Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Op jacht naar de yield

Wat zijn de alternatieven voor laagrentende staatsobligaties? Rendementen van 1% voor tweejarige Nederlandse staatsobligaties tot 3% voor dertigjarige staatsobligaties zijn voor veel beleggers nauwelijks aantrekkelijk meer.

Veel beleggers zien te grote risico’s in aandelen. De risico’s rond vastgoed zijn voor velen duidelijk en te groot. Bedrijfsobligaties bieden slechts beperkt potentieel. Van goud kun je je, net als bij andere grondstoffen, afvragen of er wel sprake is van een interessante risico-rendementsverhouding.

Als alternatief wordt op dit moment door sommige adviseurs gewezen naar high yield-obligaties, of "rommelobligaties", zoals ze soms slecht vertaald worden vanuit de Engelse benaming junk bonds. Aangezien beleggen in individuele obligaties een zeer eenzijdig risico oplevert moet de aantrekkelijkheid worden beoordeeld aan de hand van kenmerken van de hele markt.

Meer dan de Staat
Een high yield-belegging kan dan het best worden gedaan door middel van een ETF of beleggingsfonds. Het kan voor een beleggingscategorie als high yield geen kwaad om de reikwijdte van de term nog even goed te definieren. Een high yield-obligatie is een obligatie met een credit rating die beneden investment grade ligt.

In de praktijk betekent dit een rating van BB of lager. Dit zijn niet perse bedrijven die in de problemen zijn gekomen, maar ook bedrijven die voor een specifieke balansstructuur hebben gekozen en verder gewoon gezond zijn. (De beste debiteuren hebben een AAA-rating en alle obligaties tot BBB zijn investment grade).

Waarom is de rente op obligaties voor dit soort bedrijven hoger dan op obligaties van de Nederlandse Staat? Simpel, omdat het risico dat ze niet de volledige investering terugbetalen groter is. De extra rente die betaald moet worden boven die van een staatsobligatie is dus een compensatie voor de verwachte wanbetaling van bedrijven met een extra opslag voor dat risico.

7,3% rendement
Voorbeeld: Een bedrijf gaat failliet en kan in plaats van 100 euro slechts 97 terugbetalen. Op basis van perfecte voorwetenschap zou de rente voor een lening aan dit bedrijf dus 3% hoger moeten liggen dan een risicoloze belegging. Voor de markt als geheel moet de extra rente die high yield-obligaties betalen dus meer dan voldoende compensatie geven voor de verwachte wanbetaling van de markt als geheel.

Op dit moment is het rendement op high yield-obligaties volgens de Global High Yield Index 7,3%. Dat is 5,3% meer dan het gemiddelde op alle Nederlandse staatsobligaties. Zolang deze 5,3% hoger is dan het jaarlijkse verlies door wanbetaling, levert een belegging in high yield een hoger rendement op dan staatsobligaties.

Ratingbureau Moody’s voorspelt een verdere terugval van het aantal faillisementen over het komende jaar. Van 2,6% wereldwijd aan het einde van dit jaar naar minder dan 2% volgend jaar. Hoewel dit cijfer tijdens een cyclus varieert (het was meer dan 13% een jaar geleden)  is een dalende trend goed nieuws voor high yield. Ook omdat een faillissement niet betekent dat er helemaal niet wordt betaald.

Laatste fase aangebroken
Vanuit historisch perspectief is er ook nog rumte voor high yield. Op enkele momenten zijn de renteniveaus vand eze obligaties onder de 3% geweest, terwijl ze nu 5,3% zijn. Er is dus perspectief voor nog lagere rentes en koersstijgingen voor high yield-obligaties.

Historisch gezien zijn rentes op high yield-obligaties nooit lang beneden de 7% geweest. Nu zijn ze 7,4%. Dat beperkt de mogelijkheden voor verdere koerswinsten op de huidige niveaus en dus het mogelijke resultaat op een high yield-belegging. Een andere, positieve, factor voor de high yield-markt is de sterke geldstroom richting high yield die op korte termijn het risico beperkt.

Ook het algehele klimaat met een lage stabiele economische groei is een positieve factor. High yield-obligaties zijn nu nog een aantrekkelijke belegging. In onze optiek zijn we echter wel in de laatste fase aangebroken na een lange tijd van goede rendementen voor high yield. Omslagen kunnen zeer aggressief zijn wanneer verwachtingen omtrent het economisch klimaat (en dus voor verwachte faillissementen) veranderen en dus is voorzichtigheid geboden.


Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management. De fondsen van Aethra kunnen positie hebben in de in dit artikel genoemde beleggingen. Vernooij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.



Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management. De fondsen van Aethra kunnen positie hebben in de in dit artikel genoemde beleggingen. Vernooij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier om een bericht te sturen aan de auteur.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Marc Vernooij

Auteur:

Obligaties, aandelen of cash? Marc Vernooij is managing partner en portfoliomanager TAA bij Aethra Asset Management en een asset allocator pur sang. Voorheen was hij hoofd Technische Asset Allocatie bij ABN Amro, sinds 2008 doet hij hetzelfde bij zijn eigen vermogensbeheerder en hedgefund Aethra Asset Management.

Recente artikelen van Marc Vernooij

  1. Obligaties, er zijn geen betere
  2. Horizonhoppen
  3. Volatiliteit voor beginners

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.