Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
IEX 25 jaar desktop iconMarkt Monitor

2017: Rente en olie

Nico Inberg's blik op 2017

Voor 2017 verwacht ik een voortzetting van het huidige sentiment. Bepalende factoren zijn rente en olie. De verkiezingen in Europa zullen de beurzen wel af en toe weer de stuipen op het lijf jagen, maar het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat dat vooral koopkansen zijn.

Dan is het de vraag wat de impact van Trump zal zijn. Meestal maakt het niet zoveel uit wie de president van de Verenigde Staten is, maar Trump kan toch wel de boel in beweging zetten, door openlijk zeer protectionistisch te werk te gaan. Het heeft in ieder geval de obligatiemarkt al sterk onder druk gezet.

Daarom kies ik voor het komende jaar de kant van de verzekeraars en de banken, met daarnaast een focus op de oplevende olie-industrie. Het is misschien nog wat vroeg, maar olie lijkt uit te bodemen en dan komen straks de opdrachten weer binnen rollen voor deze sector.

Risicobereidheid neemt toe

Ik denk dat er minder geld zal gaan naar de zware dividendaandelen, omdat staatsobligaties (in Europa nog niet, maar in de Verenigde Staten wel) steeds meer een goed alternatief vormen, nu de Amerikaanse tienjaars alweer 2,6% oplevert.

Dit zijn zeker geen slechte bedrijven, maar de risicobereidheid wat betreft aandelen neemt toe, waardoor cyclische en achterblijvers het relatief goed zullen doen.

Dow Jones: 20.000
Door de sterker wordende dollar denk ik dat de Amerikaanse beurzen het komende jaar een pas op de plaats gaan maken.

AEX: 490
De kracht van de huidige rally verbaast me enigszins, we staan nu al bijna rond de 490. Misschien gaat de AEX wel dwars door de 500 volgend jaar, maar ik blijf toch wat aan de voorzichtige kant.

Goud: 1050
De grootste goudgoeroes ruilen momenteel goud in voor zilver, omdat daar nog enige economische relevantie op te plakken valt.

Ik ben wel positief voor de grondstoffensector, maar goud zie ik als angstbelegging en zelfs het afgelopen jaar, met alle schrikmomentjes als Brexit, Trump en Italie, heeft goud helemaal niks gedaan. Weg ermee.

Olie: 62 dollar
Van de productiebeperking van de OPEC-landen verwacht ik eerlijk gezegd niet zoveel, wel lijkt het erop dat de sterker wordende economieën in de Verenigde Staten en Europa meer olie gaan nodig hebben. De olieprijs moet verder gaan oplopen het komende jaar, al zal het niet zo hard gaan.

Zodra we weer richting 60 à 65 dollar gaan, draaien ze overal de kranen weer open... Daarbij is de sterke dollar een mooie opsteker voor de olieverkopende landen.

Rente NL: 0,85%
Dat wordt de grote onbekende dit jaar. De ECB moet eigenlijk versneld afbouwen met haar tapering omdat de Amerikanen aan het andere eind van het touw trekken, maar vooral de Zuid-Europese landen zijn nog lang niet klaar voor een hogere rente, laat staan het zwakke deel van de Europese bankensector.

Toch kan hier weleens de grote verrassing liggen het komende jaar...

Mijn eindejaarsstanden (dus op 31 december 2017) op een rij:

  • AEX: 490
  • Dow Jones: 20.000
  • Goud (per ounce in dollars) 1050
  • Olie (WTI, per vat in dollars) 62
  • Tienjarige Nederlandse rente: 0,85%

Mijn drie toppicks voor 2017 zijn:

Mijn floppers voor 2017 zijn:


Tot 1 december 2020 was Nico Inberg verbonden aan IEX. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Inberg kan posities innemen op de financiële markten. Reacties, of vragen?Mail naar nico.inberg@iexgroup.nl.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Nico Inberg

Auteur:

Nico Inberg maakte deel uit van onze Beleggersdesk: een team van 7 beleggingsexperts op het gebied van fundamentele en technische analyse. Onze fundamentele experts zijn op en top professionals met tientallen jaren ervaring in het vak. Zij bestuderen jaarverslagen, kwartaalrapportages, prospectussen, brancherapporten, de pre...

Recente artikelen van Nico Inberg

  1. IEX Weekend: ING, Pharming, ABN en PostNL
  2. BAM: Pas op de plaats
  3. HAL: Deal or no deal?

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 december 2016 14:17
    quote:

    hjs64 schreef op 30 december 2016 13:33:

    Beste heer Inberg,

    hoe kijkt u aan tegen de Europese autosector? K/w 's van nog geen 9 en met een zwakke euro tov de dollar lijkt me dat BMW en Daimler lekker kunnen exporteren.

    Beste HJS64,

    Volkswagen is een verhaal apart maar juist die twee (BMW vooral, maar Daimler ook) zijn redelijk goedkoop te noemen met een kw van net onder de 9.

    Autosector is wel een lastige, veel concurrentie, veel investeringen in elektrische auto's en het verhaal Volkswagen suddert nog na op de achtergrond.

    De Franse jongens (Renault en Peugeot) zijn nog wat goedkoper (kw 7 en 8) qua k/w maar hebben zo elk hun eigen sores.

    Met op de achtergrond de sterkere economie trekken de autoverkopen ook flink aan en dat geeft de hele sector wel een zetje natuurlijk.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.