Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Zo, Fortis Obam durft

Wat hebben we vóór najaar 2007 allemaal wel niet voorbij zien komen: opkomende markten, Afrika en frontier markets, duurzaam, groen, ethisch verantwoord beleggen en grondstoffen waren denk ik de fondsadvertenties waarin het nmeeste geld omging.

Sindsdien kwamen die items weer regelmatig voorbij, zij het vaak als de grootste dalers. Er zijn beleggers die dit zelfs als contra-indicator nemen: alles waar de huizen en instellingen voor adverteren en de tamtam roeren moet je niet hebben.

U kent het wel, een markt loopt lekker. Dat valt een bank of vermogensbeheerder op, waarna er een fonds, tracker of special product op wordt gelanceerd. Marketing zorgt voor lawaai.

Daar gaat tijd over heen. Het gebeurt maar al te vaak - het is bijna een wetmatigheid - dat het op dat moment al over en uit is met de (grootste) koerspret.

Zelfvertrouwen terug
Frappant dat juist nu Fortis Obam adverteert. Bescheiden en klein - zoekt u op onze homepage - maar toch. Ik zie het gezicht al voor me van de ABN Amro/Fortis marketing toen fondsmanager Rolf Stout daar binnenstapte. “Adverteren met -67% in 2008 en -8,2% in 2009? Gaat het wel goed met u, meneer Stout?”

Ja, want eigenlijk hoeft Fortis Obam niet te adverteren. Ondanks die catastrofale daling vorig jaar was er een netto instroom van 400 miljoen euro - dwars tegen de uitstroom op de gehele markt in. Beleggers hebben blijkbaar nog alle vertrouwen in de gouden handjes van Stout en de zijnen en vergeven hem 2008.

Zelf ben ik er ook één, ik middel Fortis Obam. Full disclosure: ongeacht koers koop ik iedere maand voor een vast bedrag bij. Want ook ik denk dat het goed gaat met meneer Stout. Misschien herinnert u zich dat beruchte FD-interview met hem eind november. Nu heeft hij zijn zelfvertrouwen weer terug, zoals Corné ook al schreef.



Tijdsperiode grafiek: 

Benchmarkje pesten
Ik preek voor eigen portfolio, maar of u nu nog even wacht of al begint in te stappen, Fortis Obam is een lekker lange termijn hapje om nu (al) op te pikken. Wacht anders op de uptrend. In die zin is die advertentiecampagne terecht en goed getimed, hoewel er van de koers van 26,89 euro nog altijd 26,89 euro af kan.

Dat denkt misschien ook Inveztors Thijs Klein Tank, die aan de hand van de rapportages kritisch nagaat waar en waarom het fout ging: “Samengevat heeft Fortis Obam de hele boom en bust cyclus van China, energie en materialen meegepikt. Stout bleef hierbij dezelfde strategie en economische macrovisie hanteren.”

“Obam zegt niet aan sectorrotatie te doen, maar draait nu in financials. Dit lijkt meer ingegeven door angst een mogelijke rally te missen, dan overtuiging. Verder verhoogde ze de weging in Amerikaanse aandelen, waaronder GE. Deze strategiewijzigingen, die niet de mijne zouden zijn, pakken tot nu toe slecht uit”, aldus een zuinige Klein Tank.

Aan u de keuze. Met die -8,2% pakt Fortis Obam wel weer de oude draad op van het in haar hemd zetten van benchmark MSCI World Index. In euro’s doet dat ding -17,7% dit jaar en in dollars zelfs -25,2%. Het Robeco fonds bijvoorbeeld, dat veel dichter dan stockpicker Stout bij die MSCI World blijft, staat dit jaar 16,3% in de min.


Arend Jan Kamp is eindredacteur en content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Uw reactie is welkom op aj@iex.nl


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Arend Jan Kamp

Auteur:

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Gerelateerd

Reacties

22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 maart 2009 18:23
    quote:

    Arend Jan Kamp schreef:

    Wat hebben we vóór najaar 2007 allemaal wel niet voorbij zien komen: opkomende markten, Afrika en frontier markets, duurzaam, groen, ethisch verantwoord beleggen en grondstoffen waren denk ik de fondsadvertenties waarin het nmeeste geld omging.
    Sindsdien kwamen die items weer regelmatig voorbij, zij het vaak als de grootste dalers. Er zijn beleggers die dit zelfs als contra-indicator nemen: alles waar de huizen en instellingen voor adverteren en de tamtam roeren moet je niet hebben.


    U kent het wel, een markt loopt lekker. Dat valt een bank of vermogensbeheerder op, waarna er een fonds, tracker of special product op wordt gelanceerd. Marketing zorgt voor lawaai.

    Daar gaat tijd over heen. Het gebeurt maar al te vaak - het is bijna een wetmatigheid - dat het op dat moment al over en uit is met de (grootste) koerspret.
    Als fondsbelegger was ik zeer gecharmeerd van hoogdividendfondsen en select dividend trackers. Een fondsbeheerder zei dat dividend een bodem on der koers zou leggen. In 2000-2003 deden de hoogdividend fondsen en select dividend indices 't prima. Velen, waaronder ikzelf, dachten dat de geschiedenis zich zou herhalen.

    Ik heb 4 soorten fondsen vergeleken vanaf 30 september 2006 (zie paperclip):

    Robeco Commodities
    ING Global Growth Fund
    ING Global Emerging Markets
    ING Hoogdividend Aandelen Fonds

    Rendement 30 september 2006-nu:

    Fortis Obam -60,9%

    Robeco Commodities -33,1%
    ING Global Growth Fund -30,6%
    ING Global Emerging Markets -39,3%
    ING Hoogdividend Aandelen Fonds -50,0%

    Een mix van deze vier fondsen leverde -35,2% op. Dat is 25,7% minder verlies terwijl de fondsen in dezelfde sectoren opereren als Fortis Obam.
  2. martine1 10 maart 2009 19:17
    Fortis Obam en ook delta deelneemingen doen het goed in een stijgende markt en allerbelabberst in een dalende markt. Inherent aan het gokspel dat beleggen heet. Er zijn een aantal gekken die op hogere koersen gokken en een aantal dwazen die op lagere koersen gokken, en cees smit, maar die is uitgeluld met zijn pogingen om ten behoeve van eigen gewin banken de vernieling in te helpen. Uiteraard zal er bij die honderden zogenaamde analysten een fors aantal zijn die goed gegokt hebben. En worden tot goeroe benoemd door de domme massa.
    Ga vooral zo door, en geniet van je verlies als Wouter eindelijk eens een besluit neemt en die banken allemaal nationaliseert ( minus de rabo uiteraard, want dat is mijn bank) en de gokkers al hun geld afpakt.
  3. martine1 10 maart 2009 19:22
    In 9 maanden van 100 naar 26 klink wat anders dan -8,2%.
    Bij mij is dat min 75%. En spelen met dit soort cijfers is voor de dommen.
    Fortis Obam verliest 75% van zijn waarde in 10 maanden tijd. Dat is fact. Behalve voor analysten die niet kunnen rekenen omdat rekenen op het VMBO is afgeschaft.
  4. [verwijderd] 10 maart 2009 19:44
    quote:

    Nijhuism schreef:

    Gouden handjes van Stout zijn nu niet nodig. Je kunt alles kopen wat los en vast zit want we gaan echt een keer omhoog. En bij sommige fondsen is er zoveel vanaf dat het risico naar beneden bijna tot nul is gereduceerd.
    Het risico naar beneden blijft altijd 99,9%... hoe ver het ook al gedaald is.
  5. [verwijderd] 11 maart 2009 10:05
    quote:

    op en top schreef:

    dat is mooi Hytho je hebt je eigen stelling bevestigd gezien.
    Het is gebaseerd op rendementen uit het verleden en zegt dus niet zo veel over de toekomst.

    Eerlijk gezegd ben ik niet erg gecharmeerd van Fortis Obam. Rolf Stout is een prima beheerder die vanwege zijn visie soms relatief behoorlijk hoge rendementen haalt. Maar één slecht jaar en weg is het "over"rendement.

    Rendement december 2003-december 2008:

    Fortis Obam -31,3%
    Robeco -15,4%

    Mijns inziens kun je beter fondsen uitzoeken die gebaseerd zijn op een goede strategie dan afhankelijk zijn van de inzichten van de fondsmanager.
  6. [verwijderd] 11 maart 2009 11:02
    Dit keer ben ik het eens met Arend-Jan. Ik heb de hele achtbaan met Obam meegemaakt - de afgelopen jaren. Ik blijf zitten en koop nog steeds bij. Vanwege Rolf Stout én vanwege de strategie van het fonds. Obam heeft ongenadig voor de broek gehad omdat juist de sectoren waar het strategisch op focust, in 2008 het zwakst presteerden. Dalende olie en grondstoffen raakten Obam hard. Daarnaast dreef de angst beleggers in 2008 richting traditionele aandelen en landen, en uit de innovatieve en nieuwe waarden - waarop Obam juist focust.
    Dit blijft niet zo. Er komt een rebound. Ik geloof in consistentie en dat zie ik bij Obam.

    PS Een strategie houdt geen stand met een slechte fondsmanager. Een goed fonds heeft beide.
  7. [verwijderd] 11 maart 2009 13:43
    quote:

    AMG1 schreef:

    Dit blijft niet zo. Er komt een rebound. Ik geloof in consistentie en dat zie ik bij Obam.
    Dat klopt. Ook toen het vele maanden geleden goed ging zei ik al, en dat geldt nog steeds als je LT grafiek OBAM vergelijkt met AEX/MSCI. Er is nauwelijks sprake van echte outperformance, maar er wordt gewoon veel meer risico genomen dan de MSCI.
  8. [verwijderd] 11 maart 2009 13:44
    quote:

    AMG1 schreef:

    Vanwege Rolf Stout én vanwege de strategie van het fonds. [...] Ik geloof in consistentie en dat zie ik bij Obam.
    Het fonds presteert YTD prima, maar één zo'n slecht jaar en al het "verdiende" rendement is als sneeuw voor de zon verdwenen.

    Een fondsmanager kan ook te consistent zijn, zoals b.v. bij de OHRA fondsen.

    Het voordeel van je eigen fondsen met verschillende strategiën is dat je je eigen weging kunt aanpassen.
  9. [verwijderd] 11 maart 2009 13:55
    quote:

    BJL schreef:

    Er is nauwelijks sprake van echte outperformance, maar er wordt gewoon veel meer risico genomen dan de MSCI.
    Fortis Obam gedraagt zich als een EM fonds, met dit verschil dat het risico nog groter is.

    Rendement december 2003-december 2008:

    Fortis Obam -31,3%
    Robeco -15,4%
    ING Global Emerging Markets +49,0%
  10. [verwijderd] 11 maart 2009 14:22
    Hythloday schreef

    Het is gebaseerd op rendementen uit het verleden en zegt dus niet zo veel over de toekomst.

    ---------------------------------------------------

    In dit geval zegt het alles over de toekomst.

    Als je in het verleden een bovenmatig rendement haalde door gebruik te maken van hefboomproducten
    ( wat OBAM doet)is het gevolg dat bij daling dit instrument tegen je werkt.

    Elk voordeel hebt zijn nadeel( ( J.C.) :-)
    Of was dat weer andersom ?:-)
  11. [verwijderd] 2 april 2009 20:28
    "Ongeacht koers koop ik iedere maand voor een vast bedrag bij. Want ook ik denk dat het goed gaat met meneer Stout."

    Obam is kennelijk (de gouden handjes van) meneer Stout.

    Maar wat als meneer Stout vandaan of morgen iets anders gaat doen, en er in de krant staat dat meneer Stout iets anders gaat doen? Is dat niet gelijk slecht nieuws wat OBAM nooit meer te boven komt, en men als belegger die gewend is aan de gouden handjes van meneer Stout verder het nakijken heeft, of is meneer Stout de eerstvolgende 40 jaar niet van plan om te vertrekken, of zie ik dit puntje m.b.t. een mogelijk risico helemaal verkeerd?
22 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.