Beurscodes, betekenis en hulp bij zoeken Europa AEX Euronext Amsterdam BRU Euronext Brussels PSE Euronext Paris LIS Euronext Lissabon CHX CBOE Europe, grote(re) EU aandelen NAV Investment Funds (NAV) Noord-Amerika NYS New York Stock Exchange OTC CBOE BZX Exchange (US) TSE Toronto Stock Exchange Kunt u een instrument niet vinden? Zoek dan via de zogenaamde ISIN code. Elk instrument, aandeel etc. heeft een unieke code. Kies vervolgens - wanneer er meerdere resultaten zijn - de notering op de beurs van uw keuze. Waar vind ik die ISIN code? Google de naam van het instrument, aandeel etc. met de toevoeging 'ISIN'. Als zoeken op ISIN code geen resultaten oplevert hebben wij het instrument of aandeel niet in onze koersendatabase.
Met IEX wordt u een betere belegger en verhoogt u het rendement op uw beleggingen Vanaf 13,95 per maand leest u dagelijks onze professionele aandelenanalyses en kooptips. Krijg toegang tot vele voordelen Onbeperkt toegang tot onze Premium-content Ons magazine IEX Expert (digitaal of papier) Toegang tot onze 3 modelportefeuilles Profiteer van de IEX producten 3 Modelportefeuilles Dividendkalender Aandelenselector Word abonnee Al abonnee? Log in Het rendement van IEX
ArtikelReacties (7)Gerelateerde instrumenten Out of Stout Beleggings-Fonz op dinsdag 19 augustus 2008 Views: 13.744 Categorie: Beleggingsfondsen, Column Vorig jaar was Stout helemaal in. Dit jaar is zijn Fortis Obam de underperformer in zijn categorie. De bordjes zijn verhangen, al is dat over een termijn van drie jaar of langer niet te merken. Het is veel te vroeg om Rolf Stout af te schrijven. Maar de slechte prestatie is wel een feit, zeker als je het vergelijkt met Skagen Global. Die vergelijking is een stuk realistischer dan Fortis Obam af te zetten tegen Robeco of andere fondsen met een heel ander risicoprofiel. Net als Rolf Stout trekt Filip Weintraub van het Noorse fonds zich niets aan van een index en komt het puur aan op stockpicking. Over de lange termijn zijn deze twee fondsen nog altijd een klasse apart. Vooral Skagen Global dat over zowel vijf als tien jaar een geannualiseerd rendement van +19% laat zien. Fortis Obam zit na de vrije val van 2008 over vijf jaar op +9% en over tien jaar zelfs op slechts +3%. Exit Obam Enkele maanden geleden bouwde Fonz al zijn positie in vlaggenschip Fortis Obam af en sluisde de helft van dat geld naar Skagen Global. Puur uit oogpunt van risicospreiding. Tijdens de daling van het eerste halfjaar ging Obam harder onderuit, en toen het herstel inzette verwachtten we een nog sterker herstel van dit fonds. Maar dat blijft achterwege. Obam verloor de afgelopen weken zelfs in een stijgende markt terrein op de wereldindex, terwijl Skagen Global verbaasde door ook in een dalende markt voor de index te blijven en nu weer sterker te herstellen. Het is duidelijk dat de Noren in deze volatiele tijden beter gepositioneerd zijn dan Ome Rolf. Dat is geen schande, het is voor Fonz wel een sein om in te grijpen. Het Noorse fonds blijkt sowieso een stukje minder volatiel, wat goed zichtbaar wordt als je naar een termijn van drie jaar kijkt. We gooien, voor het eerst in het tweejarig bestaan van de portefeuille, onze positie in Fortis Obam overboord. Omdat er nog meer volatiliteit op komst lijkt te zijn, afgaande op de berichten uit de VS van gisteren, kiezen we voor de veilige haven van JP Morgan Highbridge. Dat computergestuurde fonds blinkt juist in volatiele markten uit, en scoorde dit jaar al +8,7%. De trade wordt, zoals u dat van Fonz gewend bent, morgen na 10:00 uur tegen de nieuwe intrinsieke waarde uitgevoerd. Fonz is het beleggingsfondsen-alias van Peter van Kleef en Michiel Pekelharing, financieel journalisten en redacteuren bij IEX.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat Van Kleef en Pekelharing posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen. Om te reageren op deze column, klik hier.