Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

Beleggen in polderpareltjes

Nederlandse aandelen lijken niet alleen beter, ze zijn het ook

Dicht bij huis blijven geldt als onverstandig in beleggersland, maar de wat kleinere Nederlandse aandelen kunnen beleggers vaak heel blij maken, zo blijkt ook dit jaar.

Het is bekend dat het gros van de particuliere beleggers dat te eigenzinnig is om het beleggen uit te besteden, liever dicht bij huis belegt. Waarom in Carrefour beleggen als het ook in Ahold kan. Of waarom kiezen voor Exxon als Shell veel koninklijker is.

De neiging om in vaderlandse aandelen te beleggen word ook wel home bias genoemd. Nederlanders blijken er volgens een recente publicatie van private bank Theodoor Gilissen nog relatief weinig last van te hebben.

Home bias

Want terwijl de gemiddelde Nederlandse belegger slechts 20% van zijn portefeuille heeft gestoken in Nederlandse aandelen, bestaan portefeuilles van Franse beleggers voor maar liefst 60% uit Franse aandelen.

Theodoor Gilissen is niet onder indruk: “Binnen Europa zijn de Nederlanders, die gedurende lange tijd een internationale beleggingsstrategie voor aandelen aanhielden, het minst blootgesteld aan ‘home bias’, met iets meer dan 20% van de aandelenbeleggingen in de thuismarkt.”

“Dat ziet er tamelijk evenwichtig uit, totdat men zich realiseert dat Nederland iets minder dan 1% van de totale wereldwijde marktkapitalisatie vertegenwoordigt.”

Zere plek

Waarmee Theodoor Gilissen meteen de vinger op de zere plek legt. Home bias is slecht voor de spreiding en verhoogt daardoor nodeloos de risico’s.

“Wanneer alle aandelen uit een portefeuille zijn belegd in één land, is deze natuurlijk veel gevoeliger voor een schok uit dit land, dan wanneer de aandelen globaal verspreid zijn.”

Bovendien is de kans groot dat hele sectoren onderbelegd blijven als buitenlandse bedrijven buiten de portefeuille blijven. De Nederlandse beurs kent relatief veel financials maar weinig pillendraaiers, autobouwers en modebedrijven.

Oranje boven

Is beleggen in eigen aandelen dan alleen maar slecht? Nee, zeker niet. Wie belegt in binnenlandse aandelen heeft geen last van valutarisico’s. Daarnaast zijn binnenlandse bedrijven meestal bekender dan buitenlandse. Albert Heijn kent iedereen, Carrefour niet. Dat maakt het meteen ook zo leuk om in Nederlandse aandelen te beleggen.

Nederlandse aandeelhouders van Ahold werken mee de winst per aandeel omhoog te jagen door zo veel mogelijk te shoppen bij Albert Heijn en Bol.com. Wordt België aangedaan, dan is het zaak de plaatselijke Delhaize binnen te stappen.

Oranje beter

Bovendien doen Nederlandse bedrijven het zeker niet slechter dan de buitenlandse concurrentie. Misschien wel iets beter. Fondsmanager Jan-Jaap Bongers van Teslin Darlin, dat onlangs samen met Teslin Todlin werd omgedoopt tot Teslin Participaties, belegt alleen in relatief kleine Nederlandse aandelen en doet dat met veel succes.

Volgens Bongers hebben Nederlandse bedrijven een aantal zaken voor, zo vertelde hij mij vorige week in een interview voor IEX. “Nederlandse bedrijven durven te investeren in R&D en zijn niet bang buiten de grenzen business te ontwikkelen.”

“Ander positief punt is de open cultuur. Men durft in alle lagen kritische feedback te geven. Dat maakt een bedrijf sterker. Dat geldt ook voor ons. Wij hebben onlangs drie junior-analisten aangenomen. Die geven over alles hun visie. Dat is precies wat wij nodig hebben. Discussies houden ons scherp.”

Mooie resultaten

Ten slotte, ook niet onbelangrijk, kan beleggen in Nederlandse aandelen heel mooie resultaten opleveren. In de eerste zes maanden van dit jaar behaalden fondsen, gespecialiseerd in Nederlandse midcap- en smallcap-aandelen, fantastische rendementen.

Teslin Darlin ging het half jaar uit met een winst van net geen 30%. Redenen? “De portefeuille van Darlin bestaat uit zeven stabiele dividenduitbetalers. Dit soort bedrijven had de wind mee. Daarnaast is een deel van de portefeuille ook nog eens tech-georiënteerd. Die sector heeft het natuurlijk ook goed gedaan.”

“Alle onderliggende bedrijven hebben meer dan 20% gerendeerd, waarbij Besi er bovenuit schiet met een rendement van 55%. Accell is een goede tweede met een koerswinst van bijna 40%.”

Beleggingsmogelijkheden

Teslin is niet de enige investeerder die dit jaar profiteerde van de goede gang van zaken in het Nederlandse midcap- en smallcapsegment. Twee fondsen die het ook goed deden en waarin de toetredingsdrempel lager is dan bij Teslin (minimaal instapbedrag is 250.000 euro) zijn het Kempen Orange Fund en het Add Value Fund.

Tot voor kort konden beleggers in Nederlandse mid- en smallcaps ook aandelen in het Delta Deelnemingen Fonds kopen, maar dat belegt sinds mei ook in Europese aandelen, dus doet niet meer mee aan de competitie van beste Nederlandse aandelenfonds.

Het Kempen Orange Fund en het Add Value Fund hebben een overeenkomstige beleggingsfilosofie en dat is niet toevallig. Willem Burgers, die sinds 2007 medeverantwoordelijk is voor het Add Value Fonds zwaaide tussen 1990 en 2002 de scepter over het Orange Fund. Hij dankt er zijn bijnaam Mister Smallcap aan.

Volgens hem wil de beperkte beurswaarde van een bedrijf niet zeggen dat een bedrijf meteen ook een kleine speler is in zijn markt. “Veel van de kleine Nederlandse aandelen zijn dominante spelers in hun eigen niche.”

Fondsenvergelijking

Omdat de beheerders van de twee Nederlandse smallcapfondsen niet ver hoeven te reizen om de directies van de verschillende Nederlandse smallcapbedrijven te ontmoeten, kennen zij de bedrijven heel erg goed.

Dat zij de taal spreken van de bestuurders is ook een groot voordeel. Enfin, het is tijd om de twee fondsen naast elkaar te leggen. Wat zijn de verschillen?

Rendement 10 jaar (gemiddeld per jaar)
Add Value Fund: 8,0%
Kempen Orange Fund: 6,1%

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)
Add Value Fund: 15,3%
Kempen Orange Fund: 21,0%

Rendement ytd
Add Value Fund: 23,5%
Kempen Orange Fund: 22,2%

Dividend
Add Value Fund: 1,51%
Kempen Orange Fund: 1,95%

Kosten
Add Value Fund: 2,04%
Kempen Orange Fund: 1,01%

Risico (jaarlijkse koersbeweeglijkheid)
Add Value Fund: 17,5%
Kempen Orange Fund: 17,4%

Aantal posities
Add Value Fund: 16
Kempen Orange Fund: 24

Top 3-posities
Add Value Fund: Hunter Douglas, ASMI, Nedap
Kempen Orange Fund: ASMI, Arcadis, BAM

K/w portefeuille
Add Value Fund: 16,2
Kempen Orange Fund: 16,1

Waardering Morningstar
Add Value Fund: 5 sterren
Kempen Orange Fund: 5 sterren

Fondsvermogen
Add Value Fund: 77,8 miljoen
Kempen Orange Fund: 94,7 miljoen

Bron: Morningstar
Peildatum: 16 juli 2017

Conclusies

Van brede spreiding moeten de twee fondsen het niet hebben. Dat beide fondsen zo geconcentreerd zijn belegd is ook wel logisch. De aandelenvijver waarin zij vissen, is niet groot en wordt na elke overname weer iets kleiner. Het fonds van Kempen telt meer namen en dat is uit spreidingsvoordeel een plus.

Heeft het Orange Fund ook beter gerendeerd? Wel over de laatste vijf jaar, niet over de laatste tien jaar. Dit jaar zijn de rendementen redelijk gelijk, zoals ook de risico’s, de koerswinstverhouding en het fondsvermogen elkaar amper ontlopen.

Belangrijkste voordelen van het Orange Fund zijn de relatief lage kosten – de enorm hoge kosten van het Add Value Fund zijn niet van deze tijd – en het iets hogere dividend. Dat maakt het fonds voor mij het aangewezen fonds om in polderpareltjes te beleggen.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. MartijnN1932 17 juli 2017 14:22
    Quote "
    Waarmee Theodoor Gilissen meteen de vinger op de zere plek legt. Home bias is slecht voor de spreiding en verhoogt daardoor nodeloos de risico’s.

    “Wanneer alle aandelen uit een portefeuille zijn belegd in één land, is deze natuurlijk veel gevoeliger voor een schok uit dit land, dan wanneer de aandelen globaal verspreid zijn.”

    unQoute

    Dit is natuurlijk maar zeer beperkt waar, mede omdat veel NL bedrijven, AEX en AMX hun grootste deel van de omzet uit het buitenland halen.
    Effectief is dan meer kijken naar de omzetgroei en bedrijfsontwikkeling en de operationele cashflow die mede door buitenlandse activiteiten wordt gegenereerd.

    Juist als NL slecht zou gaan en de Aandelen op de AEX gaan door het putje omdat ze in NL genoteerd staan, is het moment daar om te investeren en te kopen..

    Let wel, NL bedrijven in NL genoteerd betekent ook dat je het dividend kan aftrekken van de belastingen.
    Waarbij je als je in Bedrijven buiten NL te maken gaat hebben met dividend belastingen van boven de 25%, die je soms wel en soms niet kan terug krijgen na het invullen van absurd veel papierwerk..

    Met fondsen is dat natuurlijk weer iets anders, maar fondsbeleggen dat doen de pensioenfondsen al voor je en daar heb je weinig tot geen zeggenschap over..
    Liever dus spreiding overall.. 30% fonds (via pensioenfonds), 30% aandelen, 10% fysiek edelmetalen en 30% Cash
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.