Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Weinig risico, hoog rendement?

Rienk Kamer bevestigt in zijn advertentie in de Telegraaf mijn gedachten over beleggen in Nederlandse staatsobligaties. Zoals u weet werk ik als vermogensbeheerder voor de firma OHV.

Al bijna twee jaar zijn wij voornamelijk belegd in dit papier. Het risico dat met beleggen in de aandelenmarkten wordt gelopen weegt naar ons inzicht niet op tegen het rendement op een Nederlandse staatslening.


Bron: advertentie Telegraaf Rienk Kamer

Volgens Rienk Kamer had u sinds 2008 met een belegging in de AEX-index ongeveer 17% verlies gemaakt. Terwijl een belegging in Nederlandse staatsobligaties ruim 28% rendement heeft opgeleverd. Kamer stelt dat er nog zeker tientallen procenten in het verschiet liggen.

Dat zou zomaar kunnen. Kamer doelt dan op het rendement van langlopende Nederlandse staatsobligaties.

Kort gezegd wordt de koers van deze obligaties bepaald door de economische groei en inflatieverwachting van Nederland: momenteel rond de 2,6% voor de komende jaren.

Aandelen omlaag
Maar als ik u nu vertel dat de inflatie eerder deflatie wordt en de economische groei met de bezuinigingsplannen ook richting de 1% duikelt? Dan is er inderdaad nog verdere ruimte voor een stijging in de waarde van Nederlandse staatsobligaties. Een tienjarige rente onder de 2% is reëel in de huidige macro-economische omstandigheden.

Beleggers in aandelen hadden de afgelopen jaren al een behoorlijke opportunity loss. Beleggen met een hoger risico bracht minder rendement voor deze groep beleggers. Dit kan de komende maanden erger worden. Ik verwacht dalende aandelenmarkten en een verdere stijging van Nederlandse staatsobligaties.


Richard Abma is vermogensbeheerder bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. Abma heeft shortposities in de AEX. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Stuur een reactie aan de auteur.


Richard Abma is asset manager bij OHV vermogensbeheer en werd in 2006 door ABN Amro in de turbocompetitie uitgeroepen tot de Slimste Belegger. Hij schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Richard Abma

Auteur:

Richard Abma is werkzaam als asset manager bij OHV vermogensbeheer. Abma is financieel econoom en draagt de titel Chartered Market Technician (CMT). Zowel technisch als fundamenteel kan hij daardoor een scherp oordeel vellen over de financile markten. Richard heeft in het verleden meegewerkt aan het ontwikkelen ...

Recente artikelen van Richard Abma

  1. Groei industrie, groei!
  2. Zwak fundament
  3. Oost West Zuid Slecht

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 september 2010 12:33
    waarom wordt een matig stuk tekst als dit als artikel geplaatst en niet als post in de koffiekamer?

    het hele artikel kan je als volgt samenvatten:
    -ik denk, net als Kramer en mijn werkgever, dat de koersen van obligaties verder kunnen stijgen

    verder ontgaat het mij hoe een rendement van tientallen procenten zonder risico (m.i. alleen in geval de obligaties worden gehouden tot maturity)te realiseren is als de keuze gemaakt wordt voor de genoemde langlopende NL obligaties bij een wijziging van de rente van 2.6% naar de als realistisch genoemde 2%.

    graag zou ik ook zien wat dhr Abma als gevolg zou zien dat een langdurige deflatie uitblijft.
  2. [verwijderd] 29 september 2010 12:36
    Zijn de bescheiden inflatiecijfers die we voorgeschoteld krijgen wel zo correct? Ik las een artikel over (ja accoord, dat land bestaat niet echt) de VS waar de berekingen op de sufste manieren aangepast worden. Auto's minder milieubelastend maar dezelfde prijs? Dan zijn ze dus "eigenlijk" goedkoper. Dus negatieve inflatie voor de post personenvervoer.
    Is eten duurder, maar gezonder en lekkerder? Dan is het eigenlijk niet duurder.
    Ik hoop dat NL niet dergelijke fratsen uit haalt. Het kan aan mij liggen, maar met de best betaalde baan van mijn leven, loopt mijn saldo toch niet op. Zonder auto, zonder dure vriendin.
  3. [verwijderd] 29 september 2010 13:26
    die grafiek klopt niet.

    ECB/FED pompen geen geld in de economie.

    ze pompen geld in het financiele stelsel. dat moet dan op haar beurt middels leningen geld in de economie pompen.

    dat laatste gebeurt echter niet. banken stallen massaal het extra geld weer terug bij ECB/FED.

    komt zo goed als niet in de economie terecht.
  4. k2es 29 september 2010 15:50
    Volgens mij ligt de koers van deze staatsobligatie nu al 51% boven de nominale waarde, dus de rente is tegen deze koers in feite geen 7,5%, maar bijna 5% per jaar. Zou je tot de aflossing in 2023 erin blijven zitten dan ben je die 51% kwijt (ca. 4% per jaar, dat levert dus slechts ca. 1% per jaar op (die ben al je kwijt aan de vermogensrendementsheffing, de inflatie nog even buiten beschouwing gelaten). Je moet dus gokken op verlaging van de marktrente en daarmee koersstijging van deze obligatie. Gaat echter ondertussen de marktrente omhoog dan zal de koers juist zakken. Al met al toch niet zo'n zekere belegging, althans niet op de huidige koers.
  5. [verwijderd] 29 september 2010 16:25
    Gelijk heeft U, want ook heb de helft bij hem staan en dat legt echt geen windeieren.

    Eén bericht aan de beleggers in de AEX: alle signalen staan ECHT op ROOD.

    De S&P en VIX waren gisteren positief, DIT kan nooit zo zijn.

    Uw kans om in deze 'overkochte' situatie toch nog een leuk winstje te behalen.
    Maar dan is het afgelopen!!!!
  6. [verwijderd] 29 september 2010 16:55
    Beste Richard,

    Je hebt wel gelijk met dit artikel. Maar ... hoe zit het met je shorts die al een jaar ingenomen hebt volgens mij. Grote verliezen denk ik zo!

    Verder denk ik dat jouw visie voor de komende 5 jaar volkomen verkeerd is. Maar we zullen zien wie gelijk krijgt.

    De wereldeconomie groeit als kool, dus daar zullen de bedrijven in de oude wereld ook van profiteren mits de regeringen de juiste beslissingen nemen. Aandelen zijn echt goedkoop in mijn visie!

    Hoeba Hop!
  7. [verwijderd] 29 september 2010 17:10
    quote:

    k2es schreef:

    Volgens mij ligt de koers van deze staatsobligatie nu al 51% boven de nominale waarde, dus de rente is tegen deze koers in feite geen 7,5%, maar bijna 5% per jaar. Zou je tot de aflossing in 2023 erin blijven zitten dan ben je die 51% kwijt (ca. 4% per jaar, dat levert dus slechts ca. 1% per jaar op (die ben al je kwijt aan de vermogensrendementsheffing, de inflatie nog even buiten beschouwing gelaten). Je moet dus gokken op verlaging van de marktrente en daarmee koersstijging van deze obligatie. Gaat echter ondertussen de marktrente omhoog dan zal de koers juist zakken. Al met al toch niet zo'n zekere belegging, althans niet op de huidige koers.
    Hier ben ik het helemaal mee eens.
    Het is net als een aandeel noemen waarbij de koers onwijs is opgelopen en achteraf zeggen moet je kijken, dat aandeel moeten we hebben ....

    Obligaties leveren niks op en wanneer de rente stijgt, dan moet je blijven zitten totdat de obligatie afloopt ivm koers verlies... vrij kansarm dus.

    @ Goeroe,
    Wat is jouw probleem. Wanneer de economie een beetje aantrekt dan kunnen we gewoon verder omhoog. Als de economie stokt en stil komt te vallen, kunnen we verder omlaag. Gewoon wisselwerking ..
    Maar om nu te spreken van zwaar overdreven hoge koersen! Wat een onzin!
  8. forum rang 6 shortie 29 september 2010 23:50
    @Alle Stieren

    Als jullie iets aan te merken hebben over bovenstaand verhaal stuur dan lekker een (klaag)mailtje naar Rienk Kamer. Richard is "only the messenger" in dit geval....

    @Mrsplm
    Jij riep in 2008 op een stand van 510 nog dat alle beren "idioten" waren en je maar aandelen moest kopen. Vervolgens gingen we naar 195. Ook een leuk rendement.
  9. [verwijderd] 30 september 2010 08:34
    Onderbouwing van mijn verhaal:

    De grootste ponzi scheme ooit komt steeds meer aan het licht. De reden waarom de aandelenmarkten de afgelopen weken zo enorm zijn gestegen is manipulatie.

    Op 10 Augustus komt Ben Bernanke met de volgende woorden in het nieuws. Hij zegt opnieuw te gaan beginnen treasuries (obligaties) te kopen van de banken om zo de economie extra te ondersteunen. Het gevolg hiervan is dat de FED deze obligaties voor miljarden dollars van de banken koopt, vervolgens pompen de banken deze miljarden dollars in de aandelenmarkten. Alle algoritmes van de grote banken/ grote partijnen springen op kopen en hierdoor zijn de markten zo enorm gestegen de afgelopen weken. Dit verklaart ook de extreem lage volumes waarop de aandelen omhoog gaan. Er zijn in werkelijkheid geen kopers, de particulieren niet, alle fondsen hebben geen cash meer om in de markten te kunnen pompen. De enige, reden waarom de markten omhoog gaan, zijn de algoritmes die tegen elkaar concurreren en de markten op geen volume omhoog zetten.

    Het gevolg hiervan is dat we een tweede "flashcrash" krijgen. Wanneer de geldstroom opdroogt door de FED en er geen miljarden meer de markten ingepompt worden zijn er opeens geen "kopers" meer. De markten zullen opnieuw enorme dalingen laten zien. U zag dit in April dit jaar, de markten stegen 20 dagen achter elkaar, bijna zonder enige correctie en iedere correctie werd meteen aangegrepen om de markten nog hoger te zetten. Toen opeens in eind April droogde deze geldstroom op en waren er geen kopers! Resultaat -10% op 1 dag begin Mei. Er waren allerlei theorieen voor deze flashcrash. Zogenaamd een trader die door vette vingers op de verkeerde knop drukte en de markten 10% lager zette. Yeah right.... Storingen bij de beurzen....Yeah right. Geloof me op dat moment waren er geen kopers en de algoritmes zette de markten in enkele minuten 10% lager. Dit gaat opnieuw gebeuren als de FED stopt met kopen van de obligaties en de geldstroom opdroogt. Deze dag is dichtbij.

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.