Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Slim short in China

Dé trade van dit moment is volgens hedgefundmanagers short China. Er is echter een probleempje want short China is niet 1-2-3 geregeld.

Met name de volatiliteit van de Chinese aandelenmarkten en het in potentie onbeperkte koersverlies weerhouden hedgefunds ervan om de aandelenmarkt van China short te gaan.

Alternatief is het short gaan in grondstoffen als koper, omdat China daar een grootverbuiker van is. Maar ook hier is het risico op verlies onbeperkt.

Hedgefundmanager Hugh Hendry, van het net geopende fonds Eclectica, heeft inmiddels een slim alternatief gevonden. Het verkopen van credit default swaps (CDS) op Japanse bedrijven.

Slim shortgaan
Voor het kopen van bescherming op bijvoorbeeld Nippon Steel betaalt Hendry op dit moment 0,5% per jaar over het totale bedrag waar hij risico over loopt. Dus stel hij koopt voor 100 miljoen euro bescherming dan betaalt hij hier jaarlijks 500.000 euro voor.

Mocht zijn visie uitkomen en de risicopremie oplopen dan verdient hij zijn betaalde premie dubbel en dwars terug. Ik vind dit een slimme manier van shortgaan omdat Hendry zowel profiteert van een mogelijke aandelenmarktval als vallende grondstofprijzen.

Nippon Steel zal normaal gesproken niet exploderen in aandelenkoers bij vallende grondstofprijzen, het tegenovergestelde zal dan eerder gebeuren. Hendry ziet sectorgenoot US Steel op dit moment al 5% risicopremie in de markt betalen. Het verschil in premie tussen beide bedrijven is daardoor te groot.

Snel resultaat
Bij een risicopremie van 5% verdient Hendry per jaar dat het risico is aangegaan 4,5 miljoen euro. De normale looptijd van de CDS contracten is vijf tot tien jaar. Hendry verwacht binnen achttien maanden resultaat te zien op zijn aangegane transacties.

Aangezien ik heel flauw ben op de aandelenmarkten in het Westen zie ik dit als interessante voorbeelden om met beperkt risico een hoog rendement te genereren. Als particulier is het echter onmogelijk om dergelijke constructies zelf op te zetten. Daarvoor moet u de juiste fondsen selecteren.


Richard Abma is vermogensbeheerder bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Richard Abma

Auteur:

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Recente artikelen van Richard Abma

  1. Groei industrie, groei!
  2. Zwak fundament
  3. Oost West Zuid Slecht

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 oktober 2010 11:29
    Dat dacht ik ook.
    Moet overigens wel snel gaan want de tijd van je CDS verzekering tikt wel door. Kredietwaardigheid van 2 bedrijven vergelijken alleen maar omdat ze in dezelfde branche zitten is wel heel snel door de bocht. CDS fortis was ook wat duurder dan die voor de Rabobank.
    Maar moet het niet zijn short in Japan?

    de bos
  2. [verwijderd] 6 oktober 2010 13:42
    Beste IEX redactie,

    Ik wil graag nogmaals het idee opperen om de statements van de columnisten te gaan monitoren op de hoofdpagina van de site. Ik stel voor dat de columnisten bij hun beweringen een looptijd geven over welke de adviezen geevalueerd worden. Dit voorkomt alle zinloze persoonlijke aanvallen op de columnisten.
  3. forum rang 7 handyman6 6 oktober 2010 16:00
    Deze collum vind ik dus wel zinvol ,want naast het constateren van een situatie:de Chinese ,wordt er ook een oplossing gegeven..daar lezen we toch al die stukjes voor ,om oplossingen aangereikt te krijgen:creatief beleggen!Thks.Richard!h6
    ps...niet dat ik zonodig CDS Japan ga kopen ,maar turbootje short china? Wie weet!
  4. Dutch Trader 6 oktober 2010 20:34
    Short gaan China is gewoon dom. De Chinese beurs is gewoon ondergewaardeerd. De MSCI China heeft een K/W van rond de 13,6 voor dit jaar en 11,5 voor 2011 met een WPA-groei van 24,5% dit jaar en 17,5% voor 2011.

    Als je naar US-listed Chinese aandelen kijkt, zijn er bijna alleen maar koopjes te halen, met K/W verhoudingen tussen de 3-8.

    Veel research over Chinese bedrijven kun je vinden op:
    Trading China china.fixyou.co.uk/
    en
    Geoinvesting www.geoinvesting.com

    Mijn eigen blog volgt ook enkele Chinese aandelen.
    chinainvestorking.blogspot.com

  5. Dutch Trader 6 oktober 2010 20:45
    Een andere leuke website is:

    seekingalpha.com/dashboard/global_mar...

    By the way. Het nieuws dat hedgefunds nu short gaan is oud. Ze zijn inmiddels al weer bezig om hun posities terug te draaien.

    Fondsen die een behoorlijke shortpositie hadden zoals China MediaExpress Holdings (CCME) zijn inmiddels weer 15% of meer gestegen.
  6. De Struikrover 7 oktober 2010 00:04
    Vallende grondstofprijzen???? Pas op, ze vallen omhoog.

    6-10-2010 bloomberg

    Morgan Stanley joins Goldman Sachs Group Inc. in predicting higher prices. Goldman yesterday estimated copper would trade at $11,000 a ton in a year, up 37 percent from a previous estimate, as demand is expected to outpace supplies. The metal will be at $8,500 in three months and $8,800 in six months, the bank’s analysts including Joshua Crumb said in a report yesterday. Goldman also forecast copper to average $7,475 a ton in 2010 and $9,300 a ton in 2011. The metal has averaged $7,220 a ton so far this year.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.