Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee
Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Verdienen aan de techrevolutie

In het huiselijk leven van de familie Stallinga spelen schermen een dominante rol. Terwijl mevrouw Stallinga loopt te facebooken, speelt de jongste op de spelcomputer en bekijkt de oudste filmpjes op Youtube. De televisie gaat steeds minder aan. Op de spellen in de kast ligt een dikke laag stof.

De grens tussen echt en virtueel wordt steeds dunner. Ik moet toegeven dat ik zelf – hoewel erkend digibeet – handig gebruik maak van de digitale gemakken die het tegenwoordige leven allemaal biedt. De bergen informatie die ik nodig heb, zijn met een paar muisklikken gevonden.

De belofte tijdens de internetbubbel eind jaren negentig dat door de uitvinding van het internet de economie nooit meer dezelfde zou zijn, is ruim vijftien later alsnog aan het uitkomen. De digitale revolutie transformeert ons bestaan en er is niets – behalve een gigantische oorlog misschien – die dat kan stoppen.

Astronomisch

In tegenstelling tot 2000 wordt er nu ook grof geld verdiend door technologiebedrijven. Apple verdiende vorig jaar 53 miljard dollar. Alphabet, de moeder maatschappij van Google, haalde 15 miljard dollar binnen. Dit jaar komt daar volgens Marketwatch.com naar verwachting 20% bij.

Door de enorme winsten dan wel enorme omzetgroei zijn de beurswaarden van de grote techbedrijven inmiddels astronomisch geworden, zoals onderstaand lijstje laat zien. 

  1. Apple: beurswaarde 597 miljard dollar
  2. Alphabet: 540 miljard dollar
  3. Amazon: 364 miljard dollar
  4. Facebook: 343 miljard dollar
  5. Alibaba: 224 miljard dollar

Kleine kans dat de groei van tech de komende jaren minder wordt. Er zijn nog veel markten op zijn kop te zetten.

Hoeveel winkels tellen de Nederlandse steden over tien jaar nog? Welke tegenwoordige automerken bouwen mee aan de zelfrijdende stekkerautomobielen van de toekomst? Wordt er over twintig jaar nog gewoon speelgoed gemaakt? Hoeveel cafeetjes zijn er straks nog over?

Techfondsen

Na de verkiezing van Donald Trump, die beloofde iets te doen aan de voor internetbedrijven gewenste vrije wereldhandel, duikelde de koersen van techaandelen. De keorsdaling heeft heel kort geduurd. Inmiddels staan de koersen weer hoger dan voor de Trumpcorrectie.

Analisten kennen in ieder geval weinig twijfels. Voor een bedrijf als Facebook staan volgens Marketwatch 39 koopadviezen, 3 houdadviezen en 1 verkoopadvies uit. Alphabet? 38 x kopen, 2 x houden en 1 x verkoop.

Beleggingsfondsen die alleen in tech zijn belegd, hebben goed geboerd. De MSCI Tech Index boekte volgens Morningstar in de afgelopen vijf jaar een gemiddeld rendement van 19,5%. Wie gelooft dat het de komende jaren niet anders zal zijn, reserveert een deel van de portefeuille voor een techfonds. Maar welke?

Ik heb er drie geselecteerd. Eentje steekt er met kop en schouder bovenuit. Het zijn:

Fondsvergelijking

Rendement 5 jaar (gemiddeld per jaar)

  • Blackrock World Tech: 16,4%
  • Fidelity Global Tech: 22,1%
  • NN Information Tech: 17,8%

Rendement 1 jaar

  • Blackrock World Tech: 7,5%
  • Fidelity Global Tech: 18,3%
  • NN Information Tech: 12,3%

Kosten

  • Blackrock World Tech: 1,07%
  • Fidelity Global Tech: 1,17
  • NN Information Tech: 0,83%

Geografische spreiding

  • Blackrock World Tech: Verenigde Sttaten (69%), Groot Azië (25%)
  • Fidelity Global Tech: Verenigde Staten (70%), groot Azië (21%)
  • NN Information Tech: Verenigde Staten (90%), Groot-Azië (7,5%)

Koers/cashflow portefeuille

  • Blackrock World Tech: 11,7
  • Fidelity Global Tech: 9,5
  • NN Information Tech: 9,6

Top 3-posities

  • Blackrock World Tech: Apple, Tencent, Taiwan Semiconductor
  • Fidelity Global Tech: Apple, Alphabet (Google), Intel
  • NN Information Tech: Microsoft, Apple, Cisco

Risico (standaarddeviatie)

  • Blackrock World Tech: 16,5
  • Fidelity Global Tech: 16,4
  • NN Information Tech: 17,5

Conclusies

Het techfonds van Fidelity heeft super gerendeerd. Dat dit fonds iets duurder is dan de concurrentie betaalt zich dubbel en dwars uit. Positief is ook dat het fonds van Fidelity ook nog eens minder risicovol is. Het is logisch dat Morningstar het fonds waardeert met het maximum van vijf sterren.

Dan is er nog een andere, misschien wel belangrijkere beleggingsconclusie te trekken. Wie in tech belegt, moet zijn home bias – de natuurlijke voorkeur om dicht bij huis te blijven – overboord zetten. De huidige technologische revolutie is een Amerikaanse aangelegenheid met kleine Aziatische invloeden.

Wie alleen in Nederlandse of Europese aandelen belegt, mist totaal de kansen, die de nieuwe economie biedt.

Peildatum: 9 december 2016.

Disclaimer Rob Stallinga heeft een positie in het Fidelity Global Technology Fund en is tevens long Alphabet en Alibaba.


Rob Stallinga is financieel journalist. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 
Rob Stallinga

Auteur:

Rob Stallinga is sinds maart 2015 redacteur van IEXProfs. In 2004 werd hij hoofdredacteur van het beleggingsblad Safe. Daarnaast schreef hij voor Quote en andere financiële titels.

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.