan u om een keuze te maken over mogelijke toekomstige bewegingen op de aandelenmarkten en welke visie op volatiliteit daarbij hoort. 


Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management. De fondsen van Aethra kunnen positie hebben in de in dit artikel genoemde beleggingen. Vernooij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marc Vernooij

Auteur:

Obligaties, aandelen of cash? Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management en een asset allocator pur sang. Voorheen was hij hoofd Technische Asset Allocatie bij ABN Amro, sinds 2008 doet hij hetzelfde bij zijn eigen vermogensbeheerder en hedgefund Aethra Asset Management.

Recente artikelen van Marc Vernooij

  1. Obligaties, er zijn geen betere
  2. Horizonhoppen
  3. Volatiliteit voor beginners

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 16 december 2011 11:46
    bij de turbo's heeft de contango/backwardation geen impact, aangezien het financieringsniveau steeds wordt aangepast, je ontvangt/betaalt alleen iets meer rente..voor de rest een ruime stop loss nemen, zodat je genoeg "swings" in de koers kan weerstaan totdat hij de gewenste richting op gaat..uitendelijk is volatiliteit altijd reverting to the mean..
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.